Op den duur kan zelfs een Chromebook traag worden of gevoelsmatig langzamer reageren. En dat is niet zoals het hoord. Chromebooks zijn namelijk zo ontworpen dat het besturingssysteem (Chrome OS) eigenlijk alleen maar sneller wordt in de loop van de tijd.

Toch zijn er een aantal dingen die roet in het eten kunnen gooien, en in de meeste gevallen heb je dat zelf in de hand. Er zijn een aantal eenvoudige stappen die je kunt doorlopen om je Chromebook weer een stuk sneller te maken.

Wat bepaalt de snelheid/traagheid van een Chromebook?

Veel mensen dat de performance of snelheid van een Chromebook vooral ligt aan de hardware specificaties zoals; Processor, intern geheugen en dat soort zaken. En ja, bij echte zwaardere taken zoals video editen spelen deze dingen zaken absoluut een rol.

Toch worden de meeste Chromebooks in de loop der tijd vooral trager door allerlei andere zaken die niets te doen hebben met de hardware of leeftijd van een Chromebook. De grootste boosdoeners zijn meestal de apps en extensies die je op een Chromebook installeert.

Dan duurt het openen van apps opeens een ‘eeuwigheid’ en op een gegeven moment heb je het gevoel dat je het ding letterlijk en figuurlijk aan moet aanzwengelen.

Chromebook traag fixen
Moet jij je Chromebook soms ook aanzwengelen?

Hoe dan ook, er zijn veel redenen te waarom je Chromebook traag kan worden. Maar meestal zijn het alle apps, de verzamelende bestanden en andere troep die zich in allerlei ‘hoeken en gaten’ van je Chromebook zijn gaan nestelen, de groostste boosdoeners!

Maar gelukkig is er tegen al die traagheid van je Chromebook veel te doen. De meeste handelingen zijn simpel, anderen iets ingewikkelder. Laten we eens verder kijken wat we eraan kunnen doen om te zorgen je trage Chromebook weer ‘up and running’ te krijgen.

Arriba Arriba Andale Arriba – Yeppa, zoals Speedy Gonzales zou zeggen; Laten we snel gaan kijken hoe we dit kunnen fixen!

1

Heb je Chrome OS geüpdatet?

Google brengt regelmatig updates uit voor Chromebook, zorg dan ook dat je altijd de laatste versie van Chrome OS op je Chromebook hebt geïnstalleerd. In principe worden nieuwe updates automatisch geïnstalleerd als je je Chromebook opnieuw opstart. Het is dan ook belangrijk om je Chromebook met enige regelmaat uit en aan te zetten. (ik krijg onmiddellijk een flashback van ‘The IT Crowd’ )

Chromebook traag uit en aan zetten
heb je a geprobeerd hem uit en aan te zetten:?

Als je niet de laatste update van Chrome OS hebt geïnstalleerd, dan is het goed mogelijk dat je Chromebook alleen daardoor al traag is geworden. Je kunt overigens ook handmatig controlleren of er nieuwe updates zijn. Dat doe je door naar instellingen te gaan – rechts onderaan bij tijd – en vervolgens links onderaan in het hoofdmenu naar ‘Over Chrome OS‘. Je ziet dan welk versie jouw Chromebook op dat moment draait – en als je op ‘Controleren op Updates‘ drukt dan zie je vanzelf of er een nieuwe update is. Zo ja, direct updaten graag.

2

Check de Task Manager

Op je Chromebook is het RAM-geheugen vaak een schuldige als het gaat om traagheid. Niet het RAM-geheugen zelf, maar wel alles dat daarin is opgeslagen. Met andere woorden: alle draaiende processen en apps hebben hier een klein (of groot) plekje in, om goed te kunnen functioneren.

Het is dus goed mogelijk dat er een app of functie is, die hier heel veel ruimte gebruikt, waardoor andere apps hier, maar beperkt gebruik van kunnen maken. Om apps te vinden die veel geheugen gebruiken, is er eenvoudig overzicht te vinden waar je dit direct kunt zien.

Open je Chrome browser > selecteer het hamburgermenu rechts bovenaan in je scherm > en selecteer vervolgens ‘meer hulpprogramma’s‘ en vervolgens ‘taakbeheer‘.

Of gebruik simpelweg de toetsencombi- Zoekknop + Esc.

Taakbeheer toont alle apps die mogelijk jouw Chromebook overbelasten. Je kunt ze vervolgens verwijderen om een toename in snelheid en prestaties te verwezenlijken.

