Tot niet zo lang geleden werden Chromebooks nog wel eens verweten e-Waste te zijn. En ik zal er niet omheendraaien, daar was zeker iets voor te zeggen. Maar er is veel veranderd in de afgelopen jaren, en in deze blog zullen we de rol van Chromebooks en Chromeboxes in de circulaire (kringloop) economie nader onderzoeken.

Overigens is e-Waste van toepassing op vrijwel alle Elektronische apparatuur, zoals o.a. ook andere laptops en desktop computers. Dit soort apparatuur heeft allemaal een enorme impact op het milieu. De productie en afvoer van deze apparaten leidt tot enorme hoeveelheden e-Waste en schadelijke stoffen die vrijkomen in de natuur.

old laptops
Oude laptops (Bron: HP)
Chromebook-e-waste-of-niet
Verzameling van e-Waste (Bron: Dell)

Door meer te weten te komen over deze onderwerpen, kunnen we ons bewust worden van de impact van onze keuzes en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Spoiler allert: Chromebooks kunnen juist een goede bijdrage leveren aan de circulaire economie.

Kringloopeconomie“, “Kringloop eco-systeem” en “circulaire economie” zijn veelgebruikte termen om een economisch systeem aan te duiden waarin materialen en producten worden hergebruikt, gerecycled en/of geüpgraded in nieuwe producten om zo afval te minimaliseren en de impact op het milieu te verminderen.

In Nederland werd tot nu toe de term “kringloopeconomie” gebruikt, onder meer door de Rijksoverheid en in verschillende regionale en lokale initiatieven. “Circulaire economie” wordt met name in internationale contexten en dus ook door de Europese Unie veelvuldig gebruikt, maar inmiddels ook door de Nederlandse Rijksoverheid.

Waarom is het recyclen van e-Waste zo lastig?

E-Waste is een afkorting voor electronic waste, oftewel elektronisch afval. Het omvat alle elektronische apparaten en onderdelen die zijn weggegooid of niet meer worden gebruikt, zoals computers, telefoons, televisies, huishoudelijke apparaten en batterijen. E-Waste kan schadelijke materialen bevatten, zoals lood en kwik, die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid als ze niet op de juiste manier worden verwerkt.

Daarom is het belangrijk om e-Waste te recyclen en op een verantwoorde manier af te voeren om het risico op vervuiling en gezondheidsproblemen te verminderen. Het recyclen van de verschillende componenten en chemische stoffen is lastig en kostbaar, waardoor veel bedrijven hier niet aan beginnen.

Daarnaast houden ontwerpers van elektronica vaak geen rekening met recycling bij het ontwerp van hun producten, wat zorgt voor extra uitdagingen. Lood, giftige materialen, lijm en verschillende soorten bevestigingsmiddelen maken recycling van e-afval een lastig proces.

Volgens een studie van het Europese Milieuagentschap (EEA) uit 2020, is de gemiddelde hoeveelheeid electronisch afval (e-Waste) in Europa ongeveer 17,7 kilogram per persoon per jaar.

En die hoeveelheeid electronisch afval neemt alleen maar toe, mede ook omdat fabrikanten voortdurend nieuwe generaties apparaten uitbrengen die als “cutting edge technology” worden verkocht. Dit zorgt voor nog meer afval, maar recycling ervan is lastig.

Scrapping

Het is belangrijk om te beseffen dat het simpelweg weggooien van elektronische apparaten geen echte recycling is. Bij zowel scrapping als verschroting worden waardevolle materialen hergebruikt en wordt de impact op het milieu verminderd. Hier is een video waarin eWaste-Ben laat zien wat er binnen in een Acer Chromebook te vinden is.

Hij heeft een YouTube-kanaal (e-Waste Ben) met allerlei video’s over scrapping en ander e-Waste onderwerpen.

Zijn Chromebooks e-Waste?

Om te beginnen is het belanrijk te beseffen dat in principe alle elektronische apparatuur e-Waste is. Dat is omdat deze apparaten na verloop van tijd verouderd raken en uiteindelijk niet meer bruikbaar zijn.

