Chromebook Kopen? [De Complete Gids]

Chromebook kopen 1920 x 1280

Wil jij een Chromebook kopen? Dit is de complete handleiding voor als je een nieuwe (Android supported) Chromebook gaat kopen in Nederland of Belgie.

Lees ook mijn blog: Wat is een Chromebook?

Waarom een Chromebook kopen?

Zoals de naam al doet vermoeden, wat een Chromebook anders maakt dan andere laptops is het besturingssysteem. Chrome OS is ontworpen om voornamelijk online applicaties en opslag te gebruiken in plaats van programma’s en bestanden op een traditionele harddisk.

Chromebook-kopen-mobiel-werken
Chromebook staat voor mobiliteit

Desondanks is er nog wel altijd een zogenaamde Solid-state drive (SSD) aanwezig waarop je ook offline applicaties (o.a. Android apps) en al je bestanden kunt opslaan. Chromebooks hebben echter geen ingebouwde CD-Rom speler meer ingebouwd en zijn mede daarom bijzonder licht, gebruiksvriendelijk én voordelig. Ze starten razendsnel op, hebben een lange accuduur en vereisen weinig instelling of onderhoud.

Wat kost een Chromebook?

Chromebooks zijn begonnen als een goedkoop alternatief voor traditionele laptops. In de beginperiode werden ze ook wel netbooks of notebooks genoemd. En je kunt nu nog steeds een Chromebook kopen vanaf zo’n 200 euro.

Maar sinds zo ongeveer 2017 is er steeds meer variatie in het aanbod van Chromebooks. Waaronder dus ook steeds meer premium modellen met hogere resolutie schermen en snellere processoren. Deze zogenaamde High-end Chromebooks zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 700 euro en hebben meer weg van high-end laptops of Ultrabooks.

Hier volgt een overzichtje waarin je kunt zien aan welke prijs je moet denken, afhankelijk van de uitvoering en specificaties;

Clamshell Chromebook (Clamshell is ouderwetse laptop, scherm is niet omklapbaar)
11″ TN scherm, 1366×768 pixels (dus geen HD)
Intel Celeron processor (of Mediatek)
2 GB RAM en 16GB opslagruimte
Verder geen toeters en bellen
Verkoopprijs ligt rond de 200 euro
Idem, maar met 4GB RAM, rond de 250 euro
Idem, maar 2-in-1 en IPS touch scherm (HD), vanaf zo’n 300 euro

Daarna betaal je een meerprijs voor zaken als de grote van het scherm, resolutie, type processor, meer RAM en intern geheugen. Om je een klein beetje een idee te geven waar je aan moet denken heb ik wat upgrades op een rijtje gezet, reken op;

+32GB geheugen kost ca. +50 euro
+4GB RAM kost ca. +100 euro
IPS ipv TN kost ca. +100 euro
Pentium ipv Celeron kost +100 euro
Intel Core i3  ipv Pentium +100 euro
Intel Core i5 ipv Core i3 kost +150 euro
Intel Core i7 ipv Cor i5 kost + 300 euro

Dus laten we eens uitgaan van de eerder genoemde Clamshell Chromebook met Celeron processor, 4GB RAM met max. 32 GB interne opslag voor ca. 250-300 euro. Stel dat je daar toch liever een IPS scherm wil aanschaffen (+100 euro) met 8GB aan RAM (+100 euro) en 64GB interne opslag (+50 euro) met een Core i5 processor (+150). Even snel optellen: 250+100+100+50+150=750 euro. Een beetje kort door de bocht, maar het klopt aardig. Er is een goede kans dat je een geschikte chromebook kan kopen voor minder dan dit bedrag, ook mede afhankelijk van andere factoren zoals de schermgrote en beschikbare Kaart en USB-poorten.

Let wel, dit is allemaal slechts een indicatie en e.e.a. verschilt sterk tussen fabrikanten en uitvoeringen. Daarnaast kunnen prijzen van hardware componenten soms enorm fluctueren en spelen aanbiedingen een grote rol bij de uiteindelijke prijs. Wel laat het zien dat deze hardware componenten een groot deel van de prijs kunnen bepalen.

