Ergens in de zomer van 2022 kwam het idee weer bij mij op om een podcastserie te maken over Chromebooks. Sinds de start van de website Chromebookenzo.nl in 2016 liep ik al met deze gedachte rond om zoiets te gaan doen. In dit blog deel ik hoe we aan ‘Dé Podcast over Chromebooks enzo‘ zijn begonnen en wat we tot nu toe hebben meegemaakt.

de-podcast-over-chromebooks-enzo

Hoe de Podcast is begonnen

Omdat ik het leuk vond om dit samen met iemand anders te doen, heb ik René Stout benaderd. Ook hij heeft een website over Chromebooks. Ik dacht dat onze kennis en ervaring elkaar goed zouden aanvullen.

Na wat verkennende gesprekken besloten René en ik om het gewoon te doen. Zo gezegd, zo gedaan. We begonnen met twee afleveringen over de geschiedenis van de (home) computer en het internet.

Online podcasten

De eerste aflevering hebben we in mijn studio opgenomen. Maar er was één probleem: we wonen zo’n 200 kilometer van elkaar vandaan. Het leek dan ook niet haalbaar om iedere week bij elkaar te komen om de podcast op te nemen.

Gelukkig vond ik de website Podcastle.ai, waarmee je online podcasts kunt maken terwijl de deelnemers op verschillende locaties zijn. Dit was dé oplossing voor ons probleem.

de podcast Mike en Rene

René kocht zijn eigen USB-microfoon en headset, en we begonnen met opnemen – allebei vanuit ons eigen huis. In het begin was het even wennen, maar al snel hadden we het ritme te pakken. Na verloop van tijd hadden we verschillende onderwerpen besproken, van de nieuwste Chromebook-modellen tot handige tips voor Chrome OS-gebruikers.

Naamsverandering

We zijn oorspronkelijk begonnen onder de naam ‘Studio Chrome Enzo’, een naam die we destijds zowel leuk als hip vonden. Echter, na verloop van tijd realiseerden we ons dat deze naam niet volledig de inhoud en focus van onze podcast weerspiegelde. Zo hebben we besloten om de podcast een nieuwe naam te geven: ‘Dé Podcast over Chromebooks enzo‘. Deze naam geeft duidelijk weer waar onze podcast over gaat en omhelsde tevens de namen van onze beide websites, zoals je hieronder kunt zien:
– Dé Podcast over Chromebooks enzo
– Dé Podcast over Chromebooks enzo

Overgestapt op een ander podcast-platform

Maar zoals dat gaat met technologie, verandert er veel in korte tijd. Daarom zijn we sinds begin 2023 overgestapt op het platform Soundtrap.com, wat onderdeel is van Spotify. Hierdoor kunnen we nu onze podcasts nog beter en gemakkelijker maken.

Een tijd geleden heb ik al eens eerder een blog geschreven over Soundtrap en hoe je het kunt gebruiken voor het opnemen van muziek op je Chromebook. Soundtrap biedt namelijk een complete muziekstudio op je Chromebook. Nu Soundtrap is overgenomen door Spotify, een van de grootste digitale online diensten voor muziek en podcasts, kun je Soundtrap ook gebruiken voor het opnemen van podcasts.

En verder?

We hebben inmiddels al veel positieve reacties ontvangen. Het is leuk om te zien dat er zoveel mensen zijn die interesse hebben in Chromebooks en de wereld daaromheen. We hopen dan ook dat we nog veel mooie afleveringen kunnen maken en dat we onszelf en onze luisteraars nog meer kunnen leren over dit onderwerp.

Na een aantal Chromebook-specifieke onderwerpen, zijn we vanaf zo ongeveer de 18e aflevering ook wat meer op de beschouwende toer. Het gaat dan ook inmiddels over bredere maatschappelijke thema’s zoals e-Waste, de digitale kloof en ontwikkelingen op het gebied van Web 3.0.

Wil je een van onze afleveringen van ‘Dé Podcast Over Chromebooks Enzo’ beluisteren? Dan kun je ons in ieder geval vinden op de volgende podcast-streamingdiensten:

Op dit moment streven we ernaar om elke twee weken een podcast op te nemen en deze doorgaans op zaterdagmiddag te publiceren.

Foto credits:
Thumnail: gegenereerd met Midjourney door Mike van den Bos met behulp van AI.
Banner: van Dé Podcast Over Chromebooks Enzo, door Mike van den Bos in Canva.