Weet je nog niet zo goed of je een Chromebook of laptop moet aanschaffen? Wij geven je graag advies. Want wat is nu eigenlijk het verschil tussen een laptop en een Chromebook?, en wat is een Chromebook?, en wat zijn de voordelen en nadelen van een Chromebook?

Chromebook of Laptop?

In dit artikel ga ik deze vraag in detail behandelen en we gaan dieper in op de specifieke kenmerken en functies van zowel Chromebooks als laptops, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van het juiste apparaat dat aan jouw behoeften voldoet.

Voordat we diep in de details, voor- en nadelen duiken, zullen we eerst de fundamentele definities van de belangrijkste vragen over dit onderwerp verduidelijken.

Wat is het verschil tussen een Chromebook en een laptop?

Het verschil tussen een Chromebook en een traditionele laptop, zit hem vooral in het besturingssysteem, ChromeOS! Het is cruciaal om te beseffen dat ChromeOS gewoon een ander besturingssysteem is, vergelijkbaar met Windows (Microsoft Windows-laptops) of macOS (Apple MacBooks), maar anders, moderner en lichter.

Wat is het verschil tussen een Chromebook en een laptop?

Het verschil, hoewel deze verschillen steeds kleiner worden, ligt in het feit dat Chromebooks oorspronkelijk zijn ontworpen voor voornamelijk online werk. Dit houdt in dat zowel de software als de bestanden zich meestal in de cloud bevinden.

Niettemin worden deze verschillen steeds minder significant, omdat aan de ene kant Windows en Apple ook steeds meer online werken, zoals bijvoorbeeld Microsoft Office 365 en Apple iCloud.

Aan de andere kant worden Chromebooks steeds minder afhankelijk van hun online capaciteiten; je kunt nu ook software (zoals Android en Linux) lokaal installeren, en wat betreft interne opslag worden nieuwere Chromebooks steeds guller, met momenteel een interne opslagruimte tot zo’n 256 GB.

Maar dat brengt ons bij de vraag, wat is een Chromebook überhaupt?

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop die draait op ChromeOS, een besturingssysteem dat is gebaseerd op een open-source versie van de Linux-kernel en gebruik maakt van de gebruikersinterface van de Google’s Chrome-Browser. Chromebooks zijn aanvankelijk ontworpen om te worden gebruikt terwijl je verbonden bent met het internet.

wat is een Chromebook?

Naast Chromebook laptops zijn er ook mini-PC modellen die bekend staan als Chromebox, en all-in-one computers met de naam Chromebase. Bovendien worden er steeds meer tabletcomputers uitgebracht onder de naam Chrome-tablets.

Deze lijn van apparaten worden naast Google, ook geproduceerd en aangeboden door verschillende andere fabrikanten zoals Samsung, Acer, Asus, HP, Lenovo en Dell.

Chromebooks ondersteunen tegenwoordig o.a. ook Android, Linux en Web-apps, en ze kunnen ook offline worden gebruikt en beschikken doorgaans over een SSD (meestal flash) interne opslag, variërend tussen 32 en 256 GB SSD, en voor sommige premium Chromebooks tot meestal 512 GB NVMe SSD.

Het is maar net wat je zoekt!

Chromebook notebook laptop of netbook

In 2010 introduceerde Google het allereerste testmodel, genaamd de Cr-48, dat toen werd aangeduid als een Chrome-Notebook. Deze Chrome-Notebook (vanaf eind 2011 bekend als Chromebook) heeft feitelijk zijn wortels in de zogenaamde Netbooks. Een netbook wordt gedefinieerd als: “Compacte, lichte en betaalbare laptops die bedoeld zijn voor algemeen gebruik en toegang tot internettoepassingen.

Chromebook: Netbook - Notebook - Laptop
Evolutie van netbook-achtige notebooks naar Chromebooks

Chromebook: laptop of ultrabook

Sinds ongeveer medio 2017 zijn er echter hoogwaardige Chromebooks beschikbaar die kunnen concurreren met luxere ultrabook-laptops, die bekend staan om hun slanke ontwerp, snelle opstarttijd en batterijduur. Hierdoor kan een Chromebook worden gezien als een hybride tussen een netbook en een ultrabook, afhankelijk van de specificaties.


Ik hoop dat we hiermee een bevredigend antwoord hebben gegeven op de vraag; ‘Wat is een Chromebook‘, zij het een computer, laptop, notebook, netbook of ultrabook. Het is het eigenlijk allemaal! :)

Maar genoeg over de definities, laten we eens wat verder duiken in de voor- en nadelen en wat je verder nu eigenlijk wel of niet kunt op een Chromebook, vooral vergeleken met traditionele laptops.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Chromebook?

