Chromebook kopen? dit is de ultieme koopwijzer en adviesgids

Laatst bijgewerkt

Wil jij een Chromebook kopen? Dit is de complete handleiding voor als je een nieuwe (Android supported) Chromebook gaat kopen in Nederland of Belgie.

Als je geen idee hebt van wat een Chromebook nu eigenlijk is, lees dan eerst mijn blog: “Wat is een Chromebook?.

Waarom een Chromebook kopen?

Zoals de naam al doet vermoeden, wat een Chromebook anders maakt dan andere laptops is het besturingssysteem. Chrome OS is ontworpen om voornamelijk online applicaties en opslag te gebruiken in plaats van programma’s en bestanden op een traditionele harddisk.

Chromebook-kopen-mobiel-werken

Chromebook staat voor mobiliteit

Desondanks is er nog wel altijd een zogenaamde Solid-state drive (SSD) aanwezig waarop je ook offline applicaties (o.a. Android apps) en al je bestanden kunt opslaan. Chromebooks hebben echter geen ingebouwde CD-Rom speler meer ingebouwd en zijn mede daarom bijzonder licht, gebruiksvriendelijk én voordelig. Ze starten razendsnel op, hebben een lange accuduur en vereisen weinig instelling of onderhoud.

Waarom juist nu?

De eerste commercieel beschikbare Chromebooks zijn in 2011 op de markt verschenen en sindsdien hebben verschillende grote pc-fabrikanten samen met Google – Chromebooks onder hun eigen merknaam gemaakt. Je kunt voornamelijk Acer, Asus, HP, Dell en Lenovo Chromebooks kopen in Nederland en Belgie.

Vanaf 2016 ondersteunen de meeste Chromebooks Android-apps via de Google Play Store. Hierdoor zijn Chromebook fabrikanten zich ook steeds meer gaan richten op kwalitatief betere Chromebooks met snellere processoren, meer intern (SSD) opslaggeheugen en convertible (2-in-1) modellen met touchscreen die vooral handig zijn voor het gebruiken van Android apps.

Twijfel jij nog of je een chromebook moet kopen? Nu is het moment waarop je volop kunt profiteren van alle voordelen die Chrome OS jou heeft te bieden (simpel, snel en veilig) maar in combinatie met de volledige beschikbaarheid tot alle Android Apps uit de Google Play Store.

Een Chromebook is de ultieme en mobiele laptop ervaring. Chromebooks zijn net zo snel en makkelijk als een iPad of tablet, maar met alle gemakken van een echte desktop PC of traditionele laptop. (inclusief offline/interne opslag van bestanden, file manager, etc…)

Groeiende populariteit van Chromebooks

Chromebooks worden goed verkocht in de verenigde staten van Amerika. Vooral bij jongeren en op scholen tot aan de universiteiten (K-12). Maar de populariteit groeit ook in Nederland en Belgie. Steeds meer mensen kopen een Chromebook als hun primaire laptop of gewoon voor erbij.

In het onderwijs is de Chromebook de Mac al sinds 2016 voorbijgestreefd en er worden er op scholen meer Chromebooks verkocht dan Apple Computers en Macbooks.

Deze zogenaamde K-12 (in feite van kleuterklas tot 12th grade/18 jarige studenten) is niet alleen een prima afzetmarkt voor Google, het is ook een zogenaamd trojaans paard. Kinderen leren van jongs af aan te werken met Google’s apps en het cloud georiënteerde Chrome OS. Er is dan ook al zo langzamerhand een generatie aan het ontstaan die is opgegroeid met Chrome OS en Chromebooks.

Chromebook verkopen blijven groeien in de educatieve markt

Volgens een recent onderzoek van futuresource-consulting blijft Chrome terrein veroveren en is het wereldwijde aandeel in de educatieve markt gegroeid tot 35% in 2018. In de VS groeide Chrome tot een marktaandeel van 60%. De VS blijft de grootste Chromebook-markt ter wereld en vertegenwoordigt 85% van de wereldwijde Chrome OS-verkopen naar de educatieve-markt in 2018.

Toch is er ook in West-Europa de afgelopen jaren een sterke groei te zien, mede omdat ook hier Chromebooks steeds populairder worden via scholen. Dat is vooral het geval in Zweden, Denemarken, Nederland en Spanje.

Chromebook verkopen groeien ook buiten de educatieve markt.

Tijdens de Chrome OS-sessie op het Google I/O 2019 event werden enkele interessante feiten over de toenemende populariteit van Chromebooks bekend gemaakt.

De eerste presentator – Sweet Song – liet een reeks dia’s zien die de groei van Chrome OS en Chromebooks benadrukten. (zie de meest relevante dia hieronder)

Het komt er hier op neer, in het vierde kwartaal van 2018 vormden Chromebooks 21% van alle notebooks die in de VS werden verkocht. Dat is dus een groei van maar liefst 23% t.o.v. het kwartaal daarvoor. Dat is een behoorlijk knappe prestatie als je je beseft dat de verkopen van laptops in het algemeen eigenlijk alleen maar dalen.

