Wil jij een Chromecast kopen, maar wil je eerst meer te weten komen hierover? In deze blog vertel ik je er alles over. Maar als je op zoek bent naar hoe je een Chromecast moet installeren?, lees dan hier het artikel welke ik speciaal hiervoor heb geschreven.
Inleiding Chromecast kopen
De Chromecast, ook wel Google Cast genoemd, is feitelijk een HDMI-dongle die je in een televisie plugged en met wifi verbindt.

Hierna kan je content van verschillende bronnen afspelen, denk aan Youtube, Netflix, enzo.
Het apparaat is via smartphone of tablet te bedienen. Maar je kan ook standaard (dus zonder app) content van je Chromebook naar je TV streamen. Dat kan direct vanaf je Desktop, vanuit de Chrome browser of vanuit je Google Drive account.
Zo kun je dus al jouw foto’s, video’s, muziek en zelfs games streamen op het grote scherm van je televisie.
En even voor de duidelijkheid, dat hoeft dus GEEN Smart-TV te zijn.
De Chromecast – 1e generatie was vanaf maart 2014 in zowel Nederland en België beschikbaar. De Chromecast – 2e generatie (ofwel deV2) maar ook het audio-only-model, Chromecast Audio werden uitgebracht in september 2015.
Weer een jaar later, is de Chromecast Ultra uitgekomen (2016) met een resolutie tot 4K Ultra HD en HDR, en een verbeterde wifi ontvanger. En tot slot is er dus vrij recent weer een verbeterde versie uitgebracht, de Chromecast – 3e generatie! (2018)
Kun je het nog een beetje volgen allemaal? 🙂
Overzicht van alle Chromecasts
Ik kan me goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien? Daarom zal ik in dit blog de verschillen proberen uit te leggen. Een Chromecast kopen moet je weloverwogen doen om een juiste keuze te kunnen maken.
Maar welk model of generatie moet je nu kopen?
Tja, welke versie van Chromecast met je kopen? Simpel gesteld zijn er feitelijk 3 uitvoeringen waaruit je kunt kiezen.
- Chromecast – beeld & video streamen naar je tv in Full-HD (1080p)
- Chromecast Ultra – beeld & video streamen naar je tv in Ultra-HD (4K)
- Chromecast Audio – Audio streamen naar je stereo-installatie of speakers
Enkel en alleen van de oorspronkelijke Chromecast (voor beeld & video in 1080p) zijn er momenteel al 3 generaties. Als je nu een nieuwe Chromecast wil gaan kopen, neem dan de nieuwste en dus 3e generatie. Ookwel naar gerefereerd alszijnder V3 of model 2018.
Overigens zou het mij verbazen als je de eerste generatie (model 2013) nog ergens tegen komt, maar incidenteel zou je nog wel de 2e genratie aangeboden kunnen krijgen (V2 of model 2015).

