video how to Chromebook offline

Natuurlijk zijn Chromebooks ontworpen voor online gebruik. De opslagcapaciteit is beperkt en dat betekent dat je voornamelijk de cloud gebruikt voor opslag. Maar wat nu als je naar een gebied gaat zonder internet?

Als je je afvraagt of die er nog zijn, jazeker! Want volgens Worldatlas.com is bijvoorbeeld in Myanmar (voorheen Burma) slechts 1% van de bevolking aangelsoten op het internet. Buiten het stadscentrum is internet toegan in Myanmar extreem kostbaar.

Je Chromebook offline gebruiken

Zelfs als je geen verbinding met internet hebt, kun je nog steeds allerlei taken uitvoeren met je Chromebook. Lees hieronder bijvoorbeeld hoe je  offline Email kan checken | offline Google bestanden openen, bewerken en opslaan | offline naar fims kijken | offline naar muziek luisteren | offline games spelen.

Offline Email op een Chromebook

Gmail offline (mail.google.com)

Gmail offline gebruiken klinkt een beetje als een onlogisch verhaal. Want Gmail is immers al vanaf het begin een maildienst die speciaal voor online gebruik is ontworpen.

Toch is het óók mogelijk om Gmail offline te bekijken en bewerken, want zo lang je offline bent komt er uiteraard niets binnen en zal er ook niets verstuurd worden.

Je kunt via mail.google.com je Gmail-berichten lezen, beantwoorden en doorzoeken, zelfs wanneer je geen internetverbinding hebt. Je kunt de app als volgt instellen:

 1. Open Chrome
 2. Ga naar de instellingen van Gmail Offline.
 3. Vink het selectievakje ‘Offline mail inschakelen’ aan.
 4. Kies je instellingen, zoals het aantal dagen dat je berichten wilt synchroniseren.
 5. Selecteer Wijzigingen opslaan.
 6. Als je Gmail wilt gebruiken wanneer je geen verbinding met internet hebt, ga je naar mail.google.com.

Wanneer je offline e-mails verzendt, wordt je e-mail in een nieuwe Outbox-map geplaatst en wordt deze verzonden zodra je weer online bent.

TIP: Als je overigens veel grote bestanden in een keer wil gaan versturen, dan is de limiet bij Gmail snel bereikt. WeTransfer is dan een prima tool om naast Gmail te gebruiken. (Al moet je hiervoor natuurlijk wel weer online zijn)

Gmail offline Chrome-App

Je kunt ook een Gmail offline installeren uit de Chrome Web Store. Hiermee kun je nog eenvoudiger en efficiënter e-mailen. Google Offline is een gestroomlijnde versie van Gmail die je kunt gebruiken zonder internetverbinding.

E-mailberichten die je offline hebt samengesteld, worden verzonden zodra er een internetverbinding beschikbaar is. Berichten en conversaties die je verwijdert, archiveert of aanpast, worden gesynchroniseerd wanneer je weer online bent.

Offline werken met bestanden op je Chromebook

Bestanden offline beschikbaar maken via Google Drive

Als je weet dat je een tijd offline zult zijn maar wilt doorwerken in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties, kun je Google Drive-bestanden offline beschikbaar maken. (Let op: Google Drive is vanaf Januarie 2018 in sommige gevallen Google One)

Stap 1: Maak Google Drive offline beschikbaar

 • Maak verbinding met internet.
 • Open de extensie Offline Documenten.
 • Klik op Toevoegen aan Chrome. (Als er ‘Toegevoegd aan Chrome’ op de knop staat, heb je de extensie al geïnstalleerd.)
 • Ga naar drive.google.com/drive/settings.
 • Vink het vakje aan in het gedeelte Offline. Het kan een paar minuten duren voordat de instelling voor offline toegang is ingeschakeld.
 • Klik op Gereed.

Je Chromebook slaat nu je meest recent geopende documenten op zodat je er offline aan kunt werken.

Stap 2: Werk offline aan een bestand

Ga als volgt te werk wanneer je Chromebook geen verbinding heeft met internet:

 • Klik in de hoek van het scherm op Launcher en dan pijl-omhoog.
 • Klik op Google Drive Google Drive.
 • Zoek het bestand waaraan je wilt werken en dubbelklik om het te openen.
 • Werk aan je bestand. De wijzigingen worden gesynchroniseerd met Google Drive zodra je Chromebook verbinding maakt met internet.

