9 december 2020 | Chrome OS 87 update.

Het besturingssysteem voor Chromebooks, Chrome OS heeft onlangs een belangrijke update ontvangen, van 86.0.4240.199 naar 87.0.4280.88. Zoals bij elke grote update, brengt dit substantiële veranderingen met zich mee, met verschillende nieuwe functies, bugfixes en beveiligingsverbeteringen om jouw Chrome OS-gebruikerservaring te verbeteren.

Chrome OS 87 is niet zomaar een update!

Om te biginnen zijn Chromebooks met deze update, net als de meest recente versie Google’s webbrowser Chrome, vooral nog sneller en energiezuiniger.

Dus laten we nog even terugkijken naar de indrukwekkende prestatieverbetingen van versie 87 van Google’s Chrome Webbrowser die eerder deze maand al werd uitgerold;

  • Chrome browser start 25% sneller op
  • Webpagina’s laden 7% sneller
  • Batterijlevensduur +1 uur

Hoe kan dat? Wel, de browser prioriteert alleen tabbladen die daadwerkelijk ‘actief’ zijn. Op die manier moet het CPU-verbruik tot vijf keer minder zijn en is de accuduur van mobiele apparaten (waar Chromebooks feitelijk ook vaak onder vallen) tot 1,25 uur verbeterd.

Naast deze indrukwekkende prestatieverbeteringen komt het besturingssysteem (Chrome OS 87) nu ook nog eens met een waslijst aan nieuwe functionaliteiten voor Chromebooks. Vanwege de enorme omvang van deze update is het niet praktisch om alles te bekijken, maar hier zijn alvast 5 functionalitetien in Chrome OS 87 die ook echt even jouw aandacht waard zijn.

Inlogscherm

Google heeft de lay-out van het inlogscherm met meerdere gebruikersaccounts vernieuwd. Het nieuwe ontwerp ziet er simpelweg moderner uit, en de achtergrond van elk gebruikersaccount wordt automatisch aangepast met zijn/haar persoonlijke achtergrond.

Tab Search

Met de nieuw tab search functie krijg je de mogelijkheid om gemakkelijk te zoeken naar een tabblad. Vooral handig dus voor de chaoten onder ons met een tigtal open vensters waarbij je al snel niet meer de bomen door het bos kint zien.

Als je klikt op een rond icoontje (met driehoekje) in de rechterbovenhoek komt er een dropdown lijst van alle open tabbladen te voorschijn. Deze lijst geeft de favicon van de desbtreffende website, naam van de pagina, het domein en een knop om het venster te sluiten, voor elke pagina weer. Deze lijst kan ook weergegeven worden door middel van de toetsencombinatie Ctrl+Shift+A.

Het Google Chrome team is lang bezig geweest met deze functionaliteit maar nu is het er dan ook eindelijk echt, dat wil zeggen – voor Chromebooks. Want ‘Tab-Search’ wordt eerst uitgerold in Chrome OS 87 en zal pas later, in Chrome 88, ook beschikbaar zijn voor de desktopversie van de Chrome Browser op Windows of Mac.

Batterij status van Bluetooth-apparaten

Gebruikers van een bluetooth apparaten zoals keyboard, headsets of oortjes zullen blij zijn met deze update. In Chrome OS 87 is het namelijk mogelijk om heel makkelijk het batterijniveau van je verbonden bluetoothapparaten te controleren. Gewoon via Settings of Quick Settings. Deze functie was al bijna anderhalf jaar in ontwikkeling en komt nu eindelijk beschikbaar in de laatste update.

Nieuwe Wallpapers voor Chromebooks

Chrome OS 87 heeft ook een grotere keuze aan wallpapers (achtergrond afbeeldingen voor op je bureaublad) gekregen. Vier verschillende artiesten ontwierpen elk een set aan illustraties, speciaal voor Chromebooks. In totaal zijn er 36 nieuwe wallpapers om je achtergrond aan te passen aan jouw stemming.

Eén van die artiesten is Rick Berkelmans. Een Nederlander die o.a. werkt met de applicatie Chrome Canvas. Hij ontwierp deze set aan nieuwe achtergronden dan ook gewoon met zijn Chromebook. Als je dat leuk vindt dan kun je er hieronder een fimpje op youtube van bekijken;

Alt+tab upgrade!

De Alt + Tab (schakelen tussen verschillende schermen) ervaring is er zienderogen op vooruit gegaan met deze update. Je kunt nu namelijk veel gemakkelijker naar je recente applicaties schakelen door gebruik te naken van je muis, touchscreen, pijltjestoetsen of stylus.

Conclusies:

Zoals we al hebben gezegd, dit is een van de grotere updates van Chrome’s besturingssysteem en er is dan ook nog veel meer. Maar voor nu laten we het hier even bij.

Maar samenvattend kunnen we wel stellen dat Chrome OS 87 een echte eindejaars knaller is. Bovenop de prestatie verbetering zit het vol met allerlei nieuwe functies die het besturingssysteem van Chromebooks steeds beter maken.

Eerder deze week schreef ik nog over de in 2010 gepresenteerde 1e test-chromebook, de Cr-48. Daar is het allemaal mee begonne, uitgerust met versie 1 van Chrome OS. Sinds dien heeft Google gigantisch aan de weg getimmerd en Chrome OS begint zo langzamerhand uit te groeien tot een daadwerkelijk en volwaardig bestutingssysteem waar Windows en Apple zo langzamerhand jaloers op kunnen zijn.

Fotocredits:
Blogafbeelding: