In dit informatieve, doch mysterieuze document over de Chromebook X-files, blijf ik jullie op de hoogte houden van alle ontwikkelingen, onthullingen en vooral de schimmige geruchten rondom de Chromebook-X, CBX, Chromebook Plus, CB+ en Premium speculaties.
Oorspronkelijk gepubliceerd op: 26 juni 2023

Scherp dan ook je zintuigen en houd je notitieboek klaar, want we duiken diep in het onbekende. We staan op het punt een van de grootste mysteries in de tech-wereld te ontrafelen: het geval van de Chromebook X, vanaf nu bekend als Chromebook Plus. Ja, Google heeft weer eens besloten om ons allemaal in verwarring te brengen.

the-x-files
The truth is out there, but so are lies. (Dana Scully)

De ondoorgrondelijke mysteries van Google, die zich gedraagt als een soort verborgen meester in de wereld van technologie, en altijd plannen heeft binnen plannen. Het gonst van de geruchten en speculaties over een aanstaande verandering in de mysterieuze wereld van Chromebooks. Google, in zijn oneindige wijsheid, is van plan om ons eenvoudige aardbewoners te verlichten over de labyrinth-achtige Chromebook-markt. Jarenlang zijn we geteisterd door de vage termen ‘Plus’ en ‘Premium,’ die ons meer in verwarring brachten dan dat ze ons leidden naar de waarheid.

Net als Mulder op zoek naar zijn zus, zochten we naar betekenis. Het concept was niet slecht—het categoriseren van Chromebooks op basis van hun ‘buitenaardse’ vaardigheden—maar de uitvoering was ongeveer net zo succesvol als een FBI-inval op een geheime overheidsfaciliteit.

Maar wees gerust, die dagen zijn voorbij, en iets nieuws staat aan de horizon. Of is het een broodje-aap verhaal? (Net zoals de meeste ongeïdentificeerde vliegende objecten…)

Onderzoek Amerikaanse luchtmacht naar ufo waarnemingen
UFO waarneming?
Spionageballon boven Amerikaanse grondgebied
Spionageballon?

 🚨 COMPLOT ALERT: Als je het nog niet hebt gemerkt, dit blog is doordrenkt met een flinke dosis humor en cynisme. Hoewel de kern van dit verhaal hoofdzakelijk is gebaseerd op schaarse informatie die Google ons (indirect) heeft toegespeeld, met hun eeuwig mysterieuze wijsheid en ondoorgrondelijke inzichten. En jawel, we gaan in dit artikel een flinke duik nemen in het Google Chromebook X-files Complot… (al was het maar omdat ik altijd al wilde schrijven in de stijl van samenzweringen, mysteries en historische raadsels, à la Chris Carter of Dan Brown.) 🕵️‍♂️

Het Chromebook X-Mysterie:

Als je het gevoel hebt dat er meer gaande is dan Google ons wil laten geloven, dan ben je niet de enige. Mulder zou zeker gefascineerd zijn door de “geheimzinnige krachten” achter de ontwikkeling van Chromebook X. Google leek de controle terug te nemen over de kwaliteit, snelheid en ervaring van Chromebooks die je in de web/winkels ziet. Ah, controle—het favoriete woord van elke geheime overheidsorganisatie. 🙂

Eisen aan de hardware? Kwaliteitsnormen voor de bouw van de apparaten? Dit zijn allemaal code-woorden voor een masterplan. Of misschien was het gewoon een poging om hun partners scherp te houden. Maar dat is precies wat ‘ze’ zouden willen dat je denkt, toch?

Maar toen, uit het niets, kwam de grote onthulling. Chromebook X wordt Chromebook Plus. Scully zou sceptisch zijn en het afdoen als marketingpraat, maar we weten allemaal dat er meer aan de hand is.

De oude categorieën “Plus” en “Premium”, zoals eerder al gebruikt door Google, zijn stilletjes verdwenen van de officiële Chromebook-pagina. Is dit een simpele naamswijziging of zijn er duistere machten aan het werk?

Wat houdt de X? standaard in?

Volgens de laatste bevindingen zal deze nieuwe branding zowel zeer zichtbaar zijn als substantiëler dan andere Chromebook-groeperingen die eerder zijn verschenen. Om aan deze nieuwe standaard te voldoen, lijkt het erop dat de apparaten aan bepaalde hardware-eisen moeten voldoen, en hopelijk ook aan enkele kwaliteitsnormen voor de bouw. Laten we eerst praten over die hardware-specificaties.

Het lijkt erop dat Google specifiek RAM-geheugen, een bepaalde kwaliteit van het beeldscherm en op zijn minst een high-definition webcam zal vereisen. Er zijn waarschijnlijk ook andere vereisten – snelle opslag is een belangrijke – die Google zal eisen voor apparaten die de aanduiding ‘Chromebook X’ krijgen. Hoewel we alleen een directe vermelding hebben van RAM, camera’s en displays, kunt u er zeker van zijn dat er nog andere factoren meespelen.

En een van die factoren lijkt de processor te zijn. Volgens het rapport van 9to5 Google zullen de processors die al in aanmerking komen voor het ‘Chromebook X’-keurmerk de AMD Zen 2+, AMD Zen 3 en 12e generatie Intel-processors zijn. Ik kan me zo voorstellen dat toekomstige processors aan deze lijst zullen worden toegevoegd, waarbij vooral de opmars van Intel’s Alder Lake-N chips is bemoedigend.

