In veel opzichten beginnen Chromebooks (met het Chrome OS besturingssysteem) meer en meer als een desktopversie van Android te voelen. Het lijkt op Android, het werkt als Android en het draait zelfs Android-apps. Maar ondanks al de overeenkomsten, verschillen Chrome OS en Android nog steeds wezenlijk op behoorlijk wat punten. Een daarvan is hoe de twee besturingssystemen omgaan met updates. Een Chromebook update is veel eenvoudiger, frequenter en consistenter vergeleken met Android. Bovendien heb je als gebruiker heb je veel meer zicht en controle over wat er precies gebeurt.
Hier zijn enkele belangrijke zaken omtrent Chromebook updates;
1. Chromebook update gaat geheel automatich
De eerste wat opvalt (of eigenlijk juist niet) bij Chromebook updates is dat er ogenschijnlijk helemaal geen updates zijn!? Dat vraagt om wat meer uitleg. Het besturingssysteem van Google wordt automatisch op de achtergrond bijgewerkt terwijl jij gewoon aan het werk bent op je Chromebook; zonder irritante vertragingen of notificaties.
Het systeem zal je ook niet lastig vallen om opnieuw op te starten of je te laten wachten terwijl het nieuwe software toepast bij het opstarten (met uitzondering van de eerste keer dat je opstart en je aanmeldt op een nieuw Chrome OS-apparaat).
Er verschijnt een klein pijlpictogram in de rechterbenedenhoek van het scherm, vlakbij de klok, wanneer een nieuwe update is gedownload en klaar is om te gebruiken. Als je het opent, biedt het systeem je de mogelijkheid om de update onmiddellijk toe te passen; anders zal het alleen effect hebben zonder fanfare de volgende keer dat je herstart. Hee, zo kan het dus ook! 🙂
Je kunt een Chromebook ook handmatig forceren om te controleren op updates via > instellingen > Over Chrome OS > Controleren op updates. Maar tenzij erg ongeduldig bent of naar iets nieuws verlangt, hoef je dat echt niet te doen. De updates landen altijd op je Chromebook en zorgen voor zichzelf. Don’t worry – be happy! (dat is nou juist het mooie aan Chrome OS)
2. Iedere 2 a 3 weken een Chromebook update
Er zijn meerdere keren per maand Software-updates voor Chrome OS. En aangezien ze rechtstreeks van Google naar alle apparaten worden verzonden, komen ze meestal bijna allemaal tegelijk voor iedereen beschikbaar.
Fabrikanten van Chromebooks kunnen het besturingssysteem niet aanpassen zoals ze dat wel kunnen bij Android. Er is dus geen variatie in de software ten opzichten van verschillende fabrikanten. Enzo is het dus niet nodig dat fabrikanten betrokken zijn bij het uitrolproces.
Officieel wordt de normale stabiele versie van Chrome OS om de twee tot drie weken bijgewerkt met kleine correcties en elke zes weken met meer belangrijke veranderingen.
3. Upgraden naar Bète- of Dev-kanaal
Je kunt je updateschema voor Chrome OS verhogen en zo sneller toegang krijgen tot nieuwe functies. Zo heeft Chrome OS heeft drie verschillende kanalen waaruit je kunt kiezen:
het stabiele kanaal, dat volledig geteste en gepolijste (bullet-proof) software biedt en de beste keuze voor de meeste gebruikers is;
het bètakanaal, dat ongeveer elke week wordt bijgewerkt en nieuwe functies meer dan een maand voor hun stabiele kanaalrelease ziet;
en het Dev-kanaal, dat vaak meerdere keren per week wordt bijgewerkt en dat geavanceerde dingen bevat die nog steeds actief worden ontwikkeld (en vaak ruw aan de randen of soms zelfs helemaal niet-functioneel).
Als je een ander kanaal wilt uitproberen dan kan dat via > instellingen > Over Chrome OS > Gedetaileerde build-gegevens > Kanaal wijzigen. Selecteer het gewenste kanaal en volg de stappen om het proces te voltooien.
Opmerking: Houd er rekening mee dat, behalve bij het Stabiele-kanaal, je systeem minder betrouwbaar in gebruik kan worden, omdat het afhankelijk is van software die nog wordt getest en ontwikkeld in plaats van een definitieve versie. Het Dev-kanaal in het bijzonder komt met een waarschuwing vooraf – dat het onderhevig is aan fouten en alleen moet worden geselecteerd door gevorderde gebruikers die geïnteresseerd zijn om te zien wat er in de maak is en het geen probleem vinden af en toe een foutje tegen te komen.
4. Wat is nieuw bij een laatste Chromebook update?
Het mooie is dat je kunt altijd te weten kunt komen wat er nieuw is bij een Chromebook update – tenminste, als je weet waar!?
Google publiceert gedetailleerde informatie over wat er nieuw beschikbaar is voor de nieuwsgierigen onder ons. De gemakkelijkste manier om de releases bij te houden, is door het officiële Chrome Releases-blog te volgen.
Zoek naar de berichten met het Chrome OS-kanaal dat u gebruikt en ontdek zo wat er is gewijzigd met een bepaalde update.
5. Chromebook update, niet voor altijd!
Google voorziet Chrome OS-apparaten niet voor altijd van updates. Al is het toch vrij lang in vergelijking met sommige Android smartphones. Chrome OS-apparaten worden minimaal zes en een half jaar geüpgraded. Gemeten vanaf het moment dat hun chipset voor het eerst op het platform verscheen. Dat betekent doorgaans dat een Chromebook tenminste vijf jaar na de oorspronkelijke verkoopdatum wordt bijgewerkt. En in sommige gevallen zelfs nog langer.
6. Check zelf tot wanneer jouw Chromebook updates ontvangt
Je kunt controleren hoe lang een willekeurig Chrome OS-apparaat updates ontvangt – zelfs voordat je het koopt.
Google onderhoudt een Chrome OS end-of-life-database van Chrome OS die precies weergeeft wanneer elke Chromebook (en Chromebox) geen OS-updates meer zal ontvangen. Het wordt meestal actueel bijgewerkt wanneer nieuwe apparaten worden uitgebracht. Dus wanneer je erover denkt een Chromebook of ander Chrome OS-product te kopen, controleer daan eerst deze pagina.
TIP: Vooral een aanrader als je een ouder model of tweedehans Chromebook gaat kopen.
Zo ben je volledig geïnformeerd over hoe lang het nog updates ontvangt.
Conclusies:
Zo, dat is het. Nou vraag ik je, heb ik iets te veel gezegd in de titel van dit blog: “makkelijker kunnen we het niet maken!” Een Chromebook update is echt kinderspel vergeleken met de Windows varianten. Maat goed, dat is dan natuurlijk ook wel een van de ijzersterke punten van een Chromebook.
Wat vind jij hierover? Laat gerust iets achter in de comments box hieronder, ik ben echt benieuwd naar je ervaringen of mening?
Foto credits:
Blog thumnail foto: Pixabay/mohamed_hassan