Een Chromebook kan een mooie optie zijn als je op zoek bent naar een makkelijk in gebruik te nemen en betaalbare laptop. Hij is vooral handig als je hem gebruikt voor dingen als internetten, e-mailen en filmpjes bekijken of bijvoorbeeld voor het werken in documenten. Chromebooks blinken uit in simpelheid, snelheid en veiligheid!

Voordelen Chromebooks

 1. Snel: starten in enkele seconden op ook na langere tijd wordt het systeem niet trager
 2. Simpel: Chromebooks zijn heel makkelijk in gebruik, installeren supermakkelijk
 3. Beveiliging: Chromebooks zijn een van de veiligste laptops ter wereld
 4. Batterijduur: Chromebooks zijn bekend om hun extreem lange batterijduur
 5. Touchscreen: Chromebooks zijn meer dan andere laptops (MacBook) verkrijgbaar met touchscreen
 6. 2-in-1 vormfactor: Chromebooks zijn meer dan andere laptops verkrijgbaar als 2-in-1 laptop

Nadelen Chromebooks

 1. Geen Windows software: tenzij er online alternatieven zijn (of Android, Linux Apps)
 2. Geen macBook software: tenzij er online alternatieven zijn (of Android, Linux Apps)
 3. Goedkope plastic laptops?: Maar er zijn tegenwoordig ook hele degelijke middenklasse en premium modellen
 4. Geen harde schijf?: Dit is achterhaald – tegenwoordig komen Chromebooks met minsten 32 GB – 256 GB SSD
 5. Internetverbinding nodig?: Dit is pertinent niet waar! – Lees er meer over in onze blog fabels en feiten.

Aan de hand van de lijst hierboven is duidelijk te zien dat veel van de vermeende nadelen (die ik dan ook eigenlijk liever ‘vooroordelen’ noem😁) in werkelijkheid niet kloppen!

Desondanks wil ik benadrukken dat voor iedereen die voor de keuze staat tussen een meer traditionele laptop en een Chromebook, het van cruciaal belang is om zorgvuldig te overwegen wat je van plan bent te doen op je laptop. Als Chromebooks (alternatieve) mogelijkheden bieden, wat meestal het geval is, dan is dat zeker een goede keuze. Echter, als dat niet het geval is, is het verstandig om goed na te denken of dit een potentieel probleem kan opleveren of niet.

Waarom zijn Chromebooks zo goedkoop?

Chromebooks zijn meestal goedkoper dan traditionele (MacBook of Windows) laptops vanwege het lichtgewicht besturingssysteem en minder hardwarevereisten. Budget Chromebooks besparen vaak op minder zware specificaties, plastic behuizingen en kleinere TN-schermen zonder touchscreen.

De prijs van Chromebooks varieert echt zo tussen de 200 euro en 900 euro, althans wat betreft de gangbaarste modellen die momenteel in Nederland verkrijgbaar zijn.

Waarom zijn Chromebooks zo goedkoop

In het zakelijke segment, zoals Chromebook Enterprise, zijn er enkele zeer uitzonderlijke gevallen die tot wel 2.000 euro kunnen kosten, maar dat is niet het voornaamste focuspunt op deze website.

Wat is een Chromebook Plus?

Google introduceerde eind 2023 het ‘Chromebook Plus’-merk met hogere specificaties, waardoor deze Chromebooks gegarandeerd 2 keer beter presteren dan de gemiddelde Chromebook. Dit concept omvat ook extra functies binnen het besturingssysteem die andere Chromebooks nog niet hebben.

Wat is Chromebook Plus

Maar in feite zijn er al sinds geruime tijd drie categorieën; budget-, middenklasse en premium Chromebooks. Chromebook Plus is feitelijk niets meer als een officiële kwalificatie van Google, dat een bepaald Chromebook-model zich kenmerkt als middenklasse-model, waarmee je als koper gegarandeerd bent van een Chromebook die alles in huis heeft wat je vandaag de dag mag verwachten.

Chromebooks zijn vanaf de introductie (2011) vooral bekend geworden vanwege hun goedkope prijsniveau. Maar in de loop der jaren, en zeker vanaf ongeveer 2017 – toen zo langzamerhand ook Android en Linux werden ondersteund – groeide het aantal Chromebook modellen in de categorie middenklasse en premium.

