Een punt van kritiek over Chromebooks, is het controversiële ‘End-of-Life’-beleid van Google. Overigens noemt Google het officieel hun: Auto Update policy — dat klint iets positiever!

En ik heb gemerkt dat dit beleid één van de belangrijkste redenen is waarom mensen ervoor kiezen om Chromebooks niet eens een kans te geven. Toch blijken Chromebooks voor de meeste mensen een van de beste opties.

OK, maar wat is nou precies het Chromebook End of Life-beleid en moet dit jou ervan weerhouden om te kiezen voor een Chromebook?

Google End-of-Life policy Chromebooks

Of anders gezegd: “Wordt de soep echt zo heet gegeten, als zij wordt opgediend?

Wat is Chromebook End-of-Life policy?

In wezen is het Chromebook End-of-Life-beleid slechts een einddatum waarop je laptop automatische updates voor het apparaat blijft ontvangen. Google hanteert een van te voren vastgestelde datum waarna een bepaald apparaat dus geen updates meer zal ontvangen.

Over het algemeen krijgen Google Chromebooks tussen de 5 en 9 jaar automatische systeemupdates. Dat betekent dat als je in 2022 een laptop koopt, je in veel gevallen tot het jaar 2030 up-to-dates zal blijven ontvangen. In het verleden heeft Google dit al vaak aangepast met een nog langere levensduur bij verschillende Chromebook modellen.

Googles belangrijkste argument is dat de meeste laptops toch een levensduur van niet langer dan ongeveer 5 of 6 jaar hebben, en dat je tegen die tijd waarschijnlijk een nieuwe laptop wilt hebben.

En wat ik nu ga zeggen klinkt cru, maar laptops worden bijna altijd ontworpen om zo’n vijf jaar mee te gaan. Ze worden bewust zodanig ontworpen door fabrikanten om opzettelijk te stoppen met werken na deze periode.

laptops onderhevig aan de 5 jaar-vloek
Laptops: 5 jaren-vloek

Ouch ja! Het staat in de industrie bekend als de zogenaamde ‘planned obsolescence‘ en ook Microsoft Windows laptops zijn onderhevig aan de 5 jaren-vloek.

Los van deze ‘misschien wel politiek incorrecte’ beweegreden zijn er wel wel degelijk ook een aantal technisch noodzakelijke beweegredenen voor dit beleid.

Accu/batterijen levensduur

Bij normaal gebruik verliezen batterijen hun vermogen om energie op te slaan, vermogen af te geven en een stabiele spanning te behouden. Dat schaadt de rekensnelheiden en leidt uiteindelijk tot systeemstoringen in elektronica.

Snelle ontwikkeling/verbetering van hardware

Alhoewel een laptop van 4 GB nu misschien nog acceptabel is, zal dit in 5 jaar tijd zeker niet het geval meer zijn. En hoewel een laptop van 8 GB nu de gangbare standaard is, zal het na 5 jaar tijd hoogstwaarschijnlijk minstens 16 GB zijn.

De belangrijkste reden dat Google dit End-of-Life beleid hanteert, is dan ook dat de hardware die ze nu verkopen waarschijnlijk niet volledig compatibel zal zijn met nieuwe software die over 6 jaar wordt uitgebracht.

Auto Update Expiration datum verlengd door Google

Overigens heeft Google al rond eind 2019 al besloten om de meeste nieuwe Chromebooks (afhankelijk van hun hardware) te verlengen naar zo’n 8 tot soms zelfs wel 9 jaar. Dat had er ook mee te maken dat Chromebooks steeds meer premium worden, en de hardware vaak beter maar ook duurder is geworden. Als je een Chromebook van laten we zeggen rond de 1000 euro koopt, dan wil je natuurlijk niet dat die na 5 jaar geen updates meer krijgt.

Auto Update Expiration (AUE)

Over het algemeen krijg je zo’n 6,5 jaar automatische updates met een gloednieuw apparaat. Waar de AUS-datum echt een probleem wordt, is niet dat deze begint bij uw aankoop, maar wanneer de hardware werd uitgebracht. U kunt het dit jaar dus misschien bij een winkel kopen, maar dat betekent niet noodzakelijk dat u 6,5 jaar automatische updates krijgt.

De regel van 6,5 jaar is niet zo streng, en we hebben gezien dat Google deze voor sommige apparaten uitbreidde, maar we hebben ook gezien dat ze zich aan hun wapens houden. Updates zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat al uw software up-to-date en volledig bugvrij is.

Wil je dus updates van Google voor een langere periode, controleer dan vooraf de AUE-datum van de Chromebook. Je kunt dat het beste doen door even naar Googles Auto Update policy pagina te surfen. Hieronder zie je daar een screenhot van, het is Engelstalig en maakt onderdeel uit van Googles Chrome Enterprice and Education Help platform. Laat je daar niet door afschrikken, de informatie is net zo relevant voor consumenten als het is voor bedrijven en scholen.

Google_End-of-Life_-Auto_Update_Policy

Als je vervolgens een klein stukje verder naar beneden scrolled, dan zie je de lijst met zogenaamde Google Approved ChromeOS Devices.

Google-Approved-Chrome-OS-devices

Scroll vervolgens nog wat verder naar beneden tot je de fabrikant van jouw desgewenste Chromebook ziet. Klik daarop. Nu verschijnt er een lijst met alle Chromebook modellen van die desbetreffende fabrikant.

Google-Approved-Chrome-OS-devices_Acer

Zoek nu de Chromebook van jouw keuze, en in de kollom rechts er naast zie je de uiterste datum to wanneer dit apparaat updates ontvangt,

Let er heel goed op dat je het juiste modelnummer kiest. Dat let heel erg nauw, want om je een voorbeeld te geven heb ik in onderstaande waarschuwings box 3 Chromebooks achter elkaar gezet die verdacht veel op elkaar lijken. Maar de AUE datums verschillen drastisch!

