Er zijn veel Android apps om te tekenen, maar helaas presteren die vaak slecht als het gaat om zaken als vetraging bij het bedienen van de penstreken. Ook zie je vaak dat opslaan van files via lastige omwegen gaat. Of ze werken gewoon nog niet helemaal lekker samen in combinatie met een Chromebook. Daarom stel ik je hierbij voor aan Chrome Canvas.

Chrome Canvas, waarom?

Google’s niewste Web-app – Chrome Canvas – heeft vooral de hierboven genoemde zaken beter voor elkaar. Chrome Canvas is sinds kort opgedoken in de Dev channels van verschillende Chromebook gebruikers, pre-installed in de app drawer/dock. Maar iedereen die maar wil kan er gebruik van maken via  canvas.apps.chrome.

Chrome Canvas opslaan als PWA

Je kunt deze web-app vervolgens opslaan als een bladwijzer (Ctrl+D) of als een Progressive Web App (PWA) installeren door op instellingen te drukken (helemaal rechts bovenaan in je Chrome menu) en dan klikken op “Chrome Canvas Installeren”.

Via deze laatste manier komt de app ook rechtstreeks op je app-dock.

Chrome Canvas op chromebook app menu balk

Wat kun je doen?

Voorlopig is Chrome Canvas relatief eenvoudig, je krijgt een leuke selectie van gereedschappen om mee te schrijven of tekenen. Je kunt vooralsnog kiezen uit een potlood, pen, stift, krijt en gum. Als je een gereedschap 2x aanraakt/klikt dan kun je de dikte en de tranparantie instellen.

chrome canvas tool menu

Via de grote gekleurde stip kom je in de kleurinstellingen waar ke kunt kiezen uit een pallete van voorafingestelde kleuren of een aangepast menu. En je kun een kleur ook instellen middels zogenaamde Hex codes, dus je kunt echt heel specifiek kleuren selecteren.

Chrome Canvas kleuren menu

Afbeeldingen of foto’s kun je ook importenen en daar vervolgens overheen schrijven of tekenen. Bij opslaan wordt alles gesynchronisserd middels je Google account, erg handig!

Toekomst van Chrome Canvas en Web apps in het algemeen?

Bij zowel Chromebooks in Dev en Canary Channel komt de app reeds pre-installed in de app drawer tevoorschijn. Dus het lijkt alleen maar logisch dat Google binnen nu en enkele weken deze app ook standaard- en vooraf geinstalleerd beschikbaar maakt voor alle Chromebook gebruikers.

Chrome Canvas staat ook nog in haar kinderschoenen en we mogen hier dus absoluut meer van verwachten in de nabije toekomst. Aan de andere kant is deze creatieve app een soort van show-case van Google om het potentieel van de zogenaamde PWA’s te laten zien. Zo probeert  Google andere software-studios te inspireren om hetzelfde te doen.

Het wachten is dan ook eigenlijk ook meer op de grote software-studios zoals Adobe. Tot dat die de kracht van de webbrowser gaan inzien en de weg naar daadwerkelijk krachtige, cloud-georienteerde apps via je browsers inplaats van downloads zullen inslaan.

Kortom, de toekomst ziet er goed uit!

Fotocredits:
Google Canvas / Logitech / Toa Heftiba op Unsplash