Het bevestigdt in ieder geval een ding: De populariteit van Chromebooks zit goed in de lift. En er zijn dus steeds meer mensen die een Chromebook kopen. Analisten voorspellen tevens dat de verkopen van Chromebooks de komende jaren, jaarlijks met meer dan 10% zullen blijven groeien.

En ook al gaan de meeste Chromebooks naar klaslokalen, er is de laatste tijd vooral ook een groeiende belangstelling vanuit het bedrijfsleven. Vooral in de financiële- en retailsector. Bedrijven kiezen steeds vaker voor goedkopere alternatieven met minder beheer en rompslomp.

Waarom zouden consumenten een Chromebook kopen?

Dus naast scholen, studenten en het bedrijdfsleven zie je ook dat consumenten  steeds vaker kiezen voor een Chromebook ipv de traditionele Windows laptop. Meer en meer mensen zullen dan ook de komende jaren een Chromebook kopen, simpelweg omdat;

 • We gewend raken aan werken in de cloud (zelfs Windows kan niet achter blijven)
 • Wifi tegenwoordig op veel plaatsen kosteloos toegankelijk is
 • De 4G dekking/beschikbaarheid in Nederland optimaal is
 • Er steeds meer keuze is (budget tot premium Chromebooks)
 • Chromebooks steeds beter offline te gebruiken zijn
 • Windows Office op Chromebooks mogelijk is*

* Je kunt tegenwoordig ook gewoon MS-office files openen en editten met Google Docs!

De aanvankelijke scepsis tegen Chromebooks is daarmee dan ook zo langzamerhand aan het verdwijnen. Zelfs de meest fanatieke Windows-fans beginnen de voordelen van Chrome OS in te zien en prijzen (vaak ten koste van Windows laptops) Chromebooks om hun eenvoud.

Zelfs Google’s nieuwe campagne ‘Switch to Chromebook‘ is een indicatie dat ze nu echt klaar zijn voor de aanval.  Het is tijd om over te stappen op Chromebook, dat is de boodschap! Google’s primairy landingspagina is volledig veranderd, zowel visueel maar bevat ook veel nieuwe tools en video’s.

En…

Windows 7 zal vanaf 14 januari 2020 niet meer worden ondersteund/geupdated door Microsoft. En volgens ‘Statcounter Globalstats’ zit nog ruim 31% van alle Windows gebruikers op dit besturingssysteem en zal voor het einde van 2019 moeten overstappen naar Windows 10 of … (misschien toch maar een Chromebook kopen?)

Wat kost een Chromebook?

Chromebooks zijn begonnen als een goedkoop alternatief voor traditionele laptops. In de beginperiode werden ze ook wel netbooks of notebooks genoemd. En je kunt nu nog steeds een Chromebook kopen vanaf zo’n 200 euro.

Maar sinds zo ongeveer 2017 is er steeds meer variatie in het aanbod van Chromebooks. Waaronder dus ook steeds meer premium modellen met hogere resolutie schermen en snellere processoren. Deze zogenaamde High-end Chromebooks zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 700 euro en hebben meer weg van high-end laptops of Ultrabooks.

Hier volgt een overzichtje waarin je kunt zien aan welke prijs je moet denken, afhankelijk van de uitvoering en specificaties;

Clamshell Chromebook (Clamshell is ouderwetse laptop, scherm is niet omklapbaar)
11″ TN scherm, 1366×768 pixels (dus geen HD)
Intel Celeron processor (of Mediatek)
2 GB RAM en 16GB opslagruimte
Verder geen toeters en bellen
Verkoopprijs ligt rond de 200 euro
Idem, maar met 4GB RAM, rond de 250 euro
Idem, maar 2-in-1 en IPS touch scherm (HD), vanaf zo’n 300 euro

Daarna betaal je een meerprijs voor zaken als de grote van het scherm, resolutie, type processor, meer RAM en intern geheugen. Om je een klein beetje een idee te geven waar je aan moet denken heb ik wat upgrades op een rijtje gezet, reken op;

+32GB geheugen kost ca. +50 euro
+4GB RAM kost ca. +100 euro
IPS ipv TN kost ca. +100 euro
Pentium ipv Celeron kost +100 euro
Intel Core i3  ipv Pentium +100 euro
Intel Core i5 ipv Core i3 kost +150 euro
Intel Core i7 ipv Cor i5 kost + 300 euro

Dus laten we eens uitgaan van de eerder genoemde Clamshell Chromebook met Celeron processor, 4GB RAM met max. 32 GB interne opslag voor ca. 250-300 euro. Stel dat je daar toch liever een IPS scherm wil aanschaffen (+100 euro) met 8GB aan RAM (+100 euro) en 64GB interne opslag (+50 euro) met een Core i5 processor (+150). Even snel optellen: 250+100+100+50+150=750 euro. Een beetje kort door de bocht, maar het klopt aardig. Er is een goede kans dat je een geschikte chromebook kan kopen voor minder dan dit bedrag, ook mede afhankelijk van andere factoren zoals de schermgrote en beschikbare Kaart en USB-poorten.

Let wel, dit is allemaal slechts een indicatie en e.e.a. verschilt sterk tussen fabrikanten en uitvoeringen. Daarnaast kunnen prijzen van hardware componenten soms enorm fluctueren en spelen aanbiedingen een grote rol bij de uiteindelijke prijs. Wel laat het zien dat deze hardware componenten een groot deel van de prijs kunnen bepalen.