11″ schermen zie je veel bij Chromebooks, logisch want ze zijn vooral ontworpen voor het mobiele internet en computing. Maar je ziet steeds meer variatie en je kunt tegenwoordig dan ook gemakkelijk een 12 t/m 15″ chromebook kopen.

Wil je een Chromebook kopen met een 12″ of 13″ scherm, denk dan aan een prijsniveau vanaf zo’n 400 euro.

Ben je van plan een Chromebook te kopen met een 14″ of 15″ scherm, reken dan op een prijs vanaf zo’n 300 euro.

Elders op deze website vind je een lijst met 12 modellen in alle prijsklassen.

Chromebook kopen in Nederland en België?

De beschikbaarheid van de verschillende fabrikanten/modellen een vraag en aanbod kwestie. Gelukkig worden Chromebooks dus ook in Nederland en België steeds populairder.

Maar onder meer Google zelf, maar ook Samsung importeren vooralsnog geen Chromebook in Nederland of België. Hopelijk komt daar snel verandering in.

En ook fabrikanten die wel officieel laptops/Chromebooks importeren in de Benelux, zullen niet altijd zondermeer alle modellen op de markt brengen in Nederland en België.

Let ook goed op dat fabrikanten vaak specifieke modellen uitbrengen in een land, die dus niet altijd volledig overeenkomen met modellen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten van Amerika. Als je dan ook buitenlandse blogs of youtube filmpjes bekijkt over Chromebooks, let wel op dat de specificaties kunnen afwijken in Nederland of België.

Houdt er bovendien rekening mee dat de meeste Chromebooks een Qwerty toetsenbord hebben, geen probleem in Nederland, maar voor de Belgische Chromebook-fans is Chromebook met Azerty toetsenbord lastiger verkrijgbaar.

Toch zijn er wel (en gelukkig steeds meer) Chromebooks te krijgen met een Azerty keyboard.

Welke Chromebook kopen?

Er zijn veel fabrikanten die Chromebooks maken, hier dus een overzicht van welcke chromebooks je allemaal kunt kopen.

Klik hier voor mijn blog over de beste chromebooks van 2020, een lijst met 12 modellen in alle prijsklassen.

Google Chromebook kopen

Na de aanvankelijke introductie van de beta-chromebook (Cr48) in December 2010, introduceerde Google op 11 mei 2011, tijdens het Google I/O event, daadwerkelijk twee Chromebooks van de fabrikanten Samsung en Acer.

Het is pas vanaf Januari 2013 dat Google zijn eigen Chromebook introduceerde, de Chromebook Pixel. Vanaf dat moment laat Google zien dat Chromebooks niet alleen goedkoop hoeven te zijn.

Vanaf dat moment komt Google pakweg om de twee jaar met een vernieuwde versie. In 2017 neemt Google afstand van de naam Chromebook Pixel en doopt het nieuwe toestel om tot de Pixelbook.

In 2018 introduceert Google z’n eerste daadwerkelijk tablet, de Google Slate, die verder wel weer helemaal gebruik maakt van de software architectuur van de Chromebook Pixel/Pixelbook, dus Chrome OS in combinatie met Android.

 • Chromebook Pixel (1e generatie, 2013)
 • Chromebook Pixel (2e generatie, 2015)
 • Pixelbook (3e generatie, 2017)
 • Pixel slate (2018)
Google-Pixelbook-Chromebook-Kopen
van links naar rechts: Google Chromebook Pixel 1, Google Chromebook Pixel 2, Google Pixelbook, Google pixel slate

Helaas importeert Google geen Chromebooks in Nederland, dus als je deze Google Pixelbook  (chromebook) of Slate (tablet) wil kopen dan ben je aangewezen op andere import kanalen zoals een van de Amazon’s of ChromeIT.

Samsung Chromebook kopen

Samsung Electronics, met het hoofdkantoor in Daegu, Zuid-Korea is een van de grootste elektronicaconcerns ter wereld en maakt deel uit van de Zuid-Koreaanse Samsung Group. Samsung is actief in meer dan 60 landen. De naam “samsung” betekent letterlijk “drie sterren” in het Koreaans.

