Printscreen – meestal afgekort tot PrtSc of PrtScr – is van oorsprong een toets op het toetsenbord van een IBM Personal Computer. Wat deze toets doet, hangt af van het gebruikte besturingssysteem. Printscreen werkt net iets anders bij Chromebooks als bij de traditionele computers en laptops. In dit artikel vertel ik je alles over een printscreen te maken op een Chromebook, ook wel screenshot genoemd.

Terminologie

Veel gebruikte termen zijn ook; Printscreen, Screenprint, Screenshot of in het Nederlands ook wel Schermafbeelding maken.

Bij Chromebooks wordt de term Screenshot meestal gebruikt, maar uiteindelijk gaat het gewoon allemaal om hetzelfde.

chromebook-screen-recorder

Lees ook een meer recentere blog over de nieuwe toevoeging van Screen Recording in Chrome OS 88. Hiermee kun je volledige of gedeeltelijke schermopnames maken zonder gebruik te hoeven maken van een app of extensie zoals Loom of Screencastify.

Chromebook Screenshot, std. ingebouwd in OS

Chromebooks heeft standaard een super handige screenshot functionaliteit ingebouwd in haar besturingssysteem ChromeOS. Daar hoef je dus niets voor te downloaden of te installeren.

Ga als volgt te werk om een printscreen te maken op een Chromebook:

  • PRTSC van volledig scherm: Ctrl + (Alle vensters weergeven)
  • PRTSC Selectie van het scherm: Ctrl + Shift + (Alle vensters weergeven)

Opmerking: Als je een los toetsenboord gebruikt, dan gebruik je de volgende combinaties. Ctrl + F5 en Ctrl + Shift + F5.

Speciale toetsen Chromebook

Het screenshot wordt als png-bestand in de map Downloads opgeslagen. Je kunt het bestand vinden door de bestandsmap te openen en naar het laatst opgeslagen bestand te gaan via Bestanden > Downloads. Het bestand krijgt als naam screenshot_datum_op_tijdstip.png (bijvoorbeeld Sreenshot 2018-11-20 op 8.45.02.png)

Uiteraard geef je het bestand liefst een andere naam, rechter muis klik (crtl Enter) op het bestand en naam wijzigen (of Ctrl+Enter). Als je dit niet doet, en je zoekt op een later moment een gemaakte screenshot, dan kun je eventueel zoeken op “screenshot”.

Het grote voordeel van deze ingebouwde printscreen-functie is dat hij altijd werkt, ook buiten je browser om. Zie printscreen schermafbeelding hieronder gemaakt met de ingebouwde Chromebook printscreen-functie. Middels deze weg maak je dus een printscreen of screenshot van je hele beeldscherm, in dit geval: links (WordPress binnen de webbrowser), rechts (Snapseed, een Android App) en onder (Chrome-OS App dock)

Chromebook printscreen
Ingebouwde chromebook printscreen

Chromebook Printscreen in tablet modus

Naarmate er steeds meer Chromebooks als convertibles (2-in-1) op de markt komen, maken we steeds meer gebruik van de tabletmodus Dat is allemaal leuk en aardig, maar hoe maak je dan in vredesnaam even snel een printscreen of screenshot?

Wel nu, als je een Android-gebruiker bent, zal dit geen verrassing voor jou zijn. Alles wat je moet te doen is tegelijkertijd op Volume omlaag + Aan/uit knop drukken.

Het vereist wel even wat oefening en handigheid, want een Chromebook is namelijk geen smartphone.

Printscreen in TABLET modus:
Volume omlaag + Aan/uit knop… LET OP: daadwerkelijk tegelijkertijd… indrukken, anders werkt het niet!

Deze knopcombinatie is dus wel even wennen, vooral omdat deze knoppen vaak vlak naast elkaar zitten. Maar als je de draai eenmaal te pakken hebt dan weet je al snel niet beter.

Printscreens maken met een App?

Verder heb je de mogelijkheid om extensies of apps te installeren op je Chromebook, of eigenlijk beter nog extensies. Daarmee krijg je extra functionaliteit voor het maken van een Printscreen. Er is heel veel mogelijk, maar ik zal je hieronder een aantal goede opties geven.

