Als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk net zo enthousiast als ik over de Chromebooks en de geweldige functies die ze bieden. Een van de functies die ik persoonlijk altijd zeer waardeer, is het backlit keyboard. Een backlit keyboard op een Chromebook maakt het niet alleen makkelijker om te typen in het donker, maar zorgt ook voor een stijlvolle uitstraling. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de verlichte toetsenborden en geef ik je een korte handleiding over hoe je de verlichting kunt aanpassen op jouw Chromebook. Laten we beginnen!

Een sprankelende achtergrond: Wat is een backlit keyboard?

Een backlit keyboard is een toetsenbord waarbij de toetsen van achteren worden verlicht, waardoor ze beter zichtbaar zijn in het donker of bij weinig licht. Dit maakt het typen in dergelijke omstandigheden veel comfortabeler en nauwkeuriger. De verlichting van een backlit keyboard is meestal instelbaar, zodat je de helderheid kunt aanpassen aan je eigen voorkeur.

Chromebook backlit keyboard c pexels

In zowel Nederland als België wordt vaker de Nederlandse term ‘verlicht toetsenbord’ gebruikt, wat uiteraard ook de juiste betekenis heeft.

De opkomst van backlit keyboards bij Chromebooks

In de beginjaren van Chromebooks waren backlit keyboards eerder een uitzondering dan de regel. Maar met de toenemende populariteit van Chromebooks en de vraag naar hoogwaardige functies, hebben veel fabrikanten besloten om backlit keyboards toe te voegen aan hun modellen. Tegenwoordig kun je bijna elk merk vinden dat een Chromebook aanbiedt met een backlit keyboard, waaronder HP, Acer, ASUS en natuurlijk Google zelf met hun Pixelbook-serie.

Welke Chromebooks hebben Backlit keyboard?

Hoewel er steeds meer Chromebooks op de markt verschijnen met een verlicht toetsenbord, is het nog steeds geen standaardvoorziening. Meestal zijn het alleen de wat duurdere modellen, de zogenaamde premium Chromebooks, die zijn uitgerust met deze luxe functie.

En hoewel het misschien als een luxe functie klinkt, is een verlicht toetsenbord zeker geen overbodige luxe. Als je de mogelijkheid hebt om een Chromebook-model te kiezen met deze feestelijke verlichting, aarzel dan niet en ga ervoor! Geloof me, als je er eenmaal aan gewend bent dan wil je niet anders meer.

 • Acer Chromebook Spin 713
 • HP Chromebook x360 14 G1
 • HP Chromebook x360 14c
 • Lenovo IdeaPad Flex 5 Chromebook 13
 • Lenovo Ideapad 5 Chromebook 14
 • HP Chromebook x360 14c
 • Acer Chromebook Vero 514

Zo zie je, er is inmiddels dus al een ruime keuze, en dit is nog maar een selectie.

Let op: Controleer altijd of het specifieke model dat je wil gaan aanschaffen, ook daadwerkelijk een verlicht toetsenbord functie heeft. Soms bieden modellen namelijk alleen optioneel deze functie aan.

Hoe pas je de backlit verlichting aan op een Chromebook?

Nu je weet wat een backlit keyboard is en waarom het zo geweldig is, laten we eens kijken hoe je de verlichting op je Chromebook kunt aanpassen. Het aanpassen van de helderheid van je backlit keyboard is namelijk heel eenvoudig:

backlit keyboard helderder = Alt + chromebook backlit keyboard helderheid hoger

Houd de ALT-toets toets ingedrukt terwijl je op de toets voor het verhogen van de helderheid drukt. Hierdoor wordt de helderheid van het toetsenbord verhoogd en wordt het gemakkelijker om te typen in een omgeving met weinig licht.

backlit keyboard donkerder = Alt + chromebook backlit keyboard helderheid lager

Houd de ALT-toets toets ingedrukt terwijl je op de toets voor het verlagen van de helderheid drukt. Hierdoor wordt de helderheid van het toetsenbord verlaagd en wordt het minder fel.

De toets voor het verhogen van de helderheid op het toetsenbord van een Chromebook ziet er meestal uit als een zonnetje of een omgekeerde driehoek met een lijn erboven die naar boven wijst. Het is meestal te vinden op de functietoetsenrij bovenaan het toetsenbord. Afhankelijk van het model van je Chromebook kan de toets echter verschillen.

