Tja…, Asus heeft een heel scala aan recente 14″ laptops te bieden op dit moment. Zo kwam Acer met de C433 niet lang na de C434, en later met een C425. Feitelijk allemaal spinoffs van de mega populaire voorganger, de asus C302. Niet dat het er allemaal duidelijk mee wordt, zeker als je je realiseert dat niet alle modelen vanzelfsprekend verkrijgbaar zijn in Nederland of zelfs in Europa. Maar al zoekend op het internet zie je wel al die verschillende modelnummers voorbij komen in Blog- of Youtube-reviews. Op een gegeven moment zie je gewoon door de bomen het bos niet meer.  Maar met wat aanwijzingen in dit blog kies jij toch de Asus Chromebook 14″ die het beste bij jou past.

Nog even voor we beginnen, de inmens popularie C302 was een 12,5″ (ofwel technisch op papier een 13″). Tot zo eind 2018 maakte dit samen met de C101 de zogenaamde Flip Chromebook-range van Asus. De C101 heeft tot nu toe geen echte opvolging gekregen, maar de C302 is dus vervangen door de C434. Asus is erin geslaagd om een 14″ scherm in praktisch hetzelfde formaat Chromebook te proppen, natuurlijk resulterend in extreem dunnen bezels. Maar daar houdt de verwarring niet op, want naast de C434 is er ook een C433, en een C425. Tja, onze Taiwanese vrienden van Asus houden er wat dat betreft een bizar moeilijke methode op na voor hun modelnummers. En om de verwarring compleet te maken is er ook nog een C423. Ook een Asus Chromebook 14″ maar deze behoort technisch gezien tot een andere familihttps://staging2.chromebookenzo.nl/3-fonkelnieuwe-chromebooks-asus-chromebook-c223-c423-en-c523/e (C223, C423 en C523) budget Chromebooks. Ik schreef hier eerder al over elders op deze website.

Asus Chromebook 14 (Flip) C434TA

Dit is de beoogde troonopvolger van de C302CA, Asus’s succesnummer van 2017-2018. De C434 doet hier in veel opzichten nog een schepje bovenop, dus ook niet voor niets vaak al omschreven als “nog beter dan de beste Chromebook!”.

In vogelvlucht, dit is Asus´s nieuwste vlaggenschip Chromebook, Max specs met een Intel Core i7 processor, 8GB RAM en 128GB intern geheugen. Volledig Aluminium behuizing en een van de beste keyboards onder praktisch alle Chromebooks, met uitzondering van Google’s Pixelbooks.

Lees alles over deze C434TA toverdoos in een blog die ik eerder al schreef op deze website.

De Acer Chromebook Flip C434 is goed verkrijgbaar in Nederland, o.a. via Bol.com

Asus Chromebook 14 (Flip) C433TA

De verschillen tussen de C434 en C433 zijn op z’n zachts gezegd nog al bijzonder. Er zijn overeenkomsten en verschillen, zowel in goede als slechte zin. Laten we beginnen te kijken naar wat overeenkomsten.

De C433 heeft om te beginnen praktisch dezelfde internals. Dat wil zeggen, ze zijn allebij verkrijgbaar tot een Intel Core i7 processor, 8GB RAM en 128GB intern geheugen. Wel zal je zien dat de C434 typisch verkrijgbaar zal zijn met wat hogere specs. Ook niet onbelangerijk, zowel de C434 en C433 zijn beiden zogenaamd Flip, wat bij Asus dus wil zeggen dat ze 2-in-1 zijn, of convertable. Ook wegen ze allebij net onder de 1,5kg en de afmetingen zijn nagenoeg identiek.

De bouwkwaliteit en design is waar we daadwerkelijk de verschillen gaan opmerken. Vergeet niet dat de C434 de zogenaamde premium versie is en de C433 de ja, wat zal ik zeggen – meer alledaagse chromebook is. Dat merk je in de prijs, alhoewel die nou niet echt specaculair veel goedkoper is. Qua design doet hij wat mij betreft niet onder voor de C434, het is maar waar je van houdt. Want de C433 lijkt meer op de oorspronkelijke C302 waar Acer heel veel succes mee heeft geboekt. Hij is wat hoekiger en symetrischer dan de C434. De C433 heeft wat dat betreft dan ook net als de C302 een beetje de looks van een 13,3″ Macbook Pro.

