Vorig jaar December besloten mijn vrouw en ik een Asus Chromebox voor haar moeder te kopen. Dit, nadat ze weer eens had geklaagd over hoe traag haar bureaublad was. In mijn familie ben ik namelijk de aangewezen persoon om naar toe te gaan voor problemen met computers. Niet dat ik hierom gevraagd  heb, maar zo is het gewoon.

ik denk dat ik een virus heb, kun jij er eens naar kijken…

Ik ben daadwerkelijk de tel kwijt geraakt hoevaak ik ben gevraagd iets te “repareren”,  te “versnellen”, of “ik denk dat ik een virus heb, mijn computer is zo traag, kun je er eens naar kijken”. Wat ik in de loop der tijd wel heb ontdekt, is dat er bijna nooit sprake is van een virus. De oplossing is veelal domweg dat ze gewoon een nieuwe machine nodig hebben. En eerlijk gezegd – zonder beledigend te willen zijn – was ik het gewoon beu om al deze ‘digibeten’ elke keer weer uit de brand te moeten helpen met van alles en nog wat.

Feit is, Windows is gewoon lastig om te onderhouden. En er zijn ongetwijffeld veel mensen die dit tegen zullen spreken, maar tenzij het je hobby is en je dit soort dingen gemakkelijk en leuk vindt om te doen, is het gewoon allemaal heel irritant.

Dus met dit alles in het achterhoofd, zei ik dat ik voor mijn schoonmoeder een Chrome-device wilde kopen. En zodoende hebben we dus voor iets meer dan 300 euro de Asus Chromebox voor haar aangeschaft met een Intel Celeron processor, 4GB werkgeheugen en 32GB SSD interne opslag. Deze Chromebox was zo aan te sluiten op haar oude monitor, toetsenboord en muis, en 10 minuten later was ze al aan het patiencen.

meest favoriete computer die mijn schoonmoeder ooit heeft gehad

En laat dit nu verreweg de meest favoriete computer zijn die mijn schoonmoeder ooit heeft gehad. Ze heeft niet langer een trage computer. Het start in minder dan 10 seconden op. Alles wordt opgeslagen en gesynchroniseerd. Geen Windows-updates , geen gefragmenteerde harde schijven, geen virussen. En ze kan nog altijd gewoon solitaire spelen via een Chrome Store-app. Ook speelt het video’s af terwijl ze haar facebook checkt.

Als ChromeOS ooit in de problemen raakt, is het zo eenvoudig als het doen van een “powerwash” die in feite een fabrieksreset is en alles naar de oorspronkelijke staat terugbrengt. Maar omdat alles in ChromeOS wordt gesynchroniseerd, wordt zodra mijn schoonmoeder zich opnieuw aanmeldt, alles hersteld zoals het was.

Chromebooks/boxes worden geleverd met 100 gb online opslagruimte die via Google Drive is te openen in chromeOS, zodat het werkt alsof het een harde schijf in de computer is. ChromeOS is ongelooflijk eenvoudig. Er zijn niet veel keuzemenu’s en je kunt simpelweg  niet verdwalen in het besturingssysteem.

Er is absoluut geen leercurve

ChromeOS is dan ook ronduit geweldig voor digibeten. En ook al ben ik zelf absoluut geen digibeet, toch is het ook voor mij een ware verademing! Er is absoluut geen leercurve, buiten het begrijpen van het installeren/verwijderen van een Chrome-app of -extensie.

Ik kan een Chromebook/Box van harte aanbevelen, met name voor niet-technische mensen. Je hebt dus nagenoeg geen technische ondersteuning meer nodig, en dat maakt ons werk zo veel gemakkelijker! :)

Wel adviseer ik altijd eerst je primaire behoeften te bekijken en na te gaan of ChromeOS daadwerkelijk een goede keuze is. Het is van belang de beperkingen te begrijpen, maar die zijn veelal verwaarloosbar tenopzichte van dat gene wat je er allemaal voor terugkrijgt.

Ik ken verwoede Windows-aanhangers die zich op een bepaald moment hebben overgegeven en er een Chromebook als tweede laptop in huis bij hebben. En ook al geven ze het niet graag toe, eigenlijk is de chromebook vaak hun eerste machine geworden.  Hun Windows computer speelt steeds vaker slechts een bijrol.

Conclusie:

Chromebook/box is in het bijzonder geschikt voor digibeten, ouderen en/of bejaarde mensen. Dus of je nu zelf bejaard bent, of je bent op zoek naar een geschikte laptop voor je bejaarde vader, moeder of schoonouders… Neem zeker een Chromebook/box in overweging. Het zal een ieder heel veel gemoedsrust opleveren.

Foto credits:
Blog afbeelding: Auteursrecht via Cathy Yeulet/nl.123rf.com