Chromebook vergelijken? Er zijn heel veel vergelijk sites, maar zijn ze ook allemaal even goed? Los daarvan, hoe veel productexpertise is er aanwezig bij de verschillende vergelijk sites? Lees er hier alles over.
Chromebook vergelijken, waarom?
Wil jij specifiek een Chromebook vergelijken? In dit blog lees je welke vergelijk sites of prijsvergelijkers je daarvoor het beste kunt raadplegen.
Hieronder zie je 10 vergelijk sites waar je terecht kunt voor consumentenelektronica, een laptop of Chromebook vergelijken.
De Consumentenbond was in 2019 de populairste websites in de categorie vergelijking. Volgens het platform ‘website van het jaar‘ (georganiseerd door Emerce)
genomineerden voor beste vergelijk site van 2020 waren : (en we noemen hier weer alleen vergelijkingswebsites in de categorie van de consumentenelektronica: Consumentenbond, beslist.nl, Tweakers, Kieskeurig.nl en Vergelijk.nl. (redactie: op 26 november 2020 werden de winnaars bekendgemaakt, te weten; Beste Vergelijking website: Pricewise en Populairste Vergelijking website: Gaslicht.com)
In dit artikel kijken we allereerst naar deze 5 website, en dan vooral m.b.t. de functionaliteit voor het vinden van de juiste Chromebook.
Consumentenbond
Consumentenbond werd in 1953 opgericht en is een Nederlandse vereniging die opkomt voor de belangen van consumenten. De bond geeft al heel lang een blad uit, de Consumentengids, waarin vergelijkende warenonderzoeken gepubliceerd worden. Producten van leveranciers die goed uit de tests komen profiteren daarvan en maken graag reclame met deze testresultaten: en wel met de predicaten Beste uit de Test en Beste Koop.
En via hun website kun je tegenwordig uiteraard ook producten vergelijken, maar een ‘Chromebook vergelijken’, ho maar! Ik plaats dan ook en kritische kanttekening indien het jou echt gaat om een Chromebooks. Want ze vergelijken uiteraard consumentenelectronica en dus ook laptops, maar er zijn gewoon bitter weinig tot geen Chromebooks (of goede test/informatie hierover) te vinden op hun site.
Ik kwam een vraag tegen van een lezer op hun eigen community: wanneer-komt-er-een-test-van-chromebooks? Een officiele reactie van de Consumentenbond op deze vraag was: “Wij testen op dit moment geen Chromebooks en gaan dat vooralsnog ook niet doen. De verkoopaantallen zijn daarvoor te laag en de gebruiksmogelijkheden van Chromebooks te beperkt. Alleen voor mensen die alles via hun browser doen en het geen probleem vinden al hun informatie met Google te delen, is een Chromebook een te overwegen product.“
Woh! Even los van het waardeoordeel van deze reactie, vinden wij dat de Consumentenbond hiermee erg kort door de bocht gaat. Door hun starre houding weerhouden ze ook hun eigen leden van een sterk groeiend product dat potentieel juist uitermate geschikt is voor velen.
De Consumentenbond is overigens niet helemaal gratis. Als lid heb je voor 5 euro/maand exclusief toegang tot alle geteste producten. En voor 9 euro/maand is dat ook inclusief eventuele juridische hulp.
Tweakers
Als het jou specifiek gaat om een Chromebook vergelijken, dan zouden wij jou liever naar een vergelijk site willen sturen zoals Tweakers.net. Hun nieuws is overzichtelijk, hun prijsvergelijkingen (pricewatch) is duidelijk en enorm handig en het gebruikersbeoordeling systeem bij vraag en aanbod geeft ons ook een goed gevoel. Verder is de community ook erg vriendelijk en behulpzaam.
Tweakers is een Nederlandstalige website met nieuws en informatie over hardware, software, games en internet. Tweakers (leden van de site) kunnen op de site commentaar geven op berichten en waarde-beoordelingen geven aan geplaatste commentaren; helemaal geen slechte plek dus als jij uit bent op een Chromebook vergelijken.
De website werd in 1998 opgericht door Femme Taken, onder de naam “World of Tweaking”. Het woord ’tweak’ is Engels voor ‘kleine aanpassingen maken’, in dit geval het aanpassen van computers met als doel optimalisatie van de prestaties. Tweakers is gegroeid van een kleine website tot een grote en professionele website, die zich richt op de gevorderde computergebruiker. De site is enigszins vergelijkbaar met het Engelstalige Slashdot.
In maart 2006 werd Tweakers overgenomen door het mediabedrijf VNU. In mei 2012 is VNU overgenomen door de De Persgroep (DPG Media) en sindsdien valt Tweakers daar dus onder.
Hardware info
Sinds de oprichting in 1999 informeert Hardware Info consumenten in Nederland en België over computerhardware en consumentenelektronica. Hardware Info heeft ook testlab waar jaarlijks meer dan 1500 producten worden getest.