Budget Chromebook

Een Chromebook is al verkrijgbaar vanaf zo’n € 250,- en biedt toegang tot duizenden apps met ongeveer 64 GB opslagruimte. Het is geschikt voor basisgebruik zoals surfen, tekstverwerking en e-mailen, en de batterij gaat doorgaans gewoon een hele werkdag mee.

Vaak moet je echter compromissen sluiten op het gebied van bouwkwaliteit (bijvoorbeeld plastic behuizing en geen 2-in-1 modellen), krijg je meestal een 11-inch TN-scherm in plaats van betere IPS-panelen, en beschik je doorgaans niet over een touchscreen.

Middenklasse Chromebook

Vanaf ongeveer € 400,- tot €7 00,- krijg je echt wel een betere Chromebook met steeds meer extra functies zoals een touchscreen en een full HD IPS-scherm voor hoge resolutie streaming, of een groter scherm, 2-in-1 en touchscreen functionaliteiten. Als je budget het toelaat, is het zeker de moeite waard om te investeren in zo’n upgrade.

Dit is het specifieke segment waar de Chromebook Plus-modellen zich bevinden. Het is echter belangrijk om te beseffen dat alleen de officieel door Google gekwalificeerde/gebrande modellen het Chromebook Plus-merk dragen. Deze modellen bieden extra garanties op prestaties en ontvangen aanvullende voordelen binnen Google/ChromeOS.

Premium Chromebook

Voor ongeveer € 700 tot € 900 kun je kiezen voor luxere Chromebooks met een draaibaar touchscreen, meer kracht en kwaliteit. Deze premium Chromebooks zijn meestal voorzien van minimaal een Intel Core i5- of i7-processor, hebben 8 tot 16 GB werkgeheugen en doorgaans minimaal 128 GB NVMe-SSD (het snellere type opslag).

Ze zijn geoptimaliseerd voor meer veeleisende taken, zoals videobewerking en multitasking, en bieden over het algemeen een langere batterijduur voor mobiel gebruik. Deze high-end Chromebooks maken vaak gebruik van hoogwaardige materialen zoals lichtgewicht aluminium, gerecycled plastic en duurzame kunststoffen, in tegenstelling tot de gebruikelijke plastic behuizing. Bovendien zijn ze vaak uitgerust met een achtergrondverlichting voor het toetsenbord.

Is er een Chromebook geschikt voor elke gebruikssituatie?

Ja, er is een Chromebook geschikt voor elke gebruikssituatie. Hoewel Google Chromebooks bij hun introductie in 2011 voornamelijk populair waren in scholen en het goedkopere netbook-segment, hebben ze in de loop der tijd hun toepassing in diverse situaties gevonden.

Tegenwoordig zijn de belangrijkste gebruikers situaties voor Chromebooks onder andere:

– Chromebooks voor dagelijks gebruik;
– Chromebooks voor school & studie;
– Chromebooks voor film & series kijken in HD;
– Chromebooks voor zakelijk gebruik;
– Chromebooks voor gaming.

Voor een individuele beschrijving van elk van deze gebruikers situaties, verwijs ik je graag door naar specifieke blogs die we hiervoor geschreven hebben op chromebookenzo.nl.

Wat zijn de beperkingen van een Chromebook?

Veel gehoorde beperkingen zijn dat een Chromebook niet geschikt zou zijn voor grafische programma’s of zware games, je altijd internet nodig hebt, een beperkte harde schijf en dus geen opslagmogelijkheden hebt. Echter, in veel gevallen kloppen veel van dit soort statement niet (meer).

Bovendien herhalen we onszelf een beetje met dit soort vragen, omdat we dit al hebben besproken bij zowel de voordelen als de nadelen. Maar om wellicht toch nog specifieker in te gaan op individuele bezwaren tegen Chromebooks, heb ik hieronder de meest voorkomende vragen verzameld en kort beantwoord.


Microsoft Windows is niet compatibel met Chromebooks, maar je kunt Windows toch op een Chromebook proberen te gebruiken met verschillende methoden, meestal via emulatie of virtualisatie met tools zoals Parallels Desktop, CrossOver, of door een Linux-distributie naast Chrome OS te installeren, zoals Crouton. Voor niet-zakelijk gebruik raden we dit echter sterk af. Als Windows jouw primaire besturingssysteem is, is het wellicht beter om een Windows-laptop aan te schaffen.

Het korte antwoord is nee, je kunt Microsoft Office niet op dezelfde manier installeren als op een Windows-laptop. Echter, Microsoft is ook bezig met de transitie naar een online platform met Office 365 online, waardoor je eigenlijk – zelfs op een Chromebook – toegang hebt tot bijna alle programma’s zoals Word, Excel, Powerpoint en meer.

