In dit artikel bespreken we de olifant in de kamer. Het is inderdaad zo dat Chromebooks, of specifieker, ChromeOS, de gebruiker niet de optie geeft om bestanden, programma’s en icoontjes te plaatsen op de desktop.

Laten we om te beginnen eens kijken naar waar dit fenomeen (mogelijkheid om bestanden, programma’s en icoontjes te plaatsen op de desktop) nou eigenlijk vandaan komt, en waarom zoveel mensen er blijkbaar zoveel waarde aan hechten?

Lees hier ook ons artikel; “Zo werkt de App-Launcher: de startknop van jouw Chromebook

Wat is de desktopmetafoor?

De desktopmetafoor is een concept dat gebruikt wordt in de computerinterface design. Het gaat erom dat de computerinterface zich gedraagt als een fysieke werkplek, zoals een bureau, met iconen die staan voor bestanden en programma’s. De gebruiker kan deze iconen verplaatsen, groeperen, verwijderen, enz. net zoals ze zouden doen op een fysiek bureau. Oorspronkelijk was de desktopmetafoor bedoeld om de overgang van papieren documenten naar digitale documenten te vergemakkelijken. Het idee was om de digitale inhoud een fysieke weergave te geven zodat gebruikers zich er beter bij konden oriënteren. Omdat het concept zo succesvol was bij het vergemakkelijken van de overgang naar digitale documenten, is het nog steeds in gebruik bij veel besturingssystemen.

En dat ziet er dan meestal in het begin uit zoals hier (links) onder afgebeeld. Maar na verloop van tijd groeit dat uit naar iets was meestal lijkt zoals hier (rechts) onder afgebeeld.

Of nog erger;

Chromebook Desktop

Op een Chromebook met ChromeOS ziet de desktop (bureaublad) er anders uit dan op de meeste traditionele computers. In plaats van icoontjes voor specifieke programma’s en bestanden, biedt ChromeOS een meer minimaliste aanpak. Er zijn geen programma’s of bestanden op de desktop zelf opgeslagen.

Windows-of-ChromeOS

Dit kan voor sommige gebruikers aanvankelijk verwarrend zijn, omdat ze gewend zijn aan de traditionele desktopmetafoor. Echter, met ChromeOS kun je op verschillenden manieren toegang krijgen tot alle bestanden en programma’s;

  • via de Plank (taakbalk of dock)
  • via de App Launcher
  • via de Webbrowser

Bovendien, ChromeOS is ontworpen om alles op te slaan in de cloud, dus gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over het bewaren van bestanden op hun apparaat. Dit kan een groot voordeel zijn voor gebruikers die vaak onderweg zijn en toegang willen hebben tot hun bestanden op elk apparaat met internetverbinding.

Conclusies

In samenvatting, de desktopmetafoor op ChromeOS-gebaseerde Chromebooks is anders dan op traditionele computers. In plaats van icoontjes en bestanden op het bureaublad, biedt ChromeOS een meer minimaliste benadering en stelt gebruikers veel beter in staat toegang te krijgen tot hun bestanden en programma’s via de browser en de cloud.

Desktop computer / besturingssysteem

Chromebooks worden vaak als desktop computers beschouwd omdat ze vaak worden gebruikt in een desktop-achtige manier, met een groot scherm en een toetsenbord en muis.

ChromeOS, het besturingssysteem dat op Chromebooks wordt gebruikt, is dan ook een desktop besturingssysteem, ook omdat het op zijn geheel eigen manier een desktopmetafoor gebruikt, met iconen en vensters waarmee gebruikers bestanden en programma’s kunnen openen en beheren.