Voor zowel de Chromecast Ultra (de premium Ultra HD uitvoering) en de Audio zijn overigens nog geen verbeterde versies, dus daar hoef je al helemaal geen zorgen te maken,
Doe je er verstandig aan om te upgraden?
Als je een Chromecast van de 1e generatie hebt, dan is is een upgrade naar de V3 nu echt wel een goed plan. Je kunt de 3e versie van Chromecast kopen voor 39 euro, en voor die je investering krijg je echt een veel snellere en stabielere verbinding.
Een groot voordeel van de upgrade van 2,4 naar 5 GHz is dat er op deze frequentie geen storing is van andere apparatuur. Op 2.4 GHz kunnen andere apparaten, zoals bluetooth apparatuur, babyfoons, magnetrons, alarm systemen en draadloze audio apparatuur, storen veroorzaken.
Als je een V2 hebt, en je hebt geen noemenswaardige problemen met het streamen van je content (haperingen), dan zou ik je adviseren om je nog even geen zorgen te maken over de aanschaf van de 3e generatie.
Er zijn dan simpelweg te weinig voordelen die de investering waard zijn. Of de 15% snellere laadtijd of Full HD streamen bij 60 fps moeten je heel erg aanspreken?
Hieronder zal ik je iets meer vertellen over de 3 belangrijkste verschillende Chromecast modellen;
Chromecast (2018 | V3 | 3e generatie)
Dit is de standaard uitvoering van Google’s Chromecast. Google’s oplossing voor het streamen van beeldmateriaal. Recentelijk is de 3e generatie uitgebracht van de Chromecast.
Maar praktisch kunnen zowel de 1e generatie (2013), de 2e generatie (2015) en dus ook de 3e generatie (2018), beeld- en video content streamen naar je tv in Full HD (1080p). Er is geen andere manier om zo gemakkelijk en goedkoop (39 euro) online beeld en video’s op je tv-scherm te krijgen.
Als je nu een oplossing zoekt om beeld- of video content te streamen in Full HD, kies dan de 3e generatie van de Chromecast. Met deze laatste versie is net iets sneller dan de V2 en heeft een verbeterde Wifi antenne wat een stabielere verbinding opleverd. (lees; minder haperingen). Tevens kun je Full HD (dus 1920 x 1080 pixels streamen bij 60 frames per seconde. (De V2 kan dat alleen bij een lagere resolutie)
De setup is verder eenvoudig. Sluit de Chromecast aan op een beschikbare HDMI-poort op je tv, voorzie een USB-ingang van stroomvoorziening (rechtstreeks van de tv of via de meegeleverde voedingsadapter) en gebruik de Google Home-app om jouw Chromecast op je wifi-netwerk te krijgen en te zien vanaf je telefoon of laptop.
Tenzij jij beschikt over 4K TV en een hele snelle internet verbinding, is de standaard Chromecast de juiste oplossing om gemakkelijk content te streamen tegen een hele aantrekkelijk prijs. (adviesprijs 39,- euro)
Chromecast ULTRA
Het laden van videos op de Chromecast Ultra is tot bijna 2 keer sneller. Maar wellicht nog belangrijker, De Chromecast Ultra ondersteund tot 3480 x 2160 pixels (ofwel 4K), hetzij Ultra HD of HDR (High Dynamic Range) beeldkwaliteit.
Een heleboel interesant klinkende kreten, maar het belangrijkst is dat dit tot 4 keer scherper beeld oplevert dan Full HD.
De Ultra ondersteunt ook Dolby Vision, nog zo’n techniek die de beeldkwaliteit sterk verbetert. Dolby Vision is een variant op HDR.
De fabrikant Dolby heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van HDR. Zowel voor commerciële doeleinden als home theater toepassingen. Voor die laatste toepassing heeft het bedrijf een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van de geavanceerde vorm van HDR, beter bekend als Dolby Vision.
Kortom, als beeldkwaliteit belangrijk is voor jou, dan doe je er echt goed aan om een Chromecast Ultra kopen.
Wifi en ethernet adapter
Ook nieuw bij de Ultra is de meegeleverde ethernet adapter. Je kunt de Ultra dus direct op je netwerk aansluiten. Wifi wordt ook nog wel steeds ondersteund, maar voor 4K video heb je een supersnelle verbinding nodig en Wifi is dat niet altijd.
Welke diensten ondersteunen de Chromecast Ultra?
Om het maximale uit de Ultra te kunnen halen heb je natuurlijk wel videos nodig die in de hogere resolutie afgespeeld worden. De meeste bekende diensten hebben 4K-beelden toegevoegd aan hun Chromecast-arsenaal. De belangrijkste daarvan zijn YouTube, Netflix, Videoland, NPO en uiteraard ook Google Play Movies.
Wat voor televisie heb je nodig voor een Chromecast Ultra?
Om de Ultra optimaal te kunnen gebruiken heb je een 4K-compatibele televisie met een HDMI poort nodig. Zorg ervoor dat je internetverbinding snel genoeg is. Programma’s in 4K beeldkwaliteit zijn tevens afhankelijk van je televisieabonnement.
Chromecast Audio kopen?
Met de Chromecast Audio kun je muziek van je telefoon of tablet over je WiFi netwerk naar je speakers streamen via hetzelfde principe als met de Chromecast: de muziek wordt niet op je telefoon of tablet afgespeeld maar wordt als je op de “Cast” knop drukt rechtstreeks door de Chromecast van het internet gehaald.
Let op: de Chromecast audio beschikt over een 3,5mm line-out aansluiting, en in de verpakking tref je alleen een 3,5mm-naar-3,5mm kabel aan. Wil je de Chromecast Audio op de RCA of optische ingang van je speaker aansluiten, dan zul je zelf moeten zorgen voor een 3,5mm-naar-optisch of een 3,5mm-naar-RCA kabel.
Waarom Chromecast Audio als je al een speaker hebt die beschikt over bluetooth?
- de kwaliteit van audio is beter over WiFi
- je kunt met WiFi grotere afstanden overbruggen
- nadat je de muziek hebt gestart kun je jouw telefoon of tablet gewoon voor andere dingen gebruiken zonder dat dit het casten verstoort.
De keerzijde van muziek via de Chromecast Audio over het WiFi netwerk is dat je alleen gebruik kunt maken van apps die ondersteuning voor de de Chromecast Audio bieden.
Het is dan ook handig om even te checken of je favoriete app samenwerkt met Chromecast Audio. De meeste populaire apps zoals TuneIn Radio, Spotify, Deezer, Rdio en Google’s eigen Google Play worden ondersteund. Maar er is veel meer; Check anders voor de zekerheid even deze pagina alvorens je een Chromecast Audio gaat kopen.
Google home
De Chromecast Ultra kan samenwerken met Google Home. De speaker die is uitgerust met spraakherkenning en Google Assistant kan gebruikt worden om door middel van stemcommando’s de Chromecast aan te sturen. Combineer je Chromecast, Chromecast Ultra en/of Chromecast Audio met een Google Home of Google Home Mini.
Je ziet tegenwoordig trouwens ook vaak combi-aanbiedingen, zo kun je een Chromecast kopen samen met de Google Home mini voor een vaak hele interesante prijs.

Zo ben je bent helemaal set-up en beleef je hoe het is om je muziek en favoriete serie op te zetten zonder ook maar een afstandsbediening of telefoon aan te raken. Plof op de bank met je wijntje of biertje en chillen maar!
Conclusies
Google blijft de goedkopere Chromecast die maximaal full-hd ondersteunt en de Chromecast Audio verkopen naast het nieuwe Ultra-model. In Nederland is de Chromecast Ultra (4k ofwel Ultra HD) te koop voor een adviesprijs van 79 euro. Dit t.o.v. 39 euro voor de Chromecast-3 (Full HD). Ik zou zeggen, ga snel een Chromecast kopen! 😉