Fortnite (volledig Fortnite Battle Royale) heeft 350 miljoen spelers (jong en oud) en is wereldwijd een enorm succes. Maar kun je ook Fortnite op een Chromebook spelen?

Kan je Fornite spelen op een Chromebook?

Wel…, laten we vooral niet om de hete brei heen draaien, dus hier eerst even kort wat wel/niet werkt!

Gaming PlatformWerkt wel/niet?Moeilijkheidsgraad
Chrome StoreNeenvt
Google Play Store (Android)Neenvt
Download via Epic GamesJa/NeeVrij lastig/omweg
Linux/WineJaGevorderden
Via Google Desktop (met W/PC)JaEenvoudig
Cloud Gaming JaMakkelijk

Even voor dat je verder leest, zoals de tabel hierboven al verklapt, de beste/makkelijkste manier om Fortnite op een Chromebook te spelen is via Cloud Gaming. Cloud Gaming diensten zijn de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond gegroeid.

Dus als je naar de gemakkelijkste manier zoekt om Fortnite te spelen op jouw Chromebook, spring dan gelijk door naar het stukje waar ik je alles vertel over de opties van Cloud Gaming.

Fortnite via de Google Chrome Store?

Fortnite is NIET beschikbaar in de Chrome Store…, einde verhaal.

Fortnite via Google Play Store (Android)?

Fortnite is sinds kort beschikbaar voor mobile Android devices. Maar Epic (de makers van Fortnite) hebben er voor gekozen om dit NIET via de officiële Google Play Store uit te brengen.

Fortnite Android download via Epicgames?

Alhoewel je Fortnite op Android smartphones kunt downloaden en spelen, geldt dat niet voor Chromebooks. Hier is een lijst met devices die officieel worden ondersteund door Epic. Via deze link kom je op de FAQ van Epic en vind je antwoord op de vraag welke mobile devices ondersteund worden.

Spoiler allert: Verwacht hier geen Chromebooks te zien, sorry!

fortnite chromebook epic

Er is overigens wel een omweg om Fortnite te spelen via Android, maar dar is wel een riskante methode. Je leest hier iets verder meer over.

Fortnite via Linux/Wine?

Op veel verschillende platforms wordt wel gesuggereerd dat je Fortnite – met de nodige workarounds – via Linux WineHQ (een soort emulator die Windows-toepassingen op Unix-achtige besturingssystemen kan uitvoeren) kan laten werken. Echter, het zogenaamde “BattlEye” anti-cheat systeem weerhoud je hier uiteindelijk toch weer van. Again…, a no-go dus!

Hoe kun je dan toch Fortnite spelen op een Chromebook?

Er zijn wel “workarounds” om Fortnite te spelen op je Chromebook. Feitelijk zijn er tot op dit moment drie manieren om Fortnite toch via een Chromebook te kunnen spelen, deze zijn;

 • Via Android met ‘device check’ disabled
 • Via Cloud Streaming;
  • Via Chrome Remote Desktop streaming (gratis, maar je hebt wel een PC nodig)
  • Via Cloud Gaming Services (maandelijkse subscription vereist)

Fortnite spelen via Android – device check disabled

Hiervoor moet je wel de Dev-kanaalversie van Chrome OS ingeschakeld hebben. Let op, je moet echt een ervaren gebruiker zijn om deze weg te bewandelen. Houd er in ieder geval rekening mee dat je ten alle tijden zelf verantwoordelijk bent als je belangrijke bestanden kwijtraakt nadat je het Dev-kanaal voor jouw Chrome OS hebt ingeschakeld. Je Chromebooks is simpelweg minder beschermt als je voor deze optie kiest. Raadpleeg verder de XDA-handleiding voor meer informatie over hoe je de Fortnite APK kunt installeren op een Chromebook. Uiteraard moet jouw Chromebook wel minimaal een touchscreen en ondersteuning voor Android-apps hebben.

Fortnite spelen via Chrome Remote Desktop of Cloud Streaming

In de andere twee gevallen maak je gebruik van streaming, waardoor het zware werk niet op je Chromebook hoeft plaats te vinden. Voor de eerste methode gebruik je feitelijk een eigen Windows PC als gaming-server. Voor de tweede methode maak je gebruik van een externe server, middels een veelal betaalde Cloud Gaming service.

Hieronder vind je een tutorial voor beide methoden, succes;

Fortnite spelen via Chrome Remote Desktop!

Ok, als jij Fortnite wil spelen via een Chromebook, zonder een betaalde service – dan is dit “the way to go” voor jou;

Wat heb je nodig?

