Een Chromebook muis is in de basis niet veel anders dan voor iedere andere laptop of computer. En hoewel de touchpad in de meeste gevallen goed genoeg werkt, zijn er vaak toch enkele taken waarvoor een muis beter of gewoon gemakkelijker is. Of je nu een muis nodig hebt om sneller door lange documenten te bladeren of om nauwkeuriger bewerkingen uit te voeren, je kunt er letterlijk en figuurlijk alle kanten mee op.

3×3 Beste Chromebook muis

Omdat je in de meeste webshops, door de bomen het bos niet meer kunt zien, hebben we hier drie lijstjes voor jou voor een goed werkende Chromebook muis. Er is voor ieder wat wils, zowel qua prijs als ook qua design en functionaliteit.

Beste aanbiedingen Chromebook muis

Bekijk hieronder de 3 beste Black Friday aanbiedingen op muizen voor Chromebooks.

Beste Chromebook muis stijlvol

Sommige muizen lijken soms wel meer te kosten dan bepaalde Chromebooks, dus om te beginnen laten we je 3 fantastische budget muizen zien, stuk voor stuk prima om te gebruiken op jouw Chromebook.

Beste ergonomische muis voor Chromebooks

Als je veel werkt met een muis dan is het de overweging waard om een ergonomische muis te kiezen. Hieronder zie je twee ergonomische muizen en een trackball.

Beste Chromebook muis voor gaming

Chromebooks zijn steeds populairder, ook voor gaming. De 3 muizen hieronder zijn gemaakt voor gaming, bedraad en hoge gevoeligheid spelen een grote rol, zeker bij shooting games.

Chromebook muis

Bonus tips voor kopen van een muis voor een Chromebook

Omdat de muis over het algemeen de meest gebruikte accessoires is, is het wel handig ook wat tijd te spenderen aan het onderzoeken van wat je nodig hebt. Dus waarop moet je letten bij het kiezen van een geschikte muis, hieronder geef ik je wat richtlijnen.

Chromebook muis, bedraad of draadloos (wireless)?

De draadloze muis is bijna niet meer weg te denken vandaag de dag, zeker bij laptops. Voor een Chromebook muis ligt het dan ook wel voor de hand om een draadloze versie te kiezen, al was het maar omdat er vaak simpelweg niet zo heel veel USB-poorten aanwezig zijn op een Chromebook. Het nadeel is natuurlijk wel dat ze van tijd tot tijd moeten worden opgeladen of van nieuwe batterijen moeten worden voorzien. Maar goed, de meeste draadloze muizen van vandaag de dag hebben een extreem lange batterijduur.

Draadloze muizen komen over het algemeen in twee varianten: radiofrequentie en Bluetooth. Beiden technologieën zijn geschikt voor de meeste dagelijkse taken zoals browsen, werken en gamen. Het grootste verschil is hoe ze verbinding maken met je computer: voor RF-muizen is een USB-dongle (nano-ontvanger) nodig om verbinding te maken, terwijl Bluetooth-muizen verbinding kunnen maken met de ingebouwde ontvanger die op de meeste Chromebooks beschikbaar is.

Wat is beter, optisch of toch laser?

De nauwkeurigheid of gevoeligheid van muizen wordt gemeten in “dots per inch” (dpi).  Een optische muis gaat tot zo’n 1600 dpi, terwijl een lasermuis over het algemeen tot zo’n 16.000 dpi kan volgen. Laat je echter niet voor de gek houden door de cijfers met een hogere dpi. Je dagelijkse werk vereist meestal niet zoveel nauwkeurigheid en gaat prima met een optische muis. (Sommige mensen ervaren de extra nauwkeurigheid zelfs alleen maar als vervelend). Gamers en grafisch ontwerpers zijn vaak wel gebaat bij de extra gevoeligheid.

Wat is een ergonomische muis?

Een ergonomische muis is gevormd naar de natuurlijke stand van je handen. Hierbij is ook de hoogte en dikte van een muis, afgestemd om zo comfortabel mogelijk in de hand te liggen.

Ergonomie bij muizen is belangrijk omdat ze repetitieve stressletsels (RSI) kunnen helpen voorkomen. Ergonomie is echter geen kwestie van “one-size-fits-all”. En ook al claimen fabrikanten dat hun muis ergonomisch is, wil nog niet automatisch zeggen dat dit ook voor jou persoonlijk zo is.

Bij traditionele muizen ligt jouw hand in een onnatuurlijk gedraaide positie. Een goede ergonomische muis daarentegen voorkomt door zijn verticale vormgeving dat je onderarm en pols door de onnatuurlijke draaiing onder spanning komen te staan. De botten in de onderarm lopen in die houding namelijk parallel aan elkaar in plaats van gekruist. Het risico op RSI-klachten wordt hierdoor verkleind en al bestaande RSI-klachten in hand, pols en onderarm kunnen sterk verminderen of zelfs volledig verdwijnen. De enige muis die we verderop in deze blog bespreken, die hieraan voldoet, is de Logitech MX Verticale.

Let er ook wel op dat in het bijzonder bij ergonomische muizen belangrijk is of de muis links- of rechtshandig is.

Bij Ergowerken vind je meer advies over ergonomische muizen en nog veel meer.

