Chromebook vergelijken? Hier zijn de 5 beste vergelijksites

Chromebook vergelijken 1920 x 1280

Chromebook vergelijken? Er zijn heel veel vergelijksites, maar zijn ze ook allemaal even goed? Los daarvan, hoe veel productexpertise is er aanwezig bij de verschillende vergelijksites? Lees er hier alles over.

bezoek nu direct onze review pagina (Chromebooks selecteren via filter)

Chromebook vergelijken, waarom?

Wil jij specifiek een Chromebook vergelijken? In dit blog lees je welke vergelijksites of prijsvergelijkers je daarvoor het beste kunt raadplegen.

Hieronder zie je 10 vergelijksites waar je terecht kunt voor consumentenelektronica, een laptop of Chromebook vergelijken.

Volgens het platform ‘website van het jaar‘ (georganiseerd door Emerce) is de Consumentenbond de populairste websites in de categorie vergelijking.

genomineerden voor beste vergelijksite van 2020 zijn: (en we noemen hier weer alleen vergelijkingswebsites in de categorie van de consumentenelektronica: Consumentenbond, beslist.nl, Tweakers, Kieskeurig.nl en Vergelijk.nl. (op 26 november worden de winnaars bekendgemaakt)

Het zou overigens te ver gaan om alle vergelijkingswebsites te bespreken in dit blog, maar we kijken in ieder geval naar de eerste 5 uit bovengenoemd lijstje.

Consumentenbond

Consumentenbond werd in 1953 opgericht en is een Nederlandse vereniging die opkomt voor de belangen van consumenten. De bond geeft al heel lang een blad uit, de Consumentengids, waarin vergelijkende warenonderzoeken gepubliceerd worden. Producten van leveranciers die goed uit de tests komen profiteren daarvan en maken graag reclame met deze testresultaten: en wel met de predicaten Beste uit de Test en Beste Koop.

En via hun website kun je tegenwordig uiteraard ook producten vergelijken, maar een ‘Chromebook vergelijken’, ho maar! Ik plaats dan ook en kritische kanttekening indien het jou echt gaat om een Chromebooks. Want ze vergelijken uiteraard consumentenelectronica en dus ook laptops, maar er zijn gewoon bitter weinig tot geen Chromebooks (of goede test/informatie hierover) te vinden op hun site.

Ik kwam een vraag tegen van een lezer op hun eigen community: wanneer-komt-er-een-test-van-chromebooks? Een officiele reactie van de Consumentenbond op deze vraag was: “Wij testen op dit moment geen Chromebooks en gaan dat vooralsnog ook niet doen. De verkoopaantallen zijn daarvoor te laag en de gebruiksmogelijkheden van Chromebooks te beperkt. Alleen voor mensen die alles via hun browser doen en het geen probleem vinden al hun informatie met Google te delen, is een Chromebook een te overwegen product.

Woh! Even los van het waardeoordeel van deze reactie, vinden wij dat de Consumentenbond hiermee erg kort door de bocht gaat. Door hun starre houding weerhouden ze ook hun eigen leden van een sterk groeiend product dat potentieel juist uitermate geschikt is voor velen.

De Consumentenbond is overigens niet helemaal gratis. Als lid heb je voor 5 euro/maand exclusief toegang tot alle geteste producten. En voor 9 euro/maand is dat ook inclusief eventuele juridische hulp.

Tweakers

Als het jou specifiek gaat om een Chromebook vergelijken, dan zouden wij jou liever naar een vergelijksite willen sturen zoals Tweakers.net. Hun nieuws is overzichtelijk, hun prijsvergelijkingen (pricewatch) is duidelijk en enorm handig en het gebruikersbeoordeling systeem bij vraag en aanbod geeft ons ook een goed gevoel. Verder is de community ook erg vriendelijk en behulpzaam.

Tweakers is een Nederlandstalige website met nieuws en informatie over hardware, software, games en internet. Tweakers (leden van de site) kunnen op de site commentaar geven op berichten en waarde-beoordelingen geven aan geplaatste commentaren; helemaal geen slechte plek dus als jij uit bent op een Chromebook vergelijken.

De website werd in 1998 opgericht door Femme Taken, onder de naam “World of Tweaking”. Het woord ‘tweak’ is Engels voor ‘kleine aanpassingen maken’, in dit geval het aanpassen van computers met als doel optimalisatie van de prestaties. Tweakers is gegroeid van een kleine website tot een grote en professionele website, die zich richt op de gevorderde computergebruiker. De site is enigszins vergelijkbaar met het Engelstalige Slashdot.

In maart 2006 werd Tweakers overgenomen door het mediabedrijf VNU. In mei 2012 is VNU overgenomen door de De Persgroep (DPG Media) en sindsdien valt Tweakers daar dus onder.

Hardware info

Sinds de oprichting in 1999 informeert Hardware Info consumenten in Nederland en België over computerhardware en consumentenelektronica. Hardware Info heeft ook testlab waar jaarlijks meer dan 1500 producten worden getest.

Hardware Info heeft ook een uitgebreide Productvergelijker met meer dan 400.000 gecategoriseerde producten in meer dan 140 productgroepen. Daarmee is Hardware Info een van de meest complete hardware en consumentenelektronica prijsvergelijker van Nederland. Je kunt hier ook terecht voor een Chromebook vergelijken, er is een ruim aanbod en je kunt selecteren op besturingssystemen, inclusief Chrome-OS.

Een klein puntje van kritiek, overdaad schaadt! Wat moet iemand die een Chromebook zoekt met een selectieveld waar je kunt kiezen uit meer dan 40 processoren.

Hardware Info is net zoals Tweakers in eigendom van De Persgroep (DPG Media).

Chromebookenzo.nl

De aller beste plek om voor een Chromebook vergelijken volgen ons, is natuurlijk gewoon bij Chromebookenzo.nl

Alleen nu hoor ik je al denken…, is dat niet een beetje het “Wij van Wc-eend – adviseren Wc-eend” effect? Nou…, ja en nee dus! 🙂 Het punt is, bij Chromebookenzo.nl proberen we alles te weten van Chromebooks-enzo. En dat ‘enzo’ is altijd heel dicht bij het onderwerp van Chromebooks of Chrome-OS. Je mag dan ook verwachten dat wij weten waar we het over hebben.

Chromebookenzo.nl is een informatief blog over Chromebooks, Chrome-Os en aanverwante hardware en apps. De website bestaat vanaf 2016, eerst nog onder de domeinnaam Chromebookinfo.nl. Vanaf eind 2020 heeft Chromebookenzo besloten om ook in het (diepe) gat te springen van de vergelijkingswebsites, maar dan puur gericht op Chromebooks. Later komen we hier nog uitgebreider op terug.

Kieskeurig

Maar ook kieskeurig.nl verdiend een eervolle vermelding als het gaat om een Chromebook vergelijken. deze vergelijksite heeft een leuke en handig Chromebook configurator. Echter, de werking en resultaten vallen ons een beetje tegen. Maar goed, ere wie ere toekomt, ze vallen we op in de overvloed van vergelijksites.

Kieskeurig.nl is een Nederlandse vergelijkingssite gevestigd in Haarlem en telt ca. 30 medewerkers. De website is in 1999 opgericht door het echtpaar Janet Sellis en Henri Hoetink en was toen een van de eerste vergelijksites in Nederland die ook productreviews van consumenten plaatste.

In 2006 werd de vergelijkingssite verkocht aan Ilse media, dochterbedrijf van Sanoma. De oprichters bleven verbonden aan het bedrijf, de leiding kwam echter in handen van Bert Wiggers, eerder verantwoordelijk voor Startpagina.nl en NU.nl. In 2012 sloot de vergelijksite een samenwerkingsverband met de Consumentenbond waarbij de laatste de beschikking kreeg over voorraadstatus en prijzen van de diverse webshops die aangesloten waren. In 2017 verkocht eigenaar Sanoma de vergelijkingssite aan het mediahuis Reshift.

Waarom Chromebookenzo.nl ook gaat vergelijken!?

