Budget Chromebook kopen, dit moet je weten…

Lees dit artikel als je een Chromebook gaat kopen! Gewoon even wat dingetjes waar je goed op moet letten. In principe gelden de meeste tips voor praktisch alle Chromebooks, budget tot premium. Maar vooral als jij een budget model wil gaan kopen, neem dan echt even de tijd om dit artikel goed te lezen.

1. Geen Windows!

Ik blijf het een dooddoener vinden, maar het blijkt dat toch nog heel veel mensen zich nog niet beseffen wat een Chromebook is. Chromebooks zijn laptops die draaien op Chrome OS. Dat is een besturingssysteem dat is ontwikkeld door Google. Het voordeel is dat het pas veel later is ontwikkeld dan bijvoorbeed Windows. Dat maakt dat het veel slimmer gebruik maakt van de hedendaagse ecosystemen op het internet. Maar er zitten ook nadelen aan. Een daarvan is dat je er geen traditionele Windows software (programma’s of apps) op kunt draaien. Dus als jij heel erg afhankelijk bent van hele specifieke Windows software, onderzoek dan of er alternatieven zijn voor Chrome OS of Android. Ja, dus ook android inderdaad, want sinds zo 2017 ondersteund Chrome OS ook Android apps. Daardoor kun je voor veel Windows toepassingen vaak wel een Android alternatief vinden, zoals bijvoorbeeld voor Microsoft office: Word, Excel of Powerpoint. Overigens ondersteund Chrome OS ook Linux programma’s maar dat vergt wel iet meer kennis en ervaring.

Laptop met Windows OS
Chromebook met Chrome OS & Android

2. Welke processor moet je kiezen?

Dit is vooral een belangrijk als je een budget chromebook wil gaan kopen. Ondanks dat Chromebooks de ultieme keuze zijn als je op zoek bent naar goedkope laptop, toch kun je bedrogen thuis komen. Budget Chromebooks komen meestal met instap level processors AMD of Intel Celeron processors. En dat is helemaal prima, maar zorg er wel voor dat je de juiste kiest.

2.1 Intel en AMD processoren

Voor de Intel Celeron processoren kun je als stelregel nemen dat alles vanaf de N4000 series (Gemeny lake) of hoger, tot prima prestaties leiden. Alles daaronder/daarvoor zou ik zeker proberen te vermeiden, denk bijvoorbeeld aan de N3350 (zoals bij Acer Chromebook C423NA)

Ook zie je best wel veel Chromebooks in de budget range met een Intel Pentium processor. Pentium is nog altijd de langst dienende familie van processors geproduceerd door Intel, en hij staat feitelijk boven de Celeron-familie. Maar maak je alsjeblieft niet al te druk over de verschillen tussen Pentium en Celeron. Zeker als het om Chromebooks gaat presteren beide eigenlijk ruimschoots voldoende. En ook binnen de Intel Pentium familie zie je kreten zoals Pentium zilver en goud. Laat je ook hier niet gek maken, want Zilver is spec-technisch gezien vaak beter dan de Gold uitvoering. Voor Chromebooks maakt het allemaal niet zo heel veel uit, Intel Celeron, Pentium, Pentium Zilver, Pentium Gold, ik zou zeggen: go for it! Maar nogmaals, in geval van Intel Celeron, alles van N4xxx en hoger is – good to go.

Er is ook nog een Edu (educatief model) uitvoering (voor scholen/studenten) maar die is niet of moeilijk leverbaar in de Benelux, in ieder geval niet in de normale consumenten web/winkels.

Celeron

Je ziet tegenwordig ook steeds meer AMD processoren bij Chromebooks, o.a. A4 en A6. Deze werken ook prima, zeker voor instap model Chromebooks. Alhoewel de A4 prima voldoet voor huis, tuin en keuken Chromebook gebruik, heeft de A6 wel de voorkeur.

2.2 ARM Processoren

Er zijn al sinds lange tijd ook al ARM processoren voor Chromebooks. En dat is logisch want dit zijn toch meestal de wat goedkopere processoren. Ze werken prima voor mobiele laptaps zoals Chromebooks, maar toch zijn er een aantal zaken waar je even op wil letten.