Google-goedgekeurde bouwkwaliteit

Maar specificaties gaan alleen zover als Google deze “onderscheidende” groep Chromebooks gaat leveren. Wat Google’s eigen Chromebooks in de loop der jaren speciaal heeft gemaakt en wat apparaten zoals de HP Dragonfly Pro zo fantastisch maakt om te gebruiken, is niet alleen een specificatielijst: er is meer aan de hand.

De beste Chromebook-ervaringen hebben zeker solide specificaties nodig, maar ze hebben ook aandacht voor kleine details en doordachte bouw. Wat een ‘Chromebook X’ echt kan onderscheiden van zomaar een willekeurige Chromebook, kan uiteindelijk veel te maken hebben met de bouwkwaliteit. Hoewel Google helpt bij elke Chromebook die wordt uitgebracht, is het nog steeds aan de fabrikant welke compromissen worden gesloten op weg naar het productieproces.

Met deze nieuwe ‘Chromebook X’-standaard zou Google eindelijk meer invloed kunnen uitoefenen op zijn partners als het gaat om de kwaliteit van de algehele bouw. Als Google naast de eisen voor processor, RAM en scherm bepaalde parameters stelt voor het gevoel, de stevigheid en de materialen, zou het ‘Chromebook X’-merk een baken kunnen zijn dat hardwarefabrikanten aanspoort om in de toekomst betere Chromebooks te bouwen om die felbegeerde keurmerkstempel te verkrijgen. Dit deel van de vergelijking is puur speculatie van mijn kant, maar dit is een uitgelezen kans voor Google om meer van die hardware-ervaringen zoals bij de Pixelbook te kunnen leveren zonder zelf een apparaat te hoeven bouwen.

Specifieke ChromeOS functies uniek voor Chromebook X

Als de specificaties in orde zijn en de bouwkwaliteit solide is, is Google ook van plan om ‘Chromebook X’-apparaten speciale softwarefuncties te geven. Live ondertiteling voor videogesprekken, portretvervagingseffecten en spraakisolatie zijn enkele van de functies die deel zullen uitmaken van de ‘Chromebook X’-ervaring.

Belangrijkste feiten en speculaties in de schijnwerpers

  • 10 juni 2023: 9to5Google rapporteert rondom geruchten (speculaties rondom intern ‘gelekte’ Chromium Gerrit documenten) dat Google werkt aan Chromebook X-certificeringsprogramma om goede Chromebooks te onderscheiden van slechte.
  • 24 juni 2023: Chrome Unboxed rapporteert rondom geruchten dat Google het Chromebook-X initiatief mogelijk zou gaan hernoemen naar Chromebook Plus.
  • Sindsdien gonzen de geruchten en speculaties, maar tot nu toe is er nog geen officiële aankondiging van Google is geweest over het Chromebook X of Plus initiatief.
  • Er lijkt een kans te zijn dat we meer te weten komen tijdens het ‘Made by Google (Pixel 8) event‘ op 4 oktober om 16.00 uur. Wellicht zal dit evenement meer onthullen over het mysterie van de Chromebook-X, of Chromebook Plus ontwikkelingen.
  • Het Chromebook-X initiatief lijkt zich te richten op mid-range en hoger, inclusief AMD-processors en Intel 12th gen N-series chips. (Chromebooks vanaf zo’n 400 tot 1.000,- euro)
  • Een andere mysterieuze aanwijzing wijst erop dat de Chromebook Plus uiteindelijk geen merknaam op de hardware zal dragen. In plaats heeft men het over zogenaamde ‘soft branded’ apparaten, wat doet vermoeden dat we hints zullen vinden op de verpakking en in de geheime lagen van de software.
  • Samenvattend tot nu toe: lijkt Google weer wat meer controle te willen krijgen over zaken als de kwaliteit, snelheid en gebruikerservaring van door partners gebouwde Chromebooks.

Het is belangrijk op te merken dat er nog geen officiële aankondiging van Google is geweest over het Chromebook Plus initiatief. De geruchten die o.a. 9to5Google en Chrome Unboxed hebben gemeld, zijn gebaseerd op interne documenten en informatie van leveranciers.

Conclusie

Al met al lijkt ‘Chromebook X’ een spannende stap voorwaarts te zijn, waarbij Google zich inzet voor het leveren van hoogwaardige Chromebook-ervaringen aan gebruikers en fabrikanten aanmoedigt om te streven naar uitmuntendheid in hun producten. We kijken uit naar wat de toekomst brengt voor ‘Chromebook X’ en hoe het de Chromebook-markt zal vormgeven.

Zoals altijd in de wereld van geheimen en samenzweringen, blijven er vragen onbeantwoord. Dit nieuwe Chromebook Plus initiatief zou wel eens diepgaande gevolgen kunnen hebben voor de hele Chromebook-markt. Maar de waarheid blijft, zoals altijd, ongrijpbaar.

Dus trek je zwarte pakken aan en blijf zoeken, Agenten. In deze wereld van veranderende namen en marketing-jargon, is de waarheid ergens daar buiten. Of, in dit geval, misschien gewoon ergens in de algemene voorwaarden die niemand ooit leest.