Samsung was feitelijk de eerste die met een Chromebook op de markt kwam, de Samsung Series 5, gevolgd door een hele serie aan opvolgers. We beginnen dit lijstje vanaf 2014;

 • Samsung Chromebook 2 (2014)
 • Samsung Chromebook 3 (2016)
 • Samsung Chromebook Plus (2017)
 • Samsung Chromebook Pro (2017)
 • Samsung Chromebook Plus V2 (2018)
 • Samsung Chromebook Pro V2 (2018)
 • Samsung Chromebook Plus V2 (2019)

De Samsung Chromebook 3, Plus en Pro hebben Android Support. Voor de Samsung Chromebook 2 staat dit vooralsnog nog steeds op de planning, dus…? De nog oudere modellen van Samsung komen in ieder geval niet meer in aanmerking voor Android support.

Samsung Chromebook Plus of Pro kopen in Nederland?

Helaas importeert Samsung, net als Google ook geen laptops meer in Nederland. Dus als je een Samsung Chromebook plus of pro wil kopen dan ben je  aangewezen op een van de andere import kanalen zoals een van de Amazon’s (UK of Duitsland) of ChromeIT.

De verschillende modellen zijn wel behoorlijk verwarend, en je moet dus heel goed opletten als je een Samsung Chromebook Plus of Pro gaat aanschaffen. Om een voorbeeld te geven, de Samsung Chromebook Plus (2017) vs de Plus V2 (2018) heeft aanzienlijk verschillende specs, de (2017) heeft o.a. een andere Beeldscherm Ratio, meer Pixels (scherper) en Nits (helderder). En dan is er de V2 (2019) die weer behoorlijk afwijkt van de V2 (2018), voornamelijk op design/kleur.

Acer Chromebook kopen

Acer is een Taiwanese electronicaproducent. Het is een van de vijf grootste bedrijven ter wereld in de verkoop van merk-pc’s. Acers producten bestaan onder andere uit desktop- en mobiele pc’s, servers en opslag, displays, led-tv’s en randapparaten.

Acer kwam net als Samsung in 2011 met een van de eerste Chromebooks op de markt. Bij Acer ging het hier om de Chromebook AC700, een netbook achtige laptop. Heel veel modellen volgen, maar om de lijst niet al te lang te maken beginnen we vanaf 2014; (onderstaande lijst staat zo goed en kwaad als het kan in chronologische volgorde)

Ik vind dat Acer mooie en goede Chromebooks maakt, maar het duizeld mij zo nu en dan van alle modellen die ze aanbieden. Maar dat gezegd hebbende, denk ik dat de Spin 11, en nu dus ook Spin 13 en Spin 15 wel een beetje de paradepaardjes zijn anno 2020.

Acer is behoorlijk actief in de Benelux en hun Chromebook kun je dan ook gemakkelijk kopen in de meeste winkels en webwinkels.

ASUS Chromebook kopen

Asus (ook wel ASUSTeK of ASUSTeK Computer) is een producent van computers (laptops en desktops), smartphones en onderdelen voor computers Het bedrijf is opgericht in 1989 in Taiwan door TH Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh et MT Lia. Het hoofdkwartier is gevestigd in Taipei. Asus heeft inmiddels ook vele vestigingen in Europa, waaronder Duitsland, Nederland, Tsjechië en Frankrijk.

 • ASUS Chromebook C200, C300 > 2014
 • ASUS Chromebook C201 > 2015
 • ASUS Chromebook Flip C100PA > 2015
 • ASUS Chromebook C202 > 2016
 • ASUS Chromebook Flip C101PA > 2016
 • ASUS Chromebook Flip C213 > 2016
 • ASUS Chromebook C300SA / C301SA > 2016
 • ASUS Chromebook Flip C302 > 2017
 • ASUS Chromebook C202SA > 2018
 • ASUS Chromebook C223, C423 en C523 > 2019
 • ASUS Chromebook C434

Ook Asus maakt steeds betere en mooiere Chromebooks. Asus maakte vanaf 2015 vooral veel los met de Asus Chromebook Flip, beginnende met de C100PA en iets later C101PA – een convertable Chromebook met een voor Chromebook uniek formaat van 10″.