Mediatek is op dit moment de enige echt active leverancier van ARM processoren voor Chromebook en die presteren over het algemeen heel goed. Indien mogelijk zou ik je wel de MT8183 adviseren boven de MT8173. De MT8183 krijgt ook updates tot 2028 dus daar zit je voorlopig helemaal goed mee.

Vanaf zo 2015/2016 zijn er ook een aantal Chromebooks (voornamelijk budget modellen) uitgerust geweest met de zogenaamde Rockship CPU’s. Er was op een bepaalt moment zelfs sprake van Google branded (OP1) procsessoren die – ala Apple – speciaal ontwikkeld waren voor Chromebooks. Maar deze op ARM/Rockchip’s architectuur gebaseerd CPU’s zijn geen succes geworden en vandaag de dag zie je praktisch geen Chromebooks meer met Rockchips. Hoe dan ook, mijn advies is: koop geen Chromebook met een Rockchop als je er nog een tegenkomt!

standaard model
Google OP1
zakelijk (4G/LTE) model

Er zijn recentelijk ook wat Chromebooks uitgebracjt met Qualcomm Snapdragon 7c processors. Dit zijn van oorspong processors voor mobiele apparaten, zoals smartphone en tablets. Ze zouden ook voor Chromebooks, in het bijzonder voor Android apps uitermate goed moeten werken. Maar de verwachtingen wordne vooralsnog niet nagekomen.

In dit artikel gaan we ook verder niet in op de wat meer high-end Intel Core, AMD Ryzen processoren. Dit zijn processoren die je in toenemende mate ziet bij Chromebooks maar vallen meer in de categorie van premium Chromebooks.

  • TIP: Het kiezen van een processor gaat vrijwel altijd samen met het kiezen van de X hoeveelheid RAM. Dit staat voor het zogenaamde korte termijngeheugen en bepaalt samen met de processor hoe goed en snel jou Chromebook presteerd. 4GB is aan te raden als een minimum maar als je kunt combineren met 8GB RAM dan ga je dat zeker merken qua prestaties, zeker als je veel tabbladen/apps tegelijketijd hebt geopend. (let op: dit heeft niets te maken met je interne SSD opslagruimte)

3. Welk beeldscherm moet ik kiezen?

Dit is een belangrijk aspect om goed rekenign mee te houden. Tot een paar jaar geleden waren veel Chromebooks nog standaard met een TN scherm uitgerust. Dat stond (en staat nog steeds) synoniem aan een verschrikkelijke kijkervaring. Slechte kijkhoeken, vage kleuren – kortom in een woord: bagger! Probeer dan ook altijd een TN beeldscherm te voorkomen als dat kan. Ga in plaats daarvan voor een IPS scherm. Die hebben veel betere kijkhoeken en de kleuren zijn over het algemeen lekker bright en veel beter waarheidsgetrouw.

Voor wat betreft de resolutie, hoe hoger hoe beter. Zelfs voor een budget Chromebook adviseer ik liefst toch minimaal Full HD (1080p). Zeker bij wat grotere formaat beelschermen, denk 14, 15″ of groter, is Full HD echt wel een minimale eis.

4. Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

Chromebooks zijn oorspronkleijk ontworpen om ‘In the cloud’ te werken. Interne opslagruimte was dan ook tot voor kort een ondergeschoven kindje. Maar omdat Chromebooks de laatste jaren ook Android apps ondersteunen, en dit nu in grote mate de functionaliteit van je Chromebook bepaalt, adviseren we je om minstens 64GB aan interne storrage te kiezen. 32GB is ook goed, maar het verdient dan wel de aanbeveling dat die Chromebook een SD-slot heeft zodat indien nodig je altijd kunt uitbreiden.

extra SD-cards
Asus-Chromebook-c436
Asus Chromebook Flip C436 met 256GB SSD

Zelfs de meeste budget Chromebooks zijn tegenwoordig verkrijgbaar met zo’n 32 to 64GB aan interne opslag. De meer premium modellen gaan zelfs tot 256GB of meer.

