Chromebook resetten, zo gepiept!

chromebook resetten

Door de fabrieksinstellingen terug te zetten (chromebook resetten), zorg je ervoor dat je Chromebook weer als nieuw is.  Bij Chromebooks noemen we dat ook wel een zogenaamde powerwash. Alle gegevens op de harde schijf van je Chromebook worden dan gewist, met inbegrip van alle bestanden in de map Downloads.

Zorg wel voordat je je Chromebook reset, er een back-up van je bestanden is gemaakt in Google Drive of op een externe harde schijf. Als je de fabrieksinstellingen terugzet, worden je bestanden in Google Drive of op het externe opslagapparaat niet verwijderd.

Opmerking: Als je je Chromebook op het werk of op school gebruikt, kun je deze niet resetten. Vraag je beheerder de gegevens op je Chromebook te wissen en het apparaat opnieuw te registreren voor het netwerk van je werk of school.

Chromebook resetten, zo doe je dat! (Powerwash)

LET OP: Voordat je de Chromebook reset, Synchroniseer je gegevens en instellingen met je Google-account. Maak een back-up van je bestanden in Google Drive of op een extern opslagapparaat.

Net als smartphones en tablets met Android is het bij Chromebooks vrij eenvoudig om de fabrieksinstellingen te herstellen. Geef je je Chromebook aan iemand anders of doe je hem in de verkoop, dan is het wel zo handig als al je privégegevens worden gewist. Op Chromebooks doe je dit middels de Powerwash-functie.

Deze is te vinden in het  instellingenmenu;

  • Klik op ‘Instellingen’ > ‘Geavanceerde instellingen’ > instellinggen resetten > ‘Powerwash’;
  • Wanneer je nu op ‘Opnieuw starten’ klikt, worden alle accounts en bijbehorende gegevens gewist en wordt de Chromebook opnieuw opgestart. (Opnieuw starten is vereist voordat je apparaat opnieuw kan worden ingesteld met Powerwash);

chromebook resetten

  • Je kunt hier ook kiezen voor “Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden

Hiermee worden je homepage, nieuwe tabbladpagina, zoekmachine en vastgezette tabbladen opnieuw ingesteld. Ook worden alle extensies uitgeschakeld en tijdelijke gegevens (zoals cookies) gewist. Je bladwijzers, geschiedenis en opgeslagen wachtwoorden worden niet gewist)

Je kunt ook je Chromebook resetten middels sneltoetsen.

  • Log eerst uit op je Chromebook.
  • Vervolgens vanaf het inlogscherm gelijktijdig Ctrl+Alt+Shift+R ingedrukt te houden en op ‘Opnieuw opstarten’ te klikken

Conclusies

Wanneer het Powerwash-proces is voltooid, is je Chromebook opgeschoond en weer helemaal ‘als nieuw’. Andere gebruikers kunnen nu de laptop gebruiken zonder dat zij toegang hebben tot jouw account of inloggegevens.

Foto credits:
Blog thumbnail: screenschot Chromebook

chromebookenzo-over-mij

Hoi ik ben Mike en ik run deze website. Chromebookenzo.nl is dé grootste website over Chromebooks (enzo) in Nederland. In dit interview lees je er meer over.