Het maakt niet uit of het gaat om een laptop, mobiele telefoon, televisie, of ander elektronisch apparaat. Wanneer het apparaat niet meer werkt of niet meer voldoet aan de eisen van de gebruiker, wordt het afgedankt en wordt het beschouwd als e-Waste. Dus of je nou een Windows Laptop, MacBook of Chromebook neemt, er komt een moment dat het niet meer werkt of niet meer voldoet aan de eisen van de gebruiker, en is dan uiteindelijk allemaal e-Waste.

wall e
Wall-E op een schroot berg (Bron: Disney-Pixar)

Wel werden de eerste generatie Chromebooks gemaakt van goedkoop plastic dat waarschijnlijk niet goed recyclebaar was. Alles bij het design van de Chromebooks in die tijd was gericht op het laag houden van de kosten. En ook stond het besturingssysteem ChromeOS nog in de kinderschoenen. Het grootste bezwaar van ChromeOS, en dus Chromebooks, is dat ze slechts enkele jaren systeem- en veiligheidsupdates kregen. Dat betekende dat je feitelijk na een aantal jaren de Chromebook kon weggooien.

Echter, het ChromeOS-platform en Chromebooks hebben de afgelopen jaren enorme verbeteringen ondergaan.

Aanvankelijke al goede eigenschappen?

Al bij de lancering van de Chromebook in 2011, was dit apparaat al een pionier op het gebied van de circulaire economie.

De populariteit van de Chromebook bij scholen en onderwijsinstellingen speelde hierbij een belangrijke rol. Door de lage aanschafprijs, gemakkelijke beheerbaarheid en robuuste design, was de Chromebook zeer geschikt voor gebruik in onderwijsomgevingen.

Chromebook fleet school
Stapel Chromebooks (Bron onbekend)
school1
Chromebook op school (bron: Thomascpark)

In vergelijking met traditionele laptops, die vaak veel duurder zijn en meer onderhoud vereisen, was de Chromebook een slimme keuze voor scholen die een grote vloot laptops moesten beheren.

Door het gebruik van de Chromebook in onderwijsomgevingen, worden deze apparaten beter benut en hebben ze een langere levensduur. Dit betekent dat de scholen minder vaak hoeven te investeren in nieuwe apparaten, waardoor er minder e-Waste wordt geproduceerd.

Verbeteringen van de laatste jaren?

Het valt niet te ontkennen dat er de laatste jaren veel veranderd is op het gebied van ChromeOS en Chromebooks. Deze apparaten hebben op allerlei vlakken, inclusief milieuvriendelijkheid en het voorkomen van e-Waste, een enorme inhaalslag gemaakt.

Chromebook worden meer Premium (duurzamer)

Vanaf zo ongeveer 2017 zijn Chromebooks niet uitsluitend goedkope platic typedozen (afbeelding hieronder/links), maar er komen vanaf de periode steeds meer premium Chromebooks (afbeelding hieronder/rechts). En premium betekend bijna vanzelf ook meer duurzaam.

oudere plastiek Chromebook
Bron: Samsung
Duurzame Premium Chromebook
Bron: HP

Chromebooks worden steeds vaker gemaakt van duurzamere materialen. In plaats van het goedkope plastic waar de eerste generaties Chromebooks van werden gemaakt, gebruiken fabrikanten tegenwoordig materialen zoals aluminium, magnesiumlegeringen en duurzame kunststoffen. Deze materialen zijn sterker, duurzamer en beter recyclebaar dan traditionele kunststoffen en verminderen daarmee de milieu-impact van de apparaten.

Chromebooks worden Groener (recyclebaar)

Bovendien worden sommige Chromebooks nu ook geproduceerd met gerecyclede materialen om verdere grondstofverspilling en dus e-Waste te verminderen.

Door gebruik te maken van deze duurzamere materialen, zoals gerecycled plastic en bioplasticsdragen, dragen Chromebooks bij aan een meer duurzame toekomst.

Chromebook-green-2
Bron: Acer Vero Chromebooks
Chromebook-green-1
Bron: Acer Vero ‘Green’ Chromebook

Zo bracht Acer recent zijn eerste duurzame ‘groene’ Chromebook op de markt (zie ook de afbeelding hierboven). Twee jaar is Acer bezig geweest met het ontwikkelen van de Acer Vero Chromebook.

