30 Januari 2020 |

Een van de meest opzienbarende nieuwe functies in Chrome OS is de ingebouwde screen recording waarmee je volledige of gedeeltelijke schermopnames kunnen maken zonder gebruik te hoeven maken van een app of extensie zoals Loom of Screencastify. Hoewel veel van deze apps robuustere bewerkingstools en cloudintegratie bieden, is het soms gewoon makkelijk om snel een schermopname te maken, gewoon vanuit Chrome OS. (vooralsnog is het nog wel in Beta)

Screen Recording nu standaard in Chrome OS

Chrome OS-developer zien duidelijk de behoefte aan dit type “screen recording” tool op Chromebooks. Deze nieuwe functie is al maanden in de maak en men blijft de funtionaliteit verbeteren. Ondanks dat kun je vanaf de stabiele versie 88 van Chrome OS 88 al via de vlaginstellingen gebruik maken van deze tool. De microfoonschakelaar ontbreekt nog, maar de schermopname werkt perfect, inclusief gedeeltelijke schermopnamen. Deze tool zal zeker bijdragen aan ieders productieviteit, vooral voor docenten en zakelijke toepassingen.

Over het algemeen ben ik geen grote voorstander om veel van de ‘experimentele’ vlaggen te gebruiken, maar deze screen recording tool is een uitzondering waarvan ik er van uitga da velen hier echts iets aan zullen hebben. Ik heb de tool voor het opnemen van schermen al geruime tijd op mijn Chromebook ingeschakeld en heb er tot nu toe totaal geen problemen mee gehad. Dat gezegd hebbende, moet is je wel waarschuwen dat experimentele vlaggen in extreme gevallen kunnen leiden tot onstabiel(er) gedrag van jouw Chromebook.

Voor persoonlijk gebruik kun je de “screen recording” vlag in één simpele stap inschakelen. Als je een docent bent of een door een bedrijf beheerd apparaat gebruikt, moet je mogelijk contact opnemen met jouw IT-beheerder om de vlag in te schakelen omdat deze functies mogelijk zijn vergrendeld.

En als je wil dan kun je het nu al meteen inschakelen in Chrome OS 88.

  1. Ga om te beginnen naar de Chrome-vlaggenpagina op chrome: // flags en zoek naar “screen-capture” in de zoekbalk. Of ga gewoon direct naar chrome: // flags / # screen-capture.
  2. Kies vervolgens voor “ingeschakeld” waarna je wordt gevraagd de browser opnieuw te starten. (Zorg ervoor dat je al het werk opslaat dat je mogelijk op andere tabbladen hebt geopend.)
  3. Na opnieuw opstarten kun je de nieuwe tool voor het vastleggen van schermen starten door de snelkoppeling in het snelmenu rechtsonder te gebruiken of door de toetscombinatie voor een gedeeltelijk screenshot. Die combinatie is Ctrl + Shift + F5 (switch windows: Screenshot 2021 01 30 15.54.46 ).
  4. Je ziet nu de nieuwe menubalk van de opnametool waarmee je kunt schakelen tussen schermafbeelding of schermopname, maar ook volledig scherm of gedeeltelijke schermafbeeldingen.

Wat echt mooi is aan deze nieuwe screen recording tool is dat het ook prima werkt met meerdere displays. Dus het maakt niet uit op welk scherm je muiscursor zich bevindt, de tool is overal werkzaam. Afbeeldingen worden opgeslagen in het PNG-bestandsformaat, terwijl video’s worden opgeslagen als een lichtgewicht .webm-bestand. Deze kunnen eventueel snel en eenvoudig worden geconverteerd naar MP4’s met online tools zoals Cloud Convert of geïmporteerd naar video editors, ik gebruik zelf meestal WeVideo.

screen-recording-chrome-os-88-1

Let op, deze screen recording functie bevindt zich nog in “work-in-progress”-fase, maar hij is stabiel genoeg en klaar voor gebruik, vooral als jij een makkelijke manier zoekt om even snel een ​​video van je scherm te maken. De kans is groot dat deze toevoeging helemal klaar is voor zijn officiële debuut bij Chrome OS 89, de update die medio maart op de agenda staat.

Blog thumbnail: by Sodapdf