15 januari 2021 | CES 2021 heeft weer plaatsgevonden in Las Vegas met heel veel coole gadgets zoals LG’s oprolbare smartphone. De CES is een van de meest invloedrijke tech events in de wereld en vond dit jaar plaats van 11 t/m 14 januari.

ces 2021 scaled

En normaal gesproken worden er niet zo veel Chromebooks aangekondigd op dit evenement, aangezien Chromebooks een nicheproduct zijn in een breed spectrum van laptops. Maar Chromebooks gaan een steeds grotere rol spelen, en mede door het vele thuiswerken gedurende de coronacrisis was er dit jaar toch een behoorlijke waslijst met nieuwe Chromebooks van verschillende fabrikanten. Daarom heb ik dan ook een lijst samengesteld met alle nieuwe Chromebooks die op CES 2021 zijn aangekondigd.

  • Samsung Galaxy Chromebook 2 (Intel Celeron en 1080p QLED-scherm)
  • Acer Chromebook Spin 514 (AMD quad-core Ryzen 5 of 7, en tot 16 GB RAM)
  • Dell Chromebook 3100 (opvolger van Dells populaire Chromebook voor scholen)
  • Asus Chromebook CX9 (Asus nieuwste premium Chromebook, i7, 16GB, 512GB)
  • Asus Chromebook Flip CX5/C536 (mid-range Chromebook met Intel’s 11e gen CPU’s)
  • Asus Chromebook Flip CM5 (eerste GAMING Chromebook met AMD Ryzen 3 of 5)

Maar goed, laten we beginnen met de meest opzienbarende van het lijste, de opvolger van de verleden jaar debuterende Samsung Galaxy Chromebook.

Samsung Galaxy Chromebook 2

Verleden jaar kwam Samsung zoals al gezegd met hun Galaxy Chromebook, eigenlijk wel een beetje de rolls royce onder de Chromebooks op dit moment. Nu kondigde Samsung op de CES 2021 een opvolger aan van deze bolide. Het behoudt de opvallend rode kleur, maar verder is er wel het nodige veranderd.

samsung galaxy chromebook 2

Upgrades

Deze Samsung Galaxy Chromebook 2 kreeg een nieuw toetsenbord, betere luidsprekers en de ook beveiliging is verbetert. Maar de echte upgrades zitten hem eigenlijk in de downgrades…, ik zal je vertellen waarom.

Downgrades (of toch ook upgrades?)

De Samsung Galaxy Chromebook 2e genaratie is standaard uitgerust met een 1080p QLED-scherm. En ja dat is een wel een behoorlijke downgrade t.o.v. de eerdere 4K OLED scherm. Maar voor een Chromebook van dit formaat heb je nog altijd niets te klagen.

Het basismodel is ook minder snel met een Intel Celeron 5205U en 4 GB RAM in vergelijking met de Intel Core i5 van zijn voorganger met 8 GB RAM.

Het goede nieuws: heerme verdwijnen dus wel de verschrikkelijke batterijduur en thermische problemen – die het apparaat van de eerste generatie teisterde.

Maar er zijn nog meer toeters en bellen verdewen, zoals de geïntegreerde stylus en vingerafdruksensor. Toch is over het algemeen de Galaxy Chromebook 2 – vooral door de sterk verbeterde batterijduur van 12 uur en een betere prijs – een mooie toevoeging t.o.v. zijn voorganger.

Acer Chromebook Spin 514

Acer debuteerde tijdens het evenement met zijn Chromebook Spin 514 en het is duidelijk dat het bedrijf hoog inzet met zijn hardware. Deze convertible is de eerste van Acer met een AMD-chipset, wat een enorme prestatieverbetering betekent in vergelijking met zijn voorgangers.

acer chromebook spin 514

Acer heeft nog geen specifieke configuraties van het apparaat aangekondigd. We weten wel dat deze Spin 514 een snelle quad-core Ryzen 5 of Ryzen 7 zal hebben met tot 16 GB RAM. Het biedt ook een maximum van 256 GB eMMC-opslag, 10 uur batterijduur. De vanafprijs maakt deze laptop nog steeds tot een uitstekend apparaat waar je veel waar voor je geld krijgt.

De Spin 514 moet al vanaf volgende maand te krijgen zijn in de US, en enterprise-modellen die in maart van dit jaar wereldwijd verkrijgbaar zijn. De prijs is vanaf $ 480, terwijl de enterprise-variant ongeveer $ 750 moet gaan kosten.

Dell Chromebook 3100 (LTE)

Geen spectaculair nieuws van Dell dit jaar op de CES 2021. Maar de Dell Chromebook 3100, bedoeld voor onderwijs, krijgt een geïntegreerde LTE-radio-optie. Dat is goed nieuws voor scholen en studenten die misschien niet altijd een betrouwbaar wifi-netwerk hebben.

dell 3000

In deze Dell Chromebook 3100 zit een Intel Celeron N4000-processor, net als in het originele model te vinden is. Je krijgt ook 4 GB geheugen en 16 of 32 GB lokale opslag.

Als je voor dit LTE-model gaat, verlies je een van de twee USB Type-A-poorten, iest wat ik niet helemaal snap. Maar met een goedkope USB-hub is dat probleem eventueel relatief eenvoudig op te lossen. De LTE-versie verliest ook zijn microSD-kaartslot, wat echt wel jammer is te noemen.

Asus Chromebook CX9

Asus Chromebook CX9

Net als de Samsung Galaxy Chromebook 2, is hier nog een opzienbarende nieuwe knoppendoos. Deze komt van Asus, zij onthulde de Chromebook CX9 op de CES 2021. Deze zakelijke laptop heeft een 14-inch 1080p-scherm en een mega-smalle bezels, om precies te zijn een 91% screen-to-body-ratio. De prachtige behuizing van magnesiumlegering is slechts 16 mm dun en de duurzaamheid van militaire kwaliteit is geschikt voor zware omstandigheden.

Ook de hardware-specificaties van deze Asus Chromebook CX9 zijn indrukwekkend, configureerbaar tot een Intel Core i7. Het basismodel biedt 8 GB RAM, maar loopt op tot 16 GB RAM. Interne opslag begint bij 128 GB maar er zijn ook modellen met 256 en 512 GB.

Asus heeft de prijs van de CX9 nog niet bekendgemaakt, maar deze zal ergens in het tweede kwartaal van dit jaar in de US verkrijgbaar moeten zijn.

Asus Chromebook Flip CX5/C536

De Asus Chromebook Flip CX5 en C536 zijn de eerste Chrome OS-apparaten van Asus die worden aangedreven door Intel’s 11e generatie CPU’s. De twee consumentgerichte laptops zijn hetzelfde, maar met een andere naam afhankelijk van de markt. Hij is lang niet zo opvallend als de CX9, maar het ontwerp van deze Chromebooks biedt de juiste balans tussen productiviteit en entertainment.

asus chromebook cx5 c536

Dankzij de Intel Tiger Lake CPU zijn de Chromebook Flip CX5 en C536 krachtige machines. Ze zijn configureerbaar tot een i7 met 8 of 16 GB RAM. Alle modellen worden geleverd met NVMe-opslag, met een maximum van 512 GB. Het scherm is 15,6 inch met een 1080p IPS-paneel. De CX5/C536 hebben USI-stylusondersteuning. De batterij biedt 57 Wh, goed voor maximaal 12 uur op een lading volgens Asus.

Asus heeft de lanceringsprijs of beschikbaarheid van de Flip CX5 en C536 vooralsnog niet bekendgemaakt.

Asus Chromebook Flip CM5

De Asus Chromebook Flip CM5 is een gaming-georienteerde Chromebook. De dunne en lichte aluminium behuizing heeft een Mineral Grey-afwerking en dat ziet er strak en premium uit. De ASUS Chromebook Flip CM5 heeft een uniek ontwerp dat zowel stijlvol als duurzaam is. De oranje verlichte accentkleuren (WASD-keycaps) contrasteren mooi met de donkere kleuren, waardoor het een echte “gaming”-look krijgt.

Een gaming-Chromebook is een beetje vreemd, aangezien de meeste games die momenteel beschikbaar zijn in Chrome OS cloudgebaseerde of Android-apps zijn, maar met de komst van ook Steam op Chrome OS is het echt geen gek idee.

De CM5 is ook een convertible dus ook multimedia-veelzijdig toepasbaar.

ASUS Chromebook Flip CM5

Ik kan niet wachten om deze Ryzen-chips van AMD op dit apparaat te testen. Het basismodel wordt aangestuurd door een Ryzen 3 – 3250U, configureerbaar tot een Ryzen 5 – 3500U. Het basismodel heeft slechts 4 GB RAM, maar er komt ook een variant met 16 GB RAM mocht je dat nodig hebben.

De CM5 wordt geleverd met 64 GB eMMC-opslag, maar er is komt een model kopen met 512 GB NVMe. Het systeem heeft een 15,6 inch – 1080p IPS-paneel. Het biedt tevens USI-stylusondersteuning, en het heeft een batterij van 57 Wh, goed voor maximaal 10 uur op een lading.

Conclusies:

Al met al best veel mooie zaken om naaruit te kijken, hopelijk ook in Nederland!? Want als je interesse uitgaat naar de Samsung Galaxy Chromebook 2, dan moet je je verwachtingen waarschijnlijk even bijstellen. Samsung importeert namelijk nog steeds geen laptops of Chromebooks in Nederland, arghhhh…

Voor de Asus Chromebooks ben ik iets gunstiger gestemd, maar de exacte prijzen en/of wanneer ze daadwerkelijk in de winkels komen moet ik je vooralsnog schuldig blijven. Maar ik schat in dat we meer kunnen verwachten vanaf het 2e kwartaal van 2021. Datzelfde geldt ook voor de nieuwe Acer Chromebook Spin 514 en de Dell Chromebook 3100/LTE.