7 december 2020 | Je kunt het je bijna niet voorstellen maar Chromebooks zijn er echt alweer ‘bijna’ 10 jaar. Vandaag precies 10 jaar geleden introduceerde Google tijdens een Chrome event de zogenaamde Cr-48.
De introductie van deze Notebook was door niemand minder dan Sundar Pichai, de huidige CEO van Google. Maar in 2010 was hij nog Vice President van Product Management en o.a. verantwoordelijk voor het Chrome OS project.
Google noemde het toen overigens ook nog voluit Chrome Notebook in plaats van kortweg Chromebook. Sterker nog – het apparaat was verder geheel merkloos en nog niet te koop in de winkels. Er was slechts een beperkte oplage van deze eerste geheel zwarte machines beschikbaar voor de enkele gelukkigen die waren uitgenodigd om mee te doen met het testprogramma.
Het apparaat is vernoemd naar Chromium-48 , een instabiele isotoop van het metalen element Chroom. Dat was uiteraard een ludieke woordspeling van de nerds uit het Chrome team. 🙂

Als je het leuk vindt kun je de video van deze demonstratie van de Cr-48 hier bekijken.
Waarom ‘bijna’ 10 jaar Chromebooks?
Er is eigenlijk niet echt een officieel vastgestelde geboorte datum voor Chromebooks. Eerder vierde Forbes de 8e verjaardag van Chromebooks via een blog op 13 mei 2019. Daarbij gingen ze uit van de eerste commercieel verkrijgbare Chromebooks van Samsung en Acer. De officiële aankondiging daarvan was op het Google I/O event op 1 juni 2011 en deze Chromebooks lagen in de winkel vanaf 15 juni 2011.
Nederland hoorde overigens bij de eerste 6 landen in Europa waar deze Chromebooks vanaf het begin te koop waren.

10 jaar Chrome Notebook, Cr48
Hoe het ook zijn mag, wij feliciteren Google sowieso met de 10e verjaardag van de Cr-48. Wat ons betreft toch echt de aller eerste Chromebook ooit!

Maar niets heeft het eeuwige leven. Ja, misschien de Chinese muur of Stonehenge. Maar zoals de mannen van Chromeunboxed op 18 februari 2017 met een knipoog schreven in een blog: “Vandaag rouwen we om wat het einde kan zijn van de ondersteuning voor de legandarische Chromebook van Google, de Cr-48.“
Het beleid van Google garandeerde oorspronkelijk tot 5 jaar aan automatische updates voor Chromebooks. Zodoende zou de software ondersteuning van de grootvader van alle Chromebooks eigenlijk al in december 2015 afgelopen moeten zijn, maar Google heeft dit beleid aangepast en ook de Cr-48 kon uiteindelijk tot zo ongeveer februari 2017 met software ondersteuning gebruikt blijven worden.
De evolutie van Chromebooks
Sinds de aankondiging van de Cr-48 Chrome Notebook heeft Google tal van Chromebooks uitgebracht. We hebben de evolutie van Google Chromebooks kort samengevat in de onderstaande infographic.

Een paar kanttekeningen bij deze infographic:
- De beschikbaarheid van Google’s producten verschillen per land. Zo komt het dat je in Nederland bijvoorbeeld wel Google’s smart speakers (Nest home, home mini, Chromecast) kunt kopen, maar geen smartphones (Pixel) of Chromebooks (Chromebook Pixel, Pixel Slate, Pixelbook Go).
- Behalve de in deze infographic genoemde Chromebooks van Google, Samsung en Acer, hebben tal van andere fabrikanten heel veel andere Chromebook modellen uitgebracht. In totaal zijn er meer dan 300 chromebook modellen van zo’n 40 verschillende fabrikanten uitgebracht tussen 2010-2020.
Met de toevoeging van o.a. Android en Linux Apps is Chrome OS, en dus het werken op een Chromebook, de laatste jaren enorm verbeterd.
En met de laatste #MadeByGoogle Chromebooks, de Pixelbook (2017) en de Pixelbook Go (2019), is de weg geplaveid voor een toekomst waarbij de Chromebook een steeds prominentere rol inneemt in het landschap van laptops, tablets, en hybride apparaten.
Enkele andere high-end modellen die dicht in de buurt komen van Google’s Pixelbook zijn, Acer Chromebook Spin 713, Asus Chromebook Flip C436, HP Chromebook x360 14c of de Lenovo Chromebook IdeaPad Flex 5. Een prima (en veel goedkoper) alternatief voor de Pixel Slate is de recent uitgebrachte Lenovo Chromebook Duet.
Foto credits: screenshots uit youtube video’s van Google’s productpresentaties op 7 december 2010 en 31 mei 2011.