11″ schermen zie je veel bij Chromebooks, logisch want ze zijn vooral ontworpen voor het mobiele internet en computing. Maar je ziet steeds meer variatie en je kunt tegenwoordig dan ook gemakkelijk een 12 t/m 15″ chromebook kopen.

Wil je een Chromebook kopen met een 12″ of 13″ scherm, denk dan aan een prijsniveau vanaf zo’n 400 euro.

Ben je van plan een Chromebook te kopen met een 14″ of 15″ scherm, reken dan op een prijs vanaf zo’n 300 euro.

Elders op deze website vind je een lijst met 12 modellen in alle prijsklassen.

Chromebook kopen in Nederland en België?

De beschikbaarheid van de verschillende fabrikanten/modellen een vraag en aanbod kwestie. Gelukkig worden Chromebooks dus ook in Nederland en België steeds populairder.

Maar onder meer Google zelf, maar ook Samsung importeren vooralsnog geen Chromebook in Nederland of België. Hopelijk komt daar snel verandering in.

En ook fabrikanten die wel officieel laptops/Chromebooks importeren in de Benelux, zullen niet altijd zondermeer alle modellen op de markt brengen in Nederland en België.

Let ook goed op dat fabrikanten vaak specifieke modellen uitbrengen in een land, die dus niet altijd volledig overeenkomen met modellen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten van Amerika. Als je dan ook buitenlandse blogs of youtube filmpjes bekijkt over Chromebooks, let wel op dat de specificaties kunnen afwijken in Nederland of België.

Houdt er bovendien rekening mee dat de meeste Chromebooks een Qwerty toetsenbord hebben, geen probleem in Nederland, maar voor de Belgische Chromebook-fans is Chromebook met Azerty toetsenbord lastiger verkrijgbaar.

Toch zijn er wel (en gelukkig steeds meer) Chromebooks te krijgen met een Azerty keyboard.

Welke Chromebook kopen?

Er zijn veel fabrikanten die Chromebooks maken, hier dus een overzicht van welcke chromebooks je allemaal kunt kopen.

Google Chromebook kopen

Na de aanvankelijke introductie van de beta-chromebook (Cr48) in December 2010, introduceerde Google op 11 mei 2011, tijdens het Google I/O event, daadwerkelijk twee Chromebooks van de fabrikanten Samsung en Acer.

Het is pas vanaf Januari 2013 dat Google zijn eigen Chromebook introduceerde, de Chromebook Pixel. Vanaf dat moment laat Google zien dat Chromebooks niet alleen goedkoop hoeven te zijn.

Vanaf dat moment komt Google pakweg om de twee jaar met een vernieuwde versie. In 2017 neemt Google afstand van de naam Chromebook Pixel en doopt het nieuwe toestel om tot de Pixelbook.

In 2018 introduceert Google z’n eerste daadwerkelijk tablet, de Google Slate, die verder wel weer helemaal gebruik maakt van de software architectuur van de Chromebook Pixel/Pixelbook, dus Chrome OS in combinatie met Android.

 • Chromebook Pixel (1e generatie, 2013)
 • Chromebook Pixel (2e generatie, 2015)
 • Pixelbook (3e generatie, 2017)
 • Pixel slate (2018)
Google-Pixelbook-Chromebook-Kopen

van links naar rechts: Google Chromebook Pixel 1, Google Chromebook Pixel 2, Google Pixelbook, Google pixel slate

Helaas importeert Google geen Chromebooks in Nederland, dus als je deze Google Pixelbook  (chromebook) of Slate (tablet) wil kopen dan ben je aangewezen op de grijze import kanalen zoals een van de Amazon’s of ChromeIT.

Samsung Chromebook kopen

Samsung Electronics, met het hoofdkantoor in Daegu, Zuid-Korea is een van de grootste elektronicaconcerns ter wereld en maakt deel uit van de Zuid-Koreaanse Samsung Group. Samsung is actief in meer dan 60 landen. De naam “samsung” betekent letterlijk “drie sterren” in het Koreaans.

Samsung was feitelijk de eerste die met een Chromebook op de markt kwam, de Samsung Series 5, gevolgd door een hele serie aan opvolgers. We beginnen dit lijstje vanaf 2014;

 • Samsung Chromebook 2 (2014)
 • Samsung Chromebook 3 (2016)
 • Samsung Chromebook Plus (2017)
 • Samsung Chromebook Pro (2017)
 • Samsung Chromebook Plus V2 (2018)
 • Samsung Chromebook Pro V2 (2018)
 • Samsung Chromebook Plus V2 (2019)

De Samsung Chromebook 3, Plus en Pro hebben Android Support. Voor de Samsung Chromebook 2 staat dit vooralsnog nog steeds op de planning, dus…? De nog oudere modellen van Samsung komen in ieder geval niet meer in aanmerking voor Android support.

Samsung Chromebook Plus of Pro kopen in Nederland?