 • Een Chromebook
 • USB gaming mouse voor je Chromebook
 • Een Windows PC met Fortnite en Chrome Browser geïnstalleerd
 • Chrome Remote Desktop (CRD) extension

Wat gaan we precies doen?

We gaan de Chrome Remote Desktop extensie installeren op zowel een Windows PC en een  Chromebook. Dit is de brug tussen de de twee toestellen aan elkaar gaat koppelen. Of met andere woorden, je gaat Fortnite draaien vanaf je Windows PC maar je zult het kunnen streamen vanaf je Chromebook.

Maar nu hoor ik je al denken…

“Wacht even…! Fortnite draait dus eigenlijk helemaal niet vanaf m’n Chromebook?”

“Waarom zou ik Fortnite op m’n Chromebook willen spelen terwijl ik dat ook gewoon van m’n PC kan doen?”

Simpel, dit is op dit moment de enige manier waarop je Fortnite kunt spelen vanaf een Chromebook. Maar het werkt ook als je van huis bent. Sterker nog, je kunt Fortnite op deze manier overal vandaan spelen op je Chromebook, op het werk, op school, bij de McDonald’s, Starbucks, trein, bus, tandarts, etc… De enige voorwaarde is dat je een goede wifi verbinding moet hebben.

Dit is dus echt de enige methode om Fortnite overal vandaan te spelen. Als je thuis bent dan speel je het gewoon vanaf je PC. En als je onderweg bent, of gewoon thuis op de bak, dan speel je het vanaf je Chromebook. :)

set-up instructies
Hoe werkt de Setup?
installeer ‘Chrome Remote Desktop’ op je Chromebook.
Let op: Overtuig je ervan dat je inlogged met dezelfde Google Account die je ook gebruikt op je PC. Als je er nog geen een hebt, doe dat dan hier.
installeer ‘Chrome remote desktop’ op je PC
Om dit te kunnen doen moet je wel werken vanuit de Chrome Browser. Installeer deze dus eerst als je die niet al gebruikt, wat me overigens zou verbazen – maar goed :). Download Chrome hier, het is ‘s-werelds meest gebruikte browser en het is gratis.

Let op: Nogmaals, wellicht overbodig – maar overtuig je ervan dat je inlogged met dezelfde Google Account die je ook gebruikt op je PC.
Download Fortnite op je PC
Download de Fortnite installatie hier via Epic Games.
Set up de remote access naar jouw PC van je Chromebook
Even ter controle; je hebt nu dus zowel je Windows PC en je Chromebook voorzien van de “Chrome Remote Desktop” extension binnen de Chrome webbrowser. En verzeker je er nogmaals even van dat je op allebei de toestellen hetzelfde Google Account gebruikt.

Check, check, double check…!? Goed dan, want dan gaan we nu echt beginnen.

download chromebook fortnite
Remote access point aanmaken
Start op je PC de Chrome Browser en van daaruit ook de Chrome Remote Desktop.  Als deze laatste is opgestart, zoek dan naar de “My Computers” tab en klik op “Get started” om een nieuwe [remote access point] aan te maken.

Klik vervolgens op “Enable remote connections.”

Maak een veilige PIN code aan en bevestig deze. Vergeet deze code niet, of schrijf hem anders gewoon even op, want je zult deze over een paar minuten weer nodig hebben. Klik dan op “OK” om te bevestigen dat je klaar bent om deze connectie aan te maken.

Type de PIN code in die je zojuist hebt aangemaakt en bevestig deze.

Daarna zoek je weer naar de “My Computer’s” tab. Als alles goed is gegaan moet je jouw eigen PC terugvinden.
Windows PC bedienen vanaf je Chromebook.
Ga op je Chromebook en start de Chrome Browser. Start de Chrome Remote Desktop (CRD) extensie/app en selecteer de PC die je zojuist hiervoor hebt geconfigureerd.

Je zou hem nu terug moeten kunnen vinden onder “My Computers” Geef de PIN code van zojuist en klik op “Connect.”

NU ben je ingelogd in de remote desktop sessie en je zou nu in staat moeten zijn je Windows PC te kunnen bedienen.
Ready to Play Fortnite op jouw Chromebook!
Vanaf je Chromebook (via de remote desktop sessie) kun je nu gewoon Fortnite opstarten op je Windows PC.

Best cool, toch!?

Time for some real action!

