Op de CES zie ja altijd aankondiging van nieuwe apparaten en technologie die naar alle waarschijnlijkheid in het komende jaar op de markt zullen worden gebracht.

Er zijn dit keer 5 nieuwe Chromebooks aangekondigd, waarvan 3x Acer, 1x Asus en 1x HP. En er zitten echt een paar pareltjes bij. Met name HP’s Elite Dragonfly Chromebook, zou wel eens de beste Premium Chromebook van 2022 kunnen worden.

En te midden van al het Asus’ geweld mbt ROG-games en Zenbook (Windows-OS) laptop-aankondigingen was er – out of the blue – toch ook nog een nieuwe 16-inch ASUS Chromebook Flip CX5 met ook hele mooie specs. Maar goed, laten we de nieuwe Chromebooks die op de CES-2022 zijn aangekondigd zijn gewoon even stuk voor stuk bekijken.

HP Elite Dragonfly Chromebook

Deze premium zakelijke Chromebook is ontworpen naar de ultralichte Elite Dragonfly van HP voor Windows. De ChromeOS-versie is een convertible 2-in-1, weegt 1,3 kilogram en is vooral ontworpen voor hybride werk, met dingen zoals een 5 megapixel webcam en aangepaste toetsen speciaal voor videobellen. Het is ook ’s werelds eerste Intel vPro Chromebook met IT- en beveiligingsfuncties, nog beter dan de krachtige bescherming die Chromebook Enterprise al biedt.

Acer Chromebook Spin 513

Deze nieuwe Acer Chromebook Spin 513 (CP513- 2H) wordt aangedreven door een tot nu toe nog onbekende Octacore Kompanio 1380 processor van MediaTek. Uiterlijk ziet dit nieuwe apparaat er min of meer hetzelfde uit als het vlaggenschipmodel, de Acer Chromebook Spin 713. Met een vergelijkbaar 13,5 inch, 3:2 beeldscherm-ratio met hoge resolutie (2256×1504), 2-in-1 vormfactor, tot 8 GB dual-channel opslag en tot 128 GB eMMC-flashopslag. Net als de 713 heeft deze 513 ook een volledig aluminium chassis.

Acer Chromebook 314

De nieuwe Acer Chromebook 314 (CB314-3H/T) is een 14-inch budget Chromebook. Hij is speciaal ontworpen voor studenten en heeft een Intel Pentium Silver N6000-, Celeron N4500- of N5100-processor, tot 8 GB dual-channel opslag en 64 GB of 128 GB eMMC-flashopslag. Acer gebruikte ook een OceanGlass-touchpad, dat is gemaakt van plastic afval maar heeft toch een glasachtige textuur heeft.

Acer Chromebook 315

De 315 heeft een 15,6-inch display. Hij weegt echter niet veel meer als 1,5 kilogram, en samen met het extra grote scherm krijg je ook een volledig toetsenbord met een numpad.

Met deze nieuwe Acer Chromebook 315 (CB315-4H/T) benadrukt Acer wedermaals haar sterke positie mbt apparaten met grotere schermen in de Chromebook markt. Acer gebruikt een 15,6-inch Full HD IPS ontspiegeld scherm met touchscreen (optioneel). Gezien de grootte past het nog steeds in een volledig toetsenbord, compleet met een Numpad. Interessant is dat het wordt geleverd met twee USB Gen2 Type-C-poorten en een microSD-kaartlezer.

Om studenten te helpen bij hun studie en degenen die onderweg moeten werken, wordt het geleverd met een HDR-webcam met een breed gezichtsveld en technologie voor het verminderen van overstraling, samen met een paar geïntegreerde microfoons voor een verbeterde video-oproepervaring. Door DTS Audio, Wi-Fi 6 en een geclaimde batterijduur van 10 uur toe te voegen, kun je overal genieten van werken en spelen zonder aan de stekker vast te zitten.

Afgezien daarvan is de Acer Chromebook 315 uitgerust met een milieuvriendelijk OceanGlass-touchpad, dat is gemaakt van oceaangebonden plastic afval dat is gerecycled tot een glasachtige textuur. Het maakt deel uit van het initiatief van het bedrijf voor een duurzamere toekomst en zou een gestroomlijnde, responsieve tactiele feedback geven.

De Acer Chromebook 315 (CB315-4H/T) is in januari 2022 in Noord-Amerika verkrijgbaar vanaf $ 299,99; en in Europa, het Midden-Oosten en Afrika in april 2022 vanaf € 399.

Asus Chromebook Flip CX5

Daar is ie dan, de Asus Chromebook Flip CX5601. En hoewel er al veel 15″ (meestal 15,6-inch) Chromebooks zijn geweest, is dit de eerste die ik heb gezien met een 16-inch, 16:10-scherm. En het is ook nog een 2-in-1. Asus heeft er een 12e generatie Intel Core i7-processor en 16 GB geheugen in geplaatst, dus deze big-boy moet geweldig presteren. Het heeft ook een full HD-webcam, waarmee dit potentieel een uitstekende keuze is voor bedrijven of scholen. Asus heeft nog niet aangegeven wanneer het beschikbaar zal zijn of wat de prijs ervan is, maar ik verwacht voorlopig dat dit premium-model echt wel ergens in de richting van de 1250 euro moet gaat kosten.