Helaas importeert Samsung, net als Google ook geen laptops meer in Nederland. Dus als je een Samsung Chromebook plus of pro wil kopen dan ben je  aangewezen op een van de grijze import kanalen zoals een van de Amazon’s (UK of Duitsland) of ChromeIT.

De verschillende modellen zijn wel behoorlijk verwarend, en je moet dus heel goed opletten als je een Samsung Chromebook Plus of Pro gaat aanschaffen. Om een voorbeeld te geven, de Samsung Chromebook Plus (2017) vs de Plus V2 (2018) heeft aanzienlijk verschillende specs, de (2017) heeft o.a. een andere Beeldscherm Ratio, meer Pixels (scherper) en Nits (helderder). En dan is er de V2 (2019) die weer behoorlijk afwijkt van de V2 (2018), voornamelijk op design/kleur.

Acer Chromebook kopen

Acer is een Taiwanese electronicaproducent. Het is een van de vijf grootste bedrijven ter wereld in de verkoop van merk-pc’s. Acers producten bestaan onder andere uit desktop- en mobiele pc’s, servers en opslag, displays, led-tv’s en randapparaten.

Acer kwam net als Samsung in 2011 met een van de eerste Chromebooks op de markt. Bij Acer ging het hier om de Chromebook AC700, een netbook achtige laptop. Heel veel modellen volgen, maar om de lijst niet al te lang te maken beginnen we vanaf 2014; (onderstaande lijst staat zo goed en kwaad als het kan in chronologische volgorde)

Ik vind dat Acer mooie en goede Chromebooks maakt, maar het duizeld mij zo nu en dan van alle modellen die ze aanbieden. Maar dat gezegd hebbende, denk ik dat de Spin 11, en nu dus ook Spin 13 en Spin 15 wel een beetje de paradepaardjes zijn anno 2020.

Acer is behoorlijk actief in de Benelux en hun Chromebook kun je dan ook gemakkelijk kopen in de meeste winkels en webwinkels.

ASUS Chromebook kopen

Asus (ook wel ASUSTeK of ASUSTeK Computer) is een producent van computers (laptops en desktops), smartphones en onderdelen voor computers Het bedrijf is opgericht in 1989 in Taiwan door TH Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh et MT Lia. Het hoofdkwartier is gevestigd in Taipei. Asus heeft inmiddels ook vele vestigingen in Europa, waaronder Duitsland, Nederland, Tsjechië en Frankrijk.

 • ASUS Chromebook C200, C300 > 2014
 • ASUS Chromebook C201 > 2015
 • ASUS Chromebook Flip C100PA > 2015
 • ASUS Chromebook C202 > 2016
 • ASUS Chromebook Flip C101PA > 2016
 • ASUS Chromebook Flip C213 > 2016
 • ASUS Chromebook C300SA / C301SA > 2016
 • ASUS Chromebook Flip C302 > 2017
 • ASUS Chromebook C202SA > 2018
 • ASUS Chromebook C223, C423 en C523 > 2019
 • ASUS Chromebook C434

Ook Asus maakt steeds betere en mooiere Chromebooks. Asus maakte vanaf 2015 vooral veel los met de Asus Chromebook Flip, beginnende met de C100PA en iets later C101PA – een convertable Chromebook met een voor Chromebook uniek formaat van 10″.

In 2017 kwamen ze ook met de 13″ Flip (C302) die nog meer furore maakte door zijn Macbook Pro-achtige uitstraling. Deze Asus Chromebook C302 zie je dan ook vaak aangeduid als de Asus Chromebook Flip Pro.

In 2019 komt Acer met de opvolger van de Flip-Pro, de C434. Deze heeft een modernere uitstraling (ultrabook-achtig) en nog betere hardware. De Asus (Windows laptop) Zenbook Flip S heeft grotendeels model gestaan voor deze nieuwe Chromebook.

HP Chromebook kopen

Hewlett-Packard (algemeen bekend als HP) is een van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven. Het leveringsprogramma loopt van eenvoudige elektronica-onderdelen tot software en dienstverlening.

HP is begonnen (1939) in een garage in Palo Alto, waar William (Bill) Hewlett en David (Dave) Packard wetenschappelijke instrumenten maakten. De volgorde van hun achternamen in de bedrijfsnaam werd bepaald door een muntje op te gooien. De garage geldt tegenwoordig als geboorteplaats van Silicon Valley.

 • HP Chromebook Pavilion 14 > begin 2013
 • HP Chromebook 11 en 14, G1 t/m G5 > tussen medio 2013-2016
 • HP Chromebook 13 (G1) > 2016
 • HP Chromebook X360 > 2018
 • HP Chromebook X2 > 2018

De G# bij sommige modellen staat voor generatie en belangrijke verschillen tussen de verschillende generaties zitten hem vooral in de processor en wireless specifiecaties. HP gebruikt deze classificatie ook voor andere (Windows) laptops maar een duidelijke lijn is moelijk te vinden.

HP’s top model is anno 2019 toch wel de X2. Deze nieuwste Chromebook van HP heeft een afneembaar toetsenbord zodat je dit toestel ook als een daadwerkelijke tablet kan gebruiken. Wil jij een HP Chromebook x2 kopen?, reken dan wel op een minimale aanschapprijs van zo’n 850,- euro.

