26-juni-2023

Google lijkt bezig te zijn met het voorbereiden van een nieuwe standaard voor meer premium Chromebooks, gekenmerkt met het predicaat ‘Chromebook X‘.

In een rapport van 9to5 Google lijkt het erop dat Google op het punt staat om consumenten een nieuwe manier te bieden om de groeiende – en soms verwarrende – Chromebook-markt beter te begrijpen. Google heeft de labels ‘Premium’ en ‘Plus’ al enkele jaren gebruikt op de officiële Chromebook-website en in winkels, maar de meeste consumenten wisten waarschijnlijk niet wat ze met die informatie moesten doen. Het idee was solide – Chromebooks groeperen op basis van hun algemene mogelijkheden – maar de uitvoering liet te wensen over. Google heeft het sindsdien afgeschaft voor wat er nu gaat komen.

Nu steeds meer consumenten de Chromebook-markt betreden, lijkt Google te begrijpen dat ze een manier nodig hebben om potentiële kopers duidelijk te laten weten dat de aankoop die ze doen niet zomaar een andere Chromebook is; een manier om te laten zien dat bepaalde Chromebooks net iets meer aandacht voor detail hebben dan de meeste. En die oplossing lijkt te zijn wat het ChromeOS-team intern ‘Chromebook X’ noemt.

Wat is ‘Chromebook X’?

Volgens de bevindingen van het team van 9to5 Google zal deze nieuwe branding zowel zeer zichtbaar zijn als substantiëler dan andere Chromebook-groeperingen die eerder zijn verschenen. Om aan deze nieuwe standaard te voldoen, lijkt het erop dat de apparaten aan bepaalde hardware-eisen moeten voldoen, en hopelijk ook aan enkele kwaliteitsnormen voor de bouw. Laten we eerst praten over die hardware-specificaties.

Het lijkt erop dat Google specifiek RAM-geheugen, een bepaalde kwaliteit van het beeldscherm en op zijn minst een high-definition webcam zal vereisen. Er zijn waarschijnlijk ook andere vereisten – snelle opslag is een belangrijke – die Google zal eisen voor apparaten die de aanduiding ‘Chromebook X’ krijgen. Hoewel we alleen een directe vermelding hebben van RAM, camera’s en displays, kunt u er zeker van zijn dat er nog andere factoren meespelen.

En een van die factoren lijkt de processor te zijn. Volgens het rapport van 9to5 Google zullen de processors die al in aanmerking komen voor het ‘Chromebook X’-keurmerk de AMD Zen 2+, AMD Zen 3 en 12e generatie Intel-processors zijn. Ik kan me zo voorstellen dat toekomstige processors aan deze lijst zullen worden toegevoegd, waarbij vooral de opmars van Intel’s Alder Lake-N chips is bemoedigend.

Google-goedgekeurde bouwkwaliteit

Maar specificaties gaan alleen zover als Google deze “onderscheidende” groep Chromebooks gaat leveren. Wat Google’s eigen Chromebooks in de loop der jaren speciaal heeft gemaakt en wat apparaten zoals de HP Dragonfly Pro zo fantastisch maakt om te gebruiken, is niet alleen een specificatielijst: er is meer aan de hand.

De beste Chromebook-ervaringen hebben zeker solide specificaties nodig, maar ze hebben ook aandacht voor kleine details en doordachte bouw. Wat een ‘Chromebook X’ echt kan onderscheiden van zomaar een willekeurige Chromebook, kan uiteindelijk veel te maken hebben met de bouwkwaliteit. Hoewel Google helpt bij elke Chromebook die wordt uitgebracht, is het nog steeds aan de fabrikant welke compromissen worden gesloten op weg naar het productieproces.

Met deze nieuwe ‘Chromebook X’-standaard zou Google eindelijk meer invloed kunnen uitoefenen op zijn partners als het gaat om de kwaliteit van de algehele bouw. Als Google naast de eisen voor processor, RAM en scherm bepaalde parameters stelt voor het gevoel, de stevigheid en de materialen, zou het ‘Chromebook X’-merk een baken kunnen zijn dat hardwarefabrikanten aanspoort om in de toekomst betere Chromebooks te bouwen om die felbegeerde keurmerkstempel te verkrijgen. Dit deel van de vergelijking is puur speculatie van mijn kant, maar dit is een uitgelezen kans voor Google om meer van die hardware-ervaringen zoals bij de Pixelbook te kunnen leveren zonder zelf een apparaat te hoeven bouwen.

Functies specifiek voor ‘Chromebook X’

Als de specificaties in orde zijn en de bouwkwaliteit solide is, is Google ook van plan om ‘Chromebook X’-apparaten speciale softwarefuncties te geven. Live ondertiteling voor videogesprekken, portretvervagingseffecten en spraakisolatie zijn enkele van de functies die deel zullen uitmaken van de ‘Chromebook X’-ervaring.

Conclusie

Al met al lijkt ‘Chromebook X’ een spannende stap voorwaarts te zijn, waarbij Google zich inzet voor het leveren van hoogwaardige Chromebook-ervaringen aan gebruikers en fabrikanten aanmoedigt om te streven naar uitmuntendheid in hun producten. We kijken uit naar wat de toekomst brengt voor ‘Chromebook X’ en hoe het de Chromebook-markt zal vormgeven.