Op 15 februari 2022 lanceerde Google Chrome OS Flex. Dat is een nieuwe versie van het oorspronkelijk Chrome OS, maar dan speciaal voor PCs en Macs. Veel mensen weten überhaupt nauwelijks wat een Chromebook of Chrome OS is, en dat verklaard de verwarring rondom de lancering ervan.

Wat is Chrome OS Flex?

Om deze vraag te beantwoorden is het eerst belangrijk dat je goed begrijpt wat Chrome OS is. Chrome OS is een lichtgewicht en snel besturingssysteem van Google, speciaal ontworpen om op Chromebooks te werken. Het is op zijn beurt weer gebaseerd op Chromium OS, het opensourceproject achter Chrome OS en maakt gebruik van de zogenaamde Linux kernel.

Chrome OS kenmerkt zich verder ook nog door zijn naadloze integratie met Googles Chrome webbrowser. Veel van wat je doet in Chrome OS gebeurd dan ook vanuit deze webbrowser. Google heeft de afgelopen jaren veel getimmerd aan het besturingssysteem. Zo kun je op Chromebooks tegenwoordig ook Android apps downloaden en zelfs ook Linux-applicaties installeren.

Maar goed, wat is dan Chrome OS Flex? Waar Chrome OS het besturingssysteem is wat standaard is geïnstalleerd op Chromebooks, is Flex een speciale versie die bedoeld is om los te installeren op andere computers. Googles pijlen zijn daarbij vooral gericht op PCs en Macs, en dan nog in het bijzonder voor scholen en bedrijven. Dit nieuwe besturingssysteem, zoals Google het op 15 februari heeft gelanceerd, is nog een beta-project en volop in ontwikkeling.

Chrome OS Flex bureaublad
Chrome OS Flex bureaublad

Is Chrome OS Flex voor iedereen te gebruiken?

Ja, iedereen kan het kosteloos installeren en uitproberen. En omdat het een super lichtgewicht systeem is, werkt het ook prima op oudere laptops. Dus als je nog een oude Windows-laptop hebt liggen, die niet meer vooruit te branden is, installeer Chrome OS Flex en je hebt weer een gloednieuwe computer, en voilà!

Chrome OS Flex vs CloudReady

Dit is ook een punt van verwarring. Toch is het eigenlijk vrij simpel.

Chrome OS Flex = CloudReady, kijk dat zit namelijk zo: Google heeft in 2020 het bedrijf ‘Neverware‘ overgenomen. Dat is het bedrijf wat achter de ontwikkeling zit van ‘CloudReady‘ en is dus eigenlijk de voorloper van Flex. Neverware heeft in de afgelopen jaren al vele scholen en bedrijven geholpen, waaronder ook bijvoorbeeld ABN AMRO. Google gaat hier nu dus mee door onder de naam Flex.

Toch kun je ook als particulier deze aangepaste versie van Chrome OS op oude laptops installeren.

CloudReady
CloudReady is nu Chrome OS Flex

Wat je (niet) kunt doen met Chrome OS Flex?

Praktisch gezien kun je met Chrome OS Flex exact hetzelfde als met Chrome OS zoals je dat op een Chromebook aantreft. Alhoewel er wel een paar beperkingen zijn t.o.v. het ‘echte’ Chrome OS. De verwachting is wel dat deze beperkingen in de loop van de tijd zullen verdwijnen.

De volgende functionaliteiten zijn in ieder geval gedeeltelijk en/of nog NIET beschikbaar voor Chrome OS Flex;

Google Play / Android apps ondersteuning.
Linux support; varieert*

* Linux support is afhankelijk van op welke computer, type/model je het wil gaan gebruiken. Bekijk hier een officiële lijst met gecertificeerde modellen om te controleren of jouw model Linux support krijgt.

Voor een volledige opgave van alle verschillen tussen Chrome OS Flex en Chrome OS, verwijs ik je graag naar deze support pagina van Google zelf.

Conclusies

De nerds onder ons zullen ongetwijfeld stellen dat je net zo goed een lichtgewicht Linux-distributie op je computer zou kunnen gooien, en ik ben het er mee eens dat is een prima oplossing voor iedereen die bedreven is in allerlei computeruitdagingen. Maar als je op zoek bent naar een oplossing zonder franjes die weinig tot geen onderhoud en aanklooien nodig heeft, dan is Chrome OS Flex de beste keuze. Het is absoluut de route die je moet nemen als je weer eens de computer van een familielid of vriend moet repareren, vooral als ze niet veel over hun machine weten en deze voor niets anders nodig hebben dan een beetje surfen op het web.

Dit nieuwe besturingssysteem kan best wel eens voor een nieuwe groei in populariteit voor Chrome OS in het algemeen gaan zorgen. Ik denk dat zo steeds meer mensen overtuigd zullen raken van de voordelen van Googles ecosysteem. En dat kan weleens slecht nieuws zijn voor de huidige grote spelers in de markt, voornamelijk voor Microsoft Windows en Apple Mac-OS/iOS dus.

Bronnen:
Googles Introductie pagina: Get early access to Chrome OS Flex
Google Cloud blog: The upgrade PCs & Macs have been waiting for Flex
Gecertificeerde modellen Linux support
Differences between Chrome OS Flex and Chrome OS

– ABN AMRO Case study met CloudReady/Chrome OS

Foto credits:
Google