Waar kun je het beste een Chromebook kopen?

Nederlandse E-Commercebedrijven/Webshops

Coolblue.nl hoort technisch misschien beter in het rijtje van de specialistische webshops. Want alhoewel een breed assortiment, richten zij zich toch sec op elektronica. Toch heb ik Coolblue onder het kopje van grotere en bekende Nederlandse warenhuis/webshops geplaatst omdat ik ze wel zie als een van de grote jongens.

Coolblue is begonnen als studentenbedrijfje in 1999, met aanvankelijk vooral hele specifike websites als mp3man.nl en laptopshop.nl. Maar inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een van de grootste en snelst groeiende webshops. Ze geven goed advies en hebben echt een bijzondere sterke focus op klanttevredenheid.

Ook met Bol.com heb ik zelf goede ervaringen. Qua prijs ontlopen Coolblue.nl en Bol.com elkaar overigens niet zo veel. Miljoenen Nederlanders en Belgen winkelen bij bol.com. En ze kunnen kiezen uit artikelen binnen meer dan 20 productcategorieën. Hiermee is Bol.com wel een beetje de Nederlandse Amazon.

Met Wehkamp.nl heb ik zelf eigenlijk geen persoonlijke ervaring, maar lees hier eventueel meer over de 10 voordelen van Wehkamp. En ook hier kun je dus terrecht voor de aanschaf van een chromebook.

Je kunt misschien best ergens anders voor een of twee tientjes minder dezelfde chromebook kopen, maar bij bovengenoemde concerns is de service gewoon echt goed geregeld. En ik heb vaste accounts (in mijn geval in ieder geval bij Coolblue.nl) zodat het hele proces gewoon veel gemakkelijker gaat. Ze verrassen mij tot nu toe elke keer weer met een snelle en betrouwbare levering of ik rijd gewoon even langs bij een van de 9 winkels van Coolblue in Nederland en België. (waaronder 2 XXL winkels in Amsterdam en Den Haag, zie foto hieronder)

coolblue_XXL_Chromebook-kopen

En nooit gezeur bij retournering of klachten. 🙂

Buitenlandse webshops

Amazon.com is een Amerikaans e-commercebedrijf gevestigd in Seattle (Washington) Verenigde Staten. Het was een van de eerste grote bedrijven die goederen over het internet verkochten en het werd opgericht in 1994 door Jeff Bezos. Amazon heeft internationaal vestigingen in de UK, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Japan en China.

 • Amazon.com
 • Amazon.de
 • Amazon.de/nl
 • Amazon.nl *
 • Amazon.co.uk

Je kan via Amazon veelal ook een Chromebook kopen die niet in Nederland leverbaar is, zoals bijvoorbeeld de Samsung Chromebook Plus en Pro of Google’s Pixebook en de Pixel Slate-tablet.

Amazon chromebook kopen

Houdt er dan wel rekening mee dat je al snel te maken krijgt met extra verzendkosten, importbelasting enzo.

* In Nederland heeft Amazon sinds 12 november 2014 een vestiging voor e-books voor Amazons tablet, de kindle. Als je dus een Chromebook wil kopen via Amazon in Europa, ga dan direct naar Amazon.de. Deze Duitse dochter van Amazon is veel completer en heeft ook een Nederlands vertaalt gedeelte via Amazone.de/nl.

Chinese webshops

 • AliExpres.com (hier bestel ik veel accessoires voor mijn chromebooks)
 • Alibaba.com (verkoopt voornamelijk in bulk aan ondernemingen)

Aliexpress is een dochteronderneming van Alibaba. Het grote verschil tussen Alibaba en Aliexpress is dat Alibaba bedrijven de gelegenheid biedt hun producten internationaal aan te bieden waar Aliexpress het platform is waar consumenten producten van bedrijven over heel de wereld kunnen kopen. Alibaba verkoopt voornamelijk in bulk aan ondernemingen en bij Aliexpress kan je als particulier losse producten kopen.

Producten op AliExpress zijn vaak zo goedkoop, dat het te mooi lijkt om waar te zijn! Echter, in de meeste gevallen weet de kwaliteit toch te verassen. Dat is de magie van China.

Bij AliExpress vind je echter geen Chromebooks, maar wel veel accessoires.

Specialistische webshops

 • ChromeIT.nl
 • Alternate.nl
 • Informatique.nl
 • Megekko.nl
 • Paradigit.nl
 • MaxIct.nl (voorheen MyCom.nl)

Je vind hier veelal een wat specifieker aanbod.

ChromeIT Importeert vooral de moeilijk in Nederland verkrijgbare modelen.

Dit is dus een van de weinige opties om een Samsung Chromebook Pro kopen in Nederland. Ook leveren ze Chromebooks en Chromeboxen voor scholen, meestal van Lenovo. (officieel Lenovo Partner)

Alternate is van oudsher één van de grotere online leveranciers van computers, computercomponenten en multimediaproducten in Europa. In de loop van de jaren is het assortiment steeds verder uitgebreid met aanverwante producten als huishoudelektronica, gereedschappen en speelgoed. Ze leveren zowel rechtstreeks naar de eindgebruiker of als partner voor andere verkopers. Alternate is daarmee één van de meest succesvolle e-commerce ondernemingen in haar branche.