Sind November 2020 zijn we dus gestart met een eigen vergelijksite binnen het domein van Chromebookenzo.nl. We zagen dat er simpelweg weinig te vinden is over Chromebooks, los van wat blogs links en rechts met de beste 10 modellen, zoals o.a. ook te vinden op onze website.

Daarom hebben we dan ook een nieuw gedeelte op onze website inhgericht waar je steeds meer informatie zal kunnen vinden over Chromebook modellen. Je kunt bij ons niets kopen/afrekenen, maar we verwijzen je graag naar de desbetreffende beste webshops.

Ons doel is om jou een daadwerkelijk breed en onafhankelijk advies te geven bij een Chromebook vergelijken. We willen je helpen bij het overleven van de tsunamie aan typenummers en specificaties waarmee de meeste websites je bombarderen. Het lijkt soms wel – hoe meer informatie hoe beter – maar die vlieger gaat echt niet altijd op.

Bij ons kun je o.a. ook zoeken op voorwaarden zoals:

  • Goed leverbaar via winkels in Nederland/Belgie (Benelux)
  • Grijze import (modellen die b.v. alleen verkrijgbaar zijn via Amazon US of UK, etc…)
  • Coming soon (modellen die wel zijn aangekondigd maar nog niet leverbaar)
  • Uitlopende (oudere) modellen

Wij doen dit om een zo compleet mogelijk beeld te geven van je opties.

Belangrijk:


We zitten nog in de BETA fase van dit nieuwe project en we zijn nog druk bezig met het verder vullen van de database en het fine-tweaken van de user-interface en functionaliteit van onze vergelijksite. Als je opmerkingen of ideeën hebt over hoe we een ‘Chromebook vergelijken’ nog beter kunnen maken dan horen we graag van jou via email: info@chromebookenzo.nl

Wat is het lot van vergelijksites en prijsvergelijkers?

Of het nu gaat om een Chromebook vergelijken, wasmachines, of verzekeringen. De vraag speelt nog wel eens, welke toekomst hebben vergelijksites of prijsvergelijkers nog?

De grote webshops worden steeds betere productadviseurs, denk bijvoorbeeld aan Coolblue. En de grotere marktplaatsen zijn feitelijk ook prijsvergelijkers geworden, denk daarbij aan Amazon en Bol.com.

Toch is er nog steeds bestaansrecht voor vergelijksites, maar dat kunnen zij alleen behouden als ze ook een ijzersterke productexpertise ontwikkelen. En dat is waar Chromebookenzo.nl weer om de hoek komt kijken, althans – als het om Chromebooks gaat natuurlijk.

De rol van Google vs Wepshops en Vergelijksites?

Nederlandse vergelijksites hadden het moeilijk toen Google in 2014 alle vergelijksites lager in de zoekresultaten toonde dan hun eigen Shopping-resultaten.

De internetgigant verdiende flink aan deze ‘verkapte’ advertenties. Dat is oneerlijke concurrentie en daarom deelde de Europeese Commissie uiteindelijk een boete uit van 2,4 miljard euro. (dat was in 2017)

Om te voorkomen dat er meer boetes zouden volgen, paste Google de werking van Shopping-resultaten aan. In Europa kunnen vanaf dat moment andere webshops en vergelijksites ook in de Shopping-resultaten komen door een systeem waarbij iedereen mee kan bieden voor de belangrijkste advertentieposities.

Dat heeft dus geleid naar een situatie waarbij de ‘etalage’-carousel, bovenaan in de zoekmachine ook ruimte biedt voor concurrerende webshops en vergelijksites zoals bol.com, kieskeurig.nl of vergelijk.nl. (zie screenshot hieronder)

Google-shopping-chromebook-vergelijken
Chromebook vergelijken / kopen via Google

Google heeft beloofd zichzelf niet meer voor te trekken wat moet leiden tot een eerlijker speelveld.

bezoek nu direct onze review pagina (Chromebooks selecteren via filter)

Chromebook vergelijken? = Chromebookenzo.nl

chromebookenzo-over-mij

Hoi ik ben Mike en ik run deze website. Chromebookenzo.nl is dé grootste website over Chromebooks (enzo) in Nederland. In dit interview lees je er meer over.