Lightshot extensie

Lightshot is een handige Chrome extensie om met meer controle printscreens te maken. Ik zelf gebruik deze extensie veel omdat hij heel licht en makkelijk in gebruik is.

Voordelen van Lightshot:
Screenshot opslaan in de cloud via Lightshot (zie: https://prnt.sc/lkvjdu)
Screenshot delen via bijvoorbeeld Facebook, Pintrest of Twitter
Screenshot editen voordat je hem opslaat of deelt (zie foto hieronder)

Schermafbeelding Lightshot
Schermafbeelding gemaakt met Lightshot (selectie van het scherm)

Een nadeel van Lightshot is wel dat je geen printscreens kunt maken buiten je browser om. Maar dat geldt voor alle Chrome extensies.

Download Lightshot gewoon in de Chrome Web Store.
Meer uitleg over Lightshot.


Nimbus Screenshot & Screen Video Recorder

Een wat uitgebreidere Chrome extensie is Nimbus Screenshot & Screen Video Recorder. En zoals de naam al doet vermoeden kun je hiermee ook video-opnames maken van wat je doet op je scherm.

Het grote voordeel van Nimbus vind ik zelf dat je ook een screenshot kunt maken van een hele pagina, van boven tot onderen – dus inclusief alles wat je niet direct op je scherm ziet en normaal gesproken voor naar beneden moet scrollen. (zie screenshot hieronder)

Screenshot met Nimbus
Printscreen van de gehele webpagina gemaakt met Nimbus

Maar goed, je kunt dus ook een video-opname maken van je scherm, handig voor het maken van instructie video’s bijvoorbeeld. Je kunt alles binnen je browser opnemen, of slechts een tabblad. Of je kunt je webcam erbij schakelen en ook aantekeningen maken met de speciaal daarvoor bedoelde tools. Als je binnen een tabblad opneemt, dan kun je ook het geluid van het desbetreffende tabblad opnemen. Uiteraard kun je ook je microfoon aan of uitschakelen.

Sommige functies zijn alleen te gebruiken tegen een premium van 5 euro per maand, maar de meeste functies zijn gewoon gratis te gebruiken. Met de premiumversie kun je o.a. het volgende:

  • Watermerk plaatsen over je screenschots of opnamen
  • Video’s omzetten naar MP4 of GIF (of naar YouTube)
  • Video’s direct naar Google Drive of Dropbox sturen
  • Priority support

Kortom, dat zijn allemaal zaken zie je in eerste instantie niet echt nodig zult hebben. Dit alles maakt dat Nimbus waarschijnlijk wel een van de beste screen capture tools is die je zult vinden voor Chromebooks. Alhoewel een stuk zwaarder en omvangrijker, nog steeds heel prettig om mee te werken.

Download Nimbus gewoon in de Chrome Web Store.


Conclusies

Er zijn dus tal van mogelijkheden om een Printscreen (of screenshot) te maken op een Chromebook. Ik zelf gebruik gewoon de ingebouwde functie: Ctrl + (vensters weergeven) nog wel het vaakst.

Maar ik heb ook Lightshot als extensie toegevoegd aan mijn browser. Simpelweg omdat die doet wat ik het meeste nodig heb, niet meer en niet minder.

Ook Nimbus staat in mijn lijst van extensies, maar die is standaard wel verborgen. Als ik een video van een scherm wil maken dan activeer ik hem gewoon even snel (maar slechts tijdelijk) via de instellingen van mijn extensies. Ik doe dit omdat ik hem toch niet zo vaak gebruik, en anders raakt de extensie-toolbar in mijn browser overvol en zie je door de bomen het bos niet meer.

Ga je een Chromebook kopen, of wil je meer Chromebook tips, struin (browse) dan eens lekker rond op onze speciaal daarvoor samengestelde topic-pagina’s.

Foto/product credits:
Hoofdafbeelding voor deze blog: chromebookenzo.nl
Overige afbeeldingen: Schermafbeeldingen gemaakt met Lightshot, Nimbus