Chromebook ‘end of life policy’, wat is dat?

End of lyfe policy


Je hoort het de laatste tijd steeds vaker, Chromebooks zouden gedoemd zijn te gebruiken na het einde van hun zogenaamde ‘end of life policy’. Ik dacht dat dit dan ook wel een goed moment was om uit te leggen wat dit nu daadwerkelijk  betekent voor Chromebook-bezitters en voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe Chromebook.

‘End of life policy’ of ‘Auto Update Policy’?

Om te beginnen is het goed om te weten dat Google zijn ‘end-of-life-policy’ een andere naam heeft gegeven. Google noemt het tegenwoordig hun ‘Auto Update Policy’. Ik vind dat een goede zet omdat ‘end of life policy’ nogal over-dramatisch overkomt. Bovendien is het Auto Update-beleid de betere manier om te beschrijven wat er feitelijk gebeurt en dekt de lading dus veel beter. Een Chromebook is immers nog steeds functioneel zodra de Auto Update Expiration (AUE) datum is bereikt. Het einige is dat je niet langer nog nieuwe updates ontvangt.

Deze updates vinden doorgaans om de  2 a 3 weken plaats. De updates zijn soms trivaal (b.v. kleine bug fixes) maar zo nu en dan worden er behoorlijk grote veranderingen doorgevoerd. Vanaf versie 69 (uitgerold op 18 September 2018) van Chrome OS bracht Google een behoorlijk aantal nieuwe en relatief baanbrekende functies en wijzigingen, waaronder het zogenaamde nieuwe ‘Material-thema’ van Google, Nightlight, een verbeterde versie van de file-manager en vooral: …ondersteuning voor Linux-apps!

Chromebook UPDATE, makkelijker kunnen we het niet maken!

Hoe dan ook, via Google’s Chromebook ‘Auto Update Policy’ krijgt iedere Chromebook die op de markt komt een vooraf bekende vervaldatum. Wat dat betreft hoef je niet voor verrassingen komen te staan dus. Dit betekent overigens niet dat je jouw Chromebook daarna niet langer kunt gebruiken. Het betekent alleen dat je vanaf dat moment mogelijk geen Chrome OS-updates meer ontvangt.

Tot voor kort kregen Chromebooks een levensverwachting van vijf jaar onder dit beleid. Dit betekende dat zodra de Chromebook werd gelanceerd, deze gedurende vijf jaar gegarandeerd updates zou krijgen. Dus als je besloot om een Chromebook te kopen die drie jaar geleden werd gelanceerd, was er de mogelijkheid dat het na twee jaar geen updates meer ontvangt.

Nieuwe Chromebooks krijgen tegenwoordig tot zes en een half (6,5) jaar garantie

Het is enerzijds begrijpelijk dat mensen twijfels hebben over het kopen van een Chromebook als de updates die ze ontvangen zo ‘kort’ worden gegarandeerd. Maar bieden andere laptops, zoals Microsoft, iets beters dan? Overigens is Google’s beleid onlangs gewijzigd waardoor voor elke nieuwe Chromebook of Chromebox zes en een half jaar garantie is gegarandeerd.

Waarom is deze ‘end of life policy’ uberhaubt aanwezig?

Technologie is een wereld die sneller verandert dan welk ander veld dat je maar kunt bedenken. Dat is geweldig voor ons als consument, want het betekent dat we de nieuwste gadgets in handen kunnen krijgen. We hebben gezien hoe Chromebooks in de loop der jaren enorm zijn verbeterd. Niet alleen hoe ze eruit zien, maar ook qua performance.

Als het automatische updatebeleid niet aanwezig was, zou dit twee belangrijke problemen veroorzaken. Ten eerste zouden fabrikanten niet zo staan te springen om constant nieuwe Chromebooks uit te brengen met de laatste hardware. Ook zou Chrome OS niet het snelle en betrouwbare besturingssysteem zijn waar inmiddels allemaal aan zijn gewend.

Money makes the word go round!

We kunnen er niet om heen. Of je het nu leuk vindt of niet is niet relevant, het is nou eenmaal zo. Fabrikanten zijn uiteindelijk gewoon een bedrijf en alle bedrijven zijn er voor één hoofddoel – en dat is om geld te verdienen. Ze doen dit door de consument de beste beschikbare producten aan te bieden. Het doel is dan ook uiteindelijk om de nieuwste Chromebook naar voren te halen die een Chromebook van een andere fabrikant z’n nummer 1 plek afneemt. Ze doen dit niet voor het algemeen belang. Ze doen dit omdat het belangrijkste doel in het bedrijfsleven is om inkomsten te genereren. Maar realiseer je dat we hier uiteindelijk toch wel bij varen.

Als deze end of life policy niet bestond, zouden de Chromebooks die we vandaag zouden gebruiken vrijwel identiek zijn aan de Chromebooks die aanvankelijk in 2011 werden gelanceerd. Een fabrikant zal alleen geld uitgeven aan ontwikkeling als hij weet dat er vraag is naar een eindproduct op de markt.

