Chromebooks staan bekend om hun snelheid en efficiëntie, vooral vanwege het lichtgewicht ChromeOS-besturingssysteem dat Google regelmatig bijwerkt. Deze updates zijn niet alleen bedoeld om nieuwe functies toe te voegen of beveiligingsproblemen aan te pakken, maar ze zijn ook gericht op het verbeteren van de algehele prestaties van het apparaat. Dit betekent dat Chromebooks in de loop van de tijd vaak sneller worden, in plaats van te vertragen, zoals we zien bij veel andere soorten computers.

Wat bepaalt de snelheid/traagheid van een Chromebook?

Zoals bij alle technologie, heeft een Chromebook ook een levensduur. Google’s End-of-Life (EOL) beleid voor Chromebooks zorgt ervoor dat elk apparaat updates ontvangt voor een bepaalde periode, tegenwoordig tot max. 10 jaar vanaf de introductiedatum van het model. Na deze periode ontvangt de Chromebook geen software-updates meer van Google, wat kan leiden tot verminderde prestaties en beveiligingsrisico’s.

De prestaties van een Chromebook kunnen dan beïnvloed worden door verouderde hardware. Oudere modellen met vroege Intel Celeron-processors (bijvoorbeeld die voorafgaand aan de N4xxx-serie) of minder krachtige ARM-processors kunnen moeite hebben om te voldoen aan de huidige eisen, zelfs voor de relatief ongecompliceerde taken die typisch zijn voor ChromeOS. Terwijl nieuwere Chromebooks zijn uitgerust met meer geavanceerde hardware die beter is afgestemd op de nieuwste versies van ChromeOS, kunnen de oudere modellen worstelen met efficiëntie en snelheid.

Daarom, als je merkt dat je Chromebook trager wordt, is het de moeite waard om te controleren hoe oud je apparaat is en welke specificaties het heeft. Als het een ouder model is dat niet meer in aanmerking komt voor updates, of als het is uitgerust met verouderde hardware, kan dit de oorzaak zijn van de verminderde prestaties. In dergelijke gevallen kan het overwegen van een upgrade naar een nieuwer model met betere specificaties een goede oplossing zijn om weer te genieten van de snelle en efficiënte werking waar Chromebooks bekend om staan.

Toch zijn er een aantal dingen die roet in het eten kunnen gooien, en in de meeste gevallen heb je dat zelf in de hand. Er zijn een aantal eenvoudige stappen die je kunt doorlopen om je Chromebook weer een stuk sneller te maken.

Toch kunnen ook nieuwere Chromebooks in de loop der tijd trager worden door allerlei andere zaken die niets te doen hebben met de hardware of leeftijd van een Chromebook. De grootste boosdoeners zijn meestal de apps en extensies die je op een Chromebook installeert. Dan duurt het openen van apps opeens een ‘eeuwigheid’ en op een gegeven moment heb je het gevoel dat je het ding letterlijk en figuurlijk aan moet aanzwengelen.

Chromebook traag fixen
Moet jij je Chromebook soms ook aanzwengelen?

Maar gelukkig is er tegen al die traagheid van je Chromebook veel te doen. De meeste handelingen zijn simpel, anderen iets ingewikkelder. Laten we eens verder kijken wat we eraan kunnen doen om te zorgen je trage Chromebook weer ‘up and running’ te krijgen.

Arriba Arriba Andale Arriba – Yeppa, zoals Speedy Gonzales zou zeggen: Laten we snel gaan kijken hoe we dit kunnen fixen!

Chromebook traag uit en aan zetten
heb je a geprobeerd hem uit en aan te zetten:?

Als je niet de laatste update van Chrome OS hebt geïnstalleerd, dan is het goed mogelijk dat je Chromebook alleen daardoor al traag is geworden. Je kunt overigens ook handmatig controleren of er nieuwe updates zijn. Dat doe je door naar instellingen te gaan – rechts onderaan bij tijd – en vervolgens links onderaan in het hoofdmenu naar ‘Over Chrome OS‘. Je ziet dan welk versie jouw Chromebook op dat moment draait – en als je op ‘Controleren op Updates‘ drukt dan zie je vanzelf of er een nieuwe update is. Zo ja, direct updaten graag.

CHromebook traag door slecht netwerk
Chromebook traag, netwerk issues?

Je kunt dat checken door simpelweg even snel een netwerk speed test te runnen. Gebruik daarvoor een online speed test die je heel eenvoudig via je Chrome browser kunt uitvoeren. Overtuig je ervan of de snelheid overeenkomt met je verwachtingen. Check voor dat laatste via je internet leverancier wat je volgens jouw abonnement mag verwachten.

Een aantal goede Speedtests zijn o.a. Speedtest.Net, TestMy.net, of Speedof.me.

sppeedtest chromebook

Voor de eerste uit dit rijtje is ook een Chrome Extension te vinden, officieel aanbevolen en gecertificeerd door de Chrome Web Store. (zie screenshot hierboven)

chromebook-traag-verwijder-apps
Te veel apps die je toch niet gebruikt?

Met een minimaal aantal apps draait een Chromebook over het algemeen minder traag. Dit is uiteraard ook afhankelijk van je specifieke model, maar een opgeruimde app-bibliotheek is sowieso een goed idee.

chromebook traag powerwash

Dit is de wel een van de meest ingrijpende oplossingen, maar wel effectief als je Chromebook traag blijft. Check eerst of je een back-up in Google Drive hebt staan voordat je aan de slag gaat, of zorg dat je je belangrijke bestanden op een andere manier opslaat.

Heb je alles goed opgeslagen en ben je klaar voor een reset. Lees dan hier hoe je dit moet doen.

Het kan zijn dat de hardware niet meer goed functioneert, of dat je Chromebook simpelweg te oud is geworden om nog goed te werken. Dan rest maar één ding en dat is een nieuwe Chromebook kopen.

Kijk hier voor de 23 beste Chromebooks, en ook de snelste!

Resources
Speed up Google Chrome