In 2017 kwamen ze ook met de 13″ Flip (C302) die nog meer furore maakte door zijn Macbook Pro-achtige uitstraling. Deze Asus Chromebook C302 zie je dan ook vaak aangeduid als de Asus Chromebook Flip Pro.

In 2019 komt Acer met de opvolger van de Flip-Pro, de C434. Deze heeft een modernere uitstraling (ultrabook-achtig) en nog betere hardware. De Asus (Windows laptop) Zenbook Flip S heeft grotendeels model gestaan voor deze nieuwe Chromebook.

HP Chromebook kopen

Hewlett-Packard (algemeen bekend als HP) is een van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven. Het leveringsprogramma loopt van eenvoudige elektronica-onderdelen tot software en dienstverlening.

HP is begonnen (1939) in een garage in Palo Alto, waar William (Bill) Hewlett en David (Dave) Packard wetenschappelijke instrumenten maakten. De volgorde van hun achternamen in de bedrijfsnaam werd bepaald door een muntje op te gooien. De garage geldt tegenwoordig als geboorteplaats van Silicon Valley.

 • HP Chromebook Pavilion 14 > begin 2013
 • HP Chromebook 11 en 14, G1 t/m G5 > tussen medio 2013-2016
 • HP Chromebook 13 (G1) > 2016
 • HP Chromebook X360 > 2018
 • HP Chromebook X2 > 2018

De G# bij sommige modellen staat voor generatie en belangrijke verschillen tussen de verschillende generaties zitten hem vooral in de processor en wireless specifiecaties. HP gebruikt deze classificatie ook voor andere (Windows) laptops maar een duidelijke lijn is moelijk te vinden.

HP’s top model is anno 2019 toch wel de X2. Deze nieuwste Chromebook van HP heeft een afneembaar toetsenbord zodat je dit toestel ook als een daadwerkelijke tablet kan gebruiken. Wil jij een HP Chromebook x2 kopen?, reken dan wel op een minimale aanschapprijs van zo’n 850,- euro.

Waar kun je het beste een Chromebook kopen?

Nederlandse E-Commercebedrijven/Webshops

Coolblue.nl hoort technisch misschien beter in het rijtje van de specialistische webshops. Want alhoewel een breed assortiment, richten zij zich toch sec op elektronica. Toch heb ik Coolblue onder het kopje van grotere en bekende Nederlandse warenhuis/webshops geplaatst omdat ik ze wel zie als een van de grote jongens.

Coolblue is begonnen als studentenbedrijfje in 1999, met aanvankelijk vooral hele specifike websites als mp3man.nl en laptopshop.nl. Maar inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een van de grootste en snelst groeiende webshops. Ze geven goed advies en hebben echt een bijzondere sterke focus op klanttevredenheid.

Ook met Bol.com heb ik zelf goede ervaringen. Qua prijs ontlopen Coolblue.nl en Bol.com elkaar overigens niet zo veel. Miljoenen Nederlanders en Belgen winkelen bij bol.com. En ze kunnen kiezen uit artikelen binnen meer dan 20 productcategorieën. Hiermee is Bol.com wel een beetje de Nederlandse Amazon.

Met Wehkamp.nl heb ik zelf eigenlijk geen persoonlijke ervaring, maar lees hier eventueel meer over de 10 voordelen van Wehkamp. En ook hier kun je dus terrecht voor de aanschaf van een chromebook.

Je kunt misschien best ergens anders voor een of twee tientjes minder dezelfde chromebook kopen, maar bij bovengenoemde concerns is de service gewoon echt goed geregeld. En ik heb vaste accounts (in mijn geval in ieder geval bij Coolblue.nl) zodat het hele proces gewoon veel gemakkelijker gaat. Ze verrassen mij tot nu toe elke keer weer met een snelle en betrouwbare levering of ik rijd gewoon even langs bij een van de 9 winkels van Coolblue in Nederland en België. (waaronder 2 XXL winkels in Amsterdam en Den Haag, zie foto hieronder)

coolblue_XXL_Chromebook-kopen

En nooit gezeur bij retournering of klachten. 🙂

Buitenlandse webshops

Amazon.com is een Amerikaans e-commercebedrijf gevestigd in Seattle (Washington) Verenigde Staten. Het was een van de eerste grote bedrijven die goederen over het internet verkochten en het werd opgericht in 1994 door Jeff Bezos. Amazon heeft internationaal vestigingen in de UK, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Japan en China.

