CloudReady tovert je laptop om in een Chromebook

Laatst bijgewerkt

Wie herkent het volgende niet? Je hebt een Windows laptop die inmiddels al weer een paar jaartjes oud is en er met de jaren niet bepaald sneller op is geworden. Zelfs een Windows computer met een 1e generatie intel core-i5 processor en 8GB aan RAM kan er soms lang over doen om op te starten. En eenmaal opgestart loopt alles niet meer zo gesmeerd als je dat gewend was. Niet iedereen heeft altijd direct de middelen om een nieuwe computer aan te schaffen, maar gelukkig is er CloudReady dus!

CloudReady maakt van iedere trage Windows laptop in een rappe Chromebook

Het bedrijf Neverware heeft met CloudReady een gratis oplossing die jouw oude laptop een stuk sneller maakt. Het bedrijf biedt particulieren gratis zijn CloudReady software aan. Deze software laat Chrome OS draaien op oude pc’s, gewoon vanaf een USB-stick. Dit besturingssysteem heeft niet perse de meest krachtige hardware nodig om zijn werk te kunnen doen waardoor die oude machine opeens weer mee kan doen.

Welke laptops komen in aanmerking?

Neverware heeft een lijst met officieel gecertificeerde modellen die gegarandeerd werken met CloudReady, maar praktisch gezien zullen nog veel meer merken/modellen prima samenwerken. Het is wel raadzaam om aan de hardware eisen te voldoen die Neverware stelt.

Feitelijk komt dat het hier op neer,  en wel dat je een PC of Laptop van na 2007 moet hebben met minimaal 2GB RAM en 16GB aan werkgeheugen. Zoals je ziet ligt de lat wat dat betreft dus inderdaad niet echt hoog.

CloudReady raadt aan dat je laptop ten minste na juni 2009 is geïntroduceerd, dan heb je de grootste kans dat de laptop krachtig genoeg is. Verder stelt CloudReady specifiek dat Netbooks met Intel GMA 500, 600, 3600 of 3650 graphics matig presteren.

Dual boot?

De software verwijdert het oude Windows systeem niet, maar zet er Chrome OS naast. Gebruikers kunnen dus bij het opstarten van hun machine kiezen welk systeem ze willen gebruiken. Wanneer de laptop gebruikt gaat worden om te browsen op internet, apps van Google te gebruiken of andere webgebaseerde diensten is Chrome OS de beste keuze.

Over Neverware

Neverware werd in 2011 opgericht door Jonathan Hefter.Hij begon in 2009 met de ontwikkeling van de technologie achter het aanvakelijke product nadat hij afstudeerde aan de Universiteit van Pennsylvania. Jonathan werd gedreven door een simpele vraag: “Hoe kunnen studenten, leraren en consumenten de ervaring krijgen om een nieuwe, krachtige computer te gebruiken zonder er perse een te moeten kopen?”

2011 was het jaar waarin Neverware officieel is opgericht, en na verschillende pogingen kwam het tweede product van Neverware, CloudReady, dan uiteindelijk in 2015 op de markt.

Door CloudReady te installeren, kunnen scholen, bedrijven en non-profitorganisaties bestaande (veelal oudere) pc’s en Mac’s omzetten in veilige, snelle machines die kunnen worden beheerd met het Chrome besturingssysteem van Google.

Volgens de website van Neverware zijn er  momenteel zo’n 771,052 unieke installaties van CloudReady.

Prijs model van CloudReady

CloudReady richt zich voornamelijk op de educatieve en zakeijk markt, maar particulieren kunnen het ook geheel gratis downloaden.

CloudReady-prijzen

Let wel, de hierboven genoemde prijzen voor scholen en bedrijven zijn op jaarbasis, dus niet per maand. Een zeer betaalbare oplossing dus! En particulieren kunnen gewoon gratis downloaden, en geen testperiode of afgeslankte uitvoering, gewoon de full-deal.

Dit is natuurlijk een prima manier om een oude (windows of Mac) laptop weer nieuw leven in te blazen, of om gewoon eens te kijken of Chrome OS je bevalt. Je kunt dan altijd nog een Chromebook kopen als het je goed bevalt.

Wat zijn de nadelen van CloudReady tov een ‘echte’ Chromebook?

Er zijn weinig nadelen, want in princiepe krijg je grotendeels dezelfde ervaring als die je op een Chromebook zou hebben. Inclusief updates en beveiliging, maar omdat CloudReady met Chromium werkt zul je niet de aller laatste updates krijgen zoals je die wel op de nieuwste Chromebooks krijgt.

Een ander minpuntje is dat CloudReady puur alleen Chrome OS ondersteund, dus geen Android apps.

Foto credits:
Thumbnail+filmpje: Neverware

 

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar

    Heel handig, bedankt voor het artikel! Mijn Asus Vivobook X2020E was heel traag met Windows10, maar werkt nu als ‘chromebook’ een stuk sneller. Je kon er eigenlijk niet meer op werken en dat kan nu dus weer wel.
    Je kunt telkens met USB-stick starten, maar CloudReady geeft dan wel aan dat je dan geen updates krijgt. Je kan (met de USB-)stick ook het programma op de harde schijf installeren, maar dan wordt wel alles gewist. Vooraf dus wel even een backup maken als je dat wil! Daarna is de USB-stick niet meer nodig.

  • DISQUS: