Heb je een Chromebook en wil je je Google Chrome browser naar een hoger niveau tillen? Maak dan kennis met de ChatGPT for Chrome – search GPT – extension! In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je deze handige extensie toevoegt aan je Chrome browser en zo een slimme assistent aan de rechterzijde van je zoekresultaten krijgt. Met ChatGPT voor Chrome wordt surfen op het web nog makkelijker en leuker!

ChatGPT for Chrome - search GPT

Update 26-7-2023: De officiele ChatGPT Android-app (en dus ook voor Chromebook) is nu ook beschikbaar in de Google Play Store, enkele maanden na de lancering van de gratis iOS-app voor iPhones en iPads. Volgens een tweet van OpenAI is de app eerst beschikbaar in de VS, India, Bangladesh en Brazilië, en andere landen zullen later volgen, vergelijkbaar met de geleidelijke uitrol van de iOS-versie.

Via een omweg (VS) heb ik e.e.a. al kunnen testen, maar het hebben van de ChatGPT-app op mijn telefoon biedt voordelen voor snelle vragen en taken, handig voor onderweg. Echter, voor Chromebooks ben ik niet onder de indruk van de app. De webversie werkt prima voor Chromebooks en voelt app-achtig aan op mijn Chromebook. De app voegt geen extra functionaliteit toe en eenvoudige taken zoals kopiëren/plakken zijn omslachtig. Het is praktischer om gewoon de webversie te gebruiken of de in deze blog omschreven extension: ChatGPT for Chrome. Wellicht later in de toekomst, maar op dit moment heeft de ChatGPT-app op Chromebooks weinig toegevoegde waarde. (oorspronkelijk bericht van 10 april 2023)

Wat is ChatGPT for Chrome?

ChatGPT voor Chrome is een extensie voor de Google Chrome browser, speciaal ontworpen om je browse-ervaring te verbeteren. Deze extensie voegt een slimme assistent toe aan de rechterzijde van je zoekresultaten, die je helpt met het vinden van de meest relevante informatie en antwoorden op je vragen. De technologie achter ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI en maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het navigeren op het web. ChatGPT voor Chrome is eenvoudig te installeren en te gebruiken, en biedt je een naadloze en intuïtieve manier om meer uit je Chromebook te halen.

Hoe installeer je ChatGPT voor Chrome op je Chromebook?

Het installeren van ChatGPT voor Chrome op je Chromebook is eenvoudig en snel. Volg gewoon de onderstaande stappen:

 1. Om deze extensie te gebruiken, moet je wel een account hebben bij OpenAI en ingelogd zijn op https://chat.openai.com
 2. Open je Google Chrome browser op je Chromebook.
 3. Ga naar de Chrome Web Store
 4. Typ in de zoekbalk “ChatGPT for Chrome – search GPT” en druk op enter.
 5. Zoek de juiste extensie in de zoekresultaten en klik op de knop “Toevoegen aan Chrome”.
 6. Er verschijnt een pop-upvenster waarin je de benodigde machtigingen kunt bekijken. Klik op “Extensie toevoegen” om de installatie te starten.
 7. Wacht tot de installatie is voltooid. De extensie ‘ChatGPT for Chrome’ wordt nu toegevoegd aan je browser en je ziet een nieuw icoon in de rechterbovenhoek van je browser.

Gefeliciteerd! Je hebt nu de ChatGPT for Chrome extensie succesvol geïnstalleerd op je Chromebook.

Hoe werkt ChatGPT voor Chrome?

Nu je ChatGPT for Chrome op je Chromebook hebt geïnstalleerd, is het tijd om te leren hoe je de slimme assistent kunt gebruiken om je browse-ervaring te verbeteren. Volg deze stappen om optimaal gebruik te maken van de functies die ChatGPT voor Chrome te bieden heeft:

Voer een zoekopdracht uit in de Google Chrome browser zoals je normaal gesproken zou doen.
Bekijk de zoekresultaten en merk op dat er aan de rechterzijde van de resultaten een nieuw paneel is toegevoegd. Dit is de ‘ChatGPT for Chrome’ slimme assistent.
Als je nog meer vragen hebt of andere gerelateerde onderwerpen wilt verkennen, voer dan gewoon een nieuwe zoekopdracht in of stel je vraag aan de ChatGPT slimme assistent.
ChatGPT for chrome seacrh gpt

ChatGPT voor Chrome is een uitstekende aanvulling op de Chrome browser van je Chromebook, waardoor je sneller en efficiënter toegang krijgt tot de informatie die je nodig hebt.

Een belangrijk voordeel van ‘ChatGPT for Chrome’ is de ondersteuning voor de officiële OpenAI-API en het heeft zelfs GPT-4 ondersteuning. Hierdoor krijg je toegang tot de meest geavanceerde AI-technologieën van OpenAI, waardoor je nog betere resultaten en inzichten kunt krijgen.

Tips en trucs voor het gebruik van ChatGPT voor Chrome

Nu je bekend bent met het installeren en gebruiken van ChatGPT voor Chrome, willen we enkele tips en trucs delen om het meeste uit deze slimme assistent te halen:

 • Gebruik duidelijke en specifieke zoekopdrachten: Hoe duidelijker en specifieker je zoekopdracht is, des te beter zal de ChatGPT assistent in staat zijn om relevante en nauwkeurige informatie te vinden. Probeer belangrijke termen en details op te nemen om de beste resultaten te krijgen.
 • Stel vervolgvragen: Als je een antwoord hebt gekregen, maar nog meer informatie nodig hebt, aarzel dan niet om vervolgvragen te stellen. De ChatGPT assistent is ontworpen om je te helpen bij het verkennen van onderwerpen en het beantwoorden van aanvullende vragen.
 • Gebruik de chatfunctie voor een meer interactieve ervaring: De ChatGPT assistent is ontworpen om als een gesprekspartner te fungeren. Maak gebruik van de chatfunctie door in natuurlijke taal vragen te stellen en antwoorden te verkrijgen alsof je met een menselijke expert praat.
 • Pas de instellingen van de extensie aan: Als je de werking van ChatGPT voor Chrome wilt aanpassen, kun je de instellingen van de extensie openen door op het icoon in de rechterbovenhoek van je browser te klikken. Hier kun je opties configureren om de extensie beter af te stemmen op jouw behoeften. o.a.
 • Trigger mode: Via de instellingen kun je kiezen uit;
  1) Always: zo zals ChatGPT altijd met raad en daad komen rechts in het scherm.
  2) Question: zo krijg je alleen hulp van ChatGPT als je jouw zoekopdracht eindigt met een vraagteken.
  3) Manually: ChatGPT helpt alleen als je er specifiek op klikt.
 • Dark Mode: De extensie biedt een donkere modus voor een comfortabelere kijkervaring in omgevingen met weinig licht en voor het verminderen van vermoeide ogen. (zie screenshot hieronder)
ChatGPT-for-Chrome_Search-GPT Extension voor Chromebook

Met deze tips en trucs in gedachten ben je nu helemaal klaar om het meeste uit je ChatGPT voor Chrome extensie te halen en je browse-ervaring naar een hoger niveau te tillen. Vergeet niet om regelmatig te controleren op updates en nieuwe functies, aangezien de ontwikkelaars van ChatGPT voortdurend werken aan het verbeteren en uitbreiden van de mogelijkheden van deze slimme assistent. Veel plezier met het verkennen van het web met ChatGPT voor Chrome op je Chromebook!

Geen officiële Google toepassing?

Hoewel ChatGPT for Chrome perfect aansluit op de Chrome-browser, is het belangrijk om je te realiseren dat het geen officieel Google-product is. ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI, een onafhankelijk onderzoekslab gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie.

Microsoft, dat onlangs aankondigde zijn partnerschap met OpenAI uit te breiden door een investering van 10 miljard dollar, heeft de stabiele versie van de Edge-webbrowser gelanceerd, waarin nu een nieuwe Bing zoekmachine met AI-chatbot is geïntegreerd in de zijbalk. Deze functie, “AI copilot and chat” genaamd, biedt intelligente suggesties en inzichten op basis van de context van de webpagina en de doelen van de gebruiker. Dit is dus vergelijkbaar met wat de ‘ChatGPT for Chrome – search GPT’-extensie beoogt, maar dan als een officiële integratie.

Dat gezegd hebbende, is Google zelf al heel lang actief op het gebied van AI-ontwikkelingen, o.a. meest recentelijk met het Bard-project. Googles Bard is een conversatie-chatbot van Google, aangedreven door LaMDA (Language Model for Dialogue Applications). Het gebruikt gegevens die van internet zijn verzameld om vragen te beantwoorden met actuele informatie.

Het zou me dan ook zeker niet verbazen indien Google zeer binnenkort ook nog met een eigen officiële Google AI-assistent en chatbot komt voor Google Chrome. Sterker nog, het zou me ook niets verbazen als deze AI-technieken ook gebruikt gaan worden voor de Chromebook launcher.

Conclusies

‘ChatGPT for Chrome – search GPT’ is een krachtige en veelzijdige Chrome browser extensie die je browse-ervaring aanzienlijk kan verbeteren door naast je zoekresultaten snelle en nauwkeurige antwoorden te bieden.

Of je nu op zoek bent naar een snel antwoord op een vraag of dieper wilt ingaan op een bepaald onderwerp, ChatGPT voor Chrome maakt het vinden van relevante informatie eenvoudiger dan ooit. Probeer het zelf uit en ervaar hoe deze slimme assistent je browse-ervaring op je Chromebook kan verbeteren!

PS: Hoewel dit artikel zich richt op het gebruik van ChatGPT voor Chrome op een Chromebook, is de extensie ook beschikbaar voor andere apparaten en besturingssystemen die de Google Chrome browser ondersteunen. Installeer de extensie op al je apparaten om overal toegang te hebben tot de slimme assistent.

Thumbnail-afbeelding gemaakt in Canva
Screenshots in het artikel gemaakt van de Chrome browser + ChatGPT extensie