Dus wat zou je het liefst hebben? Een Chromebook die je in 2011 hebt gekocht en die nog steeds werkt en die eindeloos updates blijft ontvangen, of een Chromebook met de nieuwste hardware en software die presteert en er tien keer beter uitziet? Ik weet wat ik zou kiezen. Ik zou altijd het nieuwste willen hebben dat technologie te bieden heeft.

Google stopt Chromebooks dus na 6,5 jaar te ondersteunen omdat de hardware steeds lastiger inzetbaar is voor het doorontwikkelde besturingssysteem, wat ik ze overigens totaal niet kwalijk kan en wil nemen.

Maar je kunt je Chromebook gewoon blijven gebruiken!

Niet iedereen is op zoek naar de nieuwste technologie. Er zijn veel mensen die liever een product kopen dat gewoon vele jaren meegaat. Er is absoluut niets mis mee, maar de technologie staat ondertussen dus echt niet stil.

Ook weten gebruikers van Chromebooks weten dat juist deze apparaten na verloop van tijd maar zelden trager gaan werken en vaak zelfs een paar jaar later nog net zo goed werken als toen je hem voor het eerst ging gebruiken. Dat in tegenstelling to Windows laptops!

Ik heb hier een 2013 Chromebook Pixel (AUE was in 2018) maar die werkt dus nog altijd prima en wordt nog steeds dagelijks gebruikt.

End of life policy of geen end of life policy, wanneer jouw Chromebook de AUE-datum heeft bereikt, kan deze gewoon nog steeds worden gebruikt. Het betekent alleen dat je niet langer de nieuwste updates ontvangt, en dus ook geen beveiligingsupdates meer! Er is dus wel een kans dat je Chromebook hierdoor iets kwetsbaarder wordt. Maar als is dat tot op zekere hoogte waar, het is ook weer niet zo dramatisch als men soms doet geloven.

Wanneer eindigen updates op jouw huidge Chromebook?

Je kunt via Google’s ‘Auto Update Policy’ pagina de Google Approved Chrome Devices tabel checken om te zien wanneer een bepaalde Chromebook de Auto Update Expiration (AUE) is bereikt.

Als je momenteel werkt op een Chromebook, maar je weet niet wat het specifiek modelnummer is? Type ‘chrome://version/‘ in je Chrome-browser en je zult een scherm vol met informatie treffen over jouw Chromebook en de ChromeOS versie die op jouw toestel draait. Bij ‘Platform’  zul je de naam van het platform terugvinden waarop jouw Chromebook is gebouwd. Het is waarschijnlijk het laatst woord in deze regel.

Kijk vervolgens via https://cross-updates-serving.appspot.com welke modelnummer (In de uiterst rechtse kolom: Brand names) de desbetreffende platform (meest links kolom, hier codename genoemd) overeenkomt.

Ook andere laptops onderhevig aan de 5 jaar-vloek

Laptops zijn sowieso bijna altijf ontworpen om zo’n vijf jaar mee te gaan. Ze worden dusdanig ontworpen door de fabrikant om opzettelijk te stoppen met werken na deze periode. Het staat in de industrie bekend als de zogenaamde ‘planned obsolescence‘ en ook laptops die Microsoft Windows gebruiken, zijn hieraan onderhevig.

Praktisch alle Laptops hebben een verwachte levensverwachting van vijf jaar

Laptops, of ze nu Google’s Chrome OS, Apple’s MacOS of Microsoft’s Windows gebruiken, hebben een verwachte levensverwachting van vijf jaar. Het is dan ook zeker niet ‘fair’ om te stellen dat Microsoft-laptops een betere optie zijn omdat ze strikt genomen geen ‘end of life policy’ hebben. Google is er in ieder geval open en eerlijk over en je kunt van te voren duidelijk zien wanneer een Chromebook niet meer wordt ondersteund.

Is dit overigens niet precies hetzelfde als wat heel veel mensen ook al dagelijks ervaren met hun ‘enigzinds verouderde’ smartphones, hetzij Android, iPhone of wat dan ook!? Ik zeg het maar even… 🙂

Conclusies

Niemand wil extra geld uitgeven aan weer een nieuwe laptop als je er nog een hebt die ‘prima’ werkt. Als we echter allemaal besloten onze laptops zeven jaar of langer te houden, stel je eens voor wat dit zou betekenen voor de nieuwe computers die fabrikanten op de markt zouden brengen.

Onderzoek en ontwikkeling zijn niet goedkoop en fabrikanten moeten erop kunnen vertrouwen dat het geld dat ze uitgeven, kan worden terugverdiend door de verkopen. Of je het hiermee eens bent of niet; zonder dit zou je niet de fantastische nieuwe Chromebooks krijgen die vandaag worden gelanceerd.

Google’s Auto Update Policy (End of life policy) is in zekere zin een noodzakelijk ‘kwaad’ om er voor te zorgen dat Chromebooks en Chrome OS het snelle en betrouwbare besturingssysteem zijn en vooral ook blijven. Het is dan ook essentieel als we om de paar jaar een gloednieuwe Chromebook met de nieuwste hardware willen.

Foto’s:
Thumbnail picture: Image by Clker-Free-Vector-Images / Pixabay