 • Amazon.com
 • Amazon.de
 • Amazon.de/nl
 • Amazon.nl *
 • Amazon.co.uk

Je kan via Amazon veelal ook een Chromebook kopen die niet in Nederland leverbaar is, zoals bijvoorbeeld de Samsung Chromebook Plus en Pro of Google’s Pixebook en de Pixel Slate-tablet.

Amazon chromebook kopen

Houdt er dan wel rekening mee dat je al snel te maken krijgt met extra verzendkosten, importbelasting enzo.

* In Nederland heeft Amazon sinds 12 november 2014 een vestiging voor e-books voor Amazons tablet, de kindle. Als je dus een Chromebook wil kopen via Amazon in Europa, ga dan direct naar Amazon.de. Deze Duitse dochter van Amazon is veel completer en heeft ook een Nederlands vertaalt gedeelte via Amazone.de/nl.

Chinese webshops

 • AliExpres.com (hier bestel ik veel accessoires voor mijn chromebooks)
 • Alibaba.com (verkoopt voornamelijk in bulk aan ondernemingen)

Aliexpress is een dochteronderneming van Alibaba. Het grote verschil tussen Alibaba en Aliexpress is dat Alibaba bedrijven de gelegenheid biedt hun producten internationaal aan te bieden waar Aliexpress het platform is waar consumenten producten van bedrijven over heel de wereld kunnen kopen. Alibaba verkoopt voornamelijk in bulk aan ondernemingen en bij Aliexpress kan je als particulier losse producten kopen.

Producten op AliExpress zijn vaak zo goedkoop, dat het te mooi lijkt om waar te zijn! Echter, in de meeste gevallen weet de kwaliteit toch te verassen. Dat is de magie van China.

Bij AliExpress vind je echter geen Chromebooks, maar wel veel accessoires.

Specialistische webshops

 • ChromeIT.nl
 • Alternate.nl
 • Informatique.nl
 • Megekko.nl
 • Paradigit.nl
 • MaxIct.nl (voorheen MyCom.nl)

Je vind hier veelal een wat specifieker aanbod.

ChromeIT Importeert vooral de moeilijk in Nederland verkrijgbare modelen.

Dit is dus een van de weinige opties om een Samsung Chromebook Pro kopen in Nederland. Ook leveren ze Chromebooks en Chromeboxen voor scholen, meestal van Lenovo. (officieel Lenovo Partner)

Alternate is van oudsher één van de grotere online leveranciers van computers, computercomponenten en multimediaproducten in Europa. In de loop van de jaren is het assortiment steeds verder uitgebreid met aanverwante producten als huishoudelektronica, gereedschappen en speelgoed. Ze leveren zowel rechtstreeks naar de eindgebruiker of als partner voor andere verkopers. Alternate is daarmee één van de meest succesvolle e-commerce ondernemingen in haar branche.

Opgericht in 1992 in Duitsland en ruim 1.200 medewerkers met vestigingen in Duitsland, Nederland en België. Sinds 1998 is Alternate ook gevestigd in Ridderkerk, als zelfstandige aftakking van de Duitse moederorganisatie. Om ruimte te bieden aan verdere groei is in 2016 in Tholen een extra distributiecentrum gebouwd, welke orders verwerkt voor zowel Nederland als België. (zie foto hieronder)

distributiecentrum-Alternate
Alternate distributiecentrum in Tholen

Informatique is opgericht in 1995 en verkoopt een uitgebreid assortiment computers, laptops, componenten, netwerkapparatuur, randapparatuur, digitale fotografie en televisies uit voorraad.

