Chrome OS is de basis van een Chromebook. Je hoort ook wel eens over Chrome OS devices (toestellen) want er zijn ook Chromeboxes en Chrome-tablets. Ze hebben een ding gemeen, ze draaien allemaal op het in populariteit groeiende operating system van Google.

Lees ook mijn blog: Chromebook of laptop; ontdek de verschillen!

Chromebook OS

Wat zijn de verschillen tussen Chrome, Chrome OS en Chromium OS? Ik zal zo kort als mogelijk zijn;

  • Chrome is de immens popularie internet browser van Google.
  • Chromium OS is de open sourse software voor het besturingssysteem dat model staat voor die op Chromebooks. (waar ook weer de chrome browser ingebakken zit)
  • Chrome OS is het verfijnde/volmaakte besturingssysteem die Google meeleverd en onderhoud op iedere Chromebook die wordt verkocht in de wereld.

En dan zie je het ook nog wel eens dat men het heeft over Chromebook OS, maar dat bestaat feitelijk niet, men bedoeld waarschijnlijk gewoon Chrome OS.

Wat is Chrome OS

Chrome OS is een op Linux gebaseerd besturingssysteem dat is ontworpen door Google. Het gebruikt Google’s Chrome-webbrowser als belangrijkste gebruikersinterface.

Google kondigde het project in juli 2009 aan als een besturingssysteem waarin zowel applicaties als gebruikersgegevens zich voornamelijk in de cloud bevinden: het werkt dan ook voornamelijk met webapplicaties.

De eerste Chrome OS-laptop, inmiddels bekend als Chromebook, werd door Google aangekondigd in December 2010. De eerste commercieel beschikbare Chromebooks van Samsung en Acer kwamen vanaf juli 2011 op de markt.

Android-apps kwamen vanaf medio 2016 beschikbaar voor het besturingssysteem via de Google Play store voor nieuwere Chrome OS-apparaten met Android support.

Ondersteuning voor een Linux-terminal en applicaties, bekend als Project Crostini, werd uitgebracht in September 2018.

Wat is beter Chrome OS of Windows?

Een tijdje terug stond ik in een Mediamarkt waar ik een gesprek opving van een klant die het volgende vroeg. Ḧij zij; ‘Ik zoek een laptop waar ik een beetje meet wil internetten, emails sturen en misschien wat brieven typen’. De jonge vekoper wist zonder blikken of blozen te vertellen dat Windows-laptops hier toch beter in waren dan Chrome OS laptops ofwel Chromebooks.

Dat herinnerde mij aan een oude mop: “Wat is het verschil tussen een computerverkoper en een verkoper van tweedehands auto’s? De verkoper van tweedehands auto’s weet wanneer hij liegt”. (geluid van een lachmachine…)

Begrijp me goed, er zijn ongetwijffeld ook computerverkopers (ook bij Mediamarkt) die weten waar ze het over hebben. Netzoals er ook absoluut Windows-gebruikers zijn die vooral bij Windows moeten blijven.

En als jouw leven afhangt van bepaalde specifieke Windows-applicaties, dan heeft het geen zin om zelfs maar te overwegen op Chrome OS of een Chromebook over te stappen. En als jij die Die-Hard Windows-Gamer bent, dan verkoopt mediamarkt jouw graag een eersteklas Windows gaming-pc. Mij zal je in dat geval niet horen protesteren.

Maar er zijn ook heel veel redenen om juist Chromebooks te gebruiken. Dit zijn de belangrijkste redenen.

1. Chrome OS is simpelweg stabieler dan Windows 10

Windows-updates zijn de afgelopen jaren een nachtmerrie geworden. Tegenwoordig wachten Windows-gebruikers zo lang mogelijk voordat ze hun pc’s “updaten”. Gebruikers van Chrome OS daarentegen laten hun systemen probleemloos elke zes weken bijwerken. En, ik zou kunnen toevoegen, deze updates duren een minuut of twee in plaats van een uur of twee.

Chrome OS is ook veiliger dan Windows. Elke maand duiken beveiligingsschendingen van Windows op. Natuurlijk heeft Google’s besturingssysteem ook beveiligingslekken gehad, maar er is er geen een geweest die tot grote problemen heeft geleid. Ben je niet overtuigt?, Google beloont hackers met $100.000 als die weten in te breken in het besturingssysteem.

2. Chromebooks zijn veel makkelijk om van hardware te wisselen

Iedereen heeft het denk ik wel een meegemaakt. Als je wil migreren van een oude Windows-pc naar een nieuwe, behoed jezelf dan voor de grootste nachtmerrie. Ik ga niet eensverder op in, ik laat dit gegeel tot je eigen verbeelding spreken.

Bij Chrome OS log je in op je nieuwe Chromebook en – ta-da! – je bent weer aan het werk. Geen poespas, geen gedoe. Gewoon gaan met die banaan!

3. Met Chrome OS verlies je nooit

Stel je laat jouw laptop laat vallen. Da’s stevig balen – zeker! Maar als je Windows gebruikt, kun je alleen maar hopen dat je een goede recente back-up hebt en dat je deze zonder al te veel moeite weer kunt herstellen naar een nieuwe laptop. Succes daarmee. 😐

Met Chrome OS op een Chromebook is het een heel ander verhaal. Als iemand op reis mijn rugzak jat dan is dat net zo stevig balen – for sure! Maar zolang ik toegang heb tot mijn bankrekening, kan ik een nieuwe chromebook kopen. Je logt in – en hoppa – binnen drie minuten ben je klaar om weer aan de slag te gaan met waar je was gebleven. Met een Chromebook verlies je simpelweg nooit meer al je instellingen, applicaties of gegevens.

4. Chromebooks werken ook Offline

Een van de grote mythen over Chromebooks is dat ze zonder internetverbinding niets waard zijn. FOUT!

Met een offline Chromebook kun je gewoon Gmail lezen en schrijven, je agenda gebruiken, films kijken, naar muziek luisteren, foto’s bewerken of in Google Documenten werken. Mensen die beweren dat Chromebooks slechts een Chrome-browser zijn en nieOs anders hebben geen idee en hebben er hoogstwaarschijnlijk nooit op gewerkt.

5. Chromebook is veel meer dan alleen Chrome OS

Op iedere moderene Chromebook kun je naast Chrome OS, tegenwoordig ook Android-applicaties en Linux-programma’s uitvoeren. En dankzij CrossOver kun je zelfs de meeste Windows-programma’s op een Chromebook uitvoeren.

Chromebooks zijn tegenwoordig een van de meest veelzijdige laptops.

Zijn Chromebooks geschikt voor iedereen? Nee. Voor sommige mensen zijn Windows- en MacOS-machines misschien een betere keuze.

Maar voor verreweg de meeste mensen is een Chromebook simpelweg ideaal.

Conclusie

Als je een laptop zoekt die al het dagelijkse kantoorwerk doet, koop dan een Chromebook. Als je een vriend of familielid hebt die een veiligere machine nodig heeft, geef hem een Chromebook. Als je een flexibel systeem nodig hebt dat met Android, Linux, het web en zelfs een beetje met Windows kan jongleren, koop dan een Chromebook. Je zult me achteraf bedanken! 🙂

Foto credits:
Thumbnail foto:
Google.com/chromebook/chrome-os/ (Dell Chromebook)