Op de CES 2020, een consumer-elelectronica beurs in Las Vegas, zijn 3 Chromebooks aangekondigd waar nog al wat om te doen is: de Samsung Galaxy Chromebook, de Lenovo Chromebook Duet en de ASUS Chromebook Flip C436.

En met nieuw bedoelen we ook echt nieuw. Deze Chromebooks brengen daadwerkelijk vernieuwingen die we niet eerder gezien hebben.

Maar goed, “what is all the fuss about!?”

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook

Google kondigde niet lang geleden aan te stoppen met het maken van Chrome OS tablets. Maar Lenovo springt hier nu dus op in.

De Lenovo IdeaPad Duet is dus een tablet die draait op Chrome OS. Tot zover niet echt spannend, maar hij komt inclusief een toetsenbord en is dus te gebruiken als volledige laptop. (alles in een verpakking/prijs)

Zodra je het platte toetsenbord aan de magneetjes klikt, is het een volledige, compacte Chromebook. Het scherm van deze Chromebook is Full-HD en het apparaat draait op een MediaTek-processor – perfect voor Android apps dus. Hij is voorzien van 4GB aan werkgeheugen en 128GB aan opslag.

Waar ASUS het voor gezien lijkt te houden met hun Chromebook Flip c101, daar pakt Lenova het weer dus weer op. De C101 was de enige 10,1 inch Chromebook (2-in-1) en na de Tab10 van Acer (alleen tablet) komt Lenovo nu dus met een echte hybride chrome-OS apparaat.

O ja, en Chrome OS heeft in de laatste updates aardig wat extra nieuwe en handige functies gekregen voor gebruik als tablet. Houd deze budget-hybride Chrometablet/book dus in de gaten!

Asus Chromebook Flip C436

En weer een opvolger van ASUS’s Chromebook C302. Na de C434 nu dus al weer de C436. Net als de Lenovo Flex 5: met een 360 graden omklapbaar scharnier dat het 13 inch-touchscreen. Voor Chomebooks is dat niet het meest bijzondere, bij de C436 trekt vooral de krachtige hardware de aandacht.

Zo heeft de Asus de tiende generatie Intel i7-processor aan boord. Daarmee lijken de dagen voorbij dat Chromebooks met meer bescheiden hardware uitgerust worden dan reguliere laptops. Asus voegt daar nog 16GB aan werkgeheugen aan toe en een ssd-schijf die gebruik maakt van de nieuwe en razendsnelle NVMe-techniek. Applicaties openen en bestanden zoeken gaat daarmee vele malen sneller dan met de gebruikelijk eMMC ssd’s.

De Asus Chromebook Flip C436 is absoluut één van de krachtigere Chromebooks die binnenkort te krijgen zijn. Wanneer dat echter gaat gebeuren, is onduidelijk. Asus heeft nog niet bekendgemaakt wanneer en voor hoeveel het apparaat in de verkoop gaat.


Samsung Galaxy Chromebook

En dan, als klap op de vuurpijl. Samsung gaat helemaal los met de Samsung Galaxy Chromebook. Dit is de dunste Chrome-OS laptop ooit. Want dichtgeklapt is het apparaat slechts 0.4 inch dun. Dat is dus praktisch 1 centimeter!!! Ok, ik denk dat hier even wat perspectief voor nodig is om te beseffen dat dit echt heel dun is.

  • De Macbook Pro 13 (0,59 inch)
  • Microsoft Surface Laptop (0,57 inch)
  • Dell XPS 13 (0,46 inch)
  • HP Spectre 13 (0,41 inch)

Je ziet, ze komen allemaal dicht in de buurt van deze Samsung Galaxy Chromebook maar zijn toch allemaal nog een paar haartjes dikker.

Maar Samsung heeft in deze ultra platte laptop toch de nodige laatste technologie weten te proppen. De nieuwste Intel (10th gen) i5 10210U-processor, 8GB aan werkgeheugen en 256GB aan ssd-opslag. En ook een vingerafdrukscanner, webcam (twee kanten). Maar lats but not least, deze Samsung Galaxy Chromebook komt met een S-Pen, die je netjes kunt opbergen in de behuizing.

Amoled…, yeah baby!!!

Maar als de spreekwordelijke klap op de vuurpijl, is deze Galaxy Chromebook voorzien van een 13,3 inch amoled-scherm met 4K-resolutie. Er zijn weinig laptops die dat bieden, laat staan Chromebooks.

De Samsung Galaxy Chromebook is verkrijgbaar in twee kleuren: ‘Fiesta Red’ en ‘Mercury Gray’. Deze Samsung Galaxy Chromebook zal vanaf het eerste kwartaal van 2020 verkrigbaar zijn. Al is het vooralsnog onduidelijk of deze Galaxy Chromebook ook naar Nederland komt, ik ben bang van niet :( (Please Samsung Benelux, we rekenen op jullie…)

Conclusies

Drie relatief spectaculare nieuwe Chromebooks dus, even de belanmgrijkste opzienbarende specs op een rijtje.

  • Lenovo IdeaPad Duet Chromebook (10,1 inch tablet + keyboard)
  • Asus Chromebook Flip C436 (10th gen Intel Core i7)
  • Samsung Galaxy Chromebook (10th gen Intel Core i5 – 0,4 inch dun – 4K Amoled scherm!)

Prijzen en beschikbaarheid: De Lenovo IdeaPad Duet Chromebook komt later dit jaar en vanaf $ 279,- in de US (ca. 300 a 350 euro in Benelux). Over de Asus Chromebook Flip C436 weten we nog relatief weinig maar volgens Google’s eigen website moet hij leverbaar zijn vanaf $ 799 (ca. 800 a 900 euro in Benelux) . En de Samsung Galaxy Chromebook is vanaf $ 999,- (ik durf hier vooralsnog helemaal geen prijs in Euro’s te noemen want het is niet eens zeker of hij uberhaubt in Nederland verkijgbaar zal zijn)