Opgericht in 1992 in Duitsland en ruim 1.200 medewerkers met vestigingen in Duitsland, Nederland en België. Sinds 1998 is Alternate ook gevestigd in Ridderkerk, als zelfstandige aftakking van de Duitse moederorganisatie. Om ruimte te bieden aan verdere groei is in 2016 in Tholen een extra distributiecentrum gebouwd, welke orders verwerkt voor zowel Nederland als België. (zie foto hieronder)

distributiecentrum-Alternate

Alternate distributiecentrum in Tholen

Informatique is opgericht in 1995 en verkoopt een uitgebreid assortiment computers, laptops, componenten, netwerkapparatuur, randapparatuur, digitale fotografie en televisies uit voorraad.

Informatique heeft een winkel waar alles van afhaalbalie en informatiebalie tot servicecenter en magazijn te vinden is. Bij het bestellen via de website worden de producten vanuit het magazijn gereserveerd. Maar je kunt een bestelling natuurlijk ook laten bezorgen.

Showroom-informatique

Showroom van Informatique in Berkel en Rodenrijs metvoldoende gratis parkeergelegenheid

Megekko is, zo zeggen ze zelf – de site voor echte mannen. Mannen die geen gebruiksaanwijzing of helpdesk nodig hebben om in hun voornaamste levensbehoeften te voorzien. Problemen los je zelf op. Ze hebben echter geen dure telefonisch helpdesk en bieden ook geen aan huis services. En dat zie je terug in de prijs. Voor 22:30 besteld, morgen in huis – mits op voorraad. Maar in geval van een Chromebook is de levertijd meestal vanaf 3 werkdagen.

Paradigit is een Nederlandse computerfabrikant en -winkelketen die sinds 1992 actief is. De keten heeft 4 filialen in Nederland, met het hoofdkantoor en productiefaciliteiten in Eindhoven. In 2002 mocht de fabrikant zich “de grootste computerfabrikant van Nederland” noemen.

Paradigit is meerder malen uitgeroepen tot beste computerspeciaalzaak. Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis. Gratis reserveren/afhalen in een van de 4 winkels. (Eindhoven, Utrecht, Groningen en Maasstricht)

MyCom is overgenomen door Max ICT B.V. Een online aanbieder van ICT-hardware producten voor thuis en op kantoor. dus als je naar MyCom surfte voor nieuwe apparatuur dan kom je automatisch uit bij Max ICT. Let op, de prijzen staan voornamelijk vermeld excl. BTW.

Nederlandse witgoed winkelketens

 • Mediamarkt
 • Expert
 • BCC

Voordeel is dat ze bekend zijn en je kunt er best vaak een chromebook kopen tegen leuke aanbiedingsprijzen.

In de meeste fysieke winkels vind je overigens weinig tot geen goed aanbod van de laatste Chromebook modellen. Ik zou dat graag anders zien, maar het is gewoon niet anders op dit moment.

Dus als je naar een winkel gaat om een Chromebook aan den lijve ondervinden, dan moet ik je waarschijnlijk teleurstellen. Je op het internet oriënteren via reviews en blogs is dan ook gewoon een beter plan.

Uiteraard kun je ook gewoon online een chromebook kopen bij mediamarkt.nl, expert.nl of bcc.nl.

Vergelijkingswebsites

 • Kieskeurig.nl
 • Beslist.nl

In het verleden konden vergelijkingssites veel waarde toevoegen in de selectie van het juiste product en de juiste aanbieder. Zo hielpen ze consumenten met filters op specificaties en beoordelingen van producten. Veel webshops bleven hierin flink achter met slechts beperkte productinformatie, nauwelijks gebruikersreviews en een gelimiteerd aanbod. Maar de grote webshops hebben het productaanbod flink uitgebreid. Daarnaast is de productinformatie enorm verbeterd. Van uitgebreide specificaties en video reviews tot ‘best getest’ en top 10-lijsten.

Het aantal gebruikersreviews overtreft in veel gevallen zelfs dat van vergelijkingssites. Ter illustratie: een Acer Chromebook R 13 CB5-312T heeft op Kieskeurig 1 review, terwijl Coolblue 191 reviews telt.

Tweedehands Chromebook kopen?

Wil je vooral een hele goedkope chromebook kopen, denk dan eens aan een tweedehands model.

Het voordeel van een Chromebook is dat je hem binnen no-time kunt resetten waarna hij feitelijk weer als nieuw is. Je hoeft je geen zorgen te maken over wat er daarvoor allemaal mee is gebeurt en je hoeft ook niet wakker te liggen van eventuele virussen.

Uiteraard is een van de plekken om een 2e hands chromebook te kopen, marktplaats.nl

Refurbished Chromebook kopen?

Refurbished Chromebook zijn veel voordeliger in aanschaf dan wanneer je kiest voor een nieuwe. Toch beschik je met een refurbished Chromebook over dezelfde functionaliteiten als bij een nieuw model.