Chromebook Spin 11 (CP311-1H, CP311-1HN) ontvangt updates tot Juni 2024
Chromebook Spin 311 (CP311-2H, CP311-2HN) ontvangt updates tot Juni 2027
Chromebook Spin 311 (CP311-3H) ontvangt updates tot Juni 2028

Dit is uiteraard ook met name het geval als je overweegt een tweedehands Chromebook te kopen, aangezien oudere modellen mogelijk dichter bij hun vervaldatum zijn en mogelijk binnenkort geen updates meer ontvangt.

Hoe werken die updates eigenlijk?

Sinds 2021 komt Google elke 4 weken met belanmgrijkse systeem updates. Om de 2 weken kunnen er tussentijdse beveiligingsupdates plaatsvinden. De updates zijn soms slechts kleine bug fixes, maar zo nu en dan worden er behoorlijk grote veranderingen doorgevoerd.

Zoals de naam ‘Auto updates’ al doet vermoeden, hoef je er zelf eigenlijk helemaal niets aan te doen. De updates vinden volledig plaats op de achtergrond. Als er een update uitkomt, dan krijg je middels een subtiele melding (rechtsonderaan in je scherm) de vraag of je de update onmiddelijk wil uitvoeren. Doe je dat niet, geen nood: want de update wordt automatisch uitgevoerd als je jouw Chromebook de eerst volgende keer opnieuw opstart.

In tegenstelling tot zoals je dat waarschijnlijk wel gewend bent bij Windows computers, duurt het opstarten daardoor niet langer. Gewoon binnen enkele seconden opnieuw opstarten, en je bent weer helemaal up to date. Je kunt genieten van de de laatste nieuwtjes en hebt geen last meer van oude bekende bugs.

Hoe lang wordt mijn Chromebook ondersteund?

Als je momenteel werkt op een Chromebook, maar je weet niet wat het specifiek modelnummer is? Geen nood: je kunt op iedere Chromebook via de instellingen controleren hoe lang dat specifeke apparaat nog updates ontvangt. Ga als volgt te werk:

  • klik op ‘status/tijd‘ (rechtsonderaan je beeldscherm)
  • Klik op ‘instelligen‘ (tandwieltje bovenaan in menu)
  • Ga naar ‘Over ChromeOS‘ links onderaan schermmenu
  • Ga naar ‘aanvullende informatie

Als je bovestaande stappen hebt gevold dan krijg jehet volgende scherm te zien:

end-of-life_chromebook-controleren

In mijn geval (Asus Chromebook Flip C302) krijg ik te zien dat ik nog tot juni 2023 updates ontvang. Ik werk dan ook al sinds 2017 op deze Chromebook, tijd om een nieuwe Chromebook te kopen misschien!? 🙂

Kun je een Chromebook na het einde van zijn levensduur nog gebruiken?

Wanneer een Chromebook zijn end-of-life heeft bereikt, denken veel mensen dat hun Chromebook het niet meer doet of er me ophoudt. Dit is niet het geval! Het is slechts de datum waarop Google stopt met het geven van automatische updates. Je kunt je Chromebook na deze vervaldatum nog steeds blijven gebruiken. Je krijgt alleen een waarschuwing dat je je Chromebook moet updaten.

Work-arounds, na het verlopen van de AUE datum?

Als je een Chromebook hebt waarvan de AUE datum heeft bereikt, en je wil geen veiligheidsrisco’s lopen, dan is er een work-around.

In wezen is CloudReady slechts een nieuwe installatie van Chrome – technisch gezien is het een kloon van het Chrome-besturingssysteem, maar het werkt precies hetzelfde. Het is eigenlijk gemaakt voor mensen die hun Macbook of Windows-laptop wilden overzetten naar Chrome OS, maar het is ook populair geworden als methode om de levensduur van uw Chromebook te verlengen.

Conclusies

De nieuwste Chromebooks krijgen tot zo’n 9 jaar aan automatische updates. Ondanks kritiek op Google beleid, zijn hier goede redenen voor.

Praktisch alle Laptops hebben een verwachte levensverwachting van vijf jaar. Ook MacBooks en Microsoft’s Windows laptops hebben een verwachte levensverwachting van vijf jaar. Het is dan ook zeker niet ‘fair’ om te stellen dat Microsoft-laptops een betere optie zijn omdat ze strikt genomen geen ‘end of life policy’ hebben. Google is er in ieder geval open en eerlijk over en je kunt van te voren duidelijk zien wanneer een Chromebook niet meer wordt ondersteund.

Kijk in ieder geval altijd hoe lang een bepaalde Chromebook nog updates krijgt. De zogenaamde AUE (Auto Update Expiration) staat altijd duidelijk vermeld op de Auto Update-policy website van Google. Controleer dat altijd als je een Chromebook gaat kopen, en zeker als je een tweedehands model wil aanschaffen.

En om maar even een praktijk voorbeeld te geven; eind 2017 kocht ik een Asus Chromebook Flip C302. Met deze ChromeOS laptop heb ik veel plezier beleefd. En ook al heeft hij de tand der tijd doorstaan, toch merk is steeds vaker dat de hardware niet meer van deze tijd is. Ik ben dan ook op zoek naar een nieuwe Chromebook, de Acer Chromebook Vero 514 staat hoog op mijn verlanglijstje. Daarmee kan ik dan weer tot 2030 met een gerust gevoel veder werken.

Thumbnail picture: chromebookenzo.nl