14 april 2023

CTL kondigde vandaag de toevoeging aan van een nieuwe Chromebox-serie aan het populaire assortiment ChromeOS-apparaten van het bedrijf. De CTL Chromebox CBx3-serie omvat veelzijdige, compacte ChromeOS-desktopcomputers met Intel’s nieuwste generatie Alder Lake Celeron en Raptor Lake i7-processors, Wi-Fi 6E, dubbele HDMI en Intel’s UHD-graphics.

Hoewel de ChromeOS mini-pc, ook wel bekend als Chromebox, misschien nog een bijzonder niche-apparaat is, kun je niet ontkennen dat de charme van dit betaalbare, krachtige en upgradebare desktop met ons geliefde besturingssysteem onweerstaanbaar is. Zeker, het kleine dappere apparaatje is niet zo mobiel als een Chromebook, maar de compacte desktopvorm van de Chromebox is uitermate geschikt voor van alles en nog wat, variërend van knusse thuiswerkplekken tot schoolcomputerlokalen en dynamische kantooromgevingen.

Zoals bij eerdere Chromeboxes zijn verschillende uitvoeringen variërend van Celeron tot Core i7. De krachtigere Core i7-modellen kosten rond de duizend dollar of meer wanneer ze zijn uitgerust met 16 GB RAM en grotere SSD’s.

De CTL Chromebox CBx3 is een energiezuinige Chromebox die de functionaliteit van een desktop biedt zonder de omvang. Uitgerust met de nieuwste Wi-Fi 6E biedt de CTL Chromebox CBx3 enkele van de snelste en meest betrouwbare draadloze verbindingen. Het is een uitstekend apparaat voor afstandsonderwijs en thuiswerken, waardoor meerdere apparaten een consistente en krachtige verbinding met het internet kunnen behouden zonder onderbreking of gedoe.

Erik Stromquist, CEO van CTL

Ik keek er al naar uit, maar na geruchten rondom de ontwikkelingen ervan, heeft het Amerikaanse CTL nu dan eindelijk een nieuw Chromebox-model, de CBX3 Chromebox onthuld. En de onthulling kwam met twee verrassingen. De nieuwe instapniveau Chromebox van CTL heeft dezelfde 12e generatie Alder Lake 7305 CPU die te vinden is in de nieuwste apparaten van andere pc-fabrikanten, maar het Core i7-model is waar de echte verassing van deze nieuwe CBX3 Chromebox zit. CTL heeft de concurrentie letterlijk en figuurlijk ingehaald. In plaats van een 12e generatie CPU wordt de krachtigste Chromebox aangedreven door de 13e generatie Intel Raptor Lake Core i7-1355U.

CTL Chromebo

CTL Chromebox CBx3 met Intel Celeron specs

Processor Specificaties:
Intel Alder Lake 12e generatie Celeron Processor 7305 (8 MB cache en 5 cores)
4 GB DDR4x-3200 SDRAM (upgrade naar 32 GB beschikbaar)
256 GB NVMe-opslag (upgradebaar tot 1 TB)
Intel® UHD Graphics voor 12e generatie Intel®-processors
Intel AX211 draadloos (Wi-Fi 6E) – Mu-Mimo, tot 2,4 Gbps maximale snelheid
Bluetooth 5.3
3 USB 3.0-poorten (twee aan de voorkant, één aan de achterkant)
1 USB 2.0 (achter)/1 USB-C (achter)/2 HDMI
1 audio-aansluiting
1 SD-kaartlezer
VESA-bevestiging
ChromeOS

CTL Chromebox CBx3 met Intel i7 specs

Intel Raptor Lake 13e generatie Core i7-1355U Processor (12 MB cache, 10 cores)
8 GB DDR4 RAM (upgrade tot 64 GB beschikbaar)
256 GB NVME-opslag (upgradebaar tot 1 TB)
Intel AX11 draadloos (Wi-Fi 6E) – Mu-Mimo, tot 2,4 Gbps maximale snelheid
Bluetooth 5.3
3 USB 3.0-poorten (twee aan de voorkant, één aan de achterkant)
1 USB 2.0 (achter)/1 USB-C (achter)/2 HDMI
1 audio-aansluiting
1 SD-kaartlezer
VESA-bevestiging
ChromeOS

Opslag en RAM kunnen op beide modellen worden geüpgraded. Met Intel UHD-graphics kan de CTL Chromebox CBx3 worden gekoppeld aan monitoren met een resolutie tot 4K voor digitale bewegwijzering of worden gebruikt als een alles-in-één werkstation.

De CTL Chromebox CBx3 wordt standaard geleverd met een eenjarige garantie op onderdelen en arbeid van CTL, met de mogelijkheid tot upgraden. Klanten kunnen de kleur van elke Chromebox aanpassen en personaliseren op ctl.net.

Conclusies

Dit maakt de CTL Chromebox CBX3-7 het allereerste Raptor Lake ChromeOS-apparaat dat op de markt komt. De prijzen van de reeds beschikbare 12e generatie Chromeboxes die te koop of in pre-order zijn liggen tussen de $900 en $1,100 of nog meer. Dat is vrij normaal is voor een maxed-out Chromebox.

Beschikbaarheid

De CTL Chromebox CBx3 met Intel Celeron-processor en CTL Chromebox CBx3 met Intel Core i7-processor zijn beschikbaar voor pre-order in Noord-Amerika en Europa en worden naar verwachting in de zomer van 2023 verzonden.

Wil je meer weten over Chromeboxen, of wil je een Chromebook kopen, lees dan onze blogs speciaal hierover op deze website. (o.a. ook de blog met de 23 beste Chromebooks)

Foto credits: CTL
Bron: ctl-announces-new-chromebox Cbx3 models