De voorkeur e-mail op een Chromebook is Gmail. Zijnde een onderdeel van de Google Workspace suite, is dit de beste optie en het werkt fantastisch. Er zijn echter allerlei mogelijkheden om andere email diensten te gebruiken, om te beginnen natuurlijk online, zoals Outlook online of Yahoo Mail. Maar je kunt ook via de Play-Store (Android) email diensten zoals Thunderbird, Blue mail of Aqua-mail installeren. Een laatste optie is om meer ‘officiële’-desktop email programma’s/versies te installeren via Linux.

Ja, Chromebooks die op de markt kwamen rond 2017 hebben Android (Google Play Store) Support, Dus de meeste Chromebooks kun je Android-apps installeren. Let wel: Android Apps, iOS Apps zoals die op iPhone of iPad voorkomen, werken niet op een Chromebook. Tevens kun je, afhankelijk van de uitvoering van een Chromebook, ook Linux applicaties installeren.

Chromebooks staan oorspronkelijk nou niet bepaald te boek als de ultieme gaming computers. Echter, vanaf medio 2020 begon Google Chromebooks te promoten voor Gaming. Dat liep synchroom met Google’s Cloud Gaming project: Stadia, dat duurder van november 2019 tot 18 januari 2023. Vanaf 2021 werden er ook steeds meer daadwerkelijke Gaming Chromebooks uitgebracht o.a. door vooral Acer, Asus en Lenovo met specs tot bijvoorbeeld een Intel Core i7-1165G7, 16GB RAM, Acer Chromebook 516 GE, 16-inch (2560 x 1440) IPS-scherm met 120Hz refresh rate en een NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Grafische kaart. Ruim voldoende dus; zeker voor Cloud Gaming!

Ja je kan foto’s bewerken (editen) op een Chromebook. Er zijn verschillende mogelijkheden, van hobby-matig tot prefesioneel. Om te Beginnen hebben Chromebooks een handige foto- en video editor ingebouwd, waarmee je basisbewerkingen kunt uitvoeren zoals bijsnijden, roteren en kleuraanpassingen maken. Voor meer geavanceerde bewerkingen kun je ook gebruikmaken van apps uit de Google Play Store, zoals Polarr, Pixlr en Adobe Lightroom, afhankelijk van je behoeften en vaardigheden op het gebied van foto-editing. Webtoepassingen zoals Photopea benaderen de functionaliteit van Adobe Photoshop. Bovendien is er tegenwoordig ook een officiële webversie van Adobe Photoshop beschikbaar. Je kunt meer informatie hierover vinden op de website van Adobe.

Ja je kan ook video’s bewerken (editen) op een Chromebook. Er zijn verschillende mogelijkheden, van hobby-matig tot prefesioneel. Om te Beginnen hebben Chromebooks een handige foto- en video editor ingebouwd, waarmee je basisbewerkingen kunt uitvoeren zoals bijsnijden, roteren en kleuraanpassingen maken. Voor meer geavanceerde bewerkingen kun je ook gebruikmaken van apps uit de Google Play Store, zoals Lumafusion. Maar ook webtoepassingen zoals WeVideo, CapCut, en nog veel meer.

Oké, maar wat kun je dan ECHT NIET DOEN met een Chromebook? 🤔

Alles wat je moet installeren, wat ook wel “legacy” software wordt genoemd, zoals bijvoorbeeld een .exe-bestand (voor Windows) of .dmg-bestand (voor macOS), werkt niet op een Chromebook. En voor sommige van dit soort traditionele “legacy” software, zijn wellicht nog geen goede alternatieven in de vorm van Web-Apps, Android- of Linux-applicaties. Voorbeelden zijn dingen als:

