31 januari 2024: Vanochtend kwam nu.nl met een interessant artikel. Als je het helemaal wil lezen, surf dan naar: https://www.nu.nl/tech/6299650/is-windows-op-zijn-retour-veel-basisschoolleerlingen-leren-met-chrome.html. Let wel: om het artikel te kunnen lezen moet je wel een account hebben/aanmaken bij nu.nl.

Screenshot 2024 01 31 9.11.22 AM

Het verdere verloop van het artikel onderzoekt of de beslissingen die kinderen op jonge leeftijd nemen invloed kunnen uitoefenen op hun latere gedrag en keuzes. Uit onderzoek van hoogleraar Esther Rozendaal blijkt dat dit het geval is. Maar dit geldt volgens haar met name voor specifieke producten, zoals tandpasta of bankrekeningen, waarbij kinderen vaak de keuze van hun ouders volgen. Het voorbeeld van de Pennierekening van de Postbank in de jaren negentig illustreert hoe kinderen die in die tijd begonnen met deze rekening waarschijnlijk nog steeds bij ING bankieren, waar de Postbank in opging.

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels stelt: “Als kinderen naar de middelbare school gaan, moeten ze misschien met een Windows-computer gaan werken. Zo’n verandering pakken ze doorgaans heel snel op.” Hij hint hiermee dat het allemaal wel zal meevallen.

Ik vind de genoemde vergelijkingen en stellingen nogal vergezocht en kort door de bocht, maar ik ben dan ook geen psycholoog! Hoe dan ook, de redactie van Chromebookenzo.nl sluit zich volledig aan bij de opmerkingen uit het artikel van nu.nl, van zowel Teun Bruinsma van Cloudwise en ook Tijs Hofmans van technologiesite Tweakers.

Bovendien willen we benadrukken dat de ervaring uit het verleden aantoont dat, vergelijkbaar met het experiment van de Oostenrijkse etholoog Konrad Lorenz in de jaren 1930, jonge eendenkuikens direct na het uitkomen uit hun eieren het eerste bewegende object dat ze zien beschouwen als hun moeder, het zogenaamde “imprint”-effect. In de afgelopen decennia hebben we een vergelijkbaar fenomeen gezien met betrekking tot Windows-computers. Hele generaties zijn opgegroeid met Windows computers en hebben hiermee een sterke band ontwikkeld, vergelijkbaar met de band die jonge eendenkuikens met hun moederfiguur vormen. Hierdoor zijn ze vaak terughoudend om over te stappen naar andere platformen. Datzelfde fenomeen is nu gaande met Chromebooks, waarvan in de verenigde Staten reeds veel te merken is.

Hoe dit fenomeen zich verder in Nederland zal ontwikkelen, is onzeker, en resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Desondanks lijkt het mij, los van meningen van psychologen en technologen, maar redelijk aannemelijk dat Google/Chromebook/ChromeOS hier toch allicht een lichte voorsprong heeft, mede door de toenemende groei van Cloud-Computing in het algemeen.

PS: de reacties onder een artikel als dit van nul.nl, zijn grotendeels een getuigenis van het eerdergenoemde “imprint”-effect.

Screenshot 2024 01 31 10.13.03 AM
Screenshot 2024 01 31 10.13.48 AM
Screenshot 2024 01 31 10.14.26 AM

We zullen daar dan verder ook niet op ingaan hier. ­čÖé


Toch wil ik jullie deze reactie niet onthouden, want ik ben het er volledig mee eens. Waarom voelen mensen altijd de behoefte om zo sterk partij te kiezen? Links/rechts, zwart/wit, ChromeOS/Windows – doe gewoon waar je je prettig bij voelt en blijf flexibel.

Screenshot 2024 01 31 10.15.33 AM

Fotocredits:
Screenshot artikel nu.nl
Thumbnail afbeelding: DALL-E/CANVA