Chromebook kopen, dit is de Ultieme Content Hub

Chromebook kopen? Via deze Content Hub delen hier al onze kennis met jou.

Maar wat is in vredesnaam een ” Content Hub”? Een Content Hub is een plek waar  je heel veel  informatie met betrekking tot een onderwerp kunnen vinden. Een Content Hub is over het algemeen kleiner dan een website maar groter dan een blog. Zie het een beetje als een digitale adviesgids (of ultimate-buyers-guide). Op deze plek gaan we dieper in op prijzen, beschikbaarheid en functionaliteit van Chromebooks. Maat ook kom je hier meer te weten over hoe Chromebooks zijn te vergelijken (of niet) met een Macbook of Windows-laptops.

Chromebook kopen, hier moet je op letten!

Deze Content Hub is opgedeeld in een aantal blokken die stuk voor stuk dieper in gaan op een specifiek onderwerp. Klik op de plaatjes om verder te lezen. Daaronder is verder ook nog wat algemenere informatie te vinden en een “Chromebook KopenFAQ

Content Hub (inhoudsopgave)

Blok 1

Chromebook specificaties

Veelgestelde vragen?

Klik op een van de FAQ’s voor een snel (kort samengevat) antwoord op al jouw vragen die spelen bij het aanschaffen van een Chromebook. 

Grote online webshops zijn een prima plek om een Chromebook te bestellen. In de fysieke winkels vind je heel weinig toegevoegde waarde. De kennis van Chromebooks in winkels is zorgwekkend laag, uitzonderingen daargelaten.

Vooral de eenvoud (in positieve zin) van het besturingssysteem maakt dat een Chromebook prima kan werken zonder al te zware en dure hardware. Ook hoef je niets te betalen voor een Windows-softwarelicentie of het Apple-logo. Daarom zijn Chromebooks goedkoper dan welke Windows-laptops of MacBook dan ook.

Tja dat is een lastige vraag om even snel te bantwoorden. Het is natuurlijk heel belangrijk om te weten wat je met een laptop wil gaan doen. De belangrijkste zaken bij het kiezen van een Chromebook zijn vaak, budget, scherm grote en form-factor. Met dat laatste bedoelen we het verschil tussen bijvoorbeeld een traditionel laptop of een 2-in-1 (360graden omklapbaar), detachable of tablet.

Chromebooks zijn begonnen als een goedkoop alternatief voor traditionele laptops. In de beginperiode werden ze ook wel netbooks of notebooks genoemd. Ook vandaag kun je nog steeds een Chromebook kopen vanaf zo’n 200 euro.

Sinds 2017 is er steeds meer variatie in het aanbod van Chromebooks. Waaronder dus ook steeds meer premium modellen met FHD of zelfs 4K schermen en snellere processoren. Deze zogenaamde Premium of High-end Chromebooks zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 700 euro en hebben meer weg van high-end laptops of Ultrabooks.

Chromebooks lenen zich bij uitstek als tweedehands devices. In een handomdraai is alles verwijderd en in letterlijk een paar minuten zijn ze opnieuw geinstalleerd. Ook vanuit veiligheidsoverwegingen hoef je je geen zorgen te maken.

Omdat Chromebooks de laatste jaren vooral te krijgen waren in de goedkope prijsklasse (150-450 euro) zul je weinig refurbished Chromebooks vinden. Maar met de komst van steeds meer topklasse en premium Chromebooks zal hier in de toekomst best wel eens verandering in kunnen komen.

O.a. Google enSamsung importeren momenteel geen laptops/Chromebooks in Nederland of België. Hopelijk komt daar binnenkort verandering in. Ook fabrikanten die wel officieel laptops/Chromebooks importeren in de Benelux, zullen niet altijd zondermeer alle modellen op de markt brengen in Nederland en België.

Let erop dat de meeste Chromebooks een QWERTY toetsenbord hebben. Geen probleem in Nederland, maar voor de Chromebook-fans in Belgie is een AZERTY toetsenbord vaak wel gewenst. Die zijn lastiger verkrijgbaar maar gelukkig zie je die ook steeds meer. Wil jij een Chromebook kopen met AZERTY keyboard, kijk dan bijvoorkeur in de Belgische webshop van Coolblue.

Waarom zou je een Chromebook kopen?

Een Chromebook is voor veel mensen gewoon een hele goede keuze. Kort de bocht komt het neer op: geen gedoe. Gewoon snel opstarten, automatisch updates en beveiligingen, lange batterijduur en ga zo maar door.

Onderstaand youtube filmpje van Google vat alle voordelen nog eens goed samen. 

Eerste Chromebooks te koop in Nederland

Tijdens het Google I/O event op 11 juni 2011 kondigde Sundar Pichai (toen nog Vice President of product development, maar tegenwoordig CEO van Google) de eerste Chromebooks aan van Samsung en Acer.

Nederland was onder de eerste 6 landen waar je net als in de Verenigde Staten vanaf 15 Juni 2011 een Chromebook kon kopen bij een van “the leading online retailers”. In Nederland was die eer dus aan Coolblue (toen nog laptopshop.nl). Hoe Cool is dat :)

June15-laptopshop
Slide van - the leading online retailers - zoals gepresenteerd door Sundar Pichai tijdens het Google I/O event op 11 juni 2011
chromebookenzo-over-mij

Hoi ik ben Mike en ik run deze website. Chromebookenzo.nl is dé grootste website over Chromebooks (enzo) in Nederland. In dit interview lees je er meer over.