Full-sized of compacte muis?

Hoewel er niet echt universele maatvoeringen zijn, zijn veel muizen verkrijgbaar in ruwweg twee verschillende formaten: Full-sized of compact (vaak om mee te nemen op reis, in laptoptas). Maar zelfs als je nooit van plan bent om een muis mee op reis te nemen, kunnen compacte muizen vaak comfortabeler zijn voor mensen met kleinere handen.

Chromebook muis

Kortom, dit is een persoonlijk dingetje dus…!

Veel mensen zijn vaak onderweg met hun Chromebook en muis, een kleine/compacte muis ligt voor een Chromebook dan ook wel vaak voor de hand.

Tips voor Chromebook gebruikers
Compacte muizen
Toetsenbord en muis sets
Muismatten

Stille muizen?

Nee dit is geen grapje, stille muizen maken tot meer dan 90% minder geluid bij het klikken. Andere voorzieningen kunnen zijn; hoogwaardige voetjes die over het bureaublad glijden of een soepel scrolwiel voor fluisterstil surfen.

Logitech is de enige met stille muizen waaraan de zogenaamde “Quiet Mark” certificering is toegekend. Dat is iets waar ze zelf dan weer wel graag luid en duidelijk over willen zijn. 🙂

Programmeerbare knoppen

Iedereen kent wel de knoppen links en rechts, evenals het scrollwiel in het midden. Maar veel muizen hebben ook extra knoppen die zich vaak aan de zijkant van het apparaat bevinden. Deze kunnen meestal worden geconfigureerd voor specifieke functies, zoals de knop ‘Terug’ in je internetbrowser. Als je consequent in dezelfde programma’s werkt, kunnen deze zeer nuttig, maar let wel op dat configuratie van deze knoppen op Chromebooks (Chrome OS) nog wel een dingetje is. Sommige muizen hebben tot wel 9 knoppen.

Gaming mouses

Als echte gamer laat jij de grijze muizen links liggen. Want echt gamen doe je met een stoere gaming muis. Zo eentje met zoveel mogelijk programmeerbare knoppen, eigen opslagcapaciteit en een nietsontziende optische sensor.

De belangrijkste factor bij het kiezen van een gaming muis is, welke games speel je voornamelijk!?

Bij shooters draait het om precisie. Het is bij een gaming muis voor shooters dan ook belangrijk dat de sensor accuraat is en geen rare fratsen vertoont wanneer jij net je tegenstander in het vizier hebt. Shooter spelers hebben daarnaast aan 2 duimknoppen wel genoeg. Het gewicht en de balans is belangrijk bij een shooter muis.

Bullet Force Chromebook 1

MOBA of MMO games als Fortnite zijn tegenwoordig mateloos populair. Onder het mom easy to play, difficult to master heb je bij MOBA games een flink aantal knoppen nodig om de game te winnen. Muizen die geschikt zijn voor MOBA’s hebben dan ook in de regel een vijf- of zestal knoppen waarmee jij je tegenstanders trakteert op jouw skillshots, items en ultimates. In MMO games als World of Warcraft en Elder Scrolls – heb je een waar arsenaal aan magie en skills onder de knoppen. Daarom hebben MMO muizen dan ook vaak tussen de 6 en 14 knoppen aan de zijkant die je via de software volledig naar wens instelt.

Fortnite Gameplay Chromebook 1

Maar opgepast, veel van deze functies kun je programmeren via software die er vaak nog niet is voor Chrome OS. Ik zal je op de hoogte houden van eventuele ontwikkelingen hierover.

Welke Chromebook muis moet je nu kiezen?

Zoals je inmiddels zelf ervaren hebt, zijn er gewoon ontiegelijk veel muizen beschikbaar. Het is dan ook best lastig om een keuze te maken. Je hebt al allerlei beslissingen genomen in de punten hierboven, maar welk merk moet je nu kiezen?

Maar eigenlijk is dat niet zo heel belangrijk. Dat klinkt misschien in eerste instantie als een gek antwoord, maar de muizen die nu op de markt zijn, zijn gewoon goed over het algemeen. En praktisch elke muis werkt ook gewoon op een Chromebook, het enige waar je op moet letten is als een muis allerlei speciale extra (configureerbare) knoppen heeft, je deze niet altijd even gemakkelijk zal kunnen configureren op een Chromebook. Dat komt simpelweg omdat Chromebooks niet met drivers werken.

Ik hoop dat je iets aan dit blog hebt gehad.

Veelgestelde vragen

Er zijn enkele factoren belangrijk zoals: draadloos of bedraad, laser of optisch, maar ook het gebruiksdoel en natuurlijk de bijbehorende prijs. Let ook dat extra/speciale knoppen niet configureerbaar zijn op een Chromebook.

Je hebt al een muis voor een Chromebook vanaf zo’n 15 a 20 euro. Maar je betaalt doorgaans wel iets meer voor een ergonomische of gaming muis.

Praktisch in elke computerwinkel, maar ook online webwinkels zoals bol.com of coolblue.nl.

Goedkope muizen
Muizen < 25 euro

Blog afbeelding: Unsplash.com
Product foto’s: Logitech, Trust, HP, Razer