Tot zover alles goed, maar nu komt het. De bouwkwaliteit is blijkbaar waar de C433 op inlevert. Want er is gebruik gemaakt van een mix van aluminium en plastic. De bovenkant van deze Chromebook is aluminium en dat voel je gelijk. Het is overwegend koeler en als de laptop is ingeklapt dan voelt het geheel goed en stevig aan. Het is wanneer je de laptop openklapt, dan beginnen de verschillen duidelijk te worden! Het toetsenbord chassis van de C433 is van plastiek en niet op een al te beste manier gefabriceerd. Het voelt allemaal een beetje flimsy aan, alhoewel het toetsenbord zelf toch wel weer verdacht veel weg heeft van de C434. Arghhhh, wat wil Acer hiet nu eigenlijk mee!? Helemaal snappen doe ik het niet, maar goed hij is wel iets goedkoper.

Als je moet kiezen tussen de C434 vs C433 dan zijn er wat mij betreft 3 zaken waar je echt even stil bij moet staan;

  1. De C434 is de zogenaamde high-end premium versie van de C400 serie van Acer de bouwkwaliteit is subliem en in volledig aluminium, punt uit! (De C434 is wat dat betreft de echte troonopvolger van de C302)
  2. Maar je kiest de C433 als je net iets minder geld wilt uitgeven.
  3. Of als je het hoekigere/symetrische (bijna Macbook-Pro-achtige) design mooier vind als dat wat moderne Ulrabook-achtige van de C434. (je neemt dan wel de mindere bouwkwaliteit op de koop toe)

De Asus Chromebook C433 is vooralnog niet verkrijbaar in Benelux (details verder onbekend)

Asus Chrombook 14 – C425

En alsof de keuze-stress niet al groot genoeg is, heeft Acer nog een versie toegevoegd aan de C400 serie Chromebooks. Maar wat mij betreft is dit een duidelijkere zaak. De C425 is net als de C433 een soort van “ge-downgrade” versie, in dit geval wel bijna identiek in de wat modernere ultrabook-achtige looks van de C434, maar geen Flip. Dus geen 2-in-1 (convertable). We hebben hier te maken met een good old fashioned clamp-shell Chromebook. Gewoon open en dicht klappen dus, tot 180 graden en niet verder. Verder heeft hij wel een grotere (mac-achtige) trackpad, maar die is niet echt om over naar huis te schrijven. De grootste telleurstelling ten opzichte van zijn grote broer, de C434 – is dat op de lid na, alles plastic is. Tja, we hadden het er al over bij de C433, dat komt de stevigheid en gebruiksplezier gewoon niet ten goede. Desalnietemin, als je met deze minpuntjes kunt leven, nog altijd een prima chromebook voor minder dan de C434.

De Asus Chromebook C425 is vooralnog niet verkrijbaar in Benelux (details verder onbekend)

Conclusies

Ik kan er niet over uit, de modelnummers van Chromebooks (niet alleen bij Asus overigens) drijven me soms tot wanhoop. Maar goed, om het allemaal even kort samen te vatten;

  • Asus Chromebook Flip C434TA is de beoogde troonopvolger van Asus’s succesnummer de Asus Chromebook Flip C302CA. met een nieuwe, moderne utlrabook-achtige uistraling en daadwerkelijk volledig Aluminium build.
  • Asus Chromebook Flip C433TA is een soort gedowngrade variant – met dezelfde internals maar met een andere, Macbook-achtige look inclusief aanzienlijk grotere trackpad. Bouwkwaliteit is duidelijk minder dan de C434.
  • Asus Chromebook 14 C425TA is de clamp-shell (dus geen 2-in-1) versie van de C434. Verder wel zelfde looks als de C434, maar op de cover na, plastic build.  Wel is deze C425 net als de C433 uitgerust met grotere trackpad.

Asus Chromebook 14 flip C434 vs C425 vs C433

  • En om het lijstje met 14″ Chromebooks van Asus compleet te maken, is er ook nog de Asus Chromebook C423NA. Maar technisch gezien behoort deze tot een andere familie (C223, C423 en C523) budget Chromebooks. Ik schreef hier eerder al over elders op deze website. Deze heeft net als de C433 een wat hoekerige look maar is uitgerust met wat minder krachtigere internals, max voorzien van een Intel Pentium processor.

Als je meer details wil ga dan rechtstreeks naar de bron (zie links hierboven), het lijkt me dat niemand dan Asus weet wat de specs zijn van deze Chromebooks 🙂

Foto credits:
Asus