Het is momenteel nogal een gedoe om Fortnite te spelen op een Androidtelefoon, laat staan op een Chromebook. Gebruikers moeten een apk-bestand op de website van Epic downloaden om de Androidversie te spelen. En ook via Stadia kun je vooralsnog geen Fortnite spelen. Maar er is hoop op een goede afloop!

Lees ook: Fortnite op een Chromebook?

Fortnite, de Battle Royale Online Video Game van Epic Games is nog steeds een van de grootste games ter wereld. En dat lijkt het voorlopig nog wel even te blijven ook.

En het is momenteel beschikbaar op vrijwel elk platform en het ondersteunt ook cross-platform play via meerdere apparaten. Mede daarom lijkt het alleen maar logisch dat je Fortnite binnenkort ook via Google Stadia of Android (gewoon via de Google Play Store) zal kunnen spelen.

Fortnite Chapter 2 introduceerde recentelijk een lawine aan vernieuwingen in de gameplay. Het spel is nu dan ook beter dan ooit, en de perfecte timing dus voor Google om ook Fortnite te lanceren op hun nieuwe platform Stadia.

Gesteggel over Fortnite via Stadia

Maar van meet af aan zijn Epic Games en Google al aan het steggelen. Epic wil namelijk geen inkomsten uit in-appaankopen afstaan aan Google. Ze willen hun eigen betalingssysteem voor het kopen van V-Bucks volledig in eigen hand houden en dus helemaal geen percentage afstaan aan Google.

Bij de release van de mobiele versie van Fortnite gaf Epic aan dat het de Androidversie via zijn eigen website zou distribueren vanwege ‘economische efficiëntie’.

De iOS-versie van de game wordt wel via Apples App Store verstrekt, simpelweg omdat gebruikers geen applicaties buiten deze winkel kunnen installeren. Beide bedrijven vragen 30 procent van de inkomsten via in-appaankopen als operating fees.

Fortnite spelen op Google Stadia?

Vooralsnog is Fortnite niet beschikbaar via Google Stadia. Gezien het wel beschikbaar is op praktisch alle andere consoles en mobiele platforms, is de afwezigheid ervan op Stadia opvallend.

En aangezien de online aanpak van Fortnite en Stadia veel op elkaar lijken, is het erg aannemelijk dat dit binnenkort toch mogelijk is. Phil Harrison benoemde tijdens de GDC 2019 zelfs al dat Battle Royale games tot wel +1000 players gespeeld kan worden via het Stadia platform.

De vraag is en blijft alleen, is Epic Games bereid samen te werken met Stadia, vooral na de enigszins teleurstellende keuze om ook niet met Googles Play Store voor de Androidversie van Fortnite te kiezen.

Het zou ons echter niet verbazen als Epic Games en Google snel een alliantie vormen om Fortnite in de komende maanden naar Stadia te brengen. Juist omdat het een robuustere versie kan bieden om Fortnite ook via mobiele schermen te spelen.

Fortnite via Google Play Store?

Het verschijnen van Fortnite in de Play Store zou installatie van de app op Android telefoons veiliger maken. Nu moeten Androidgebruikers toestaan dat er apps van derden op hun telefoon gezet worden. Daardoor kunnen er potentieel apps op telefoons geïnstalleerd worden zonder dat gebruikers dit door hebben. Ook zijn apps buiten de Play Store gemakkelijker te misbruiken voor phishing. (een vorm van fraude op het internet – red.)

Het lijkt er echter op dat Google geen uitzondering zal maken voor Epic Games. Het is nog onduidelijk of Fortnite daadwerkelijk in de Play Store zal verschijnen. Mogelijk volgt er later deze week meer duidelijkheid.

Conclusies

Stadia en Fortnite zijn in theorie een goed huwelijk, maar vooralsnog kunnen Epic Games en Google elkaar niet vinden. Toch verwacht ik dat het vooral een kwestie van tijd is.

Vanaf februari 2020 is de “Stadia Base” editie beschikbaar en het zou me verbazen als er rond die tijd geen oplossing is gevonden.

Ook de Androidversie zou er vooral een stuk veiliger op worden als gebruikers dit gewoon via de Google Play Store kunnen downloaden en installeren.

Blog afbeelding: Epic Games