De plastic behuizing bestaat uit minimaal 30 procent PCR-materiaal: Post Consumer Recycled plastic. Dus het kan zomaar zijn dat de behuizing van je laptop gemaakt is van oude plastic waterflesjes. Voor het toetsenbord en de plastic rand rond je scherm is het PCR-gehalte zelfs 50 procent.

Post Consumer Recycled plastic 1
Post Consumer Recycled plastic
Acer_Green-Chromebook
Bron: Acer ‘Green’ duurzame Chromebook

Verder heeft het touchpad van de Acer Vero een opvallende glans. Acer noemt het oceaanglas, een materiaal dat bestaat uit niets anders dan uit de oceaan gevist plastic. Door een speciale bewerking voelt dat als glas.

Acer eco-friendly OceanGlass touchpad
Bron: Acer (OceanGlass Trackpad)

Ook is er veel aandacht besteed aan het zo slim en efficiënt mogelijk verpakken van de Chromebook. De doos is zo klein mogelijk en het verpakkingsmateriaal bestaat helemaal uit gerecycled papier, ook het soort papieren foam dat de Chromebook beschermt tijdens transport.

Chromebook Vero 514 Volmar KSP 3 1 Static KSP Image Right Left XL
Bron: Acer (gerecycled verpakkingsmateriaal)

Vervolgens is die doos daarna weer te vouwen tot een ergonomische laptopstandaard. (zie rechtsboven op de afbeelding)

Dit alles is momenteel nog relatief nieuw en biedt slimme marketingmogelijkheden, maar ik verwacht dat deze ontwikkelingen snel de nieuwe norm zullen worden.

Chromebooks worden modulair (reparatie vriendelijker)

Onlangs heeft Framework, een bedrijf dat zich richt op duurzaamheid, een modulaire Chromebook gelanceerd. Het apparaat is ontworpen om te worden gerepareerd en geüpgraded in plaats van weggegooid wanneer het verouderd is. Framework gebruikt ook 50% gerecyclede materialen in de constructie van de laptop, die 100% recyclebaar is.

Framework modulaire chromebook scaled
Bron: Framework (modulaire Chromebooks)

De modulaire aanpak van Framework biedt verschillende voordelen voor de kringloopsamenleving. Repareren en upgraden in plaats van weggooien helpt bij het verminderen van e-Waste.

3bbcd42b b6cf 4617 824a 095446aa9e61 change frame
Bron: Framework
02c5ed81 f6ac 4281 beeb ba5f859db1f8 Transparency 2
Bron: Framework
da5f94d6 316d 4c0a a24d 588a2f424e30 Easy to Repair
Bron: Framework

Daarnaast kan de levensduur van het apparaat worden verlengd en kunnen gebruikers hun apparaat aanpassen aan hun eigen behoeften, in plaats van gedwongen te worden om een nieuw apparaat te kopen.

Overwegingen bij reparatie

Als je je Chromebook wilt laten repareren, is het belangrijk om een betrouwbare reparatiedienst te vinden. Check de referenties en recensies van verschillende diensten voordat je er een kiest. Kies daarnaast voor een dienst die ervaring heeft met het repareren van Chromebooks en die de juiste onderdelen kan leveren.

CLT Chromebook repair
Bron: CTE (repair program)

De behuizing van vooral ouderen en goedkope Chromebook is vaak moeilijk te openen en te sluiten zonder deze te beschadigen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de reparateur de juiste tools en technieken gebruikt om de Chromebook te openen en te repareren.

In mijn persoonlijke ervaring heb ik gemerkt dat veel laptopreparateurs en -winkels niet altijd even bekwaam zijn in het repareren van Chromebooks. Na het aanbieden van mijn Chromebook ter reparatie heb ik al vaker vreemde vragen en opmerkingen gekregen. En hoewel Chromebooks steeds populairder worden en zich ontwikkelen tot duurzamere en meer modulaire apparaten, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle reparateurs ervaring hebben met deze specifieke apparaten.”

Houd in gedachten of de reparatiekosten opwegen tegen de waarde van je Chromebook. Als de kosten van de reparatie hoger zijn dan de waarde van het apparaat, kan het verstandiger zijn om het te vervangen in plaats van te laten repareren. Maar vergeet uieteraad niet om naast economische overwegingen ook altijd rekening te houden met de ecologische aspecten bij het nemen van een beslissing om een apparaat te vervangen of te repareren.