Let wel: het geheugengebruik van Chrome zelf (de webbrowser) is over het algemeen erg hoog. Laat je daar in eerste instantie niet al te veel door afschrikken, dat is nou eenmaal zo. Maar via dit taakbeheer zoek je toch vooral naar andere, grote RAM-gebruikers. Het is dan vervolgens aan jou om te bepalen of je ze liever weghaalt of laat staan.

3

Check of er geen Netwerk issues zijn

Ik kom het vaak tegen dat mensen denken dat hun Chromebook traag is geworden, terwijl de echte oorzaak meestal netwerk issues zijn.

CHromebook traag door slecht netwerk
Chromebook traag, Netwerk issues?

?Je kunt dat checken door simpelweg even snel een netwerk speed test te runnen. Gebruik daarvoor een online speed test die je heel eenvoudig via je Chrome browser kunt uitvoeren. Overtuig je ervan of de snelheid overeenkomt met je verwachtigen. Check voor dat laatste via je internet leverancier wat je volgens jouw abonnement mag verwachten.

Een aantal goede Speedtests zijn o.a. Speedtest.Net, TestMy.net, of Speedof.me.

Voor de eerste uit dit rijtje is ook een Chrome Extension te vinden, offcieel aanbevolen en gecertificeerd door de Chrome Web Store. (zie screenshoot hierboven)

4

Verwijder niet gebruikte apps

We kennen het allemaal: iets is handig, iets is leuk en we downloaden de app. Na een tijdje vinden we het toch minder handig of we hebben een betere app gevonden en gebruiken we de eerst gekozen app niet meer.

Voor de snelheid van je Chromebook is het verstandig om zo nu en dan al je apps te bekijken om te zien welke je nog nodig hebt of niet. Verwijder de apps die je niet gebruikt, zelfs degenen over welke twijfelt. Je kunt ze altijd weer downloaden. Onnodige apps nemen alleen maar extra ruimte in.

chromebook-traag-verwijder-apps
Te veek Apps die je toch niet gebruikt?

Met een minimaal aantal apps draait een Chromebook over het algemeen minder traag. Dit is uiteraard ook afhankelijk van je specifieke model, maar een opgeruimde app-bibliotheek is sowieso een goed idee.

5

Ruim je Chrome-extensies op

Wie veel op zijn Chromebook werkt, weet dat er allerlei makkelijke extensies zijn om het gebruik van je Chromebook nog handiger en efficiënter te maken. Echter extensies ervoor zorgen dat je Chrome-browser zwaarder wordt belast en daarmee dus traag kan worden.

Ga dus om de zoveel tijd eens door je extensies heen om te kijken welke je kan missen. Dit kan je doen door naar chrome://extensions te gaan. Hier zie je het overzicht van al je geïnstalleerde en actieve extensies in Chrome. Op deze pagina kan je de extensies verwijderen of uitschakelen.

Ga je voor een snelle Chromebook dan is het verwijderen van de extensies altijd de beste optie.
Heb je per ongeluk de verkeerde extensie verwijderd dan kan je deze eenvoudig (her)installeren, dan kan dit in de Chrome Web Store.

6

Powerwash je Chromebook

Als bovenstaande opties geen oplossing bieden, dan is er altijd nog een meer rigoureuze methode om je Chromebook weer sneller te maken: terugzetten naar fabrieksinstellingen. Deze Chromebook reset wordt ook wel Powerwash genoemd, waarmee je dus alles wist en weer met een schone lei kunt beginnen.

chromebook traag powerwash

Dit is de wel een van de meest ingrijpende oplossingen, maar wel effectief als je Chromebook traag blijft. Check eerst of je een back-up in Google Drive hebt staan voordat je aan de slag gaat, of zorg dat je je belangrijke bestanden op een andere manier opslaat.

Heb je alles goed opgeslagen en ben je klaar voor een reset. Lees dan hier hoe je dit moet doen.

7

Reparatie of een nieuwe Chromebook

Als je alle punten hierboven hebt doorlopen en je Chromebook is nog steeds traag, dan zijn er weinig opties meer. Dat wil zeggen, is je Chromebook na een uitgevoerde reset nog steeds zo sloom als een slak, dan is er misschien iets anders met het apparaat aan de hand.

Het kan zijn dat de hardware niet meer goed functioneert, of dat je Chromebook simpelweg te oud is geworden om nog goed te werken.

Dan rest maar één ding en dat is een nieuwe Chromebook.

Kijk hier voor de 22 beste Chromebooks, en ook de snelste!

Resources:
Speed up Google Chrome