Steeds meer mensen raken bekend met Chromebooks, maar de Chromebox wordt door veel mensen nog niet op zijn waarde geschat. Toch verdient deze volaardige Chrome OS, mini-PC jouw aandacht. En tevens, wat is de beste Chromebox? Lees snel verder.

Wat is een Chromebox?

Een Chromebox is het desktop alternatief voor de Chromebook. Het is een mini desktop computer met het Chrome OS besturingssysteem van Google. Als je aan een desktopcomputer denkt, dan denk je meteen aan een enorme computer zoals je die misschien wel kent van de traditionele Windows PC’s. Maar in dit geval is alles verpakt in een superkleine behuizing.

Deze apparaten beschikken doorgaans over een aan/uit-schakelaar en een aantal aansluitingen om een ​​toetsenbord, muis en een of meer monitoren te ondersteunen. Ze hebben meestal een Solid State-drive (SSD) voor de interne opslag. Het toetsenbord, de muis en de monitor worden via een van de USB of HDMI poorten aangesloten. Verbinding met het internaat gaat via een LAN poort of Wi-Fi connectie.

Beste Chromebox
1 chromebox met 3 monitoren

De eerste Chromebox met een dual core Intel Celeron Processor werd uitgebracht door Samsung 29 mei 2012. Na deze introductie was de Chromebox aanvankelijk aanzienlijk minder populair als de Chromebook. Maar mede door de toeviging van Android ondersteuning, hebben we vanaf 2018 een nieuwe golf aan Chromeboxes zien komen die zijn uitgerust met de laatste stand van de techniek. Denk hierbij o.a. aan Chromeboxes met modernere Intel Core i CPU´s.

Andere fabrikanten van Chromeboxes zijn o.a. ASUS, HP en CTL.

Wat zit er onder de motorkap?

De meeste instapmodellen van Chromeboxes zijn uitgerust met een Dual-core Intel Celeron processor. Deze CPU’s zijn snel genoeg voor de meeste basistaken. Wil je toch een meer krachtige, middenklasse machine hebben, dan zijn er ook de modellen met een Intel Core i3 processor te vinden. En voor de Power gebruikers zijn premium modellen met Intel Core i5 en I7 processor beschikbaar. Let wel, in veel gevallen is de hoeveelheid RAM geheugen nog belangrijker dan welke processor je gebruikt. Vooral als je veel multi-tasked, neem dan minimaal 8 GB aan RAM.

De meest Chromeboxes zijn te krijgen met minimaal 32GB tot zo’n 128GB. Bedenk wel dat je ook heel gemakkelijk een externe SSD drive kunt aansluiten. Dit is op een Chromebox veel logischer dan met een Chromebook. Je vindt ook vaak een MicroSD sleuf op een Chromebox en dat werkt vooral goed als je ook veel met een fotocamera werkt.

Last but not least, je uiteraard hebt net als bij een Chromebook ook hier toegang tot je gratis 100 GB aan online opslagruimte via je Google One Drive account.

Beeldscherm

Je kunt een Chromebox op een monitor aansluiten via HDMI of displayport. Heeft je monitor alleen een DVI of VGA invoer? Dan kun je nog steeds de Chromebox aansluiten via een adapter, HDMI naar VGA adapter of een displayport naar HDMI adapter. Bij veel webshops kun je ze rond de 10.- euro vinden.

Keyboard en muis

Je bepaalt helemaal zelf wat voor keyboard of muis je gebruikt bij een Chromebox. En je sluit ze aan via USB of middels bluetooth. Let wel, Chrome OS heeft een aantal specifieke functietoetsen. Een gewoon keyboard werkt dan ook wel, maar je moet wel even een paar trucjes leren. Overigens zijn komen er ook steeds meer losse Chrome OS keyboards op de markt.

Chromebox vs Mini-PC’s

Een chromebox kun je vergelijken met een Mac-mini of een Mini-PC. Ze zien er allemaal niet echt uit als een traditionele desktop computer. Ze zijn allemaal klein genoeg is om ergens weg te stoppen of achter een monitor te bevestigen.

Maar naar mijn mening is de Chromebox DE Mini-PC bij uitstek. Hij is net als Chromebooks, super gemakkelijk in gebruik. Updates en virusbeveiliging gaan echt helemaal automatisch, je merkt er zelf praktisch niets van – geloof me, dat is echt ideaal. Je hebt nooit meer te maken met lastige updates of onderhoudswerkzaamheden aan je PC. Met een Chromebox weet je gewoon zeker dat je altijd aan de slag kunt en kan blijven werken. Net als een Chromebook starten ze op binnen enkele seconden. Zowel de eerste keer als hij nieuw van de winkel uit de doos komt, maar ook gewoon nog 1, 2 of 3 jaar later.

