Vaak zijn ChromeOS updates relatief saai, maar Google is nu bezig met een ChromeOS update waarbij er een geluidseffect gaat klinken wanneer je jouw Chromebook aan het stopcontact aansluit, de batterij leeg is, of nadien de batterij volledig is opgeladen.

Op de meeste Android-apparaten, wanneer je jouw telefoon/tablet aansluit aan een oplader, hoor je een klein geluidssignaal om je te laten weten dat deze daadwerkelijk wordt opgeladen. Het is een klein detail, maar het is een snelle en handige manier om er zeker van te zijn dat alles correct is aangesloten.

Chromebooks hadden tot nu toe alleen het eenvoudige batterijpictogram om aan te geven of ze worden opgeladen. Hier gaat binnenkort verandering in komen. Google is begonnen met het toevoegen van enkele geluidseffecten voor het stroom-/batterijniveau van je Chromebook.

De eerste drie geluidseffecten zijn bijna identiek en bestaan ​​voornamelijk uit een warm synthesizergeluid vergezeld van een glinsterende ratel. Afhankelijk van hoe laag het niiveau van je batterij is, zal er een iets ander geluidje klinken. Als je batterij tussen de 16% en 80% vol is, is er aan het begin een “swoop”-geluid te horen, terwijl bij 15% of lager, een hogere toonhoogte re horen is.

En last but not least, een waarschuwingsgeleuid voor een bijna lege batterij, een drietal tonen die bekend zouden moeten klinken voor iedereen die zijn Android-telefoon ernstig leeg heeft laten lopen. Het is niet exact hetzelfde geluid, maar het lijkt er behoorlijk op.

Deze (aankomend) muziekale toevoeging werd voor het eerst ontdekt door 9to5Google, en de geluiden zijn speels en tegelijkertijd zakelijk. Dat klinkt gek, maar Google lijkt een goede balans te hebben gevonden. Luister maar eens wat ik bedoel:


Precies zoals je zou verwachten, zullen deze nieuwe oplaad-/batterijgeluidseffecten voor ChromeOS niet worden afgespeeld als je Chromebook is ingesteld op de modus “niet storen”. Ook lijkt er voorlopig geen andere manier om deze geluidseffecten uit te schakelen, zoals een schakelaar in de app Instellingen.

En aangezien de functie dus nog “early state” ontwikkeling is, is de verwachting dat dit pas voor ChromeOS versie 110 gepland staat, medio februari 2023.

Foto credits: Photo by Yogas Design on Unsplash