Wanneer je Google Drive offline beschikbaar maakt, worden alleen je meest recente bestanden automatisch offline opgeslagen. Ga als volgt te werk als je handmatig bestanden wilt selecteren voor offline gebruik:

Volg eerst stap 1 van hierboven om Google Drive offline beschikbaar te maken.

 • Ga in de hoek van het scherm naar Launcher en dan pijl-omhoog.
 • Klik op Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
 • Klik bij het bestand dat je offline wilt gebruiken op “Meer”.
 • Selecteer Offline beschikbaar. Er wordt een vinkje weergegeven in de linkerbenedenhoek om aan te geven dat het bestand offline beschikbaar is.
 • Bestanden niet meer offline weergeven.

Als je ruimte op je interne geheugen van je Chromebook wilt vrijmaken, kun je de offline versies van je bestanden verwijderen:

Ga naar drive.google.com/drive/settings.

 • Verwijder het vinkje uit het selectievakje in het gedeelte Offline.
 • Je ziet je bestanden nog steeds in Google Drive staan wanneer je verbinding maakt met internet.

Bestanden offline beschikbaar maken via Google Docs

 1. Verzeker jezelf dat je verbinding hebt met internet
 2. Open Google Docs
 3. Open menu en Selecteer Settings
 4. Selecteer Offline en klik dan op “Ok”
 5. Files on Google Drive can be edited offline, and will update once you’re back online.

De volgende Youtube video van Google laat op een ludieke manier zien dat de mogelijkheid om offline te werken op een Chromebook letterlijk en figuurlijk niet van deze wereld is. Bekijk de video en de onderstaande stappen om te zien hoe je met een Chromebook offline werken kunt.

Offline naar films kijken op je Chromebook

Offline naar films kijken met Google Play

Google heeft z’n eigen dienst voor het aanbieden van films en muziek en het is goed om te weten dat je zélfs die media lokaal kunt opslaan. Zorg er ten eerste voor dat je de Google Play Films-extensie hebt geïnstalleerd.

Wanneer je een film hebt gekocht in Google Play Films klik je in de Launcher op Google Play Films en daarna op Mijn films of Mijn tv-programma’s. Naast de film (of serie) die je gekocht hebt, zie je nu een optie genaamd Downloaden. Klik hierop om de film te downloaden.

De opslaglocatie van films kun je helaas niet aanpassen.

Offline naar muziek luisteren op je Chromebook

Google Play

Voor muziek werkt het bijna op identieke wijze: na het downloaden van muziek, klik je op Google Play Muziek in de Launcher en daarna in het menu op Muziekbibliotheek. Zoek nu naar het nummer of album dat je offline wilt luisteren en klik op Meer en vervolgens op Downloaden.

Hierbij benadrukken ik nogmaals dat je er rekening mee moet houden dat een Chromebook doorgaans weinig opslagcapaciteit heeft. Echter de opslaglocaties voor Muziek kun je wél veranderen naar bijvoorbeeld je SD-kaart.

Bestandsbeheer in Chrome OS

Klik op de Launcher, en vervolgens op bestanden. Je ziet nu aan de linkerkant, in principe net zoals de Windows Verkenner, een overzicht van de stations / media die je kunt benaderen, en wanneer je daarop klikt verschijnt aan de rechterkant de inhoud.

Externe opslag

Als je veel offline werkt en bestanden, films en muziek op je Chromebook gaat opslaan, dan is de hoeveelheid aanwezige intern geheugen natuurlijk wel een aandachtspunt. Gelukkig zie je steeds meer Chromebooks met een grotere hoeveelheid aan intern geheugen, 32GB is tegenwoordig als snel het minimum. Maar vandaag kun je ook Chromebooks kopen met een intern gehuegen tot wel 512GB.

Als je een Chromebook hebt met weinig interne opslag, dan raad ik je aan om te zorgen voor externe opslag. Je kunt hierbij denken aan een SD-kaart (voornamelijk handig als je Chromebook een ingebouwde SD-kaartlezer heeft), maar een externe SSD werkt ook prima. Maar zelfs een usb-stick kan voldoende zijn om je net het aantal extra gigabytes te geven dat je nodig hebt.

Foto/video credits:
Blog thumbnail: by Suhyeon Choi on Unsplash
Youtube video: Google