12 september 2022

Tot nog maar zelfs kortgeleden waren er allerlei geruchten dat Google plannen zou hebben om een ​​nieuw Pixelbook uit te brengen. De laatste berichten spraken erover dat Google werkte aan het allereerste door Tensor (de nieuwe interne SoC van Google) aangedreven Pixelbook.

Einde verhaal voor Pixelbook dus!?

Zoals Frank Boeien het zo mooi en dramatisch kan zingen: ¨Zeg me dat het niet zo is…¨

En ja, ik zou echt heel graag zeggen dat het niet waar was, maar The Verge kwam met het verlossende woord, er komt voorlopig geen volgende Pixelbook. In een bedrijfsmemo van Google CEO Sundar Pichai verklaarde de leider van Google dat bepaalde ontwikkelingsgebieden zouden worden onderbroken. Volgens de geheime bron van The Verge was een van de ontwikkelingsgebieden het team dat verantwoordelijk was voor de Pixelbook.

In een blog van Gabriel Brangers van ChromeUnboxed, weet hij het heel pakkend te omschrijven:

“Als de leerling er klaar voor is, zal de leraar verschijnen.” Dat is een mooi gezegde en ik geloof dat dit de kern vormt van een groot deel van de hardwarestrategie van Google. De hardware van Google, die helemaal teruggaat tot de originele Google Pixel Chromebook en de Nexus-familie van Android-telefoons, heeft vaak de taak vervuld van halo-apparaten die bedoeld waren als blueprint voor andere fabrikanten. Om te begrijpen waarom Google nu de Chromebook-markt verlaat, moeten we naar de rest van het gezegde kijken. Het deel dat meestal vergeten wordt.

Als de leerling klaar is, verschijnt de leraar. Als de leerling er echt klaar voor is… zal de leraar verdwijnen.

ChromeOS is volwassen geworden. En ook al ben je het er misschien niet mee eens en dat is oké. Google is erin geslaagd om ChromeOS naar de massa te brengen en van het relatief jonge besturingssysteem een ​​mainstream product te maken in scholen, thuis en misschien wel het allerbelangrijkste, de zakelijke sector.

Het is simpelweg een feit: Chromebooks zijn er om te blijven. Google weet dat. laptop-makers weten het. Als ze dat niet deden, zouden we geen $ 2.000 ChromeOS-apparaten hebben, zoals de HP Elite Dragonfly , die alle functies hebben en vergelijkbaar zijn met enkele van de mooiste Windows-machines op de markt.

Ik sluit me volledig aan bij Gabriel´s woorden. En er blijft altijd nog een sprankje hoop dat Google in de toekomst toch nog besluit het Pixelbook sprookje te heropenen. Wie weet…

Thumbnail foto credits: AppleLe257 via Twitter