Fortnite zal opstarten en “the battle” kan beginnen…

Een externe USB gaming mouse voor je Chromebook is wel een aanrader.

Dat is alles…

Vanaf nu kun je gewoon  altijd Fortnite spelen vanaf je Chromebook. Sterker nog, je kunt in principe jouw Fornite battle spelen vanaf iedere Chromebook, laptop of computer met een Chrome Browser! Pretty Cool, toch!? :)

Fortnite spelen via Cloud Streaming (cloudgaming)

Cloud Gaming is een techniek waarmee games gespeeld kunnen worden zonder gebruik te maken van een krachtige gameconsole of gamecomputer. De games worden afgespeeld op een server in een servercenter en vervolgens gestreamd naar jouw device.

Door deze techniek kunnen grafisch hoogstaande games zelfs op bijvoorbeeld een mobiel gespeeld worden. De grafische berekening wordt namelijk op deze manier niet meer op het apparaat van de gebruiker gedaan. Deze technologie maakt fysieke hardware voor het spelen van games eigenlijk overbodig.

Fortnite spelen via Google Stadia

Een voor de hand liggende optie is natuurlijk Google’s eigen Cloud gaming-platform, Stadia. Maar Epicgames en Google zijn al tijden aan het ruzien en tot nu toe zie ik hier niet snel verandering in komen. Dus Fortnite via Stadia is vooralsnog ook geen optie.

Fortnite spelen via NVIDIA GeForce NOW

Sinds Augustus 2020 biedt NVIDIA GeForce NOW ook officieel ondersteuning voor Chromebooks. Dit is echt mega vet nieuws en ik kan mijn geluk niet op, alles werkt nagenoeg vlekkeloos. De stappen om dit Fortnite te spelen op een Chromebook via NVDIA GeForce NOW zijn echt kinderlijk eenvoudig. Het komt hier op neer:

 • Maak een account aan voor GeForce NOW
 • Zorgt ook dat je een (gratis) in-game account hebt bij Epic Games
 • Login bij GeForce Now > Selecteer/start Fortnite > Login met je Epicgames account
 • Begin met een Battle Royale (of een van de andere games, let op: sommige zijn free – andere moet je wel eerst kopen/bezitten)

Je kunt gratis account krijgen bij GeForce NOW waarme je dus ook gratis Fortnite kan spelen. Dat komt omdat Fortnite ook gratis is. De enige beperkingen van een gratis account bij GeForce NOW zijn dat je tot 1 uur achter elkaar kunt spelen – daarna wordt je er uit gegooit en moet je wee opnieuw inloggen. Dat inloggen gaat soms gepaard met een wachttijd van tussen de 1 a 10 minuten (mijn ervaring is meestal max. 2-3 minuten). Als deze beperkingen je danig in de weg zitten dan kun je een zogenaamd FOUNDERS abonnement nemen voor 5,49 euro. Je krijgt dan voorangstoegang (lees vrijwel direct inloggen en spelen) en een verlengde speelduur. Kijk voor meer details gewoon even op de website van NVDIA.

Fortnite op een Chromebook, de toekomst?

Het lijkt er steeds meer op dat Google Chromebooks steeds meer in beeld komen, ook voor gaming. Je kunt nu dus al het populairste PVP-spel ter wereld spelen vanaf je Chromebook en samen met je PS4- of PC-vrienden deel nemen aan een Battle Royale. :)

Dan lijkt gamen op een Chromebook ineens geen grap meer, of wel soms?

En als deze ontwikkelingen zich zo voort zetten, dan kunnen andere grote gaming-studios eindelijk mobiel-gamen – en daarmee in de slipstream dus ook Chromebook-gaming – eindelijk serieus gaan nemen!

Want met de komst van Android-ondersteuning, krachtige processoren (in vergelijking met hun mobiele tegenhangers), grotere schermen, toetsenbord-/muisondersteuning en controllers, kunnen Chromebooks ineens worden beschouwd als een interessante doelgroep voor de grote gaming-studios.

Met populaire games als Fortnite en PUBG lijkt het erop dat de overgang naar mobiel gamen eindelijk uit de pubertijd is gekomen. Hiermee staan we dus aan de vooravond van een grote en belangrijke verschuiving in hoe grote gaming-studios kijken naar gamen en gamers.

Dat is een enorme overwinning Voor Chromebooks. Met speciale dan aan Android ondersteuning op Chromebooks.

Wat is Fortnite?

Als je iemand hoort praten over Fortnite bedoelen ze vaak Fortnite Battle royale. Dat is de gratis versie die op veel verschillende (spel)computers te spelen is, en sinds kort ook op Android devices.