Een goed adres om een refurbished chromebook te kopen in Nederland is o.a. Rufurbo.nl

Hier heb je de zekerheid van een 100% perfect product dankzij het Refurbo Keurmerk. En je krijgt garantie dat eventuele accounts die aanwezig waren volledig zijn gewist.

Alle Chromebooks zijn technisch in 100% perfecte conditie, maar het is wel mogelijk dat er (lichte) gebruikssporen aanwezig zijn. Bij refurbo.nl worden alle Chromebooks geleverd met garantiecertificaat wat bij meeste tweedehands Chromebooks niet het geval is.

Veilingen

De zogenaamde Eén cent veilingen – zoals bijvoorbeeld Winveilingen.nl – lijken nog altijd een hype op internet. Het lijkt alsof je allerlei dure dingen kan kopen voor een fractie van de werkelijke prijs. Maar in werkelijkheid zijn dit helemaal geen veilingen, maar illegale kansspelen!

Je moet namelijk altijd eerst credits kopen om in te zetten om te kunnen bieden, en de klok loopt niet op een op voorhand vastgelegd moment af. Per bod dat er wordt uitgebracht komen er namelijk gemiddeld 15 seconden bij op de veilingklok.

Er is dus sprake van een inzet: de credits die je moet kopen en inzetten, er is ook sprake van een kans op winst of verlies. Je wint veel vaker de veiling niet dan wel, en het toeval speelt mee in wie er wint: want je kan op voorhand niet inschatten of er nog iemand anders een bod zal uitbrengen na jou.

En als die drie voorwaarden aanwezig zijn spreken we van een kansspel. En aangezien deze websites geen vergunning kregen van de kansspelcommissie zijn het zelfs illegale kansspelen en ben je zelfs strafbaar waneer je er aan deelneemt.

Het is natuurlijk jouw eigen keuze, maar wat mij betereft zijn veiligen niet de plek om een chromebook te kopen!

Maar je hoeft helemaal geen Chromebook te kopen!?

Veel mensen hebben een Windows laptop hebt die inmiddels al weer een paar jaartjes oud is en er met de jaren niet bepaald sneller op is geworden. Zelfs een Windows computer met een 1e generatie intel core-i5 processor en 8GB aan RAM kan er soms lang over doen om op te starten. En eenmaal opgestart loopt alles niet meer zo gesmeerd als je dat gewend was. Niet iedereen heeft altijd direct de middelen om een nieuwe computer aan te schaffen, maar gelukkig is er dan CloudReady! (ik schreef er hier meer over in een andere blog)

Het bedrijf Neverware heeft met CloudReady een gratis oplossing die jouw oude laptop een stuk sneller maakt. Het bedrijf biedt particulieren gratis hun software aan. Deze software laat Chrome OS draaien op je oude Windows pc of laptop, gewoon vanaf een USB-stick.

CloudReady is dus een prima manier om een oude (windows of Mac) laptop weer nieuw leven in te blazen, of om gewoon eens te kijken of Chrome OS je bevalt. Je kunt dan altijd nog een Chromebook kopen als het je goed bevalt.

 

FAQ Chromebook kopen

Hieronder nog even de meest gestelde vragen kort samengevat.

Welke chromebook moet ik kopen?

Je kunt doorgaans kiezen uit 11 tot 15”. De meeste Chromebooks hebben relatief eenvoudige processoren en weinig interne opslagruimte. Maar bij Chromebooks bepaalt vooral het werkgeheugen of je lekker snel en soepel kunt werken. Ga voor minimaal 4GB. Let verder of zaken als 2-in-1, touchscreen of backlit keyboard.

Waar kan ik het beste een chromebook kopen?

Voor de meeste chromebook modellen kun je gewoon terecht bij de bekende web/winkels zoals Coolblue, Bol, Mediamarkt of BCC.

Wat kost een chromebook?

Je kunt chromebooks in ruwweg 3 prijscategorieen verdelen. Budget: tot 300 euro | Middenklasse: 300  – 600 euro | Premium: boven de 600 euro.

Wat is de beste chromebook?

ASUS_Chromebook_Flip_C434

Tot de absolute beste Chromebooks van 2019 behoren o.a.; – Google’s Pixelbook/Go, Asus Chromebook Flip C434 en de Acer Chromebook Spin 13.

Conclusies

Er verschijnen steeds meer modellen op de markt. En hoewel de basis gelijk is door het bekende Chrome OS systeem zijn er nog altijd veel keuzes die je kunt maken. Hoe snel moet de Chromebook bijvoorbeeld zijn? Wil je wel of geen HD scherm en welk formaat moet deze hebben?

Dit blog zal in de loop der tijd verder worden aangevuld, als je suggesties hebt plaats dan gerust een reactie hieronder.

Hoe dan ook, ik hoop dat je via dit blog iets wijzer bent geworden om met de juiste agument een chromebook te gaan kopen.

Foto credits:
Google, Coolblue, Amazon, Alternate, Informatique

COMMENTS

WORDPRESS: 8
 • comment-avatar
  JP van Daal 5 maanden ago

  Waarom geen Lenovo vermeld? Interesse in de Lenovo s330, voornamelijk ook ivm budget.

