1e Publicatie datum van dit blog: 2 oktober 2023
Laatste update: 1 mei 2024

Op 2 oktober 2023 introduceerde Google, officieel het Chromebook Plus-merk met de slogan: ‘2 keer sneller, 2 keer meer geheugen, 2 keer meer opslag’. De introductiedatum van het Chromebook Plus-merk, 2 oktober, lijkt dus niet toevallig, maar meer als een symbolische verwijzing en versterking naar de verbeteringen die zijn aangebracht.

Ik had op deze website al voor de officiële aankondiging geschreven over deze aankomende ontwikkelingen, alhoewel het toen nog geruchten waren, omhult in een mist van mysterie. Maar omdat dit project een blijvertje lijkt te zijn, zullen we in dit dossier alle verdere ontwikkelingen nauwlettend volgen en voor jou verzamelen en samenvatten.

Wat betekent Chromebook Plus?

Het begrip Chromebook Plus is niet iets wat helemaal nieuw is. Vanaf het moment dat er Chromebooks op de markt kwamen die meer waren dan een veredelde webbrowser, kwam de term Chromebook Plus al snel om de hoek kijken. Dat was zo ergens rond 2016-2017, de tijd dat Chromebooks ook Android App ondersteuning begonnen te krijgen. Er kwamen steeds mooiere en betere Chromebooks op de markt, in tegenstelling tot de tot dan toe plastic knoppendozen met matige TN-schermpjes. Voorbeelden daarvan van rond die tijd zijn de Acer Chromebook R13, Asus Chromebook Flip C302 en de Samsung Chromebook Plus.

En tja, die laatste is opvallend, want Samsung kwam dus al in 2017 met de Samsung Chromebook Plus en de Samsung Chromebook Pro. In 2018 kwamen ze nog met een opvolgend model, de Samsung Chromebook Plus V2.

Vanaf zo ongeveer diezelfde periode, voornamelijk om het keuze/koopproces voor consumenten enigszins te vereenvoudigen, begonnen vooral de grotere webshops ook een onderverdeling te maken in veelal de volgende categorieën:

 • Chromebook (budget)
 • Chromebook Plus (middenklasse)
 • Chromebook Premium (topklasse)

Zelfs Google heeft deze categorisering lange tijd op hun Chromebook website, maar niet lang voordat ze dus officieel dit Chromebook Plus-merk lanceerde op 2 oktober 2023, was dat ineens verdwenen van hun website.

Lang verhaal kort, Google heeft met de lancering van de officiële Chromebook Plus, iets wat feitelijk al werd gebruikt nu ook formeel gemaakt en stelt daaraan nu de volgende hardwarespecificaties:

– Intel Core i3 – 12e generatie, of AMD Ryzen 3 – 7000-serie of hoger
– RAM: 8GB of meer
– Opslag: 128GB of meer
– Webcamera: 1080p met ruisonderdrukking, of beter
– Display: Full HD IPS-display of beter

En in plaats van het logo (zie onder links) wat we inmiddels allemaal kennen, gaan Chromebook plus modellen er visueel als volgt uitzien (zie afbeelding rechts):

Chromebook logo op laptop
Chromebook plus

En om terug te komen op de slogan: ‘2 keer sneller, 2 keer meer geheugen, 2 keer meer opslag’. Hiermee bedoelen ze dat met deze minimale hardware specificaties, Chromebook Plus modellen 2 keer sneller, 2 keer meer geheugen, en 2 keer meer opslag hebben dan wat de gemiddelde Chromebook tot nu toe in huis had.

Op deze manier scheidt Google het kaf van het koren en maakt het voor ons gemakkelijker en sneller om een beetje knappe Chromebook te kiezen.

Overigens staan de nieuwe eisen voor Chromebook plus modellen, los van de eisen die Google überhaupt stelt aan Chromebooks, zoals bijvoorbeeld minimaal 10 uur batterijduur.

‘Nieuwe’ Chromebook Plus modellen

Tijdens de introductie van het Chromebook Plus-merk, kondigde Google 8 nieuwe Chromebook Plus modellen aan.

 1. Acer Chromebook Plus 514
 2. Acer Chromebook Plus 515
 3. ASUS Chromebook Plus CX34
 4. ASUS Chromebook Plus CM34 Flip
 5. HP Chromebook Plus 15.6-inch
 6. HP Chromebook Plus x360 14c
 7. Lenovo Flex 5i Chromebook Plus
 8. Lenovo Slim 3i Chromebook Plus

Toekomst muziek?

We zullen in de nabije toekomst ongetwijfeld meer Chromebook plus modellen gaan zien. Er zijn al geruchten dat Samsung bezig is met wellicht een opvolger van de Galaxy Chromebook 2, moet je eens kijken hoe mooi dat klinkt “Samsung Galaxy Chromebook Plus“!? 🙂

Verder is het afwachten of Google in navolging van deze plus, wellicht later ook met een Pro-merk gaat komen voor de meer premium Chromebooks. Je kunt dan denken aan de bouwkwaliteit: licht aluminium, verlicht toetsenbord, one finger-lift, en ongetwijfeld de lat nog iets hoger voor de hardware, minstens Intel Core i5, etc.

Maar ook hier waren er voorgangers, o.a. zoals eerder al gezegd de Samsung Chromebook Pro (2017), maar zo was er ook nog niet zo lang geleden ook al de HP Dragonfly Chromebook Pro (2022).

Beschikbaarheid

Je kunt nieuwe Chromebook Plus-laptops bestellen vanaf 8 oktober bij de grote retailers in de VS. In Canada en Europa zullen nieuwe Chromebook Plus-laptops naar verluidt beschikbaar zijn vanaf 9 oktober 2023. Voor meer updates, blijf op de hoogte via Google’s eigen website.

Naast nieuwe Chromebook Plus-apparaten komen sommige bestaande Chromebooks in aanmerking voor een OS-update om de verbeterde functies die op Chromebook Plus-apparaten worden gevonden, in de komende weken op te nemen. Zie hier voor details over de in aanmerking komende apparaten.

Bronnen
Google