Informatique heeft een winkel waar alles van afhaalbalie en informatiebalie tot servicecenter en magazijn te vinden is. Bij het bestellen via de website worden de producten vanuit het magazijn gereserveerd. Maar je kunt een bestelling natuurlijk ook laten bezorgen.

Showroom-informatique
Showroom van Informatique in Berkel en Rodenrijs metvoldoende gratis parkeergelegenheid

Megekko is, zo zeggen ze zelf – de site voor echte mannen. Mannen die geen gebruiksaanwijzing of helpdesk nodig hebben om in hun voornaamste levensbehoeften te voorzien. Problemen los je zelf op. Ze hebben echter geen dure telefonisch helpdesk en bieden ook geen aan huis services. En dat zie je terug in de prijs. Voor 22:30 besteld, morgen in huis – mits op voorraad. Maar in geval van een Chromebook is de levertijd meestal vanaf 3 werkdagen.

Paradigit is een Nederlandse computerfabrikant en -winkelketen die sinds 1992 actief is. De keten heeft 4 filialen in Nederland, met het hoofdkantoor en productiefaciliteiten in Eindhoven. In 2002 mocht de fabrikant zich “de grootste computerfabrikant van Nederland” noemen.

Paradigit is meerder malen uitgeroepen tot beste computerspeciaalzaak. Voor 23.30 uur besteld, morgen in huis. Gratis reserveren/afhalen in een van de 4 winkels. (Eindhoven, Utrecht, Groningen en Maasstricht)

MyCom is overgenomen door Max ICT B.V. Een online aanbieder van ICT-hardware producten voor thuis en op kantoor. dus als je naar MyCom surfte voor nieuwe apparatuur dan kom je automatisch uit bij Max ICT. Let op, de prijzen staan voornamelijk vermeld excl. BTW.

Nederlandse witgoed winkelketens

 • Mediamarkt
 • Expert
 • BCC

Voordeel is dat ze bekend zijn en je kunt er best vaak een chromebook kopen tegen leuke aanbiedingsprijzen.

In de meeste fysieke winkels vind je overigens weinig tot geen goed aanbod van de laatste Chromebook modellen. Ik zou dat graag anders zien, maar het is gewoon niet anders op dit moment.

Dus als je naar een winkel gaat om een Chromebook aan den lijve ondervinden, dan moet ik je waarschijnlijk teleurstellen. Je op het internet oriënteren via reviews en blogs is dan ook gewoon een beter plan.

Uiteraard kun je ook gewoon online een chromebook kopen bij mediamarkt.nl, expert.nl of bcc.nl.

Vergelijkingswebsites

 • Kieskeurig.nl
 • Beslist.nl

In het verleden konden vergelijkingssites veel waarde toevoegen in de selectie van het juiste product en de juiste aanbieder. Zo hielpen ze consumenten met filters op specificaties en beoordelingen van producten. Veel webshops bleven hierin flink achter met slechts beperkte productinformatie, nauwelijks gebruikersreviews en een gelimiteerd aanbod. Maar de grote webshops hebben het productaanbod flink uitgebreid. Daarnaast is de productinformatie enorm verbeterd. Van uitgebreide specificaties en video reviews tot ‘best getest’ en top 10-lijsten.

Het aantal gebruikersreviews overtreft in veel gevallen zelfs dat van vergelijkingssites. Ter illustratie: een Acer Chromebook R 13 CB5-312T heeft op Kieskeurig 1 review, terwijl Coolblue 191 reviews telt.

Tweedehands Chromebook kopen?

Wil je vooral een hele goedkope chromebook kopen, denk dan eens aan een tweedehands model.

Het voordeel van een Chromebook is dat je hem binnen no-time kunt resetten waarna hij feitelijk weer als nieuw is. Je hoeft je geen zorgen te maken over wat er daarvoor allemaal mee is gebeurt en je hoeft ook niet wakker te liggen van eventuele virussen.

Uiteraard is een van de plekken om een 2e hands chromebook te kopen, marktplaats.nl

Refurbished Chromebook kopen?