 • Adobe Photoshop: De professionele fotobewerkingssoftware van Adobe is niet beschikbaar voor Chromebooks. Er zijn wel alternatieven zoals GIMP en Photopea. Het is ook vermeldenswaardig dat Adobe Photoshop zich geleidelijk aan beweegt richting online toegankelijkheid, ook voor Chromebooks – zie website van Adobe.
 • Final Cut Pro: De professionele videobewerkingssoftware van Apple is niet beschikbaar voor Chromebooks. Er zijn wel alternatieven zoals LumaFusion (Android installatie) en WeVideo (Web-app).
 • Ableton Live: De populaire digitale audio werkplek (DAW) van Ableton is niet beschikbaar voor Chromebooks. Er zijn wel alternatieven zoals Bitwig Studio en Ardour.
 • Visual Studio: De krachtige IDE van Microsoft is niet beschikbaar voor Chromebooks. Er zijn wel alternatieven zoals Visual Studio Code en Codeanywhere.
 • AutoCAD: De professionele CAD-software van Autodesk is niet beschikbaar voor Chromebooks. Er zijn wel alternatieven zoals Onshape en FreeCAD.
 • MATLAB: De bekende software voor wiskundige berekeningen en simulaties is niet beschikbaar voor Chromebooks. Er zijn wel alternatieven zoals Octave en FreeMat.
 • ArcGIS: De professionele GIS-software van Esri is niet beschikbaar voor Chromebooks. Er zijn wel alternatieven zoals QGIS en MapLibre.
 • SolidWorks: De populaire CAD-software van Dassault Systèmes is niet beschikbaar voor Chromebooks. Er zijn wel alternatieven zoals Onshape en FreeCAD.
 • Microsoft Flight Simulator: De wereldberoemde populaire vliegsimulator van Microsoft is niet beschikbaar voor Chromebooks. Er zijn wel alternatieven zoals X-Plane 11 en FlightGear.
 • Grand Theft Auto V: De populaire actie-avonturengame van Rockstar Games is niet beschikbaar voor Chromebooks. Er zijn wel alternatieven zoals Saints Row IV en Sleeping Dogs.

Conclusies:

In dit artikel hebben we besproken wat het verschil is tussen een Chromebook en een laptop, maar ook meer specifiek gekeken naar wat een Chromebook is. We hebben gesproken over de subtiele verschillen tussen een laptop, notebook, netbook, ultrabook, MacBook en ja, dus ook Chromebook.

We hebben het ook gehad over de voor- en nadelen (vooroordelen) van een Chromebook en waarom Chromebooks vaak zo goedkoop zijn.

Heel specifiek hebben we ook de Chromebook Plus benoemd, en hoe dit in verhouding staat tot de budget-, middenklasse en Premium Chromebooks.

Beperkingen zijn er, altijd en voor ieder type laptop. Maar de meest genoemde bezwaren om niet voor een Chromebook te kiezen zijn heel erg persoonsafhankelijk. En volgens mijn bescheiden mening is er gewoon een geschikte Chromebook voor elke gebruikssituatie.

Bovendien merk ik steeds vaker dat zelfs fervente Mac- of Windows-liefhebbers naast hun vertrouwde MacBooks of Windows-laptops gewoon meerdere Chromebooks in huis hebben, simpelweg omdat ze zo handig zijn.

Geweldig, toch! 😂👍

Dus, laptop of Chromebook…?

Laten we nog enkele laatste overwegingen bekijken: (omdat ik het gewoon niet kan laten)

Wat is beter: een Chromebook of een laptop? Dit is echt heel lastig te beantwoorden; simpelweg omdat de overwegingen heel erg persoonsafhankelijk zijn.

Voor wie is een Chromebook geschikt? Nou, technisch gezien is het geschikt voor iedereen, zolang je maar weet wat je ermee wilt gaan doen en of de juiste Web Apps of software-alternatieven beschikbaar zijn. En dat is meestal het geval, met enkele specifieke uitzonderingen zoals Adobe Photoshop, AutoCAD, of games zoals Microsoft Flight Simulator. Echter, zelfs voor deze toepassingen zijn er alternatieven beschikbaar, zelfs op Chromebooks.

Waarom zou je een Chromebook kopen? Simpelweg omdat Chromebooks tal van voordelen bieden, waaronder snelheid, gebruiksgemak, veiligheid, en naadloze integratie met online taken en diensten. Ze zijn met name geschikt voor taken zoals internetten, e-mailen, documentbewerking en mediaconsumptie, en dit alles tegen een betaalbare prijs. Bovendien kunnen Chromebooks tegenwoordig ook goed omgaan met foto- en videobewerking en zelfs gaming. Dus, als je behoeften aansluit bij wat een Chromebook te bieden heeft, kan het een uitstekende keuze voor jou zijn.


Oké, wat gaat het voor jou worden, een traditionele laptop of Chromebook?

Wat het ook is, ik hoop dat ik je met dit artikel heb geholpen een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van het juiste apparaat.

Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Laptop
https://nl.wikipedia.org/wiki/Notebook
https://nl.wikipedia.org/wiki/Netbook
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ultrabook
https://nl.wikipedia.org/wiki/Chromebook
https://www.google.com/intl/nl_nl/chromebook/switch/
https://www.google.com/chromebook/discover/chromebookplus/

Fotocredits
Thumbnailfoto: DALL-E/Canva
Overige afbeeldingen gemaakt in Canva