Chromebooks zijn tegenwoordig razend populair. Steeds meer mensen willen een Chromebook kopen, van de budgetvriendelijke Lenovo Chromebook Duet tot de premium Acer Chromebook 516 Gaming edition. Met de tips uit deze blog kun je jouw Chromebook verkopen.

Er is zoveel vraag naar deze ChromeOS – gestuurde laptops, dat sommige modellen momenteel zelfs uitverkocht zijn. En er is dan ook steeds meer vraag naar tweedehands chromebooks. Dus laat die oude Chromebook niet verstoffen in een hoekje op zolder. Zet hem in de verkoop, zo doe je jezelf en ook een ander een bijzonder groot plezier.

Maar voordat je jouw oude Chromebook te koop gaat aanbieden, is er eerst nog wat werk aan de winkel.

Stap voor stap laat ik je zien wat je moet doen voordat je jouw oude Chromebook in de verkoop kan zetten.

1

Reset je Chromebook

Terug naar fabrieksinstellingen

Wanneer je klaar bent om de Chromebook aan een nieuwe eigenaar te verkopen, moet je in ieder geval eerst jouw Account, inlog- en persoonlijke gegevens van de machine verwijderen.

Het resetten van een Chromebook naar de standaard fabrieksinstellingen kan in slechts een paar eenvoudige stappen worden gedaan. De ingebouwde “Powerwash”-functie van de laptop verwijdert alle accounts van de Chromebook, zodat deze weer als nieuw is en je Chromebook verkopen een stuk gemakkelijk gaat worden.

Voordat je jouw Chromebook terugzet naar de fabrieksinstellingen, maak dan wel eesrt even een back-up van alle belangrijke lokale bestanden die je mogelijk in de map ‘Downloaden’ of elders in je bestanden-app hebt staan ​.

Chromebook-kopen_voorbereiding
Chromebook verkopen – wel eerst resetten!

In dit artikel op deze website zie je precies hoe dit proces gaat. (tijd ca. 5 minuten)

2

Laat hem blinken!

Vergroot je kansen

Jou Chromebook verkopen met overal viezigheid en vettige vingerafdrukken is gewoon een no-go! Daarom is het een goed idee om je laptop schoon te maken voordat je hem verkoopt. je wilt dat het er in de best mogelijke staat uitziet.

Koppel het los van het stopcontact en schakel het apparaat uit. Giet acht tot tien dopjes ontsmettingsalcohol in 1 kopje water. Bevochtig een zacht microvezeldoekje met het mengsel en veeg de hele Chromebook voorzichtig schoon.

Veeg bij het schoonmaken van het scherm in één richting van de bovenrand naar de onderkant. Je kunt eventuele strepen wegpoetsen zodra het volledig droog is.

Chromebook Bevochtig microvezeldoekje
Veeg in één richting
Chromebook Anti stof spray
Anti-stof spray

Als laatste kun je perslucht gebruiken om stof of vuil uit de hoeken en gaten van de Chromebook te verwijderen (vooral het toetsenbord).

3

Chromebook verkopen

Marktplaats is je beste vriend

Nadat je jouw Chromebook hebt teruggezet naar de fabrieksinstellingen, is de volgende stap het vinden van een plek om jouw Chromebook te verkopen. Gelukkig zijn er verschillende marktplaatsen, maar in Nederland kiezen de meeste mensen voor Marktplaats.nl.

Chromebook verkopen marktplaats 600 x 600
Tweedehands-Marktplaats

Ik ga in dit artikel niet uitleggen hoe je een product op Marktplaats te koop kunt aanbieden, ik neem aan dat de meeste mensen dat wel al eens eerder hebben gedaan. En anders kan Martplaats dat veel beter zelf uitleggen. 🙂

Als je helemaal nieuw bent met Marktplaats, dan moet je natuurlijk eerst een account aanmaken.
Oh ja, een van de nadelen van Marktplaats zijn die betaalde advertenties. Los dat eventueel op met de Chrome extensie: Marktplaats zonder Spam.

Tot slot nog wel even wat specifieke “Chromebook verkopen” tips;

Gebruik geen stock foto’s

Maak foto’s van hoge kwaliteit van jouw oude Chromebook en zorg voor goed licht. Maak er foto’s van vanuit verschillende hoeken, zodat kopers duidelijk kunnen zien in welke staat het zich bevindt.

Eerlijke productomschrijving

Wees bij het schrijven van je productbeschrijving eerlijk en grondig met de details. Bespreek de cosmetische staat van de Chromebook. Mogelijke vragen van kopers zijn: “Is het volledig functioneel”, “Is het in een zo goed als nieuwe staat?” of “Zijn er krassen, deuken op?”

Wat nog belangrijker is, zorg ervoor dat je de specificaties van je Chromebook toevoegt , die kun je meestal vrij eenvoudig terugvinden op de website van de fabrikant. Of zoek gewoon even op het modelnummer, en filter je Google resultaten eventueel binnen het tijdvak waarbinnen jouw Chromebook aanvankelijk is uitgebracht.

Daarnaast is het is altijd goed om ook wat persoonlijke details over de Chromebook te benoemen. Denk daarbij aan hoe lang je hem al hebt, de winkel waar je hem hebt gekocht of dat het een cadeau was.

Vermeld einddatum voor updates

Wil jij eerlijk waar je Chromebook verkopen, wees dan wat mij betreft ook eerlijk over de datum tot wanneer jouw gebruikte Chromebook nog systeem- en beveiligingsupdates ontvangt. Je kunt dat op deze pagina van Google vinden. Als de Chromebook nog 1 of meer jaren updates krijgt, is dit uiteraard een goed verkoopargument. Indien dit niet het geval is, zeg er desnoods eerlijk bij dat de Chromebook nog steeds te gebruiken is, verwijs eventueel naar dit artikel wat ik er eerder over heb geschreven om potentiele kopers gerust te stellen.

Conclusies

Chromebooks zijn tegenwoordig razend populair, zo erg zelfs dat sommige modellen momenteel uitverkocht zijn. Er is dan ook steeds meer vraag naar tweedehands Chromebooks. Chromebook verkopen? Dit is het moment, dus blaas het stof van je oude gebruikte Chromebook, en zet hem op Marktplaats.

Vanaf eind 2022 is er ook een zogenaamd officieel inruilprogramma vanuit een samenwerking tussen Google en reBuy in Nederland.

Fotocredits: Chromebookenzo/screenshot Markplaats