Chromebook vs Laptop

Wat zijn de verschillen tussen een Chromebook en een traditionele laptop? Het antwoord op deze vraag vind je in dit artikel.

Maar eerste wil ik ingaan op de vraag, wat is eigenlijk een laptop? Want in de volksmond wordt onder een laptop, meestal een Windows laptop verstaan. Logisch, want Windows (Microsoft) was jarenlang heer en meester in de traditionele PC markt.

En dan is daar natuurlijk ook nog Apple met zowel de Macintosch computer en de welbekende MacBooks.

Eigenlijk gaat vergelijk dan ook meer over de besturingssystemen; Windows-OS, Mac-OS en Chrome-OS. Dat zijn namelijk nu de drie grootste commerciële desktop-besturingssystemen in de wereld. Hieronder zie je een grafiekje van Statista.com waar het wereldwijde marktaandeel (2020) goed duidelijk wordt.

Marktaandeel Chrome OS groeit gestaag

Maar er vindt zich de laatste jaren een verschuiving plaats, en zeker vanaf 2020 begint Chrome OS echt overduidelijk steeds meer op te rukken. In 2020 heeft Chrome OS dus al een groter marktaandeel weten te bemachtigen dan macOS, maar in 2021 lijkt deze trend alleen nog maar sterker door te zetten. De groei van Chrome OS gaat ten koste van Microsoft’s marktaandeel. Volgens Trendforce duikt het aandeel duikt van Windows voor het eerst onder de 80 procent en de voorspellingen stellen dat het aandeel blijft dalen tot 70 a 75 procent. Chrome OS zal uiteindelijk 15 tot 20 procent marktaandeel behalen, terwijl macOS het zal moeten doen met iets minder dan 10 procent.

Maar goed, in dit artikel richten we ons primair op de verschillen tussen een Chromebook, Windows-laptop of MacBook. En daar waar de meeste artikelen zich voornamelijk richten op wat een Chromebook vooral allemaal niet kan, gaan we in dit artikel iets meer uit van de kracht van de Chromebooks.

Er zijn namelijk twee zaken die je in gedachten moet houden.

  1. Chrome OS en Chromebooks zijn ontworpen om de gebruiksvriendelijkheid van het werken op een laptop sterk te verbeteren.
  2. De Chromebook van vandaag (2021) staat niet meer in verhouding tot de Chromebook zoals deze in 2011 voor het eerst werd gelanceerd.

Laten we ons eerst even richten op die gebruiksvriendelijkheid. En ik ga dit kort houden, Chromebooks zijn dummy-proof. Praktisch iedereen kan er zo mee aan de slag en je kunt praktisch niets fout doen. Chromebooks zijn ideaal voor de gemiddelde laptopper. Hij start praktisch op in 6 seconden, besturingssysteem- en beveiligingsupdates vinden automatisch plaats op de achtergrond, en virussen hebben vrijwel geen kans!

. Maar dat verandert plotseling als je hem aanzet. Want na maximaal 6 seconden is een typische Chromebook al gestart en kun je aan de slag.

Dit komt omdat Chromebooks niet op Windows draaien, maar op het door Google ontwikkelde Chrome OS wat tegenwoordig ook Android apps ondersteund.

En ja: je kunt in principe geen Windows-programma’s installeren, maar je hebt wel toegang tot honderdduizenden apps en games in de Google Play Store, die je ongetwijfeld kent van Android-smartphones. Het maakt Chromebooks simpelweg gebruiksvriendelijk, snel en veilig.

Twijfel je nog tussen het kopen van een Chromebook, Windows laptop of een Macbook? We hebben hier de belangrijkste verschillen nog eens voor jou op een rijtje gezet:

Belangrijk: de hierboven verstrekte informatie is gebaseerd op modellen van medio 2018-2021 en op basis van normale beschikbaarheid in de gangbare Nederlandse webwinkels. Dus het is niet uitgesloten dat er bijvoorbeeld Windows laptops zijn die meer kosten als 6.500 euro. Getuigen o.a. uitzonderingen zoals de Voodoo Envy H171 die omgerekend zo’n 9000 euro zou moeten kosten.

* Bij Linux gebruiken op een Chromebook denk je misschien aan het ingewikkeld moeten intoetsen van codetaal, maar dat valt allemaal erg mee. De installatie van Linux op je Chromebook is weliswaar iets lastiger als met Android maar als je daarna een Linux App Store op je Chromebook installeert is het installeren van applicaties dan ook echt (fluitje van een cent). Linux kan ook op een Windows-laptop of Macbook worden geïnstalleerd, maar niet zo eenvoudig en standaard naast het bestaande besturingssysteem. Het daar dus min of meer een beetje of/of, terwijl je bij een Chromebook gewoon Chrome-OS, Android en Linux naast elkaar kunt gebruiken.

** 1 jaar gratis 100GB online opslag via Google Drive bij aanschaf van een Chromebook

Kortom, als jij een spec-monster bent (lees: gek op Tiga-bytes en Core i7 of i9 processoren), dan zul je wellicht sneller zwichten voor de veelal duurdere Macbooks en/of Windows laptops.

Ben je daarentegen net iets pragmatischer en zoek je een laptop voor datgene wat de meeste mensen überhaupt zo op een laptop doen – dan is een Chromebook de perfecte aanschaf voor jou.

En ook Chromebooks komen steeds meer met premium specs zoals Intel Core i7 processor of 8 tot zelfs 16GB RAM en 256GB of meer aan interne opslag.

Premium Acer Chromebook Spin 713
Asus-Chromebook-c436
Premium Asus Chromebook FLip C436