Chromebooks stonden oorspronkelijk nou niet bepaald te boek als de ultieme Gaming Computers, in tegendeel! 😮En zeker niet bij de hardcore gamers. 🎮🕹️🚀💥👾🚁⚡
Maar hé, de tijd heeft niet stil gestaan mensen!

Inleiding

Vanaf zo 2020 begon Google Chromebooks ook te promoten voor Gaming, in navolging van de lancering van Google’s aanvankelijk, ambitieuze plannen voor een Cloud Gaming platfrom: STADIA, en die uiteindelijk slechts duurde van november 2019 tot januari 2023.

Hmm, tja… STADIA – niet bepaald een succes dus… Maar dat weerhield Google er absoluut niet van om vol in te blijven zetten op Cloud Gaming met Chromebooks. 🚀⚡

Na de beëindiging van het STADIA project, zocht Google de samenwerking op met partijen als NVDIA GeForce NOW, Amazone Luna en ja, zelfs XBOX (van Microsoft) voor Cloud-Gaming.

En vanaf 2021 kwamen er langzaam aan steeds meer Chromebooks geschikt voor Gaming 🕹️ op de markt.

Vanaf november 2022, direct na de beëindiging van STADIA, zagen we de eerste speciale Gaming Chromebooks 🎮 verschijnen, uitgebracht door fabrikanten zoals Acer, Asus en Lenovo. Deze ‘dedicated’ Gaming Chromebooks hebben specificaties die kunnen oplopen tot iets als dit:

  • 16GB RAM
  • Intel Core i7-1165G7
  • NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Grafische kaart
  • 16-inch (2560 x 1440) IPS-scherm
  • 120Hz refresh rate
  • RGB / Anti-Ghosting Keyboard

Ruim voldoende dus; zeker voor Cloud Gaming!

Dus wat nou ‘niet’ Gamen op een Chromebook❓🙄🤔🧐

Casual vs Hardcore Gaming

Voordat we de opties met je doornemen, is het misschien wel handig om eerst kort stil te staan bij het fenomeen gamen. Want tja, het is nogal een ruim begrip vind je niet?

Zonder al te diep in te gaan op alle details, maar gamen kun je feitelijk opsplitsen in hardcore- en casual gaming. En over deze twee definities valt nog heel veel te zeggen en op af te dingen, maar feitelijk komt het er op neer.

Casual Gaming

CASUAL GAMING: daarentegen gaat over games (spelletjes) die gespeeld kunnen worden op veel minder zware computers. De gemiddelde casual gamer doet dit puur voor zijn plezier, meestal als soort van tijdverdrijf.

Chromebook Hardcore Gaming

HARDCORE GAMING: gaat over High-end (AAA) games die gespeeld worden op relatief snelle (dure) computers door gamers die er heel veel tijd en passie in steken.

Bij Chromebooks Kun je beiden, zeker Casual Gaming, maar ook Hardcore Gaming behoord tegenwoordig steeds meer tot de mogelijkheden. Voor dat laatste moet je wel een beetje knappe Gaming Chromebook hebben, en je speelt hardcore (AAA) games via Cloud Gaming Platforms, of rechtstreeks geïnstalleerd op je Chromebook met Linux, of via een Gamingplatform als STEAM (ook via Linux)

Hier is een YouTube video waarin mensen zonder het te weten Cloud Gamen, aangestuurd door een Chromebook Plus (dus nog niet eens een dedicated Gaming Chromebook). Niemand had dit durven denken!

Chromebook gaming, wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je natuurlijk een Chromebook nodig. In principe voldoet iedere Chromebook, inclusief oude- en budget modellen.

Hardware specificaties Chromebook

Maar afhankelijk van via welke platformen je wil gaan gamen, is een bepaald type Chromebook wel of niet geschikt.

Model Chromebook / PlatformWebgamesAndroid*Linux**Cloud***
Oude Chromebook (<2017) JaNee NeeNee
Nieuwe (budget) Chromebook JaJa MssMss
Nieuwe (plus/premium Chromebook) JaJaJaJa
Op welke type Chromebook kun je goed gamen (en via welk platform)

* Android gaming werkt in principe op bijna alle Chromebooks die na 2017 op de markt zijn gekomen, maar er zijn wel bepaalde voorkeuren voor processoren, en ook is het praktisch gezien een must om een Chromebook met een touchscreen te gebruiken.

** Linux: afhankelijk van de desbetreffende game die je wil gaan installeren kunnen er specifieke eisen zijn met betrekking tot de hardware specificaties van je Chromebook.

*** Cloud gaming werkt praktisch gezien op iedere Chromebook, alhoewel voor grafisch zwaardere games het wel handig is om een goede grafische/processor te hebben. Daarnaast is een snelle Wifi-verbinding nodig om goed te kunnen gamen via de cloud.