In zekere zin is veel van bovenstaande ook het geval met een Mac-mini, echter daar moet je wel minstens het dubbele of meer voor neertellen. En dat is als je ze 1-op-1 vergelijkt, maar met een Chromebox kun je in veel gevallen prima volstaan met een simpele Intel Celeron processor, en dan gaan de prijsverschillen natuurlijk nog meer in het oog vallen.

Chromebox vs Chromebook?

Ik ben natuurlijk de laatste die een Chromebook gaat afvallen, maar je hebt simpelweg meer keuze als je een Chromebox koopt. Dit is bijvoorbeeld handig als jij een specifieke monitor wil kopen.

Wanneer je een Chromebook koopt, moet je alle specificaties accepteren die een bepaalde laptop biedt. Maar bij een Chromebox kun je helemaal zelf het type toetsenbord, muis en beeldscherm uitkiezen.

Dat betekent ook dat jij zelf beslist hoeveel je uitgeeft aan de extra accessoires die nodig zijn. Je kunt dus kiezen voor super budget of echt helemaal uit je dak gaan en een geweldige 4K, 65” monitor op jouw Chromebox aansluiten. Zo kun je dus een monitor aansluiten die tot ruim 4x zo groot als als de grootste (15”) Chromebook.

Zoek je een Chromebook (Chrome OS laptop), lees dan ook onze blog met een round-up van de 22 Beste Chromebooks die je op dit moment in Nederland/Belgie kunt vinden.

Waarom is een Chromebox ideaal voor thuiswerken?

Als je het echt vanuit productiviteit oogpunt bekijkt, dan is een Chromebox de ideale keuze voor een thuiswerk situatie. Het punt is, je wordt simpelweg gedwongen productiever te werken op een Chromebox.

En een Chromebox is simpelweg veel kleiner dan een traditionele desktop-pc en neemt veel minder ruimte in op je bureau. Hierdoor heb je veel meer bureauruimte vrij dus ze zijn ook ideaal als je weinig ruimte hebt op een bureau. En met een speciale VESA beugel kun je de box ook installeren achterop je televisie zodat deze niet meer zichtbaar is.

Je wordt gedwongen om aan je bureau te zitten waardoor je makkelijker in de werkmodus komt. Maar je kunt ook zelf het formaat van de monitor kiezen om helemaal aan jouw behoeften te voldoen. Als je vaak werkt met spreadsheets of iets dergelijks, dan is het gewoon veel beter om een ​​32-inch scherm te gebruiken dan een typisch 14-inch scherm waar je meestal op uitkomt met een Chromebook.

Het beeldscherm en het toetsenbord moeten zo geplaatst zijn dat je er recht achter kunt plaatsnemen.

Voor de beeldschermhoogte is de vuistregel dat de eerste regel op je scherm iets onder ooghoogte ligt. Dat is natuurlijk veel makkelijker te realiseren met een monitor dan als je met een Chromebook werkt.

De aanbevolen afstand tussen de ogen en het beeldscherm (kijkafstand) is afhankelijk van de afmetingen van het beeldscherm. Houd tenminste 50 centimeter afstand van het scherm. Maar als je beeldscherm groter is als 15” dan loopt deze afstand stapsgewijs op tot ongeveer 1 meter afstand.

Ook het werken met meerdere beeldschermen kan de productiviteit verhogen en de kans op RSI/CANS verminderen. Omdat je simpelweg minder informatie hoeft te onthouden, neemt je kans op vermoeidheid en fouten af.

Ook kan het gebruik van een muis ipv de touchpad is veel productiever in geval van thuiswerken.

En dat geldt uiteraard ook voor het keyboard. We hebben onlangs een aantal Chromebooks zien verschijnen met een numeriek toetsenblok, maar de meeste Chromebooks hebben dat gewoon niet. Dat probleem heb je dus niet met de Chromebox omdat er honderden externe toetsenborden te koop zijn.

Je ziet het, een Chromebox in combinatie met een goed op elkaar afgestemde monitor, keyboard en muis kunnen jouw productiviteit verhogen maar tevens ook de kans op RSI/CANS verminderen. Genoeg reden lijkt mij om te kiezen voor een Chromebox op jouw werk- of thuiswerkplek.