Hardware Info heeft ook een uitgebreide Productvergelijker met meer dan 400.000 gecategoriseerde producten in meer dan 140 productgroepen. Daarmee is Hardware Info een van de meest complete hardware en consumentenelektronica prijsvergelijker van Nederland. Je kunt hier ook terecht voor een Chromebook vergelijken, er is een ruim aanbod en je kunt selecteren op besturingssystemen, inclusief Chrome-OS.
Een klein puntje van kritiek, overdaad schaadt! Wat moet iemand die een Chromebook zoekt met een selectieveld waar je kunt kiezen uit meer dan 40 processoren.
Hardware Info is net zoals Tweakers in eigendom van De Persgroep (DPG Media).
Kieskeurig
Maar ook kieskeurig.nl verdiend een eervolle vermelding als het gaat om een Chromebook vergelijken. deze vergelijk site heeft een leuke en handig Chromebook configurator. Echter, de werking en resultaten vallen wat ons betreft wel een beetje tegen. Maar goed, ere wie ere toekomt, ze vallen we op in de overvloed van vergelijk sites.
Kieskeurig.nl is een Nederlandse vergelijkingssite gevestigd in Haarlem en telt ca. 30 medewerkers. De website is in 1999 opgericht door het echtpaar Janet Sellis en Henri Hoetink en was toen een van de eerste vergelijk sites in Nederland die ook productreviews van consumenten plaatste.
In 2006 werd de vergelijkingssite verkocht aan Ilse media, dochterbedrijf van Sanoma. De oprichters bleven verbonden aan het bedrijf, de leiding kwam echter in handen van Bert Wiggers, eerder verantwoordelijk voor Startpagina.nl en NU.nl. In 2012 sloot de vergelijk site een samenwerkingsverband met de Consumentenbond waarbij de laatste de beschikking kreeg over voorraadstatus en prijzen van de diverse webshops die aangesloten waren. In 2017 verkocht eigenaar Sanoma de vergelijkingssite aan het mediahuis Reshift.
Vergelijk.nl
Volgens de website bengon begon Vergelijk.nl in 1999 als eerste in Nederland een product- en prijsvergelijkingssite. Vergelijk.nl is onderdeel van het Nederlandse Compare Group, een zelfstandig en onafhankelijk bedrijf. Onder verschillende merknamen beheren wij meerdere vergelijkingssites, ook in België en Finland. In totaal werken er in Nederland zo’n 20 mensen achter de schermen bij Vergelijk.nl.
Op vergelijk.nl kun je ruim 4 miljoen producten met elkaar vergelijken en de meningen en adviezen van duizenden andere consumenten over producten en winkels lezen.
Ook voor Chromebooks krijg je een ruim aanbodt voorgeschoteld. Maar naar onze bescheide mening blijft het wel een beetje een naald in een hooiberg zoeken, iets wat overigens geld voor de meeste vergelijkingswebsites.
Andere vergelijk sites
Andere vergelijk sites zijn verder ook nog; kelkoo.nl, Producthero.com, Kiesproduct.nl, Prijsvergelijk.nl.
Wat is het lot van vergelijk sites en prijsvergelijkers?
Of het nu gaat om een Chromebook vergelijken, wasmachines, of verzekeringen. De vraag speelt nog wel eens, welke toekomst hebben vergelijk sites of prijsvergelijkers nog?
De grote webshops worden steeds betere productadviseurs, denk bijvoorbeeld aan Coolblue. En de grotere marktplaatsen zijn feitelijk ook prijsvergelijkers geworden, denk daarbij aan Amazon en Bol.com.
Toch is er nog steeds bestaansrecht voor vergelijk sites, maar dat kunnen zij alleen behouden als ze ook een ijzersterke productexpertise ontwikkelen. En dat is waar Chromebookenzo.nl om de hoek komt kijken, althans – als het om Chromebooks gaat natuurlijk! 🙂
De rol van Google vs Wepshops en Vergelijk sites?
Nederlandse vergelijk sites hadden het moeilijk toen Google in 2014 alle vergelijk sites lager in de zoekresultaten toonde dan hun eigen Shopping-resultaten.
De internetgigant verdiende flink aan deze ‘verkapte’ advertenties. Dat is oneerlijke concurrentie en daarom deelde de Europeese Commissie uiteindelijk een boete uit van 2,4 miljard euro. (dat was in 2017)
Om te voorkomen dat er meer boetes zouden volgen, paste Google de werking van Shopping-resultaten aan. In Europa kunnen vanaf dat moment andere webshops en vergelijk sites ook in de Shopping-resultaten komen door een systeem waarbij iedereen mee kan bieden voor de belangrijkste advertentieposities.
Dat heeft dus geleid naar een situatie waarbij de ‘etalage’-carousel, bovenaan in de zoekmachine ook ruimte biedt voor concurrerende webshops en vergelijk sites zoals bol.com, kieskeurig.nl of vergelijk.nl. (zie screenshot hieronder)

Google heeft beloofd zichzelf niet meer voor te trekken wat moet leiden tot een eerlijker speelveld.