Chromebooks werden oorspronkelijk gelanceerd als compacte netbook-achtige laptops. Maar Google heeft opnieuw een schot in de roos met hun Chrome-tablets, ook wel chromeblets of Chrometabs genoemd. Googles antwoord op de Tablet-rage die eerder werd ingezet door Apple. Na de iPad, Android- en zelf Windows (Microsoft Surface) tablets, is er nu een aanlokkelijk tablet-concept die profiteert van het goede van twee werelden. In dit artikel kijken we letterlijk, maar vooral ook figuurlijk achter de schermen van deze relatief nieuwe Chrome OS-tablets.

Beste Chrometablets

En om dan maar direct met de deur in huis te vallen, hieronder tref je een aantal Chrome -tablets die je momenteel in de Nederlandse web/winkels kunt vinden.

Hieronder vertel ik je iets meer over ieder van deze Chrometablets;

1

Lenovo Ideapad Duet 10.1 Inch

CT-X636F ZA6F0027NL

Dit is wat mij betreft de voorloper op het succes van de Chrometablets. Los van Googles eigen Pixel Slate (12.3 Inch) en de eerder uitgebrachte Acer ChromeTab 10, was dit de eerste Chrometablet die hoge ogen scoorden bij het grote publiek.

De Lenovo Ideapad Duet 10.1 Inch heeft een belangrijke rol gespeeld bij het succes van de Chrometablets.

2

Lenovo IdeaPad Duet 5

13Q7C6 82QS0032MH

Dit is de laatste nieuwe Chrometablet van Lenovo, de opvolger van de eerder uitgebrachte 10.1 inch versie. De Lenovo Duet 5 is uitgerust met een 13.1 inch touschscreen en een
2e generatie Snapdragon 7c processor.

Kleine jongens worden groot.

3

HP Chromebook x2 – 11 Inch da0210nd

Niet meer leverbaar

Dit is een hele mooie, compacte, maar ook chique Tablet.

Wel iets kostbaarder, maar dan heb je ook wat.

4

Asus CM3000

Nog niet verkrijgbaar

Dit is de laatste tablet van Asus. Ze noemen het officieel een Chromebook Detachable, maar in essentie hebben we natuurlijk net als bij de Duet van Lenovo, en de x2 van HP, te maken met een Chrometablet, die ook nog eens te gebruiken is als een compacte desktop computer.

Asus CM3000 Chrometablet

Helaas heb ik deze Chrometablet nog niet in de winkels gezien in Nederland of Belgie. Maar wat niet is, kan nog komen!

5

Acer Chromebook Tab 10

Niet meer leverbaar

De Acer Chromebook Tab 10 (2018) was de eerste echte Chrometablet samen met Googles Pixel Slate. Met dit toestel heeft Acer bewezen dat er wel degelijk een markt is voor tablets die draaien op Chrome OS / Android. Het voordeel t.o.v. Googles Pixel Slate, was natuurlijk de prijs. Waar de Slate tussen de $599 en $1.599 moest kosten, kocht je deze TAB 10 van Acer voor rond de $300 a $400.

Acer Chrometablet Tab 10

Hij is inmiddels praktisch niet meer leverbaar, maar vanuit een historisch oogpunt wilde ik hem toch aan dit lijstje toevoegen. Hier is een link naar de officiële website van Acer over deze Tab 10.

6

Google Pixel Slate

Niet leverbaar in Benelux

Tja, en dan de Google Pixel Slate. Gelanceerd in 2018, maar het werd geen groot succes. Dat wil zeggen, niet in de zin dat dit toestel veel is verkocht of hoge ogen scoorden. Maar wat Google er wel mee heeft bewezen, is dat er een markt is voor Chrome-tablets. Dat dit plan is geslaagd blijkt wel uit het feit dat Acer met de veel beter geprijsde Tab 10 (nr. 5 uit dit lijstje) betere zaken deed.

Google Pixel Slate Chrometablet

Google importeert haar eigen producten (in ieder geval geen Pixelbook, Pixel Slate) op de Nederlandse/Belgische markt. Toch wilde ik vanuit historisch oogpunt de Pixel Slate niet laten ontbreken in dit lijstje.

Ben je op zoek naar een Chromebook (Chrome OS-laptop), lees dan mijn round-up blog met de 23 beste Chromebooks.

Round-up blog met de 23 beste Chromebooks.