Controller/keyboard

Verder kun je voor de meeste games volstaan met je Chromebook, je bedient de meeste spelletjes gewoon via je toetsenboord. Pijltjestoetsen, spatiebalk, enter of WASD voor UP, Down, left, right.

Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een controller aan te sluiten op je Chromebook. De meeste controllers (geschikt voor Android) werken ook op een Chromebook, sowieso via USB maar meestal ook via bluetooth.

Chromebook gamingplatforms

Een Chromebook blinkt uit bij alles wat is gerelateerd aan browsergerelateerde toepassingen. Webgames zijn dan ook bij uitstek het eerste waaraan je denkt bij Chromebooks. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Hieronder zullen we ook nader ingaan op gaming opties zoals Android, Linux and Cloud gaming (via Stadia, Nvidia GeForce Now, Xbox, etc…)

Webgames op een Chromebook

Helaas denken de meeste mensen hierbij nog steeds aan de ouderwetse (Adobe Flash) webgames. Maar ‘make no mistake‘, anno 2022 is er een nieuwe generatie aan webgames opgerezen uit het as van de inmiddels door Adobe gestopte oude en schimmige met reclame overspoelde webgame pagina’s.

Je hebt inmiddels veel betere opties. De nieuwe generatie webgames zijn gemaakt met het ‘open-sourceHTML5. De spelletjes starten op alsof het gewoon geïnstalleerde programma’s of apps zijn. Ook hoef je niet meer op schimmige, met reclame overspoelde websites te zoeken. In plaats daarvan zijn er nu veel modernere platforms waar je gemakkelijk kunt navigeren om het spelletje naar keuze op te starten.

Android-games op een Chromebook

Met Chrome OS kunnen gebruikers al heel lang Android-apps installeren, dus de kans is groot dat als je een Chromebook bezit, je er waarschijnlijk ook gewon Android-apps op kunt installeren.

Zoals je ongetwijfeld weet, staat de Play Store van Google vol met games van alle genres – van grafisch intensieve 3D-racers zoals Asphalt 9: Legends tot eenvoudige 2D-puzzels zoals Two Dots .

Ga eenvoudigweg naar Google’s Play Store, en van daaruit kun je de game selecteren die je wilt installeren en Chrome OS doet de rest.

Wanneer je een Android-game (of welke Android-app dan ook) installeert, functioneert jouw Chromebook in wezen als een gigantische smartphone.

Je kunt spelen met het toetsenbord en de muis, maar aangezien de apps zijn geoptimaliseerd voor aanraking, werken ze meestal beter met het aanraakscherm voor invoer. Het is dan ook wel aan te raden dat jouw Chrome apparaat een touchscreen heeft. Chrome Tablets of 2-in-1 Chromebooks zijn dan ook het ideale apparaat om Android games te spelen.

Met pak aan beet een half miljoen (500.000) games beschikbaar in de Play Store, is er altijd wel iets van jouw gading bij.

Games installeren op een Chromebook via Linux

Vanaf 2018 krijgen Chromebooks ook Linux support. Dat betekent dus feitelijk dat je praktisch elke game kan installeren op jouw Chromebook via Linux. Houdt er wel rekening mee of jouw Chromebook voldoet aan de juiste hardware-specificaties.

Een van de games die je via Linux kunt installeren is bijvoorbeeld Minecraft. En we hebben het dan niet over de mobile, Minecraft PE (Pocket edition) uitvoering die je ook via Android kunt installeren, maar de echte Minecraft installatie zoals je die ook installeert op een Windows-pc.

Cloud gaming op een Chromebook

Lats but not least, een geweldige optie voor Chromebooks is game-streaming of cloud-gaming. Het werkt door een game die op een veel krachtigere machine draait, naar je Chromebook te streamen. Deze machine kan een computer zijn die je in een andere kamer bezit voor services zoals Steam Link, of een externe computer die je huurt voor services zoals Google’ s Stadia en Nvidia’ s GeForce Now.

Als je eenmaal aan de slag bent, kun je games spelen met hoge grafische instellingen met een controller of toetsenbord en muis, allemaal vanuit het comfort van je betaalbare en relatief low-spec Chromebook.

Hier zijn enkele van de opties die momenteel beschikbaar zijn voor Cloud Gaming / streaming, en hoeveel ze kosten:

PrijsStreamingFrame rate
NVIDIA GeForce NOW10,99 / 21,99 euro/maand1080p /4K60/120 FPS
Microsoft Xbox (beta)14,99 euro/maand1080p60 FPS
Amazone Lunamomenteel geen optie in Nederland
Google STADIAbeeindigd sinds eind 2022
Belangrijkste Cloud gaming diensten voor Chromebooks / prijzen en specs

Fotocredits:
Blog thumbnail: Canva
Overige foto’s: Canva