6 juli 2021 |

Vorige week heeft Google een nieuw update uitgebracht voor Chromebooks, namelijk: Chrome OS 91 en vrijwel onmiddelijk waren er veel gebruikers met een ernstige bug. De CPU van een aantal Chromebook modellen werden door deze update verlamd. Het bugrepport is inmiddels bijgewerkt van prioriteit 3 ​​naar prioriteit 1, het op een na hoogste niveau. Prioriteit 0 is vooral voor bugs die ernstige beveiligingsproblemen veroorzaken. Hoewel de bug is erkend door Google, is het nog steeds onduidelijk wat het probleem veroorzaakt of hoe lang het nog duurt voor er een oplossing komt.

Mensen klagen onder andere op Reddit over de problemen. “Dit ding draait als een Powerpoint-presentatie”, schrijft o.a. een Reddit-gebruiker 🙂

Ik heb links en rechts adviezen gezien die simpelweg voorstellen de Chrome OS update over te slaan, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een van de voordelen namelijk van Chromebooks is dat zij automatisch updaten bij het aan/uitzetten. Maar dat is in dit geval dus even geen voordeel, in tegendeel.

Ben jij onder een van de ongelukkigen bent dat jouw Chromebook is geupdated en daardoor merkbaar trager is geworden? Hier is een oplossing. Of in iedergeval een tijdelijke oplossing.

Je kunt namelijk ook terug naar een vorige versie van Chrome OS.

Dat process kan overigens alleen maar middels de zogenaamde powerwash functie. Ofwel een complete reset dus, maar dan zodanig dat je naar een vorige versie terug gaat.

Als je dit wil gaan doen, verzeker je er dan wel van dat er van alles wat op jouw Chromebook staat (dus niet in de cloud) een backup gemaakt is.

powerwash and revert, zo doe je dat…

Eerst doorloop je een volledige reset, lees er hier meer over.

Als dat helemaal is doorlopen, en je Chromebook start weer opnieuw op > je beland dan op de welkomspagina > type dan de volgende toetscombinatie: Ctrl+shift+Alt+R.

Je krijgt dan aanvankelijk het powerwash scherm weer te zien! Maar let op: klik niet op verder gaan of zoiets.

Vervolgens type je nog een keer de toetscombinatie: Ctrl+shift+Alt+R. (voor de tweede keer dus!)

Nu verandert de blauwe knop in : powerwash and revert. (en dat is dus waar we naar toe willen)

Klik op die knop, vervolgens krijg je waarschijnlijk nog een keer de vraag om het te herbevestigen, doe dat – en voila…

Nadat deze powerwash+revert heeft plaatsgevonden kom je wedermaals op het welkomsscherm. Vandaar doorloop je alle bekende stappen, inloggen, etc…

Nu is jouw Chromebook weer als nieuw (gereset) en terug naar de vorige Chrome OS versie. Let wel op voor de komende dagen of je Chromebook niet toch stiekem weer wil updaten. 😐

Anyway, ik ben er van overtuigd dat Google dit binnen no-time weer heeft opgelost, ik ben niet anders gewent.

In the meantimem, ik hoop dat ik je even heb geholpen met deze snelle (tijdelijke) fix! 😉

Afbeeldingen: Chromebookenzo
Resources: zie ook hier een engelstalige uitleg van Dell over het powerwash and revert proces