Voorkom e-Waste, kies duurzaam, ook bij de overweging van een reparatie! 🙂

Duurzame toekomst met ChromeOS

Op Googles ChromeEnterprise website (Werk aan een duurzame toekomst met ChromeOS) valt te lezen dat ChromeOS appraten worden gemaakt met efficiënte energiefuncties waarmee je tot wel 46% minder energie verbruikt dan met een vergelijkbaar apparaat van een concurrent.

duurzame toekomst met ChromeOS
Bron: Google – Werk aan een duurzame toekomst met ChromeOS

ChromeOS past dan ook binnen de missie van Google.Hierin stelt Google niet alleen hun klanten, partners en gemeenschappen te beschermen, maar ook het milieu en de planeet.”

ChromeOS apparaten verbuiken tot wel 46% minder energie!

Een van de grootste problemen bij het verminderen van e-Waste is de korte levensduur van elektronica en het feit dat deze apparaten vaak al na een paar jaar verouderd zijn en geen ondersteuning meer krijgen. Dit is vooral een probleem bij smartphones maar was dus ook het geval bij Chromebooks.

ChromeOS heeft deze kwestie aangepakt door het verlengen van de ondersteuning van Chromebooks. Tegenwoordig krijgen Chromebooks dan ook minstens acht jaar lang systeem- en beveiligingsupdates. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van de eerste generatie Chromebooks, die meestal slect 5 jaar updates kregen voordat ze verouderd werden verklaard.

Met deze verlengde ondersteuning kunnen gebruikers hun Chromebooks langer gebruiken en wordt de levensduur van deze apparaten verlengd. Dit betekent ook dat er minder apparaten bij het afval belanden en er dus minder e-Waste wordt geproduceerd.

Het verlengen van de levensduur van apparaten betekent ook dat er minder grondstoffen en energie nodig zijn voor de productie van nieuwe apparaten. Het vermindert ook de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd, waardoor de belasting van stortplaatsen wordt verminderd en de kans op vervuiling van de grond en het water wordt verkleind.

Verantwoord hergebruiken oude PC’s

Chromebooks krijgen dus steeds meer de reputatie duurzame, milieuvriendelijke apparaten te zijn. Maar er nog steeds een grote hoeveelheid e-Waste die wordt geproduceerd ook door verouderde (meestal Windows- of Macbook) apparaten.

Met ChromeOS Flex verduurzaam je eventueel oude PC’s en Macs die je nog hebt. Zo verlaag je het stroomverbruik en de uitstoot daarvan met gemiddeld 19%. (ref. Google ChromeEnterprice / Sutton-Parker, J. – 2022)

Door ChromeOS Flex op oude computers te installeren, krijgen deze apparaten een tweede leven en hoeven ze niet te worden weggegooid.

ChromeOS Flex is feitelijk ChromeOS zoals je die op Chromebooks vind. Het is een cloud-first besturingssysteem en kan gratis worden geïnstalleerd op verouderde pc’s en Macs. Door gebruik te maken van de cloud en een efficiënte, lichtgewicht besturingssysteem, kan het oude apparaten omzetten in snelle, veilige en beheerbare machines.

Het is eenvoudig te installeren en te beheren en biedt gebruikers een moderne en intuïtieve gebruikerservaring. Zo hoeven organisaties niet langer oudere apparaten weg te gooien en nieuwe aan te schaffen. In plaats daarvan kunnen ze de levensduur van hun bestaande apparaten verlengen, e-Waste verminderen en tegelijkertijd profiteren van een efficiëntere en milieuvriendelijke oplossing.

Conclusies

De groeiende hoeveelheid e-Waste en de impact van elektronische apparatuur op het milieu zijn zorgwekkende problemen die gelukkig steeds meer aandacht krijgen.

Alhoewel Chromebooks in het verleden werd verleden dat ze zouden bijdragen aan het e-Waste probleem, heb ik in dit artikel je hopelijk kunnen overtuigen van het tegendeel.

Een effectieve remedie tegen e-Waste is het gebruik van duurzame en gerecyclede materialen en het verlengen van de levensduur van apparaten. Chromebooks staan steeds meer bekend om hun focus op deze aspecten.