Chromebook vs laptop

Twijfel je nog tussen het kopen van een Chromebook, Windows laptop of een Macbook? We hebben hier de belangrijkste verschillen nog eens voor jou op een rijtje gezet:

Windows laptopMacBookChromebook
GebruikFocus op online- en offline gebruik, o.a ook geschikt voor (zwaardere) games, office taken en foto- en videobewerking.Focus op online- en offline gebruik, uitermate geschikt voor creatieve sector. Met veel grafische software en muziek software en foto- en videobewerking.Focus op internet, online tekstverwerking & online applicaties.
Wel steeds meer  mogelijkheden via Android-, Linux apps en cloud gaming.
AppsWindows software
Windows apps
MacOS softwareChrome OS online
Chrome OS apps
Android apps
Linux* toepassingen
Niet geschikt voorNO ChromeOS
NO Android
NO MacOS
NO iOS (apps)
NO Linux*
NO ChromeOS
NO Android (apps)
NO WindowsOS
NO WIndows (apps)
NO iOS (apps)
NO Linux*
NO WindowsOS
NO Windows (apps)
NO MacOS
NO iOS (apps)
Osplag (online)OptioneelOptioneelGratis 100GB **
Opslag (offline)16GB – 2TB256GB – 2TB16 – 512GB
Werkgeheugen (RAM)4 – 64GB8 – 64GB2 – 16GB
ProcessorMediatek tot
Intel Core i9
Intel Core i3 tot
Intel Core i9
Mediatek tot
Intel Core i5
Prijs300 – 6.500 euro1000 – 6.500 euro200 – 1.000 euro
BatterijduurSterk afhankelijk van prijsklasse (doorgaans tot zo’n 10 uur)Tot zo’n 12 uur maar heel veel klachten hierover (in praktijk tot 6 uur of minder)Meestal bijzonder energiezuinig (tot zo’n 12 uur is geen uitzondering)
Opstarten vanaf volledige uitstand (gemiddeld)105 seconden
(typisch langzamer na verloop van tijd)
ca. 30 secondenca. 5 – 20 seconden
Wakeup na slaap- of hibernate standca. 5 – 10 seconden
(of na verloop van tijd veel langzamer. Het is ook sterk af te raden bij Windows laptops)
ca. 3 – 5 secondenca. 1 seconden
Onderhoud (OS)Niet eenvoudigNiet eenvoudigAutomatisch
Beveiliging (OS)Virusscanner nodig
niet inbegrepen
Virusscanner nodig
niet inbegrepen
Automatisch
en inclusief
Platform beschikbaar sinds medioca. 19902006 (Macbook)
1999 (iBook)
1991 (Powerbook)
Eerste Chromebooks verkrijgbaar vanaf Juni 2011

Belangrijk: de hierboven verstrekte informatie is gebaseerd op modellen van medio 2018-2020 en op basis van normale beschikbaarheid in de gangbare Nederlandse webwinkels. Dus het is niet uitgesloten dat er bijvoorbeeld Windows laptops zijn die meer kosten als 6.500 euro. Getuigen o.a. uitzonderingen zoals de Voodoo Envy H171 die omgerekend zo’n 9000 euro zou moeten kosten.

* Bij Linux gebruiken op een Chromebook denk je misschien aan het ingewikkeld moeten intoetsen van codetaal, maar dat valt allemaal erg mee. De installatie van Linux op je Chromebook is weliswaar iets lastiger als met Android maar als je daarna een Linux App Store op je Chromebook installeert is het installeren van applicaties dan ook echt (fluitje van een cent). Linux kan ook op een Windows-laptop of Macbook worden geïnstalleerd, maar niet zo eenvoudig en standaard naast het bestaande besturingssysteem. Het daar dus min of meer een beetje of/of, terwijl je bij een Chromebook gewoon Chrome-OS, Android en Linux naast elkaar kunt gebruiken.

** 1 jaar gratis 100GB online opslag via Google Drive bij aanschaf van een Chromebook

Kortom, als jij een spec-monster bent (lees: gek op Tiga-bytes en Core i7 of i9 processoren), dan zul je wellicht sneller zwichten voor de veelal duurdere Macbooks en/of Windows laptops.

Ben je daarentegen net iets pragmatischer en zoek je een laptop voor datgene wat de meeste mensen überhaupt zo op een laptop doen – dan is een Chromebook de perfecte aanschaf voor jou.

chromebookenzo-over-mij

Hoi ik ben Mike en ik run deze website. Chromebookenzo.nl is dé grootste website over Chromebooks (enzo) in Nederland. In dit interview lees je er meer over.