Het is weer die tijd van het jaar – we mogen weer terug naar school, Woohoo 😩 – Back-to-School 2023 staat voor de deur en dat betekent één ding: tijd om je schoolspullen uit de kast te halen en je leerervaring naar een geheel nieuw niveau te tillen!

Maar wacht even, voordat je teruggrijpt naar je oude, vertrouwde schoolbenodigdheden, inclusief die oude trage Windows-laptop. Want ik wil je voorstellen aan de wereld van Chromebooks – dé GAMECHANGER die je studie zal veranderen!

En laat je niet misleiden door hun compacte en lichtgewicht ontwerp, want onder die bescheiden buitenkant schuilt een krachtige studiemaatje die je gegarandeerd zal verbazen.

Back-to-School_Chromebook
Back-to-School_Google-Chromebook

Back-to-School; hoezo Chromebook?

In de huidige wereld van “Back-to-School” anno 2023 is het gebruik van Chromebooks voor studenten, ook in Nederland, steeds populairder geworden. Deze groei is mede te danken door de opkomst van thuiswerken als gevolg van Covid-19.

Chromebooks zijn niet alleen steeds populairder geworden, maar ook de aanvankelijke zorgen en bezwaren van onderwijsinstellingen zijn praktisch verdwenen. Google heeft dan ook flinke verbeteringen doorgevoerd in de privacy van Chromebooks [1], [2], [3], mede als reactie op eerdere zorgen van Autoriteit Persoonsgegevens [4] en Nederlandse onderwijsinstellingen. In mei 2023 bereikten SURF en SIVON (organisaties die zich bezighouden met onderwijs en technologie in Nederland) een overeenkomst met Google over de nieuwe gebruiksvoorwaarden voor Chrome OS en de Chrome-browser op Chromebooks [5]. Tevens hebben SIVON en SURF recentelijk (5 juli 2023) geconcludeerd dat scholen Google Workspace-for-Education kunnen blijven gebruiken. [6]

Voor jou betekent dit dat alle zorgen en bezwaren van onderwijsinstellingen, belangenorganisaties en de Nederlandse overheid nu volledig zijn opgelost. Het is een positieve stap vooruit in het waarborgen van jouw privacy en veiligheid als Chromebook-gebruiker in het onderwijs. Met deze zorgen uit de weg, kun je met vertrouwen en gemoedsrust een Chromebook aanschaffen voor persoonlijk gebruik en voor school/universiteit. [7]

Veel keuze in software

Een Chromebook is zeer geschikt voor op school of voor je studie. Maak gebruik van Google Classroom, werk aan verslagen of maak een presentatie. Chromebooks maken via ChromeOS en de Google Play Store gebruik van eigen applicaties zoals Google Docs, of Google Workspace-for-Education.

De populariteit van Googles Workspace, ook wel bekend als Google Docs op steroïden, neemt gestaag toe onder studenten. De robuuste set van tools binnen Workspace biedt veel meer dan alleen de basisfunctionaliteit van Google Docs. Met een uitgebreide suite van applicaties, waaronder Google Docs, Google Sheets en Google Slides, biedt Workspace-for-Education een naadloze samenwerkingservaring en geavanceerde functies die je in staat stellen om hun creativiteit te uiten en productiviteit naar een hoger niveau te tillen.

Alle 15+ Workspace Apps (Back-to-School) uitgelegd in 7 minuten

Binnen Google Docs kun je niet alleen tekstdocumenten maken en bewerken, maar ook afbeeldingen en multimedia toevoegen, tabellen opmaken, en zelfs samenwerken in real-time met klasgenoten en docenten. De functie om wijzigingen te volgen en opmerkingen toe te voegen maakt het eenvoudig om feedback te geven en te ontvangen, wat de samenwerkingsmogelijkheden aanzienlijk verbetert.

Naast het gebruik van online (in-browser) software, bieden Chromebooks ook de mogelijkheid om Android-apps te downloaden en te installeren. Bovendien kunnen Chromebooks tegenwoordig daadwerkelijk Linux draaien, wat betekent dat een geheel nieuwe wereld aan Linux-programma’s nu tot jouw beschikking komt.

En tja, ik wil je natuurlijk niet op verkeerde gedachten brengen! 😢 Maar als je Word, Excel of PowerPoint moet gebruiken, overweeg dan om een licentie voor Microsoft 365 aan te schaffen (net zoals bij een Windows-laptop) om optimaal gebruik te maken van deze software. Realiseer je wel dat Google Docs tegenwoordig naadloos kan werken met o.a. Word-bestanden; het is gratis en werkt vaak veel prettiger, vooral bij het samenwerken met anderen in hetzelfde document. Maar goed, de keuze is geheel aan jou.

Samenvattend, Chromebooks zijn helemaal ‘back-to-school’-proof!

Budget vriendelijk maar toch snel en veel power!

Ook niet onbelangrijk vanuit de ‘Back-to-School’-gedachte, Chromebooks zijn budgetvriendelijk. Dat helpt studenten, maar ook ouders van scholieren om een betrouwbaar en betaalbaar apparaat in huis te halen.

Met snelle opstarttijden en het gebruiksgemak van ChromeOS kunnen jij je snel concentreren op je studie zonder kostbare tijd te verspillen. Kortom, Chromebooks zijn essentiële tools om jouw back-to-school seizoen in 2023 een boost te geven.

Google YouTube video: Boots binnen 6 Seconden

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar Chromebooks zijn inmiddels zo krachtig dat je meerdere apps tegelijk kunt laten draaien, waaronder Google Docs, Microsoft 365, Adobe Express, LumaFusion en nog veel meer – moeiteloos! De enige kanttekening die ik daarbij heb, is dat je bij voorkeur 8GB aan RAM aan boord van je nieuwe Chromebook hebt.

En Chromebooks hebben genoeg batterij om een nachtje door te gaan. ChromeOS is namelijk uber-energiezuinig, dus gebruik je jouw ‘Back-to-School’ Chromebook een hele dag zonder tussentijds te hoeven opladen. Handig als je een hele dag naar school moet en je Chromebook constant gebruikt.

Convertible, Touch & Stylus

Met een simpele draai of vouw kun je je Chromebook omtoveren van een traditionele laptop naar een handige tabletmodus. (probeer dat maar eens met een MacBook🤔, zie youtube#short hieronder…)

YouTube@Short: jongen klapt MacBook dubbel

Anyway…, met een Chromebook kun je het apparaat aanpassen aan verschillende situaties en wat je nodig hebt voor het “Back-to-School” seizoen van 2023. Kijk, sommige Chromebooks kunnen worden omgevormd tot een soort tablet (zie linksonder) en anderen kunnen zelfs losgemaakt worden (rechtsonder) om het scherm te gebruiken als een aparte tablet. Dit betekent dat je het kunt gebruiken als een normale laptop voor lessen en huiswerk, maar ook als een tablet om gemakkelijk door lesmateriaal te bladeren of notities te maken tijdens de lessen. Het is echt super handig!.

Screenshot 2023 07 22 8.42.55 PM
Asus Convertible Chromebook + Stylus
duet 2
Lenovo detachable-Chromebook/Tablet

Daarnaast voegt het aanraakscherm een extra dimensie van gebruiksgemak toe. Met intuïtieve tik- en veegbewegingen kun je moeiteloos door digitale inhoud navigeren, applicaties openen en interactie hebben met lesmateriaal.

Het touchscreen biedt ook een ideale omgeving voor creatieve expressie en nauwkeurigheid, vooral wanneer gecombineerd met de compatibiliteit van stylus-pennen. Dankzij de verbeterde aanraakgevoeligheid en drukgevoelige technologie kun je nu schrijven en tekenen alsof je op papier werkt, wat je helpt om nauwkeurige notities te maken tijdens colleges en lessen.

Conclusie

Bereid je voor om afscheid te nemen van traditionele laptops en je onderwijsroutine naar een hoger niveau te tillen met de Chromebook revolutie. Het is tijd om te upgraden en te ontdekken hoe deze slimme apparaten, het hele “Back-to-School” fenomeen naar een heel nieuw niveau tillen!

Deze op ChromeOS draaiende apparaten bieden een naadloze integratie met cloudgebaseerde diensten, waardoor scholieren en studenten gemakkelijk toegang hebben tot lesmateriaal vanaf elke locatie.

Let wel: Niet alle programma’s werken altijd op een Chromebook. Controleer daarom van tevoren of de benodigde programma’s werken op een Chromebook voor jouw school of studie. Maar het aantal programma’s dat online beschikbaar is of via Android- of Linux-apps kan worden gebruikt op Chromebooks groeit met de dag.

Tot slot wil ik je nog wijzen op een YouTube-video van Google zelf over Chromebooks en “Head Back-to-School“, hoewel deze zich richt op de Amerikaanse markt, en dus te koop via o.a BestBuy, daar heb je dus niet zo veel aan in Nederland…!😟
(lees verder onder de video)

Google YouTube Video: Head Back-to-School with Chromebook

But no worries! In Nederland kun je op zoveel plekken een nieuwe Chromebook scoren. Check out online shops zoals Coolblue.nl, Bol.com, en Expert.nl. En bij bijna elke elektronica store hebben ze wel een Chromebook op voorraad. Dus je hebt genoeg opties om jouw perfecte Chromebook te vinden voor het nieuwe schooljaar.

Hebben we je enthousiast gemaakt?😁 Dan zijn hier nog een paar nuttige pagina’s en blogs op deze website voor als je een Chromebook wil gaan kopen:
Chromebook kopen (deals pagina)
23 Beste Chromebooks (blog)
Tweedehands of refurbished (blog)

Klaar voor actie? Geweldig, want nu is het tijd om terug naar school te gaan en je Chromebook aan het werk te zetten! (Woo-hoo! back-to-school😜)

Back-to-School FAQ’s

Oh ja, tenslotte heb ik hieronder nog een paar FAQ’s voor je verzameld over Chromebooks in relatie tot Back to School.

Voor Chromebooks zijn er tot nu toe zover bekend bij onze redactie, geen daadwerkelijke studentenaanbiedingen of ‘back-to-school’-acties vanuit Google. In ieder geval niet zoals je die soms ziet bij de Apple MacBooks.

Google heeft wel van dit soort acties in de Verenigde Staten. Maar ja, daar heb jij niet zo veel aan als je hier studeert.

Sorry to be the messengare of the bad news!😥

Maar hé, Chromebooks zijn voor relatief weinig geld te koop, en er zijn vaak (en vooral rond aanbiedingen bij de grotere webwinkels zoals Coolblue.nl en Bol.com. En dat is natuurlijk vooral het geval tijdens de zomermaanden, meestal rond juli en augustus, wanneer veel studenten zich voorbereiden om terug te keren naar school of universiteit voor het nieuwe academische jaar.

Ja, Google Workspace for Education is inderdaad exclusief bedoeld voor onderwijsinstellingen, zoals scholen, universiteiten en andere educatieve organisaties. Om gebruik te maken van Google Workspace for Education, moet een onderwijsinstelling zich officieel registreren bij Google als een gekwalificeerde onderwijsinstelling.

Google Workspace for Education biedt specifieke functies en voordelen die zijn afgestemd op de behoeften van onderwijsinstellingen, zoals het beheren van gebruikersaccounts voor studenten en docenten, het aanmaken van klaslokalen, samenwerkingsmogelijkheden tussen docenten en leerlingen, en andere educatieve tools.

Voor individuele gebruikers buiten het onderwijs die vergelijkbare productiviteitstools willen gebruiken, biedt Google de gratis versies van Gmail, Google Drive, Google Agenda, Google Docs, Google Sheets en Google Slides aan, die beschikbaar zijn voor iedereen met een Google-account. Voor uitgebreidere functies en meer geavanceerde mogelijkheden kunnen individuele gebruikers overwegen om een betaald Google Workspace-abonnement af te sluiten.

Of je kunt ook een Google One-abonnement nemen voor meer (drive) opslagruimte.


Bronnen, noten en/of referenties:
[1] rtlnieuws.nl/toezichthouder-maant-scholen-om-met-google-te-stoppen
[2] rtlnieuws/onderwijsinstelling-google-education-privacy-ap
[3] rtlnieuws.nl/chromebook-chrome-os-chromeos-nederland-onderwijs-school
[4] rijksoverheid.nl/autoriteit-persoonsgegevens-inzake-google-g-suite-for-education
[5] sivon-surf-en-google-bereiken-overeenkomst-terms-of-service-google-chrome
[6] sivon.nl/privacyrisicos-uit-dpia-van-2021-workspace-voldoende-opgelost
[7] Google EDU website

Foto credits:
Blog-thumbnail-foto: Acer

Pixelbook: Google
Asus Convertible Chromebook
Lenovo Chromebook: Lenovo