De meeste budget Chromebooks maken gebruik van het zogenaamde “eMMC” Flash opslag. Het is goedkoper maar tevens langzamer dan een traditionele SSD die je op de duurdere meer premium Chromebook ziet. eMMC-opslag is in zekere zin te vergelijken met SD-kaarten. Het is allemaal flash-geheugen, maar – net zoals een SD-kaart niet zo snel zou zijn als een snelle solid-state drive – kan eMMC-opslag ook niet concurreren met een SSD. Toch zou ik me er niet al te druk over maken, voor gewoon dagelijks gebruik werkt ook “eMMC” Flash opslag prima.

5. AUE (End-of-life policy)

Dit is iets waar je altijd even rekening mee moet houden voordat je een Chromebook koopt. Zoals je misschien al weet worden Chromebooks regelmatig en geheel automatisch geupdated. Je koopt een Chromebook en die is voorzien van Chrome OS, en de updates worden gratis en voor niets verzorgd tot de zogenaamde AUE-datum. AUE-datum staat voor Auto Update Expiration date. Tegenwoordig krijgen nieuwe Chromebooks tot zo’n 7 a 8 jaar updates, sommige zelf tot 9 jaar. Dat is enigszinds vergelijkbaar met bijvoorbeeld Apples of Android smartphones. Maar die 6-7 jaar gaan in vanaf het moment dat een Chromebook is uitgebracht. Als jij dus een Chromebook koopt die al 2 jaar op de makrt is, dan houdt je doorgaans nog maar zo’n 5-6 jaar over.

LET OP: Er worden zelfs Chromebooks aangeboden door web/winkels waarvan automatische updates al binnen 3 jaar aflopen. Een voorbeeld daarvan is de Chromebook R13 (CB5-312T) die updates krijgt tot Juni 2024. Als je heel bewust kiest hiervoor, en een Chromebook voor een mooie dealprijs kunt aanschaffen, dan is dat natuurlijk helemaal prima. Maar let er dus wel heel goed op, sommige verkopers/winkeliers zijn hier nu niet bepaald heel erg open en eerlijk over! Op Chromebookenzo.nl proberen we overal zo goed en duidelijk mogelijk aan te geven wat het bouwjaar is van een specifieke Chromebook, alsmede de AUE datum.

Om de zaken in het juiste perspectief te zien, na het verstrijken van de AUE datum kun je de Chromebook nog gewoon gebruiken. Het enige is dat het geen updates meer krijgt voor het Chrome OS besturingssyteem. Maar de laatst geupdate vesrie blijft gewoon werkzaam en jouw Chrome Browser krijgt wel gewoon nog updates. Het is wel zo dat je Chromebook dan in verloop van tijd kwetsbaarder wordt voor virussen en aanvallen. Wij hebben zelf thuis een oude Dell Chromebook – waarvan de AUE datum is verstreken – en die nog heel veel wordt gebruikt door de hele familie! Misschien wel verstandig om er bijvoorbeeld geen bankzaken meer op te doen, maar voor de rest liggen wij er verder niet wakker van.

Conclusies:

Ik hoop je hiermee in vogelvlucht een idee te hebben gegeven waarop je moet letten als je een budget Chromebook gaat kopen. De bottom-line is verder wel dat je qua processor niet echt fout kan gaan bij een Chromebook, maar kies het lieftst voor 8GB aan RAM geheugen. Wat betreft het beeldscherm, heel simpel: kies IPS en geen TN. Interne storage, minimaal 64GB (zeker als je veel met Android apps wil werken).

En last but not least, weet wat de AUE datum is en koop een Chromebook waar je nog minstens 5 jaar plezier kan hebben voor wat betreft de automatisch Chrome OS updates.

Oh ja, en Chromebooks draaien geen Windows software. Overigens net zoals Apple’s Macbook dat niet doet. Evenzo draaien Windows laptops geen MacOS software noch Chrome OS. En zo kun je met een koffiezetapparaat geen thee maken. Ik neem aan dat je begrijpt waar ik hiermee heen wil. 🙂

Alhoewel, er zijn altijd uitzonderingen, zie bijvoorbeeld afbeeldingen hieronder;

miele_koffie_thee
koffie & thee (Miele CM7)

chromeos_android
ChromeOS & Android & Linux