In een wereld waar informatie met een razendsnelle snelheid over het internet wordt verspreid, lijken de termen “fabels en feiten” bijna dagelijkse kost te zijn, vooral als het gaat om Chromebooks. Het internet is vaak een broedplaats voor vooringenomen vooroordelen en misinformatie, en het is hoog tijd om deze mythes te ontrafelen.

Sinds de introductie van ChromeOS en Chromebooks in 2010/2011 heeft Google een decennium van innovatie en verbetering doorgemaakt, waar Microsoft in de begindagen van Windows alleen van had kunnen dromen. Toch lijken veel mensen vast te houden aan de verouderde overtuiging dat Chromebooks slechts goed zijn voor eenvoudige taken zoals internetten en tekstverwerking. Maar ook de grotere webwinkels zijn hardnekkig in het vasthouden aan deze inmiddels vaak achterhaalde feiten:

Fabels of feiten over Chromebook

In deze blog nemen we de meest hardnekkige fabels onder de loep en presenteren we de onweerlegbare feiten om ze te weerleggen.

1. “Chromebooks zijn alleen goed voor een beetje browser, emailen, tekstverwerking en social media checken”

Dit is een wijdverbreide misvatting. Hoewel je inderdaad uitstekend kunt internetten en tekstverwerken op een Chromebook, is het belangrijk om te weten dat deze apparaten tegenwoordig veel meer te bieden hebben. Chromebooks ondersteunen een breed scala aan apps, waaronder foto- en videobewerkingstools, games en zakelijke software. Voor een diepgaande analyse van het verschil tussen een Chromebook en een traditionele laptop, nodig ik je uit om mijn specifieke blog hierover te lezen, waarin ik dit onderwerp uitvoeriger bespreek.

2. “Je hebt altijd een internetverbinding nodig om een Chromebook te gebruiken.”

Hoewel Chromebooks oorspronkelijk ontworpen waren om goed te werken met een internetverbinding, kunnen veel apps nu offline worden gebruikt, en er zijn ook modellen beschikbaar met ingebouwde opslag voor offline toegang tot bestanden en apps. Zelfs Google’s eigen (ecosysteem) web-apps zoals Google Workspace, Drive, etc, hebben allemaal de mogelijkheid om ook gewoon offline gebruikt te worden.

3. “Chromebooks zijn niet geschikt voor productief werken.”

Chromebooks zijn in feite juist zeer geschikt voor productiviteitswerk, vooral als je gebruikmaakt van Google Workspace (voorheen G Suite) en andere cloudgebaseerde tools. Maar je kunt ook gewoon Microsoft Offcie 365 online gebruiken als je dat wilt. Het is niets voor niets dat Google ook steeds meer werk maakt van hun zogenaamde Enterprise programma. Chrome Enterprise is een specifieke oplossing en aanbod van Google gericht op zakelijke gebruikers en organisaties. Het is ontworpen om het gebruik van Chrome OS en Enterprise Chromebooks in een zakelijke omgeving te vereenvoudigen en te verbeteren. Chrome Enterprise biedt een reeks beheer- en beveiligingsfuncties die bedrijven helpen bij het implementeren en beheren van Chrome OS-apparaten op schaal.

4. “Je kunt geen Windows-software op een Chromebook draaien.”

Terwijl je geen traditionele Windows (.exe) software kunt installeren, kun je via virtualisatie of Linux-ondersteuning sommige Windows-apps op een Chromebook gebruiken. En zoals ik al eerder zei, Kun je bijvoorbeeld dingen als Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) ook gewoon online vanuit je Chrome browser gebruiken op een Chromebook.

5. “Chromebooks hebben alleen maar opslag in de cloud.”

Hoewel Chromebooks inderdaad sterk gericht zijn op cloudopslag en de meeste bestanden in de cloud worden bewaard, hebben moderne Chromebook-modellen ook lokale opslagruimte beschikbaar tot zo’n 256GB of soms zelfs nog wel meer. Hierdoor kun je bestanden op het apparaat zelf opslaan en gebruiken, zelfs als je offline bent. Dit betekent dat je niet volledig afhankelijk bent van een internetverbinding om je werk te kunnen doen op een Chromebook.

6. “Chromebooks zijn niet geschikt voor serieuze taken.”

Deze misvatting is achterhaald. Chromebooks hebben genoeg rekenkracht en functionaliteit om complexe taken aan te kunnen, zoals programmeren, grafisch ontwerp, en zelfs gegevensanalyse.

7. “Chromebooks hebben een beperkt aantal apps.

Hoewel Chromebooks oorspronkelijk sterk leunden op webgebaseerde apps, hebben ze nu toegang tot een uitgebreide bibliotheek met Android-apps via de Google Play Store, wat de beschikbare toepassingen aanzienlijk heeft uitgebreid. Ook hebben de meeste moderne Chromebooks Linux-support en daarmee Kun je dus feitelijk alle Linux software installeren op een Chromebook.

8. “Chromebooks zijn niet veilig.”

In werkelijkheid zijn Chromebooks een van de veiligste computers die je kunt hebben. Ze ontvangen regelmatig automatische updates en beschikken over ingebouwde beveiligingsfuncties zoals sandboxing en automatische back-ups. Wat wel vaak ter sprake komt, zijn vermeende zorgen over de privacypraktijken van Google en de afhankelijkheid van Google met betrekking tot gebruikersgegevens. Het is belangrijk op te merken dat vergelijkbare zorgen van toepassing zijn op Microsoft en Apple, net zoals dat geldt voor Google.

9. “Chromebooks zijn goedkope, slecht gebouwde apparaten.”

Hoewel er goedkopere Chromebook-modellen zijn, zijn er ook premium opties van fabrikanten zoals Google, HP en Dell die qua bouwkwaliteit en prestaties kunnen concurreren met high-end laptops. Sommige van de laatste Premium Chromebooks doen haast niet meer onder voor Ultrabook laptops.

Google Heeft sinds eind 2023 ook het zogenaamde “Chromebook Plus”-merk geïntroduceerd. Deze door Google gekwalificeerde modellen hebben hogere specificaties, waardoor deze Chromebooks gegarandeerd 2 keer beter presteren dan de gemiddelde Chromebook. Dit concept omvat ook extra functies binnen het besturingssysteem die andere Chromebooks nog niet hebben.

10. “Chromebooks zijn niet geschikt voor gaming.”

Hoewel Chromebooks oorsrponkelijk niet zijn ontworpen a;s gamingmachines, kunnen ze veel Android-games draaien en bieden ze zelfs ondersteuning voor cloudgamingdiensten zoals Google Stadia. Vanaf Medio 2020 zien we steeds meer Gaming Chromebooks op de markt. Lees hier in onze speciale blog ‘Chromebook Gaming Startgids‘ meer over alle ins- en outs.


Het is duidelijk geworden dat Chromebooks een waardevolle en krachtige optie zijn voor veel verschillende gebruikers, van studenten en docenten tot professionals en thuisgebruikers. Ze hebben bewezen dat ze meer zijn dan alleen maar een ‘browser in een doosje’. Het is tijd om oude vooroordelen los te laten en de ware potentie van Chromebooks te omarmen.

Dus, of je nu overweegt om een Chromebook aan te schaffen of er al een bezit, onthoud dat dit platform veel meer te bieden heeft dan wat de fabels je misschien hebben doen geloven. Het is een platform dat klaarstaat om aan al je behoeften te voldoen en je te ondersteunen in al je digitale avonturen. Het is tijd om de feiten te omarmen en te ontdekken wat Chromebooks echt te bieden hebben.

Fotocredits:
Thumbnail foto: DALL-E/Canva