Refurbished Chromebook zijn veel voordeliger in aanschaf dan wanneer je kiest voor een nieuwe. Toch beschik je met een refurbished Chromebook over dezelfde functionaliteiten als bij een nieuw model.

Een goed adres om een refurbished chromebook te kopen in Nederland is o.a. Refurbo.nl

Hier heb je de zekerheid van een 100% perfect product dankzij het Refurbo Keurmerk. En je krijgt garantie dat eventuele accounts die aanwezig waren volledig zijn gewist.

Alle Chromebooks zijn technisch in 100% perfecte conditie, maar het is wel mogelijk dat er (lichte) gebruikssporen aanwezig zijn. Bij refurbo.nl worden alle Chromebooks geleverd met garantiecertificaat wat bij meeste tweedehands Chromebooks niet het geval is.

Veilingen

De zogenaamde Eén cent veilingen – zoals bijvoorbeeld Winveilingen.nl – lijken nog altijd een hype op internet. Het lijkt alsof je allerlei dure dingen kan kopen voor een fractie van de werkelijke prijs. Maar in werkelijkheid zijn dit helemaal geen veilingen, maar illegale kansspelen!

Je moet namelijk altijd eerst credits kopen om in te zetten om te kunnen bieden, en de klok loopt niet op een op voorhand vastgelegd moment af. Per bod dat er wordt uitgebracht komen er namelijk gemiddeld 15 seconden bij op de veilingklok.

Er is dus sprake van een inzet: de credits die je moet kopen en inzetten, er is ook sprake van een kans op winst of verlies. Je wint veel vaker de veiling niet dan wel, en het toeval speelt mee in wie er wint: want je kan op voorhand niet inschatten of er nog iemand anders een bod zal uitbrengen na jou.

En als die drie voorwaarden aanwezig zijn spreken we van een kansspel. En aangezien deze websites geen vergunning kregen van de kansspelcommissie zijn het zelfs illegale kansspelen en ben je zelfs strafbaar waneer je er aan deelneemt.

Het is natuurlijk jouw eigen keuze, maar wat mij betereft zijn veiligen niet de plek om een chromebook te kopen!

Maar je hoeft helemaal geen Chromebook te kopen!?

Veel mensen hebben een Windows laptop hebt die inmiddels al weer een paar jaartjes oud is en er met de jaren niet bepaald sneller op is geworden. Zelfs een Windows computer met een 1e generatie intel core-i5 processor en 8GB aan RAM kan er soms lang over doen om op te starten. En eenmaal opgestart loopt alles niet meer zo gesmeerd als je dat gewend was. Niet iedereen heeft altijd direct de middelen om een nieuwe computer aan te schaffen, maar gelukkig is er dan CloudReady! (ik schreef er hier meer over in een andere blog)

Het bedrijf Neverware heeft met CloudReady een gratis oplossing die jouw oude laptop een stuk sneller maakt. Het bedrijf biedt particulieren gratis hun software aan. Deze software laat Chrome OS draaien op je oude Windows pc of laptop, gewoon vanaf een USB-stick.

CloudReady is dus een prima manier om een oude (windows of Mac) laptop weer nieuw leven in te blazen, of om gewoon eens te kijken of Chrome OS je bevalt. Je kunt dan altijd nog een Chromebook kopen als het je goed bevalt.

Conclusies

Er verschijnen steeds meer modellen op de markt. En hoewel de basis gelijk is door het bekende Chrome OS systeem zijn er nog altijd veel keuzes die je kunt maken. Hoe snel moet de Chromebook bijvoorbeeld zijn? Wil je wel of geen HD scherm en welk formaat moet deze hebben?

Dit blog zal in de loop der tijd verder worden aangevuld, als je suggesties hebt plaats dan gerust een reactie hieronder.

Hoe dan ook, ik hoop dat je via dit blog iets wijzer bent geworden om met de juiste agument een chromebook te gaan kopen.

Foto credits:
Google, Coolblue, Amazon, Alternate, Informatique

chromebookenzo-over-mij

Hoi ik ben Mike en ik run deze website. Chromebookenzo.nl is dé grootste website over Chromebooks (enzo) in Nederland. In dit interview lees je er meer over.