De toetsen die worden gebruikt om de helderheid van het beeldscherm te verhogen of verlagen, is dezelfde toets die wordt gebruikt voor het aanpassen van de helderheid van het toetsenbord, maar dan zonder de ALT-toets ingedrukt te houden.

Mocht je er niet uitkomen, is het altijd een goed idee om de handleiding van je specifieke Chromebook te raadplegen, aangezien sommige modellen mogelijk afwijkende toetsen of functies hebben.

De voordelen van een backlit keyboard op een Chromebook

Een backlit keyboard op een Chromebook biedt verschillende voordelen:

 • Typen in het donker: Met een verlicht toetsenbord kun je comfortabel en nauwkeurig typen in het donker of bij weinig licht. Dit is vooral handig voor mensen die vaak ’s avonds of ’s nachts werken.
alex kalligas 8eKZUKYCnDc unsplash
 • Esthetiek: Een backlit keyboard geeft niet alleen licht in de duisternis, het ziet er cool (of hot) uit. Daarnaast geeft het je Chromebook ook een premium uitstraling.
 • Productiviteit: Een betere zichtbaarheid van de toetsen kan je helpen om sneller en efficiënter te typen, en minder typefouten dus of typos! Hierdoor zal je productiviteit gegarandeerd toenemen! 🙂

Backlit RGB keyboards voor gaming Chromebooks

Voor gamers die op zoek zijn naar een Chromebook is een backlit keyboard bijna onmisbaar. Een verlicht toetsenbord kan de game-ervaring verbeteren door de zichtbaarheid van de toetsen te vergroten en je in staat te stellen om gemakkelijker en nauwkeuriger te typen en natuurlijk te gamen!

Chromebook RGB verlicht toetsenbord

Gaming Chromebooks worden steeds populairder en er zijn inmiddels verschillende modellen op de markt met verlichte toetsenborden waarvan de verlichting kan worden aangepast aan de omgeving of de gamestijl. Zo kan je de verlichting tweaken aan jouw persoonlijke voorkeuren.

Hier is een selectie van Gaming Chromebooks met een RGB backlit-keyboard:

 • Acer Chromebook 516 GE
 • ASUS Chromebook Vibe CX55 Flip
 • ASUS Chromebook Vibe CX34 Flip
 • Lenovo IdeaPad Gaming Chromebook 16″

Verander de kleur van je RGB-toetsenbord

Om je gaming-ervaring te personaliseren, kun je de kleuren van de achtergrondverlichting van je toetsenbord kiezen.

 • Klik rechtsonder op de tijd. Klik op Instellingen. Selecteer in het gedeelte
 • “Personalisatie” Stel je wallpaper en stijl in. Kies onderaan bij
 • “Toetsenbordverlichting” je eigen aangepaste kleur.
Verlicht RGB-toetsenbord (Google)

Tip: De standaardkleur van het toetsenbord is gebaseerd op je huidige wallpaper.
Meer info via de Google Support pagina

Conclusie

Een backlit keyboard op een Chromebook is een geweldige toevoeging die het typen in het donker of bij te weinig licht (schemer) aanzienlijk verbetert. Naast het praktische aspect, voegt het ook een stijlvolle en premium uitstraling toe aan je Chromebook. Het aanpassen van de helderheid van het backlit keyboard is eenvoudig en snel gedaan, zoals ook uitvoerig in mijn artikel beschreven.

Als je op zoek bent naar een nieuwe Chromebook met een backlit keyboard, neem dan ook een kijkje op deze pagina van mijn website waar je alles vind over de nieuwste Chromebooks. Ook heb ik een blog geschreven met de 23 beste Chromebooks van dit moment.

Met deze kennis over Chromebook backlit keyboards ben je klaar om te schitteren als een ware toetsenbord-ninja en je creativiteit te laten stralen! Dus ga nu maar snel aan de slag en laat dat verlichte toetsenbord maar shinen! 🙂

Foto credits:
Thumbnail gemaakt met Canva
Foto’s en illustraties van Unsplash, Google