Door de fabrieksinstellingen terug te zetten (Chromebook resetten), zorg je ervoor dat je Chromebook weer als nieuw is.  Bij Chromebooks noemen we dat ook wel een zogenaamde powerwash. Alle gegevens op de harde schijf van je Chromebook worden dan gewist, met inbegrip van alle bestanden in de map Downloads.

Zorg wel voordat je je Chromebook reset, er een back-up van je bestanden is gemaakt in Google Drive of op een externe harde schijf. Als je de fabrieksinstellingen terugzet, worden je bestanden in Google Drive of op het externe opslagapparaat niet verwijderd.

Opmerking: Als je je Chromebook op het werk of op school gebruikt, kun je deze niet resetten. Vraag je beheerder de gegevens op je Chromebook te wissen en het apparaat opnieuw te registreren voor het netwerk van je werk of school.

Chromebook resetten, zo doe je dat! (Powerwash)

Net als smartphones en tablets met Android is het bij Chromebooks vrij eenvoudig om de fabrieksinstellingen te herstellen. Geef je je Chromebook aan iemand anders of doe je hem in de verkoop, dan is het wel zo handig als al je privégegevens worden gewist. Op Chromebooks doe je dit middels de Powerwash-functie.

BELANGRIJK: Voordat je de Chromebook reset, Synchroniseer je gegevens en instellingen met je Google-account. Maak een back-up van je bestanden in Google Drive of op een extern opslagapparaat.

Ga jij een nieuwe Chromebook kopen, en verkoop je jouw oude model, dan is deze functionaliteit echt handig.

Methode 1: Chromebook via Instellingen menu

Als je de 5 simpele stappen hieronder volgt dan kun je jouw Chromebook resetten in minder dan een minuut.

Via instellingen menu
Als je de 5 simpele stappen hieronder volgt dan kun je jouw Chromebook resetten in minder dan een minuut.
Gaar naar en klik op het statusgebied
Dat is het menuutje rechts onderaan je scherm met de klok.
Instellingen
Klik op instellingen, zie rechtsboven. (het tandwieltje)
Geavanceerde instellingen
Ga vervolgens naar Geavanceerde instellingen.
Instellingen resetten
En dan naar instellingen resetten.
Powerwash
Wanneer je hierna op (Opnieuw starten) klikt, worden alle accounts en bijbehorende gegevens gewist en wordt de Chromebook opnieuw opgestart. (Opnieuw starten is vereist om dit proces te doorlopen en af te ronden)
  • Je kunt hier ook kiezen voor “Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden

Hiermee worden je homepage, nieuwe tabbladpagina, zoekmachine en vastgezette tabbladen opnieuw ingesteld. Ook worden alle extensies uitgeschakeld en tijdelijke gegevens (zoals cookies) gewist. Je bladwijzers, geschiedenis en opgeslagen wachtwoorden worden niet gewist.

Methode 2: Chromebook resetten middels sneltoetsen

Je kunt jouw Chromebook eventueel ook resetten middels sneltoetsen bij het opstarten. Zie hieronder in 3 stappen hoe dat werkt:

  1. Ga via het statusgebied (klok) naar Uitloggen
  2. Tijdens het opstarten / bij het inlogscherm gelijktijdig Ctrl+Alt+Shift+R ingedrukt houden
  3. Klik vervolgens op Opnieuw opstarten

Conclusies

Wanneer het Powerwash-proces is voltooid, is je Chromebook opgeschoond en weer helemaal ‘als nieuw’. Andere gebruikers kunnen nu de laptop gebruiken zonder dat zij toegang hebben tot jouw account of inloggegevens.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad. Zo ja, vergeet dan ook niet onze Chromebook tips pagina te bekijken met nog veel meer Guides, Tips en Trucs.

Foto credits:
Blog thumbnail: Image by Thomas Breher from Pixabay