Door de fabrieksinstellingen terug te zetten (Chromebook resetten), zorg je ervoor dat je Chromebook weer als nieuw is.  Bij Chromebooks noemen we dat ook wel een zogenaamde powerwash. Alle gegevens op de harde schijf van je Chromebook worden dan gewist, met inbegrip van alle bestanden in de map Downloads. En het verschil tussen een Chromebook en een laptop, is dat dit proces bij een Chromebook binnen 2 minuten gebeurd is, probeer dat maar is met een Windows-laptop!❓🤔

chromebook reset 1

Zorg wel voordat je je Chromebook reset, er een back-up van je bestanden is gemaakt in Google Drive of op een externe harde schijf. Als je de fabrieksinstellingen terugzet, worden je bestanden in Google Drive of op het externe opslagapparaat niet verwijderd.

Opmerking: Als je je Chromebook op het werk of op school gebruikt, kun je deze niet resetten. Vraag je beheerder de gegevens op je Chromebook te wissen en het apparaat opnieuw te registreren voor het netwerk van je werk of school.

Chromebook resetten, zo doe je dat! (Powerwash)

Net als smartphones en tablets met Android is het bij Chromebooks vrij eenvoudig om de fabrieksinstellingen te herstellen. Geef je je Chromebook aan iemand anders of doe je hem in de verkoop, dan is het wel zo handig als al je privégegevens worden gewist. Op Chromebooks doe je dit middels de Powerwash-functie.

Waarschuwing
Voordat je de Chromebook reset, synchroniseer je gegevens en instellingen met je Google-account. Maak een back-up van je bestanden in Google Drive of op een extern opslagapparaat.

Ga je een nieuwe Chromebook kopen, en verkoop je je oude model, dan is deze functionaliteit echt handig.

Methode 1: Chromebook via instellingen menu

Als je de 5 simpele stappen hieronder volgt dan kun je jouw Chromebook resetten in minder dan een minuut.

Chromebook resetten methode 1

Gaar naar statusgebied

Dat is het menuutje rechts onderaan je scherm met de klok.

Klik op Instellingen

Zie rechtsboven (het tandwieltje).

Geavanceerde instellingen

Ga vervolgens naar Geavanceerde instellingen (links onderaan het menu van je scherm).

Reset instellingen

Als je zeker bent, klik op reset!

PowerWash

Wanneer je hierna op (Opnieuw starten) klikt, worden alle accounts en bijbehorende gegevens gewist en wordt de Chromebook opnieuw opgestart.

Opnieuw starten is vereist om dit proces te doorlopen en af te ronden!

Methode 2: Chromebook resetten middels sneltoetsen

Je kunt jouw Chromebook eventueel ook resetten middels sneltoetsen bij het opstarten. Zie hieronder hoe dat werkt:

Chromebook resetten methode 2

Ga via het statusgebied (klok) naar uitloggen

Ctrl + Alt + Shift + R

Tijdens het opstarten / bij het inlogscherm gelijktijdig Ctrl+Alt+Shift+R ingedrukt houden.

Klik vervolgens op opnieuw opstarten.

Selecteer in het weergegeven vak de optie Powerwash en dan doorgaan.

Volg de stappen die worden weergegeven en log in met je Google-account.

Wanneer je hierna op (opnieuw starten) klikt, worden alle accounts en bijbehorende gegevens gewist en wordt de Chromebook opnieuw opgestart.

Opnieuw starten is vereist om dit proces te doorlopen en af te ronden!

Nadat je de Chromebook hebt gereset volg je de instructies op het scherm om de Chromebook in te stellen. (Opmerking: Het account waarmee je inlogt nadat je de Chromebook hebt gereset, wordt het eigenaarsaccount.)

Conclusies

Wanneer het Powerwash-proces is voltooid, is je Chromebook opgeschoond en weer helemaal ‘als nieuw’. Andere gebruikers kunnen nu de laptop gebruiken zonder dat ze toegang hebben tot jouw account of inloggegevens.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad. Zo ja, vergeet dan ook niet onze Chromebook tips pagina te bekijken met nog veel meer Guides, Tips en Trucs.

Blog afbeelding: Image by Thomas Breher from Pixabay