16 juli 2022: Chrome OS, het op Linux gebaseerde besturingssysteem van Google voor zijn Chromebook-apparaten, bestaat al meer dan een decennium, maar het bedrijf heeft een kleine maar opmerkelijke merkverandering aangebracht: het is nu ChromeOS, zonder tussenruimte. James Croom, senior marketingdirecteur van Google voor ChromeOS, bevestigde de wijziging aan The Verge; een gerenommeerd Amerikaanse technologie nieuws website, die er vervolgens een artikel over schreef of 14 juli 2022.

Alhoewel dit niet direct het allergrootste nieuws is, denk ik dat het toch wel opmerkelijk genoeg is om er even bij stil te staan.

Het is overigens ook iets wat Apple op een bepaald moment met zijn besturingssystemen heeft gedaan. Vanaf versie 10.12 bijnaam Sierra (in 2016) spelt Apple het als macOS. Overigens valt het op dat Google op een ChromeOS developer website steevast overal ChromeOS schrijft – beginnend met een hoofdletter – maar in het logo chromeOS, zonder te beginnen met een hoofdletter dus. Dat laatste is ook zoals Apple het doet, maar het punt is dat Google voor de rest, in principe alle merknamen begint te schrijven met een hoofdletter. Kijk maar bij o.a. Gmail, Google Play, Android, Chromebook, Google Drive, etc. Toch denk ik dat op den duur chromeOS net als macOS zonder hoofdletter aan het begin geschreven zal gaan worden. chromeOS zonder hoofdletter aan het begin, ziet er gewoon meer ‘Operating-System‘-achtig uit. Maar de tijd zal het leren! ­čÖé

De verandering is overigens nog niet overal doorgevoerd. Op deze ChromeOS-pagina (ten tijden van dit schrijven van dit artikel) op de Chromebook-site van Google bijvoorbeeld, spelt Google het besturingssysteem nog steeds als twee afzonderlijke woorden. Volgens Croom is het bedrijf zich ervan bewust dat de verandering niet overal wordt weerspiegeld, maar werkt het eraan om het consistenter te laten lijken, dus het klinkt alsof de nieuwe ChromeOS-branding uiteindelijk geheel zal worden omgeschakeld.

Ook de Wikipedia pagina van ChromeOS is al gewijzigd, maar ook hier vooralsnog in ieder geval beginnend met een hoofdletter.

Overigens was deze verandering al zichtbaar vanaf Chrome OS versie – uh sorry – ChromeOS 101, vanaf dat moment veranderde Google het felle witte opstartscherm bij het opstarten van Chromebooks, naar een meer Apple-achtig zwart scherm met toen al dit nieuwe logo in het wit. Ik schreef daar al eerder op 17 april een artikel over.

Maar goed, als je gewend bent geraakt aan het schrijven van Chrome OS met die ruimte ertussen, is het officieel tijd voor om te schakelen naar ChromeOS of chromeOS dus. (Oh Oh – werk aan de winkel dus op deze website)