  • comment-avatar

   Bedankt voor je reactie JP. Lenovo moet inderdaad nog worden toegevoegd aan dit artikel, en ook Dell. In een blog waarin ik 12 chromebooks van alle prijscategorien op een rijtje heb gezet zie je de Lenovo c330 voorop, vooral omdat het een prima budget-chromebook is en 360 graden omklapbaar. De Lenovo Chromebook s330 is nog iets voordeliger maar niet omklapbaar – maar who cares!. Lenovo heeft overigens een nieuwe range Chromebooks aangekondigd. De nieuwe modellen maken deel uit van een nieuwe Lenovo Chromebook s340-lijn en nemen vermoedelijk de plaats in van de huidige S330. Opmerkelijk, want de s330 is in 2018 uitgebracht en krijgt updates tot 2025. De Lenovo Chromebook s330 81JW0008MH is bij Coolblue nu voor 199,- euro in de aanbieding – echt een prima solide Chromebook en ik adviseer hem zeker te kopen.

 • comment-avatar
  Windtson 7 maanden ago

  Een heel goed, aanvullend artikel.
  Ik heb sinds begin dit jaar een Chromebook en ik moet zeggen; het valt me 200% mee !
  Er zijn zo veel apps in de store dat er eigenlijk altijd wel een alternatief is voor een Windows-programma. Voor wat ik er mee doe, kan ik er goed mee uit de voeten.
  Online opslag is ideaal in combinatie met een Android-gsm.

  De Chromebook start razendsnel op, apps werken in een sandbox zodat virussen en malware geen invloed hebben op de besturing of andere apps, wel een lekker gevoel natuurlijk.
  Voor mij geen Windows of Mac meer. Ik ga binnenkort kijken naar nóg een Chromebook, met meer geheugen, een groter (touch)scherm en een ietsje snellere processor. Ook een numpad is voor mij wel makkelijk omdat ik nogal wat data moet invoeren.

  • comment-avatar

   Bedankt voor het delen van je positieve ervaringen Windtson/Erik. En ja het heeft inderdaad steeds vaker zin om een Chromebook te kopen met wat meer RAM en intern geheugen en een iets zwaardere processor. Je ziet dat fabrikanten daar ook op inspelen.

 • comment-avatar
  • comment-avatar

   Ja, de zogenaamde ‘Auto Update expiration’-datum is wel van belang als je een chromebook wil kopen. Het goede nieuws is dat Google de AUE-datum heeft verlengd bij de nieuwere Chrome OS-hardware: dus nieuwe apparaten moeten ten minste 6,5 jaar updates ontvangen in plaats van 5. Maar oudere Chromebooks en Chromeboxes krijgen nog steeds maar 5 jaar … en sommige oudere modellen zijn al gestopt updates ontvangen. En het punt is dat veel winkels relatief oudere chromebooks blijven aanbieden zonder hier echt melding van te maken. Dus als je een chromebook wil kopen, koop dan bij voorkeur een van de laatst uitgebrachte modellen. Als je toch voor een aanbieding kiest, realiseer je dan dat je doorgaans nog maar een paar jaar kunt profiteren van de automatisch updates. Of dat echt een probleem is valt te bezien, maar dus nogmaals – ik zal hier binnenkort uitgebreider over berichten. [Update: 24 juni, zie artikel over Auto Update Policy hier]

 • comment-avatar

  Goed uitgelegd. Sinds kort wekt bij mij ook de interesse met Chrome OS.
  Paar weken geleden een oude windows laptop de cloudready van neverware  op geïnstalleerd. Dit is op basis van chromium os.  En ik ben enthousiast over geworden. Kan ik zien of chrome OS iets is. En ik moet zeggen ik privé aardig uit de voeten hiermee.
  Voordeel van deze configuratie is dat het geen geld heeft gekost.
  Nadeel van neverware is dat er geen google assistant en geen Android apps op draait.

  • comment-avatar

   Hoi Jelle,
   Bedankt voor je reactie, goed om te horen dat je inderdaad ook via cloudReady het besturingssysteem Chrome OS op vrijwel iedere oude PC kan installeren. Ik wil deze mogelijkheid zeker nog in dit blog verwerken want het is zeker van toegevoegde waarde voor iedereen die overweegt een Chromebook te kopen. En ondanks het feit dat Neverware (de makers van CloudReady) los staat van Google, is het wellicht goed te weten dat Google toch ook zo’n 6,5 miljoen dollar heeft geinvesteerd in het op de educatieve markt gerichte Neverware. En voor wat het waard is Jelle, ik werk zelf tegenwoordig ook op mijn Chromebook voor zakelijk toepassingen. Het bedrijf waar ik voor werk is helemaal Windows-minded maar ik kan via Office 365 gewoon alles op mijn Chromebook doen. En dus gewoon emailen via Outlook, presentaties met Powerpoint, en tekst of spreadsheet bestanden met Word en Excel. Daarnaast is alle andere corporate software tegenwoordig allemaal in de Cloud, zoals het o.a. ook ons CRM platform Salesforce.com enzo. Los daarvan gaat mijn voorkeur toch nog altijd uit naar Google Docs of Gsuite, waarbij het binnenkort gewoon mogelijk is om naadloos te werken met Windows Office bestanden.

 • DISQUS: