Upgrade jouw TV door een Chromecast te installeren. Het is een klein apparaat voor mediastreaming dat je kunt aansluiten op de HDMI-poort van je huidige tv. Gebruik je iPhone, iPad, Android-telefoon of -tablet, Mac- of Windows-laptop, of Chromebook om films, games en muziek naar je tv te casten. Dus wil jij een nieuwe Chromecast installeren, lees hieronder snel verder hoe dat precies gaat.

Wil je een Chromecast kopen, lees daar dan alles over in een ander artikel die ik hierover heb geschreven op deze website.

Chromecast installeren, wat heb je nodig?

 • Een Google Chromecast
 • De Google Home app
 • Een televisie met HDMI-aansluiting
 • Een Google-account
 • Toegang tot een beveiligd wifi-netwerk
 • Om van sommige diensten gebruik te kunnen maken heb je een apart abonnement nodig (denk aan: Netflix)

Chromecast installeren in drie tellen

Iedereen die tot drie kan tellen kan ook een Chromecast installeren;

Stap 1: Chromecast aansluiten

Een Chromecast installatie begint met het aansluiten van jouw Chromecast op je tv. De Chromecast- en Chromecast Ultra werken op iedere tv of monitor met een hdmi-aansluiting. 

chromecast installeren
Chromecast, een HDMI-dongle die je in elke televisie plugged

De gewone Chromecast kan je installeren zonder losse voeding door hem via usb op je tv aan te sluiten. Je hebt de losse voeding dan verder niet nodig. De Chromecast Ultra sluit je wel altijd met de voeding aan!

Sluit de Chromecast Ultra bij voorkeur aan op een netwerk via een ethernetkabel voor een extra stabiele verbinding. De aansluiting hiervoor zit in de voeding van het apparaat. Je kunt in plaats daarvan ook gewoon via wifi verbinden, maar Chromecast Ultra installeren met ethernetkabel is nu eenmaal sneller en meer betrouwbaar.

Stap 2: Verbinding maken met je smartphone

Controleer nogmaals of de Chromecast en het gebruikte mobiele apparaat (telefoon, tablet of laptop) zijn verbonden met hetzelfde wifi-netwerk. Zoja, dan is het tijd om hem te gaan verbinden met het internet.

 • Installeer de Google Home app op je telefoon of tablet. Deze is beschikbaar voor Android en iOS.
 • Verbind je telefoon of tablet met hetzelfde netwerk als waarmee je je Chromecast wilt verbinden.
 • Open de Google Home app en ga naar het icoontje met apparaten in de rechterbovenhoek van het scherm.
 • Log in met je Google-account (Gmail-e-mailadres). Heb je nog geen account, dan maak je die in dit scherm aan.
 • Kies uit de lijst de Chromecast die je wilt instellen en druk op volgende. De app maakt nu verbinding.

Stap 3: Chromecast installatie setup

Je Chromecast is nu geinstalleerd en verbonden. Nu hoef je alleen nog maar even wat zaken in te stellen.

 • Kies de ruimte waarin de Google Chromecast zich bevindt. Dit is handig als je meerdere Chromecasts in huis hebt.
 • Verbind je Chromecast met je wifi-netwerk door het netwerk in de lijst te selecteren en het wachtwoord in te voeren.
 • Koppel je Chromecast vervolgens aan je Google-account

Chromecast installeren klaar, Casten maar!

Het installeren van je Chromecast is gereed, dus je bent nu klaar om daadwerkelijk te gaan casten. Je hebt de mogelijkheid om bijvoorbeeld foto’s vanuit je Google Photos te tonen op je Chromecast als screensaver. Wil je zien wat je verder allemaal met je Chromecast kunt doen?, bekijk dan snel de onderstaande video.

Er zijn in ieder geval meer dan 1000 apps die met Chromecast werken, meer dan 200.000 tv-programma’s en films, en meer dan 30.000.000 nummers.

Chromecast installatie via een Chromebook?

Casten vanaf een Chromebook werk net even iets anders. Je hebt hier niet echt een App voor nodig. Want je werkt in principe (hoe kan het ook anders :)) gewoon vanuit je browser. Deze methode werkt overigens voor iedere computer of laptop met een Chrome webbrowser.

De Chromecast installeren gaat uiteraard precies zoals hierboven omschreven in Stap 1 t/m 3. Echter, tot voor kort kon je stap 3 ook vanaf een desktop computer of laptop danwel Chromebook instellen. Maar sinds Chrome versie 72 linkt die instellingspagina niet langer naar deze optie! Alhoewel je nog wel handmatig kunt navigeren naar chrome://cast, maar ik durf niet te garanderen dat dit altijd zo blijft.

Chromecast installatie - no longer support setup on a computer

Dus je kunt een Chromecast theoretisch alleen maar instellen met een mobile device, Smartphone, tablet, etc. Op een Chromebook kun je uiteraard wel gewoon de Android app downloaden en alsnog de setup vanaf daar instellen. 🙂

Er vanuitgaande dat je Chromecast installeren is gelukt, kun je alles wat je opent in de Chrome webbrowser hiervandaan heel makkelijk en rechtsreeks naar een Chromecast casten. Maar je kunt ook kiezen om alles van je bureaublad te casten. Of specifieke bestanden die zijn opgeslagen op je chromebook of laptop.

Instructies:

 • Open Chrome webbrowser
 • Selecteer het Chrome menu icoontje (rechtsboven in je browser)
 • Klik vervolgens Casten
 • Kies welke bron je wilt casten;
  • tabblad casten
  • Bureaublad casten
  • Bestand casten
 • Selecteer je chromecast

Als je een tabblad gaat casten, dan verschijnt er een blauw chromecast cast-icoontje in het desbetreffende tabbald.

Als je daarentegen je bureaublad cast, dan verschijnt het blauwe chromecast cast-icoontje rechts bovenaan in je scherm, direct links van het Chrome menu icoontje.
Chromecast-cast-icon
Om het casten te beindigen, klik op het blauwe chromecast logo en klik vervolgens op het blauwe rondje in het menu wat verschijnt om de sessie te stoppen.

Ik hoop dat het hiermee een chromecast installeren, instellen en casten iets duidelijk is geworden. En laat gerust een reactie achter onderaan deze blog in de Comments box als je vragen of opmerkingen hebt.

Foto/video credits:
Blog thumbnail: Coolblue
afbeelding van meldingen, icoontjes: Google
Video: Goole