Je speelt online tegen 99 andere gamers. Je kunt dit alleen, in een duo of met vier personen spelen. Je wordt met een bus afgezet op het eiland en het doel is simpel: blijf als laatste over en je hebt gewonnen.

Meer algemene informatie over Fortnite…

De term Battle Royale komt  oorspronkelijk van een Japanse film. In deze film moet een klas vol tieners vechten voor leven en dood op een eiland. Het is een van de populairste online gamegenres op dit moment. En alhoewel Fortnite een schietspel is, is het een relatief vriendelijke variant. Een prettig idee voor ouders.

Spel elementen uit Fortnite

Bouwen: Zodra je op het eiland geland bent ga je opzoek naar materialen zoals hout, ijzer en steen. Hiermee kan je zelf een fort bouwen om jezelf te beschermen. Het lijkt daarmee ook wel een beetje op Minecraft.

Wapens: Verder ga je ook opzoek naar wapens en munitie. Het doel van de wapens is om je tegenstanders uit te schakelen.

Medicijnen: Wanneer je gewond bent geraakt, kunnen teamleden je een heal geven in de vorm van zwachtels of medicijnen.

Vbucks: V-Bucks zijn het officiële betaalmiddel in de game, voor het aanschaffen van bijvoorbeeld een nieuwe outfit (skins), dansjes, battlepasses en gliders kopen. Een speler kan alleen aan Vbucks komen door ze met geld in te kopen. Je kunt Fortnite ook zonder Vbucks spelen maar het gaat wel allemaal wat gemakkelijker.

Storm: Om de zoveel tijd vindt er een storm plaats en wordt het eiland kleiner. Als je in de storm blijft staan zal je doodgaan. In het begin kom je door de grootte van het eiland meestal geen tegenstander tegen en kun je rustig opzoek gaan naar grondstoffen en wapens. Maar hoe verder je in het spel komt hoe kleiner het speelveld. De kans wordt dus groter om een tegenstander te treffen.

Skins: Een pak wat je kunt dragen zodat je er anders uitziet. Er zijn gratis starterskins en er zijn ook betaalde skins. Je hebt zeldzame skins, voor deze skins moet je veel vbucks betalen.

Wat maakt dat Fortnite zo’n succes geworden is?

Zelden is een hype zo groot als nu bij de game Fortnite: Battle Royale. De game is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste games ter wereld met meer dan 40 miljoen spelers. En zelfs de grootste sterren doen mee.

Samen met Ninja, één van de populairste gamers van dit moment, speelden rappers Drake, Travis Scott en NFL-sterspeler Juju Smith-Schutser de game op Twitch, een soort YouTube voor gamers. Ninja heeft meer dan 20.000.000 subscribers op YouTube en verdient daar zeker zo’n 500,000 dollar (dat is zo’n 440.000 euro) per maand. De livestream heeft meer dan 500.000 volgers.

Ook TheEllenShow met Ellen Degeneres geeft op een hele leuke manier aandacht aan de hype rondom Fortnite.

Niet geheel onbelangrijk, het spel is relatief gratis. En het spel kan worden gespeeld door jong (vanaf 12 jaar) en oud.

Er zit ook geregeld gekkigheid in het spel verborgen, zoals de dansjes die spelers kunnen doen (die voetbalspelers ook geregeld op het veld laten zien, o.a. FC-Utrecht speler Yassin Ayoub).

En zo is er inmiddels een ware rage ontstaan rond deze dansjes, beter bekend als de “Fornite Dance Challege”.

Lees ook meer over de hype rondom Fortnite in dit artikel op NOS.

Is Fortnite geschikt voor kinderen?

In principe is Forntie geschikt bevonden voor kinderen vanaf 12 jaar. (PEGI 12) Dat komt omdat het spel minder realistisch is door het gebruik van cartoonachtige actie-figuren. En ondanks dat je elkaar bevecht, spat er weinig tot geen bloed van het scherm. PUBG daarentegen kan pas gespeeld worden vanaf 16 jaar (PEGI 16) omdat dit spel veel realistischer is.

Voor ouders die geen tijd hebben om het spel zelf te spelen en beoordelen legt Meester Sander via zijn blog, video en download uit wat Fortnite is en of het eigenlijk wel geschikt is voor kinderen.

We houden je op de hoogte als er iets te melden is.

Check meer Chromebook gaming
Gaming

Foto credits:
Blog afbeelding: Epic Games