Mijn persoonlijke ervaring

Mijn Chromebook is mijn go-to-device, ik gebruik hem werkelijk overal. Maar op mijn werkkamer heb ik een Chromebox en een mega-groot beeldscherm. Ik ben op die manier gewoon productiever en meer in de flow!

Het belangrijkste verschil is dat een Chromebox aan een bureau MOET worden gebruikt. Dit brengt je in een positie waarin je minder wordt afgeleid door andere dingen die gaande zijn. Natuurlijk kun je ook een Chromebook aan een bureau gebruiken, maar het is maar al te gemakkelijk om op je bank te eindigen. En zo wordt je gemakkelijker afgeleid door de TV of radio.

Voor wie is een Chromebox?

Als je op zoek bent naar een kleine, snelle en veilige pc, dan is een Chromebox absoluut het overwegen waard. De meeste computergebruikers brengen hun tijd door in een webbrowser. Als jij jezelf hierin herkent, dan is de Chromebox een geweldige desktopcomputer.

Hoewel het een geweldige aankoop kan zijn, zijn ze niet toepasbaar voor iedereen. Degenen die vertrouwen op software die niet beschikbaar zijn voor Chrome OS, zijn beter af met een meer traditionele computer waar dit wel op mogelijk is. Chromeboxes zijn in het bijzonder ideaal voor diegenen die meestal cloud-gebaseerde applicaties gebruiken voor hun werk of thuisgebruik. Iedereen die G Suite gebruikt, kan zijn Chromebox gemakkelijk gebruiken zonder opslagproblemen.

De Chromebox is vooral super handig voor thuis en organisaties waar meerdere gebruikers er toegang toe kunnen hebben, en de gegevens niet noodzakelijk op hetzelfde apparaat hoeven te staan, door middel van je Gmail account

Beste Chromebox?

Het aanbod van Chromebox modellen is in Nederland en Belgie niet bepaald overweldigend. Maar ik help je graag op weg met twee beste Chromebox modellen die ik je zeker zou aanraden.

Acer Chromebox CXi4 i1404

Deze Acer Chromebox CXi4 i1404 is compact en aan de achterkant van de meeste monitoren te bevestigen, waardoor de Chromebox geheel uit het zicht is. Hij neemt weinig plaats op je bureau of computertafel maar heeft toch flink wat aansluitingen. Kies eventueel wel optioneel voor een model met 8GB geheugen om met genoeg tabs in Chrome of andere apps gelijktijdig te kunnen werken.

Kijk hier voor Chromebox modellen bij Coolblue.

CTL Chromebox 4 Cel5205U CometLake Wifi6 8Gb/64GB

Dit is de nieuwe 4e generatie Chromebox van CTL. Als je nog nooit hebt gehoord van CTL, das is een grote Amerikaanse leverancier van Chromebooks en Chromeboxen. Deze Chromebox van CTL heeft een snelle Intel Celeron 5205U processor 8Gb intern geheugen 64Gb opslag en heel veel aansluit mogelijkheden.

Kijk hier voor Chromebox modellen bij Coolblue.

FAQ’s

Een Chromebox is een mini desktop computer met het Chrome OS besturingssysteem van Google. Een klein kastje met een aan/uit-schakelaar en een aantal aansluitingen om een ​​toetsenbord, muis en een of meer monitoren.

Een Chromebox heeft interne opslag, de grootte varieert tussen de 32 en 256 GB. Daarnaast gebruik je bij een Chromebox net als een Chromebook de opslag in de digitale cloud van Google. Bij aanschaf krijg je 100 GB gratis aan cloudopslag.

Een Chromebox leent zich prima voor een thuiswerksituatie. Je kunt e-mailen, bestanden bewerken (eventueel zelfs met Windows Word, Excel en Powerpoint), conference calls. Maar ook YouTube video’s of Netflix kijken. Je kunt er zelfs games mee spelen, vooral via streamingsdiensten zoals Google Stadia.

Ja, je kunt op een Chromebox gewoon alle Android apps uit de Google Playstore downloaden.

Er zijn technisch gezien mogelijkheden om Windows te installeren op een Chromebox. Maar daar is behoorlijk wat specialistische kennis voor nodig. Chromebooks zijn oorspronkelijk niet gemaakt voor Windows, dus als je dat toch graag wil dan adviseren we je gewoon een Windows computer, laptop of mini-PC te kopen.

Fotocredits:
Blog thumbnail: A
sus