Volgens gegevens van de Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker van de International Data Corporation (IDC) heeft de technologie-industrie in het tweede kwartaal van 2023 een scherpe daling in de wereldwijde verzending van tablets gezien.

Tablet verkopen dalen
Chromebook verkopen groeien gestaag

Echter, Chromebooks toonden een zekere veerkracht in deze periode van neergang. In deze blog duiken we in de details en proberen we te begrijpen wat deze ontwikkelingen betekenen voor zowel fabrikanten als consumenten.

Scherpe Daling in Tabletverzendingen

De wereldwijde tabletverzendingen daalden in het tweede kwartaal van 2023 met 29,9% jaar-op-jaar en bedroegen in totaal 28,3 miljoen eenheden. Bijna alle grote leveranciers noteerden dubbelcijferige dalingen, wat de lage consumentenbestedingen en het gebrek aan vertrouwen weerspiegelt.

Belangrijkste Spelers

Apple blijft de tabletmarkt leiden met 10,5 miljoen verzonden eenheden, ondanks een jaarlijkse daling van 16,8%. Samsung volgt met 5,8 miljoen verzonden eenheden, een jaarlijkse daling van 18,3%. Lenovo, Huawei en Xiaomi maken de top vijf compleet, waarbij met name Xiaomi opvalt met een indrukwekkende jaarlijkse groei van 41,6%.

Chromebooks Tonen Veerkracht

Tegen de algemene trend in vertoonden Chromebooks slechts een bescheiden jaarlijkse daling van 1,8% in Q2 2023, met 5,8 miljoen verzonden eenheden. Dit suggereert een zekere veerkracht in deze specifieke markt.

De Rol van Licentiekosten?

Een interessant punt om te noteren is dat de minimale daling in Chromebook-verzendingen mede te danken kan zijn aan verwachte stijgingen in de licentiekosten van ChromeOS later in het jaar, waardoor meer orders werden voorgetrokken.

Diepgaande Analyse van Top Vijf Chromebook Bedrijven in Q2 2023

Naast de algemene trends rond de veerkracht van Chromebooks ten opzichte van de tabletmarkt, is het interessant om een meer gedetailleerde blik te werpen op de prestaties van de belangrijkste spelers in de Chromebook-sector.

Top 5 Chromebook fabrikanten Q2 2023

Het meest opvallende gegeven is zonder twijfel de explosieve groei van HP Inc. Het bedrijf zag een jaar-op-jaar groei van 69,2% in Q2 2023, met een marktaandeel dat steeg van 15,6% naar 26,9%. Dit is een indrukwekkende prestatie die vragen oproept over de strategieën die HP heeft ingezet om zo’n significante groei te realiseren.

Lenovo handhaafde een vrij stabiele positie met een lichte jaar-op-jaar groei van 3,1%. Met een marktaandeel van 22,8% blijft Lenovo een sterke concurrent, vooral gezien de algemene daling in Chromebook-verzendingen.

Dell en Acer zagen een afname in hun marktaandeel en jaarlijkse groeipercentages. Dell Technologies registreerde een daling van 14,9%, terwijl Acer Group een nog scherpere daling van 20,7% noteerde. Deze terugloop zou een signaal kunnen zijn voor beide bedrijven om hun strategieën te herzien.

ASUS en andere kleinere spelers lijken de grootste klappen te hebben gekregen, met jaar-op-jaar dalingen van respectievelijk 24,7% en 37,7%. Voor ASUS, dat slechts een klein deel van de Chromebook-markt in handen heeft, zou dit een kritiek moment kunnen zijn om de toekomstplannen te beoordelen.

Wat betekent dit voor de markt?

De gegevens suggereren een markt die volop in beweging is. Terwijl sommige bedrijven zoals HP een aanzienlijke groei hebben doorgemaakt, staan anderen zoals Dell en Acer onder druk. Deze dynamiek kan aanleiding geven tot een heroverweging van marktstrategieën, vooral met de verwachte veranderingen in ChromeOS licentiekosten en de algehele economische context.

Het is duidelijk dat Chromebooks nog steeds een interessante markt vertegenwoordigen, ondanks de algemene neergang in de technologiesector. Fabrikanten die in staat zijn zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden, kunnen goed gepositioneerd zijn om te profiteren van toekomstige kansen.

Uitdagingen en Kansen

De bifurcatie in de tabletmarkt, waarbij high-end merken als Apple en low-end merken als Xiaomi en Lenovo steeds meer terrein winnen, suggereert dat het middensegment onder druk staat. Daarentegen hebben Chromebooks een duidelijke rol en toegevoegde waarde, vooral in educatieve en zakelijke omgevingen.

Vooruitzichten

Met de verwachte daling in de tabletmarkt en de relatieve veerkracht van Chromebooks is het duidelijk dat fabrikanten en detailhandelaars hun strategieën moeten heroverwegen om aan te sluiten bij de veranderende consumentenvraag.

Conclusie

De daling in tabletverzendingen in Q2 2023 roept veel vragen op over de toekomst van draagbare technologie. Echter, de veerkracht die Chromebooks in dezelfde periode hebben getoond, suggereert dat er nog steeds een markt is voor doelgerichte, waardevolle apparaten. Fabrikanten zouden er goed aan doen om deze trends nauwlettend in de gaten te houden en hun aanbod dienovereenkomstig aan te passen.

Bron: IDC Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker, August 4, 2023
Foto credits: Thumbnail gemaakt met Canva, Chromebookenzo.nl (c)